En poet i min smak

 Den allt annat än politiskt korrekte poeten och bondlurken Les Murray.

Jag hade aldrig hört talas om den australiensiske poeten Leslie Allan Murray, född  i Nabiac, New South Wales 1938, förrän jag läste en text om honom i Aftonbladet den 16/12.

Den korta texten, skriven av Magnus Ringgren, läste jag medan jag väntade på att de pizzor jag beställt i pizzabutiken i området där jag bor skulle bli klara. Murray, menar Ringgren, ”tycker urbota fel om klimatförändringarna och det mångkulturella samhället” och är därmed ”en äkta redneck”. Men ändå tydligen av sådan litterär klass att man måste skriva om honom, låt vara litet farbroderligt nedlåtande.

Med andra ord är Les Murray känd för att ifrågasätta människans ansvar för världens klimatförändringar samt mångkulturalismens välsignelser. När jag läser mer om Murray på nätet visar det sig också att han ogillar feminismen samt är en svuren fiende till 68-vänstern.

Som ni förstår är Les Murray en poet helt i min egen smak!

Murray, som är av skotsk börd, debuterade 1965 med diktsamlingen The Ilex Tree och slog igenom 1975 med The Vernacular Republic. Han uppges höra till den exklusiva skara författare som med viss regelbundenhet brukar diskuteras av Svenska Akademien inför utnämningen av nobelpristagare i litteratur.

Les Murrays senaste diktsamling är Taller When Prone (2010), vilken av de svenska översättarna begåvats med den  underliga titeln ”Längre raklång”. Svenska Dagbladets litteraturkritiker Tommy Olofsson berör den 26/10 Murrays konservativa politiska utsyn och välkomnar – man väntar sig heller inget annat av en svensk kulturknutte –  att Murray denna gång underlåtit att angripa  feminismen:

Som sturig redneck kan kan han dock inte avhålla sig från att ondgöra sig över den medelklassvänster som vi sedan länge vet att han hatar.

Vilket givetvis välkomnas av mig. Les Murray har tidigare på ett vildsint sätt angripit 68-vänstern för att indirekt ha förorsakat de svårartade skogsbränder, vilka förhärjat Australien under senare år. Murray menar att det är vänsterflummarna som genomdrivit den skogsvårdspolitik som givit elden fritt spelrum, när man i stället borde ha ägnat sig åt kalhyggen.

Les Murray, som har konverterat till katolicismen, ger sin senaste bok tillägnan ”Till Guds ära”. Han har i sin skriftställning städse ägnat sig åt att beskriva och kommentera landsbygden och dess människor och förefaller se den nedlåtande beteckningen ”redneck” (ungefär: bondlurk) som en hedersbetygelse.

Gud ske pris för sådana kulturpersonligheter!

Explore posts in the same categories: Litteratur

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “En poet i min smak”

  1. "Svenne" Says:

    Nu har du hittat en person som kan sysselsätta den svenska PK-ligan i evigheters evighet. Ska inmundiga lite Murray under julen. Tack för tipset och God Jul!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: