Döden klär honom!

”Crazy” Muammar al-Khadaffi (1942-2011).

När ”Crazy” Joe Davola, gestaltad av Peter Crombie, i ett avsnitt av ”Seinfeld” hoppar ner från läktaren och in på scenen under inspelningen av Jerrys och Georges pilotavsnitt skriker han:

– Sic semper tyrannis!

Den latinska sentensen, som betyder ”Så går det alltid för tyrannerna!”, påstås kunna gå att härleda till den romerske senatorn Marcus Junius Brutus, en av de sammansvurna som mördade Gajus Julius Caesar år 44 före Kriti födelse. Denna sägens sanningshalt är nog osäker.

Däremot vet man med säkerhet att samma ord yttrades av skådespelaren John Wilkes Booth, sedan denne skjutit USAs president Abraham Lincoln på Ford´s Theatre i Washington, D. C. strax efter det Amerikanska inbördeskrigets slut 1865.

”Crazy” Joe Davola, spelad av Peter Crombie (1952 – ).

Mina läsare anar nog orsaken till denna inledning: jag har nyss fått reda på att Libyens diktator sedan 42 år tillbaka, Muammar Khadaffi, rapporterats gripen och troligen dödats:

http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/621494-khaddafi-har-gripits

Man kan naturligtvis invända, att framtiden för Libyen fortfarande är oviss och att demokrati och frihet ännu måste betraktas som relativt avlägsna mål för det till ytan jättelika men till folkmängden glesa ökenlandet.

Det kan dessutom hävdas att Khadaffi, trots alla sina brister, ändå enade Libyens stammar och i alla fall under senare år kunde vara en värdefull, låt vara nyckfull, allierad för Väst. Till följd av inbördesstriderna och maktskiftet kan man dessutom förvänta en strid flyktingström från det plågade landet.

Jag vet allt det där. Ändå kan jag inte undgå att höja ett jubelrop till skyn över att psykopaten och påfågeln Khadaffi skattat åt förgängelsen. Man skulle rentav kunna utbrista: Döden klär honom!

Khadaffi utgjorde under en lång följd av år ett horn i sidan – eller plågsam smärta i en helt annan kroppsdel – för den demokratiska delen av världen genom en rad terrordåd med Lockerbie-kraschen som piéce de resistance. Khadaffi pumpade därtill in åtskilliga oljemiljarder i kassorna till allsköns terroriströrelser såsom IRA och Rote Armee Fraktion. Detta alldeles bortsett från att han under fyra decennier låg i krig med stora delar av sin egen befolkning.

Den som har lust att sörja Khadaffi får väl göra det. Jag tänker inte göra det när han nu bänkar sig i helvetets gemak tillsammans med Saddam Hussein och Usama bin Ladin. Han har det bra där han är.

Good riddance!

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

17 kommentarer på “Döden klär honom!”

 1. tallinnirja Says:

  Hej!
  Tommy var hittar jag din länk till vår sida?? // Ann-Mari

  • Tommy Hansson Says:

   I min bloggartikel ”Nazister och kommunister gör gemensam sak med Obama”. Längst ned i inlägget.

 2. tallinnirja Says:

  Hej!
  Nu hittade jag ditt länk till vår hemsida stort tack Tommy från Ann-Mari coh Maria

 3. Gunnar Andersson Says:

  Varför tar de inte dem levande för varför ska de dödas direkt?
  Sverige har stöttat många enparti stater med svenska biståndspengar.

  Detta tog Sverigepartiet/SD upp i närradion och innan dessa partier fanns öppet forum och framstegspartiet.
  Detta är inget nytt folket de led men ledarna och en mindre klick levde lyxliv.

  Pengar förskingrades också läste om kläder som skänktes för utdelning såldes vidare.

  Det är inte bra med diktaturer men inte heller bra att usa är världspolis direkt eller genom sina samarbets partners världen över.
  Usa stödde t ex talibanerna en tid samt Sadddam m fl exempel.

  Media i Sverige har t ex förtryckt vissa åsikter att få komma fram.Idag med ny teknik har inte sr eller svt monopol på åsikter längre.

  MVH

  Gunnar Andersson

  • Tommy Hansson Says:

   Såvitt jag förstår ingick Khadaffi i en grupp som blev beskjuten under försök till flykt. Så att säga i stridens hetta. Dessutom: en rättegång med K. som svarande skulle säkerligen kräva enorma kostnader och dessutom ge honom tillfälle att hålla långa propagandatal. Bäst som skedde.

   Visst är det sant att Sverige stött enpartidiktaturer, men det har väl inte riktigt med fallet Khadaffi att göra. Det var heller inte USA utan soldater ur rebellarmén som tog K. av daga. Personligen har jag dock inte mycket emot att världens demokratiska ledarnation USA agerar så kallad världspolis.

   Att USA stödde talibanliknande grupperingar under Sovjets ockupation var knappast speciellt underligt: min fiendes fiende kan som bekant vara min vän. Sak samma med kriget Iran-Irak, där Iran var USA.s fiende. Sånt kallas realpolitik och måste tillämpas ibland.

 4. Kattsvans Says:

  Att muhammedaner pangar skallen av varann skiter jag i egentligen, det som stör mej är att västvärlden pratar om demokratiskt styre i länder som Egypten och Libyen. Hur kan världens ledare vara så dumma att de tror att islamistiska länder vill ha demokrati??? Först måste islam som ideologi falla för att ordet demokrati ska kunna bli ett begrepp att förstå för araber

  • Tommy Hansson Says:

   Du har rätt i att Libyens framtid ter sig osäker. Demokrati och frihet ter sig långt ifrån givna. Islamisterna vässar säkert knivarna.

   Enligt min mening var det dock närmast ett självändamål att få bort Khadaffi. Jag är dessutom tillräckligt naiv för att tro att det faktiskt på sikt kan bli åtminstone hyggliga förhållanden i Libyen. Jag tror till på köpet att islam kan liberaliseras med tiden.

 5. Lisa Says:

  Liksom friheten klär Gilat Shalit, vilka följder massfrigivningen än må få i framtiden.

 6. Lars M Hermansson Says:

  Det som skulle kunna rädda Libyen nu vore att återinföra monarkin, vilket skulle kunna ge sammanhållning och kontinuitet.
  Kung Idris var en mycket bra monark som hade goda relationer med USA och väst och hans brorsons son lever i London och skulle säkert bli en mycket bra kung som skulle utveckla sitt land med goda förbindelser med väst.

 7. Lisa Says:

  Visst bör vi akta oss för överdriven optimism och hålla i åtanke att många despotiska styrelseskick har ersatts av en värre, ( lär av historien och kom ihåg hur Koestler, Orwell och Lin Yu- tang bland flera andra avfärdades eller missförstods, med några få undantag när, av sin samtid,) men likväl i skrivandets stund; låt oss glädjas åt det liby

 8. Lisa Says:

  Kommentaren gick iväg för tidigt så fortsättning följer;
  Låt oss nu glädjas å det libyska folkets vägnar om än, i egenskap av civilserade människor, äcklas över likskändningen, och hoppas på att vi i vår livstid får välkomna åtminstone en arabstat i det demokratiska världssamfundet.

  • Tommy Hansson Says:

   http://jdg.motpol.nu/?p=1940

   Det är intressant att notera att nazianstrukna kommentatorer – i det här fallet antisemit-stollen Jonas de Geer (se länk ovan) – nu gråter krokodiltårar över Khadaffis frånfälle. Naturligtvis är de lömska ”sionisterna” inblandade.

   Det känns naturligtvis sorgligt, att ännu en pålitlig drabant i kampen mot staten Israel och den världsomspännande ”judiska konspirationen” är väck. Och det värsta för De Geer et consortes är: det kommer fler.

   Men OK – likskändning är ingen höjdare.

 9. Lisa Says:

  Bloggposten + kommentarer överträffas endast ( hittills ) i ofrivillig (tragi)komik av ”mästarens” hyllningar till den rumänske fascisten och homoerotikern och vilka spekulationer det gav upphov till i kommentatorsfältet.


 10. […] Hansson förtjust ”Nu bombar vi Ghaddafi!”. Efter att Khadaffi lynchats under vidriga former skrev Hansson att han inte kunde undgå att ”höja ett jubelrop till skyn”. Hansson satte ett […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: