KD är ett dödsmärkt parti

 Glade och trevlige – men förbrukade – Hägglund.

Med litet distans till Kristdemokraternas (KD) riksting upplever jag mig nog kunna utforma en tämligen lidelsefri men samtidigt uppriktig betraktelse om partiet i fråga. Och jag kan tyvärr inte komma fram till någon annan slutsats än att KD är ett dödsmärkt parti.

Jag skriver ”tyvärr” eftersom jag faktiskt känner förhållandevis stora sympatier för detta parti, som jag röstat på ett flertal gånger genom åren i de olika valen. KD var nämligen länge i praktiken det enda alternativet i svensk politik som tog de konservativa hjärtefrågorna om familj, äktenskap, abort och monarki – samtidigt som man var för fri företagsamhet och stod på småföretagarnas sida – på allvar.

Däremot har jag alltid tyckt att KD varit alltför otydliga och/eller mesiga när det gäller exempelvis försvar, lag och ordning, kärnkraft, bistånd, invandring och miljö. Kanske är det den vattenkammade frikyrkligheten som medfört dessa i mitt tycke beklagliga effekter.

 Det var Lewi Pethrus som skapade embryot till KD.

Det blev som väntat Göran Hägglund, född 1959, som valdes till partiordförande efter att, trots en lång och omständlig debatt, Mats Odells utmaning visat sig inte hålla ända in i kaklet. Hägglund är faktiskt partiets blott tredje ordförande sedan den legendariske pingstpastorn Lewi Pethrus grundat dåvarande Kristen Demokratisk Samling (KDS)1964. De tidigare partiledarna har hetat Birger Ekstedt (1921-1972) samt fenomenet Alf Svensson (född 1938).

Alf Svensson är med sina 31 år som partiledare (1973-2004) helt unik i svensk partipolitisk historia. Han fortsätter som 73-åring sin karriär som europaparlamentariker, en syssla som dock aldrig lämnar några djupare avtryck hemma i Sverige.

Det besynnerliga är att medan Alf Svensson, som alltså var partiledare i en mansålder, i alla fall aldrig för mig framstod som förbrukad och utsliten i sin roll, så håller sannolikt många med mig om att Göran Hägglund redan efter åtta år har suttit ett par år för länge på sin post. Han har helt enkelt inte en tillräckligt intressant personlighet för att fortsätta fånga väljarmajoritetens intresse.

Jag anser att Göran Hägglund är en på flera sätt utmärkt person. Han verkar vara en hygglig och trevlig prick, är säkerligen en god äkta man och familjefar, besitter en god talarförmåga och har dessutom den oskattbara egenskapen humor. Ser dessutom normalt bra och trevlig ut. Hägglund var förmodligen rätt person att efterträda Alf Svensson – men partiet borde ha insett att Hägglunds persona är alltför slätstruken för att hålla i partiledarrollen någon längre tid.

 Makarna Sonia och Alf Svensson.

Om Kristdemokraterna hade begripit sitt eget bästa hade man alltså röstat fram Mats Odell som ny partiordförande vid riksmötet i januari. Veteranen Odell är visserligen varken yngre eller särskilt mycket fräschare än Hägglund. Men för Guds skull – i det desperata läge partiet befinner sig i, med få om ens några opinionsnoteringar över fyraprocents-strecket, är man piskat att pröva något nytt eller åtminstone annat. Odell hade åtminstone inneburit några stapplande steg på väg i den riktningen.

Med Göran Hägglund vid KD-rodret under de cirka 2,5 år som återstår till nästa riksdagsval är partiet med nära nog 100-procentig säkerhet destinerat att åka ur den svenska politikens finrum. Med Mats Odell tror jag i alla fall oddsen hade varit marginellt bättre, men kanske inte heller då tillräckliga.

Det hart när enda som skulle kunna rädda KD kvar på Helgeandsholmen är om tillräckligt många konservativa väljare ur olika partier stödröstar på partiet. Den taktiken har alltid fungerat för kommunist-, nuvarande Vänsterpartiet (”kamrat fyra procent”), men det är nog mycket tveksamt om det fungerar i borgerligt sammanhang.

 Kan Ebbas muskler rädda KD?

Det finns faktiskt ytterligare, som jag ser det, en tänkbar lösning för den som uppriktigt ser till partiets bästa. Den är dock så orealistisk och radikal att den inte lär materialiseras. Om ni ändå gitter ta del av vad jag anser i frågan, så varsågoda.

Några politiska tungviktare med Alf Svensson i spetsen måste tala allvar med Göran Hägglund och få honom att dra sig tillbaka under föregivande av någon plausibel ursäkt – hälsoskäl, familjeskäl, you name it. Att ordna ett nytt både välbetalt och ståndsmässigt jobb åt en före detta partiledare och regeringsminister lär heller inte erbjuda några svårigheter.

Sedan hämtas unga, snygga och extremt representativa Ebba Busch från sin kommunalrådspost i Uppsala och axlar Hägglunds fallna mantel. Busch kommer med sina 25 år – hon fyller 11 februari, grattis! – att bli landets genom tiderna yngsta partiledare och dessutom statsråd. Kan någon föreställa sig att Ebba skulle gå hem sämre i stugorna än Göran och Mats? Nej, jag trodde heller inte det.

Varsågoda, alla hugade kristdemokrater, där har ni en tänkbar lösning på ert partis dödliga kris. Dödliga och dödliga – KD överlever troligen katastrofen att sparkas ur riksdagen och kommer att fortsätta verka i en mängd kommuner och landsting. Partiet har många duktiga politiker runt om i landet. Fast på litet sikt vet man inte så noga hur det kan gå…

Nu tycker ni möjligen att jag betonat partiledarfrågan aningen för mycket. Det kan nog äga sin riktighet. Jag anser nämligen också att mycket av partiets forna raison d´etre försvunnit. Det parti som alltmer kommit att överta ett flertal av KDs gamla hjärtefrågor är ju Sverigedemokraterna (SD).

Socialkonservativa SD har ett minst lika stort engagemang för kristendom, kärnfamilj och äktenskap som KD och är  ännu radikalare när det gäller högsta abortgräns (12 veckor mot 18 för KD). SD uppfattas även överlag som betydligt mindre mesigt än KD.

 Socialkonservativa SD har övertagit KDs gamla roll.

Så det mesta talar för att KD åker ur riksdagen 2014 vare sig det sker ett partiledarbyte eller ej. Men för ert eget partis skull, kära KDare, borde ni göra ett tappert försök att undvika katastrofen. Att köra på i samma gamla hjulspår med Hägglund borde inte vara ett alternativ.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

10 kommentarer på “KD är ett dödsmärkt parti”

 1. Tarzan Says:

  En pingstpastor och min granne har berättat följande för mig;
  Kristna är konflikträdda och
  dom är också rädda för New Age och all andlighet som inte är beskriven i bibeln.
  Dom är också rädda för muslimer
  Dom är rädda för SD för dom tror att dom är nazister.
  Kristna tror också att JESUS ska komma snart etc, etc etc,
  OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

  Jag själv ser kristna som otroligt naiva med en oförmåga att tänka själva och dom är rädda för att ta initiativ själva.
  Kristna är tråkiga människor.
  En av mina vänner kallar kristna kvinnor för små grå möss.
  Kristna kvinnor har svårt för att hitta män och bilda familj, kanske beror det på att dom måste gifta sig med en kristen man ( som många gånger är en tönt.
  ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

  Jag pratade med en kristen man ( data kille ) för ett halvår sen – han tror att planeten Jorden är 7000 år gammal !!!!!!

  Vanliga svennar har mycket roligt år dom kristna ……

 2. Tommy Hansson Says:

  Den bild du ger av ”kristna” stämmer nog väl in på en viss typ av etablerad frikyrklighet, främst inom Pingströrelsen. Det finns säkerligen ett försvarligt antal pingstvänner med i KD.

  Däremot finns det ju andra kristna som inte har samma räddhågade och fundamentalistiska uppfattningar. Jag till exempel. Många sverigedemokrater måste ckså anses vara kristna.

 3. Kattsvans Says:

  Tyvärr Har Tarzan rätt i det han säger…Sann kristendom har för länge sedan ersatts av en vänsterhumanistisk sörja som inte på något sätt har sin förankring i Bibeln

  Svenska sk kristna är också ytterst fega

  • Tommy Hansson Says:

   Intressant att ta del av mejlkonvsersationen du länkar till, Kattsvans..

   • Kattsvans Says:

    Antar att du menar mejlet jag la ut på bloggen mellan mej och en kommunal kristdemokrat???

    Kände mej fri att lägga ut den lilla delen då jag ej avslöjade något personligt samtal oss emellan

 4. Jacob I Says:

  Här några exempel hur KD-företrädare kommer till korta i debatt mot SD-företrädare i riksdagen.
  Första exemplet ur en asyl- och migrationsdebatt där Kent Ekeroth fullkomligt mosar KD-s Emma Henriksson, börjar 8.30 in i videon: http://www.youtube.com/watch?v=NVIBwNedF8I

  Andra exemplet från partiledardebatten i oktober 2011 där Jimmie Åkesson utan större ansträngning står som segrare (i mitt tycke ett av hans bästa anföranden), och blajpottan Hägglund med byxorna i handen!, börjar 16,56 in i videon:

  Med sådana verklighetsfrånvända PK-företrädare är det knappast att förvånas över att KD hänger på gärdsgårn!


 5. ”Det hart när enda som skulle kunna rädda KD kvar på Helgeandsholmen är om tillräckligt många konservativa väljare ur olika partier stödröstar på partiet. ”

  Stödröster från SD är att jämställa med landsförräderi märk väl. Återstår stödröster från M och kanske några från C, men det är tveksamt. Vore jag gammelmoderat skulle jag hellre stödrösta på SD faktiskt.

 6. Tommy Hansson Says:

  Vore jag gammelmoderat hade jag gått över till SD för länge sedan…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: