Hur länge dröjer Nordkoreas kollaps?

Reverend Hyung-jin Moon, ledare för Unification Church (fyra från vänster), med hustru, medarbetare samt nordkoreanska värdar på ett besök i Nordkorea strax före Kim Jong-ils död.

Den verkligt relevanta frågan efter Nordkoreas diktator Kim Jong-ils död är: hur länge dröjer det innan Nordkorea, världens sista stalinistiska diktatur, kollapsar?

Nicholas Eberstadt framhåller i en artikel i magasinet Foreign Affairs (20 december) att Nordkorea är en unik politisk entitet: en marxist-leninistisk stat som tillämpar en dynastisk successionsordning. Det började med Kim Il-sung (1912-94) för sex decennier sedan, fortsatte med Kim Jong-il (1942-2011) och går av allt att döma vidare med Kim Jong-un (född 1983 eller 1984).

Hur länge dynastin Kim – och i ett vidare perspektiv det kommunistiska Nordkorea – kommer att gå vidare är emellertid i högsta grad öppet för spekulation. Eberstadt framhåller (min översättning från engelskan):

Kim Jong Il kan vara sin generations Marie Antoinette. Med den ”après nous le deluge”-anda som utmärker en sann självhärskare uppsköt han utnämnandet av en efterträdare tills han var dödligt sjuk. Hans bristande medvetenhet om vad som krävdes för att förlänga regimen endast ökar oddsen för katastrof i kölvattnet efter hans död. (Après nous le deluge = Efter oss syndafloden).

Nordkoreansk propagandamålning föreställande Kim Il-sung (till vänster) och sonen/efterträdaren Kim Jong-il.

Kim Jong-ils oaktsamhet kontrasterar skarpt mot det sätt på vilket hans fader Kim Il-sung, som 17 år efter sin bortgång fortfarande officiellt är landets president, metodiskt hjälpte fram sonen till maktens tinnar. Om Kim Il-sung, som var norra Koreas härskare ända sedan Sovjetunionen utsåg honom till sin marionett 1945, skriver Eberstadt så:

Vad som än i övrigt kan sägas om Kim Il Sung – och han var ansvarig för miljoner oskyldiga mäns, kvinnors och barns  död genom bland annat det Koreakrig han startade – var han en erfaren militär och politisk kämpe och en förfaren operatör besluten att etablera sin familjs eviga styre över det koreanska folket.

I syfte att säkra dynastin Kims maktposition uppfann den äldre Kim ett slags sekulär religion, byggd på marxism-leninismen som kallades Juche, och så gott som omedelbart efter Koreakrigets (1950-53) slut började han förbereda släktingar på att föra vidare Kim-dynastins makt över det nordkoreanska samhället.

Den förste officielle efterträdaren var Kim Il-sungs yngre broder, Kim Yong-ju. Han fick dock rykte om sig att vara en grym och farlig person och försvann från scenen efter 1960-talets slut; han blev åter synlig i offentligheten först efter broderns död.

Kim Yong-ju – försvann från scenen.

Demokratiska Folkrepubliken Korea, som norra delen av Koreahalvön officiellt kallas, är känt för att vara ett hermetiskt tillslutet samhälle. Men inte ens en sådan typ av diktatur kan hindra oönskad information att, på olika vägar, sippra ut till omvärlden.

Således är det sedan länge känt att det i Nordkorea existerar en ”gulag-arkipelag” av koncentrationsläger där minst 200 000 människor sägs försmäkta i den djupaste förnedring och misär. Mer om detta här:

http://www.expressen.se/nyheter/1.2424290/rattor-och-dod-livet-i-kims-gulag

Det är också bekant för omvärlden att det nordkoreanska samhället sannolikt är det mest hierarkiska som existerar på denna jord. De svenska kulturarbetarna Magnus Bärtås och Fredrik Ekman berör detta ämne i sin bok Alla monster måste dö, ett reportage från en gruppresa till Nordkorea (Albert Bonniers förlag 2011):

I Nordkorea är befolkningen indelad i kategorier, som i ett modernt kastsystem byggt på människors släkthistoria. Människors plats i kastsystemet är helt avgörande, den bestämmer förutom matransoner även bostadsort, yrkeskarriär, förmåner och allmän levnadsstandard.

Den högsta klassen består av medlemmar i KWP, det kommunistiska Koreanska Arbetarpartiet. Därnäst kommer ”den opålitliga klassen”, det vill säga arbetare, bönder, tekniker, lärare och soldater, befattningshavare som är oundgängliga för att det bisarra systemet skall kunna upprätthållas men som ändå inte går att lita på och därför är föremål för minutiös övervakning.

Längst ner i kasthierarkin kommer den underklass som består av släktingar till bland annat tidigare kollaboratörer med den japanska ockupationsmakten, antikommunister, oliktänkande, intellektuella, shamaner, spåmän med flera grupperingar som intensivt ogillas av makthavarna. Denna underklass indelas i ej färre än 51 undergrupper.

Far och son Kim – Jong-il (till vänster) och Jong-un. Den senare troligen mest en marionett för den nordkoreanska militären.

Utrikesminister Carl Bildt har med rätta varnat för att Nordkorea efter Kim Jong-ils frånfälle går in i en osäker och potentiellt farlig period. Nordkoreas folk lever under olidliga förhållanden där inte ens samhällets överskikt har kunnat undgå att drabbas av svält, missväxt, naturkatastrofer men framförallt regimens enorma inkompetens. En folkresning ter sig i det perspektivet fullt möjlig.

Kim Jong-uns nya regim – där Kim själv med största säkerhet blott är en marionett för den inflytelserika militären – skulle mycket väl, i ett desperat försök att avleda uppmärksamheten, kunna få för sig att provocera fram ett krig med grannen Sydkorea.

Vad en sådan konflikt skulle kunna leda till kan man bara spekulera i, men ett möjligt – för att inte säga troligt – scenario är att kommunistregimen i Pyongyang faller och att det sedan 1945 delade Korea enas. Om och när så sker är det dock troligt att Koreahalvön drabbats av stor förödelse. Ett enande skulle också bli oerhört kostsamt för det demokratiska Sydkorea.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

35 kommentarer på “Hur länge dröjer Nordkoreas kollaps?”

 1. Tommy Hansson Says:

  Alldeles detsamma, Ann-Mari – och lycka till med ditt viktiga arbete!

 2. rksmrgs Says:

  Lite synd ändå att du okritiskt har svalt bilden av Marie Antoinette, den tidens propaganda var uppenbarligen så grundlig att effekten sitter i ännu!

  Läs gärna Antonia Frasers biografi ”Marie Antoinette” så modifieras din syn säkert!

  • Tommy Hansson Says:

   Jag bara redovisar vad Eberstadt har att säga. Själv har jag ingen fastlagd uppfattning om MA – är öppen för alla synpunkter!

 3. Jacob I Says:

  Hej, Tommy! Vill också passa på att tacka för det året som varit.
  Mot bakgrund av vad som händer, inte bara Korea, utan också i arabvärlden, ej heller förglömma Europa med eurokrisen och det förestående presidentvalet i USA, har jag en känsla av att vi går mot ett händelserikt 2012.
  Med önskan om en angenäm långhelg!
  J

  • Tommy Hansson Says:

   Detsamma, Jacob!

   Ja, några av världens notoriska bad guys har ju bitit i gräset, tydligast i fråga om Khadaffi och nu Kim (även om den senare gick hädan av naturliga orsaker). Låt oss hoppas den trenden håller i sig!


   • Hej!
    Tommy vill du göra Contra och oss en tjänst är du toppen,här kommer info.

    TORSDAGEN DEN 29 DECEMBER KLOCKAN 1400 VID DEN RYSKA AMBASSADEN PÅ GJÖRWELLSGATAN 31 I STOCKHOLM ÄR DET EN DEMO TILL FÖRMÅN FÖR PROFF MICHAEL SUPRUN, SOM NU BEFINNER SIG PÅ HEMLIG ORT I WARZAWA. HÄR FÖLJER KORT INFO OM MICHAEL SUPRUN. MICHAEL SUPRUN VAR PROFF VID PROMORSKI UNIVERSITETET I ARCHANGELSK I NORRA RYSSLAND. HÖSTEN 2009 TOG HAN UPP DOKUMENT OM STALINS GULAGLÄGER, HAN BLEV DÅ ARRESTERAD AV DEN RYSKA SÄKERHETSTJÄNSTEN FSB SOM HAR PRECIS SAMMA METODER SOM KGB HADE. SUPRUNS SATTES I HUSARREST OCH HUSTRUN OLGA OCH SONEN ANDREI TRACKASERADES TILL OCH FRÅN ARBETE OCH SKOLA AV FSB. SUPRUNS ADVOKAT I ST PETERSBRUG SOM HETER IVAN MEDDELADE TILL SUPRUN VIA SKYPE NU FÖRÖSKER ATT HITTA NÅGOT MOT SUPRUN DOM HAR ALLTSÅ TIDIGARE BESLAGTAGIT HANS DATORER,HÅRDDISKAR,DOKUMENT OCH ARKIV. I STREAM SOM ÄR I 2 STEG ÄR NU DET FÖRSTA STEGET KLART SUPRUN TRODDE HAN SKULLE FÅ 140.000 RUBEL I BÖTER MEN SLAPP DETTA TACK OCH LOV. NU HAR STEG 2 BÖRJAR OCH DET KAN TA UPP TILL 1 ÅR, UNDER TIDEN ÄR SUPRUN PÅ HEMLIG ORT I WARZAWA HUSTRUN OLGA TELEFON I ARCHANGELSK AVLYSSNAS AV FSB OCH SUPRUN VET ATT OM HAN FÄLLS SÅ KAN HAN FÅ 10 ÅRS FÄNGELSE SUPRUN ÄR HELT OSKYLDIG, HAN FAMILJ MÅR INTE BRA PSYKISKT OCH SJÄLV ÄR HAN MEST OROLIG FÖR FAMILJEN SUPRUN KAN TVINGAS ATT EMIGRERA FÅRN RYSSLAND. CONTRA AKTIVISTER HAR GJORT AKTIONER FÖR SUPRUN UTANFÖR DEN RYSKA AMBASSADEN I STOCKHOLM SÅ SEN SOM FÖRRA ÅRET DETTA HAR HAMNAT I DEN RYSKA TIDNIGNEN IZVEISA JA TOM I RADIO LIBERTY FRÅN MUNCHEN. ALLA SOM STÅR UPP FÖR DEMOKRATI INTE BARA I TOMMA ORD UTAN OCKSÅ I HANDLING KOM TILL DEMON NÄSTA TORSDAG 29 DECEMBER KL 1400 INFOBLAD KOMMER ATT DELAS UT, CONTRA STÄLLER HELT UPP PÅ DETTA. STÖD DEMOKRATIRÖRELSEN I RYSSLAND STÖD PROFF MICHAEL SUPRUN SOM ÄR OSKYLDIGT ANKLAGAD. SLUT UPP VÄNNER MOT KREMLDIKTATUREN. // ANN-MARI LAHTI MICHAEL SUPRUNS TALESPERSON I SVERIGE

    OBS: GJÖRWELLSGATAN 31 ÄR AMBASSAD ADRESSEN,

    SPRID DETTA VIDARE

 4. Kattsvans Says:

  Tror att den nye efterträdaren snart frossat ihjäl sej på mat..Han har jue ärftligt dåligt hjärta, och duktigt glad i lyxiga maträtter samtidigt som han är rädd för motion

 5. Tommy Hansson Says:

  Till Ann-Mari:

  Ska försöka komma till demon 29/12. Uppmanar mina läsare, som har möjlighet, att göra detsamma.

 6. Ricky Echolette Says:

  Hej Tommy,

  jag har själv aldrig varit i Korea, men har en fråga ang.koreaner som folk. Jag har själv ganska dåliga erfarenheter av koreaner som behandlat mig rasistiskt. Jag har också läst att koreaner är det mest homogena folket på jorden, både etniskt och lingvistiskt. Jag umgås en del med japaner och de betraktar jag inte alls som lika rasistiska som koreaner. Koreaner är också det folket på jorden som ser ner mest på både vita och svarta.

  Vad anser du och vad är dina erfarenheter av koreaner?

  Mvh ”Ricky Echolette”

  • Tommy Hansson Says:

   Jag är ju gammal Korea-observatör och -vän sedan närmare 40 år tillbaka och varit i Sydkorea några gånger.

   Måste dock säga att jag aldrig råkat ut för något som kan liknas vid rasistisk behandling av koreaner. Har nästan enbart positiva erfarenheter av koreaner, även om rötägg givetvis finns hos alla folkslag.

   Min övergripande erfarenhet är att koreaner ofta är väldigt intensiva i fråga om det mesta. Säger vad de tycker gentemot varandra och gentemot andra nationaliteter.

   Kan mycket väl tänkas att det finns drag liknande dem du beskriver hos det koreanska folket. Men även kineser är mycket medvetna om den egna kulturens företräden.

   • Ricky Echolette Says:

    Tack för svar Tommy!

    Jag umgås relativt mycket med japaner och för all del med kineser. Jag upplever t.ex att japanska och kinesiska kvinnor är vänligare än koreanska diton gentemot vita män. Åtskilliga japaner och för all del kineser jag mött är starkt kritiska mot koreaner. Visst kan det delvis förklaras med historiska faktorer, t.ex har ju Korea åtskilliga gånger i historien varit angripna utifrån och kanske har det skapat en stark nationell identitet. I Japans fall tror jag det kan handla om Tokyorättegångarna 1948 och Japans skuld efter andra världskriget som tvingade landet att öppna upp sig. Jag upplever faktiskt japaner som mycket västvänliga och nyfikna, och koreaner som mer inneslutna och isolationistiska. Många ”svensk – koreaner” hetsar ju rätt så duktigt mot SD, däremot aldrig några japanska eller kinesiska diton.

    Mvh ”Ricky Echolette”

   • Lisa Says:

    Och för att fälla ytterligare en kommentarer. Jag antar att du med svensk- koreaner syftar på adoptivbarn. Flertalet av dem är pga av sin svenska uppfostran välanpassade medborgare, en del av dem framgångsrika inom sina verksamhetsfält, medan andra pga av den ofrånkomliga mobbningen i skolan, den i i någon mån avvikandes lott och början av livet, bittra mot sitt enda hemland ( Sverige) vilket har fått konsekvenser i fall av självmord och enstaka individers kritiska skriverier.
    Jag ställer mig dock tveksam till att detta principiellt skulle utgöra ett hållbart argument gentemot adoption eller bevisa att en svenskfientlig hållning skulle vara utmärkande för gruppen ”Koreabarn”.

  • Lisa Says:

   Å andra sidan har ju Korea tagit till sig västerländska konstformer och ett flertal operasångare på elitnivå är just koreaner.

   • Tommy Hansson Says:

    Ja, det har ju skett en snabb utveckling sedan jag var där första gången 1978 under Park Chung Hees auktoritära men effektiva styre.som gjorde att ekonomin tog fart ordentligt.

   • Ricky Echolette Says:

    Fast jag skulle fortfarande vilja ha svar på varför japaner och kineser är trevligare. Jag vet att de flesta vita håller med. Jag vet också att många japaner och kineser tycker illa om koreaner. Om man tittat på hatbrottsstatistiken i USA så ser man t.ex att koreaner är utsatta för många hatbrott, men hör och häpna hatbrotten begås ofta av ”icke – vita” (jag använder det politiskt korrekta begreppet ”icke – vita”). I Bronx så bildar koreaner medborgargarden för att skydda sig mot ”icke – vita” gång. Ändå försöker dem påskina det som att det är vita som i parti och minut begår dessa hatbrott. Japaner som jag språkat med säger att en japaner skulle aldrig göra så.

    Mvh ”Ricky Echolette”

 7. Ricky Echolette Says:

  Hej Lisa,

  jag skrev absolut ingenting om att adoption skulle vara dåligt. Sedan har du fel när du skriver att mobbning är ofrånkomligt. Sedan är det inte helt ovanligt att koreanska adoptivbarn blir mobbade av andra invandrare. Jag har även t.ex stött på åtskilliga kineser, fillipiner m.m som öppet sagt att andra invandrare mobbat dem.

  Sedan bör du Lisa veta att koreaner stoltserar med att de genetiskt sett står längst ifrån afrikaner, vilket har fått både vita, svarta och japaner att bli irriterade.

  Mvh ”Ricky Echolette”

  • Lisa Says:

   Hej på dig själv, Ricky.
   Nej, mycket riktigt nämnde du inte adoption utan jag drog upp det i syfte att markera att jag ,trots att jag beskrivit problem som kan uppstå, ändå inte tar avstånd med tanke på alla lyckade fall.

   Men du skrev att svensk- koreaner uppvisar en svenskfiene

   • Ricky Echolette Says:

    Hej igen Lisa,

    tack för svar. Det är helt korrekt, åtskilliga svensk – koreaner har en svenskfientlighet som inte utmärker svensk – japaner eller svensk – kineser. Demokratisk som jag är så är det helt OK att vara svenskfientlig, men man kan ju undra vad som skulle hända med svenskar som är fientliga till Korea i Korea? Korea är världens mest homogena folk, med en minimal invandring, och då sticker det ju naturligtvis extra mycket i ögonen om de kommer till Sverige och kallar oss ”rasister”, när de själva knappt har någon invandring. Jag har själv granskat invandringsstatistik i Korea och jämfört med den svenska, och det är ljusårsskillnader. Jag skall fortsätta att granska Koreas invandringspolitik och jämföra med den svenska. Sydkorea är ett rikt OECD – land och borde ta sin del av bördan vad gäller invandring.

    Mvh

   • Lisa Says:

    Forts följer
    Du beskrev svensk- koreaners svenskfienliga attityd, något som enligt mitt förmenanande kan bottna i dels egna dåliga erfarenheter i skola och samhället samt också den uppfostran en del av dem som vuxit upp i icke-nationalisms hem. Deras värderingar beror mindre vad som kan minnas ifrån hemlandet utan ifrån vad som lärts här.
    Med all rätt påpekar du att mobbing inte är något ofrånkomligt; ett olyckligt ordval ifrån min sida då jag istället ville uttrycka att det är en företeelse som de flesta barn med någon form av fysionomisk eller beteendemässig avvikelse får stifta bekantskap med. Men ofrånkomligt: där tog jag i.
    Sedan är mobbning självfallet inte begränsat till vita barn. Har i min ungdom jobbat på en parklek i Västerort och har ett eget lager av historier om hur de olika nationaliteterna ständigt låg i luven på varandra.

    Men i din föregående kommentar var du inne på de medborgargarden som bildats av koreaner. Min teori varför är koreanernas utsatta läge då de de öppnar butiker i eftersatta områden och ja, därför blir förmål för såväl kriminalitet och trakasserier, beroende på avundsjuka, ifrån de mindre företagsamma invånarna.
    Vi får inte glömma att även de blev måltavlor för pöbeln under LA-upploppen 92.
    Och vad japaner anbelangar, enligt hörsägen och vad jag läst mig till är de visserligen gästvänliga gentemot turister men generellt sett mindre benägna att acceptera ”gajins” bosatta i landet som landsmän, nägot som drabbat den koreanska minoriten, många ditförda som slavarbetare under WW 2, inte minst.
    Returnerar dina vänliga hälsningar med en bifogan om en God Jul.

 8. Lorenz Says:

  Vi får väl hoppas att Nordkorea imploderar istället för exploderar!
  Glädjande är ju i alla fall att folk idag har förstår eländet i NKorea skillnaden var ju på 70 och även 80 talet. S i Sverige bjöd in NKoreas representanter och Nordkoreanska tidskrifter låg utspridda på universitetet. Universitetslärare besökte Nordkoreas och hyllade deras familjepolitik. Nordkorea betraktades då helt enkelt som mer legitimt pga att det stod på den socialistiska internationalens sida. Nu ser vi facit!

  • Tommy Hansson Says:

   Helt korrekt, Lorenz.

   NK framstod på 60- och 70-talet som överlägset SK. Och var det faktiskt i en del avseenden. Därtill betraktades landet, jämte Maos Kina, Castros Kuba och Hoxhas Albanien, som ett socialistiskt drömrike för 68-vänstern och dess epigoner.

   Ni ser vi som sagt facit…

 9. Ricky Echolette Says:

  Om jag vore korean i Sverige skulle jag givetvis rösta SD som vill premiera arbetssamma invandrare, vilket koreaner ofta är. Sedan så har jag också fått höra att åtskilliga kvinnliga studenter från Kina blir angripna i tunnelbanan av män med ”utländsk bakgrund”. En kinesiska berättade för mig att t.o.m att kvinnliga östasiastiska studenter på KTH/KI inte törs bära ryggsäckar där det står KTH/KI på i invandrartäta områden.

  Östasiater har allt att vinna på att samarbeta med oss vita, istället väljer många att gå i konfrontation med oss, och den korkade taktiken förvånar mig mycket då t.ex koreaner har världens näst högst uppmätta IQ efter judar. För övrigt ligger jag själv en standardavvikelse högre i IQ än den genomsnittlie koreanen:).

  Mvh Ricky Echolette

 10. Ricky Echolette Says:

  Det är helt korrekt uppfattat att koreaner blev hårt ansatta vad gäller upploppen i Los Angeles våren 1992. Samtidigt bör ju koreaner som har såpass högt IQ fundera över varför den typen av händelser ofta uppstår i mångkulturella samhällen. Om man å ena sidan stödjer en generös invandring från tredje världen som koreaner ofta gör i t.ex Sverige och sedan blir förvånande att de själva drabbas av våld från immigranter, så bör man ju fundera på om det verkligen är så smart med en hög invandring från tredje världen. Jag tror inte att koreaner eller östasiater generellt vinner på en hög invandring, snarare tvärtom.

  Mvh Ricky Echolette

  • Lisa Says:

   Tja, jag vet inte om vi kan göra koreanska invandrare/ adoptivbarn generellt ansvariga för den invandringspolitik som förts här eller i Staterna.
   Nu är jag långt ifrån en expert i frågor som rör arvets kontra miljöns inverkan på intellektet men men en annan tänkbar förklaring till östasiaters goda studieresultat, om vi nu håller oss till USA eller deras ”hemmaplan”, skulle kunna vara hur högt bildning värderas i den konfucianska kulturen och de prestationskrav som japanska/ kinesiska/ koreanska barn insuper med modersmjölken.

   Att kinesiska studenter faller offer för tunnelbaneflåsare var en tråkig nyhet. Hoppas att det inte ger ett bestående dåligt intryck av Sverige eller väst!

   • Ricky Echolette Says:

    Att östasiater presterar såpass bra på våra universitet har jag själv fått erfara. Jag ligger själv som jag sade en standardavvikelse högre i IQ – test än den genomsnittlige koreanen och östasiaten. Jag tror deras goda studieresultat är ett resultat av arv och miljö. Det finns en del forskning som jag själv tittat lite på som bekräftar att östasiater är smartare än kaukasier och att det delvis hänger ihop med deras hjärnor,, när man korrigerar för autopsidata, t.ex så har forskare såsom Philippe Rushton, Matti Vahanen och Cavalli – Sforza bedrivit forskning som bekräftar detta. På välrenommerade universitet i USA såsom t.ex Harvard utgör asiaterna c:a 25 – 30% av de totala studieplatserna på de mest prestigefyllda utbildningarna, trots att de bara utgör 4% av bef. Samma mönster kan vi se i Sverige fast inte lika extremt. Tyvärr har jag träffat på många besvikna östasiater som klagar över att deras kompetens inte tas på allvar, höga skatter och rasism mestadels från andra invandrargrupper. Jag berättade tidigare om kineser på KI/KTH. Det är nog dessvärre en negativ erfarenhet som de tar med sig från Sverige hem till Kina.

    Mvh

 11. Lars M Hermansson Says:

  Nordkorea är en skamfläck med sitt kommunistiska förtryck. Vänsterpartiet har stött denna regim och har inte gjort upp med sitt förflutna och sin ideologi.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: