Den farliga vargen

http://www.jaktojagare.se/se/article.php?id=246119context%3D60321

Vargkramarna bland oss är trollbundna av det vackra och fritt strövande rovdjuret vargen. Därför avfärdar de så gott som undantagslöst alla argument för en decimering av vargstammen.

Kenton Joel Carnegie. Dödad av vargar i Kanada.  När kommer det första mänskliga offret i Sverige?

Ett av de vanligaste argumenten i vargvännernas resonemang är att ”vargen är helt ofarlig för människor”. Detta kan framstå som ett hållbart argument emedan det var så långt tillbaka som på 1800-talet människor dödades av varg i Sverige, även om det då skedde med besked.

Argumentet om ”den ofarliga vargen” är emellertid bedrägligt. Det invaggar inte bara vargkramare utan även tämligen sansade djur- och naturvårdsmänniskor i säkerhet. Visst, gamle Gråben har ihjäl hundar, får och andra djur i människans närhet.

Men det får vi ta om vi vill bevara den Biologiska Mångfalden och få tillfälle att avnjuta vargens Oöverträffade Skönhet och Vackra Vildhet. Ungefär så brukar snacket läggas upp.

Sanningen är dock att vargar som kommer människan allt närmare in på livet, vänjer sig vid att rota i sophögar, kanske blir matade och nalkas människan på visst avstånd mycket väl kan bli dödliga även för oss. De blev det för den 22-årige kanadensaren Kenton Joel Carnegie.

Ni behöver inte lita på mitt omdöme, jag är vare sig vilt- eller naturexpert eller jägare. Klicka dock gärna  på länken överst och ta del av en informativ artikel i tidskriften Jakt och Jägare.

Här läggs på ett i mitt tycke övertygande sätt fram, varför vi inte kan lita på vargvännerna i deras försäkran om att vargen är alldeles ofarlig för oss människor.

Explore posts in the same categories: Vargfrågan

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 kommentarer på “Den farliga vargen”

 1. Kattsvans Says:

  Det finns mycket som är farligt för människan, kanske ska utrota allt som tar död på oss??? Ingen dokumentation finns sedan 1500-talet på att en Varg dödat människa i Sverige. Gysingevargen som mycket väl hade kunnat vara en hybrid (Blandning mellan varg&hund) är inga sanna fakta att ta fasta på…Jag är betydligt mer orolig för alla sk kamphundar som dräller omkring i våra samhällen….Med detta intet sagt att jag vill ha Vargar rännandes överallt. Ps var tog sidan Sd-djurskydd vägen???

  • Tommy Hansson Says:

   Sanna fakta är att tiotalet människor dödades i Sverige på 1860-talet av en från början tamgjord vargunge. Det finns det fullt tillräcklig dokumentation om.

   Min poäng är att det alltid är människans intressen som måste komma först. Om människor framförallt i glesbygd upplever vargen som ett faromoment mot sig själva och sina djur så måste det tas på allvar. Hundar och djur dödas ju på löpande band av vargen utan att det väcker någon uppmärksamhet att tala om.

   Måste erkänna att jag inte är någon anhängare av kamphundar heller.

   • Kattsvans Says:

    Människans fantasi-intresse möjlitvis. Jag bor i Västerbottend inland och minns väl för 2 år sedan hur föräldrar vägrade släppa barnen till skolbussen pga påstådd sedd Varg, det visade sig vara en Jämthund som rymt från en by 6 mil ifrån.

    Inbillad rädsla är vad det handlar om.

    ….Hundar dödas inte alls på löpande band av vargar, främst är det jägarnas egen fumlighet som tar kål på vovvarna eller trafiken.

    Jag har arbetat på Djurpark (Nordisk fauna) samt natur och viltvård. Jag vidhåller bestämt att population av Varg ska finnas för balans i Naturen. Med det intet sagt att det ska ränna Vargar övrrallt.

    Jag har också själv tamdjur som Get, Katt, Häst, Hund. Det ligger på mitt ansvar att skydda dem mor rovdjur via uppsyn, stängsel och mitt förnuft som EJ är baserat på Grimms gonattsagor.

    Som jag skrev tidigare, ska människan decimera (utrota) alla faror för sig själv, kan man lika gärna låsa in sig i skrubben hemmavid

 2. Tarzan Says:

  Gud har skapat balans i naturen om vi tar bort vargen rubbar vi balansen.
  Denna planet klarar sig bra utan människor – ingen miljöförstörelse
  Viktigaste varelsen på denna planet är BIET
  Utan bin dör människan ut på mindre än fem år

 3. Kattsvans Says:

  Inte alla Jägare vill utrota Vargarna. Men jägarkåren består faktiskt av redigt många sadister. I 30 år har jag lyssnat både på skräckhistorier och machosistiska tankar vid slakthuset eller morgonmötet.

 4. Tommy Hansson Says:

  Vargvänner brukar ju skylla alla fall av vargdödande på människan. Dör hundar så är hundägare ”fumliga”, lyckas vargen riva ihjäl en hel fårflock är det fårägarnas fel som inte har ordentliga stängsel. Och blir en människa dödad är det naturligtvis dennes eget fel.

  Eftersom människan står högst i alla näringskedjor är det väl vidare rätt naturligt att hon söker skydda sig mot olika faror. Ska man snacka om rädsla så är väl snart sagt all rädsla ”påhittad” om man tänker efter. Ändå är det den som starkt bidragit till människans framgång som varelse – den har hjälpt oss att skydda oss från alla tänkbara faror.

  Och det där med binas oundgänglighet tror jag inte mycket på. Det låter i och för sig tilltalande, liksom alla liknande gottköpsteorier. Men människans påhittighet och anpassningsbarhet kommer att fixa även detta, tro mig.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: