Socialdemokratins fattigdomsbevis

Norrländsk machoman och tråkmåns tar över efter Juholt…

Säga vad  man vill om Håkan Juholt – och det har man förvisso gjort – men särskilt tråkig var han inte under sitt knappa år som Socialdemokraternas ledare.

När nu Stefan Löfven tar över får svensk storpolitik ännu en färglös och litet träig partiledare. Eller för att citera Folkpartiets Carl B. Hamiltons omdöme om Löfven: ”En kompetent tråkmåns”. Den andre som kan karaktäriseras på detta sätt är givetvis statsminister Fredrik Reinfeldt.

Löfven (namnet uttalas med tonvikt på andra stavelsen men stavas uppenbarligen utan accenttecken) föddes i den södra stockholmsförorten Hägersten 1957 men har växt upp i fosterhem i Ångermanland (Ådalen). Därav den kärva dialekt som säkert blir en tillgång i den politiska skönhetstävling som nu väntar Löfven i egenskap av ordförande i det parti, som numera endast är Sveriges näst största.

Det mest anmärkningsvärda med Stefan Löfven som sosseledare är att han saknar politiska erfarenheter av någon dignitet. I stället har han ägnat större delen av sitt vuxna liv åt fackföreningsrörelsen. Det började med att han 1981 utsågs till så kallat kontaktombud på arbetsplatsen Hägglund & Söner i Örnsköldsvik, där han jobbade som svetsare.

Stefan Löfven gick tvåårig ekonomisk linje på gymnasiet i Sollefteå och avverkade därefter en 48 veckor lång svetsarkurs i Kramfors. Därefter inledde vår man studier vid Socialhögskolan i Umeå men hoppade av efter halvtannat år. Därmed ansluter han sig till den långa raden av svenska toppolitker med avbrutna universitets- och högskolestudier bakom sig.

1995 blev Stefan Löfven centralt anställd ombudsman i Svenska Metallarbetareförbundet (Metall) och har ”bland annat arbetat med avtals- och internationella frågor”, som Wikpedia vet berätta. 1998 blev Löfven internationell sekreterare och 1999-2002 chef för organisationsenheten.

Har ni inte fallit i sömn ännu kan jag fortsätta berätta, att Löfven 2001 valdes till biträdande förbundsordförande i Metall och den 1 januari 2006 till historisk förste förbundsordförande i den nya sammanslagningen Svenska Metallarbetareförbundet/Industrifacket, som därefter kallas IF (Industrifacket) Metall.

…och utmanar nu statsminister Reinfeldt, knappast någon rolighetsminister han heller.

Det tycks inte råda några tvivel om att Stefan Löfven varit en framgångsrik och respekterad fackförbundsordförande. Men är det därför alldeles givet att han blir en bra rikspolitiker och oppositionsledare, tvivelsutan med siktet inställt på statsministerposten? Den politiska erfarenheten lyser med sin frånvaro – Löfven har varken varit minister eller riksdagsman men valdes dock in i Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) 2006.

Kanske skall man inte stirra sig blind på Löfvens bristfälliga politiska bakgrund. Trots allt har fackföreningsrörelsen och socialdemokratin i långliga tider – det är först under senare år det skett någon form av uppluckring av de förr så intima förbindelserna – varit synnerligen såta vänner. Vidare torde av högt uppsatta fackrepresentanter krävas ett betydande mått av politisk fingerfärdighet.

På visst sätt kan nu sossarna göra gällande, att partiet återgått till sina forna rötter när man nu återigen placerar facket i förgrunden samt gör en klassmedveten, aningen machobetonad gråsosse från Norrland till partiledare.

Jag kan ändå inte komma ifrån det bestämda intrycket att det är ett fattigdomsbevis för Socialdemokraterna, det parti som en gång gick fram som en stenkross i svensk politik och förvandlade alla andra partier till statister, att inte kunna skaka fram någon erfaren politiker som bedöms kunna leda partiet.

Eftersom Löfven inte har stämma och säte i Sveriges riksdag lär det bli (S)-gruppledaren där, Sven-Erik Österberg, som får mäta sig med Reinfeldt i de tunga debatterna. Österberg bedöms allmänt vara om möjligt ännu tråkigare och mer färglös än Löfven. Några uppvisningar i politisk kvickhet lär vi därför inte kunna vänta oss i den svenska politikens finrum framöver.

Omdömena om Löfven har så här långt varit solitt positiva. Den nye ledaren anses på de flesta håll vara rätte mannen att ena det sargade, forna regerings- och statsbärande partiet. Enda dissonansen i hyllningskören jag förnummit så här långt kommer från velourradikalen Göran Greider, vilken klagat på att Löfvden skall vara  positiv till kärnkraften och desslikes i Greiders ögon en tvivelaktig miljövän.

Löfven kanske inte är så dum i alla fall…

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

9 kommentarer på “Socialdemokratins fattigdomsbevis”

 1. rksmrgs Says:

  De första kraven på kärnkraftsavbön har redan kommit.

 2. Josefina Bergfast Says:

  En intressant redogörelse kring Löfven. Tack så mycket till Tommy Hansson för den.

  Löfven kanske har fått ”hjälp på traven” från ”inflytelserika makter”, i sin ”spikraka karriär”, vem vet?

  Han arbetade alltså som svetsare, utan att vara svetsare, och går sedan en kurs på ca ett år.
  Hur kom han in på socialhögskolan kan man undra. Som 24 åring blir han så kontaktombud, och redan som 38 åring blir han centralt anställd ombudsman inom Metall, med ansvar för avtals- och internationella frågor. Sedan marscherar han raskt vidare till att bli internationell sekreterare, och chef för organisationsenheten vid 44 års ålder, och ytterligare vidare några år senare, till förste förbundsordförande i IF Metall.
  Märklig karriär att klara av utan ”hjälp från ovan”, kan man tycka.
  Och nu, tio år senare, blir han invald som högste befälhavare för socialdemokraterna. Ganska märkligt att någon utan gedigen och långvarig erfarenhet av direkt politiskt arbete kan bli placerad i en sådan hög position egentligen.

  En vanlig kvinna blev intervjuad i rapport. Hon blev tillfrågad om hon visste vem mannen på bilden, (Löfven), var, och hon ansåg att han ”inte såg svensk ut”. Hon tyckte att han såg ”rysk” ut, eller ”slavisk”, eller vad hon sa, och jag kan delvis hålla med henne. Han ser inte riktigt ”svensk” ut på något vis.

  Undrar om det har förekommit i historien att ”barn blir placerade” i ”främmande nationer”, för att där växa upp, och därmed ”antas vara en av invånarna”?
  Detta för att sedan egentligen kunna tjäna i någon annan ”nations” intressen?

  Ja, vi har ju historien om Mose, förstås, men annars?

  Mika Waltari skrev en intressant bok som hette ”Zinuhe, Egyptiern”, som delvis handlar om infiltrationer i främmande nationer. Intressant bok, och intressant tema.

  • Tarzan Says:

   Han ser inte svensk ut,
   Jag tycker att han ser mest ut som en zigenare eller någon som kommer från ett slaviskt land.
   – Tänk om han blir statsminister och är en zigenarunge ???

 3. Tommy Hansson Says:

  Jag bryr mig inte ett dyft om hans eventuella utländska/zigenska påbrå, måste jag tillstå.

 4. Lisa Says:

  Den tiden är förbi då SAP hade första tjing på karriärslejonen, som i vissa fall kunde smita in utan partibok.
  Nu är det bland halvmesyrerna de får fiska.
  BTW, ge Irja/ Ann- Marie en kram ifrån mig och be henne om ursäkt för att jag i sista stund förhindrades ifrån att delta i en demonstration som hade känts viktig för en antitotalitär rebell som jag. Ett traumatiserande besked kom i vägen.


 5. Jag försöker se positivt på den nye S-ledaren.
  Äntligen en man ur verkligheten. Trött på politiska broilers, bortsett från Åkesson då förstås, men det mest positiva är hans inställning till kärnkraft, under förutsättning att han tillåts behålla den.
  Tror på ett snäpp upp för sossarna, precis vad den stöddige Reinfeldt behöver!

  • Tommy Hansson Says:

   Så kan man väl se det. På sätt och vis kan man naturligtvis tycka, att allting i stället för Juholt är ett snäpp uppåt.

   Samtidigt undrar jag om det räcker. SÅ oerhört imponerande är knappast Löfven. Och Juholt var, trots allt, en rätt god debattör.

 6. Kattsvans Says:

  Media kommer snart att gräva fram ett par smaskiga skandaler om Löfven.Denna gråa person som garanterat inte kommer att kunna lyfta socialistdemokraterna


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: