En bild av den romantiska kärleken

Amor vincit omnia – Kärleken övervinner allt – skaldade redan den romerske författaren Vergilius för vid pass 2000 år sedan.

Den romantiska kärleken, låt vara att den knappast kan betraktas som oomstridd genom historien, lär emellertid söka sin historia tillbaka till Edens lustgård och triangeldramat mellan Eva, Adam och Lucifer.

Min favoritbild av den romantiska kärleken mellan en man och en kvinna är den förälskade och dyrkande mannen som lägger ut sin rock över en pöl, för att den tillbedda varelsen skall kunna gå torrskodd däröver. Vi har nog alla sett det motivet återgivet på skämtteckningar och dylikt.

Den galante sir Walter Raleigh visar sin aktning för sin drottning genom att låta henne kliva på sin mantel. 

Bilden/illustrationen har faktiskt en historisk bakgrund. Den förknippas med den berömde upptäcktsresanden, krigshjälten och hovmannen sir Walter Raleigh (1552-1618) – bland annat känd för att ha fört med sig potatis och tobak till England från sina resor – vilken 1581 blev drottning Elizabeths Is gunstling.

Raleigh skall bland annat ha lagt sin mantel över en lerpöl på det att drottningen, även kallas Elizabeth den stora, skulle kunna gå torrskodd över den. Så kallade seriösa historiker har naturligtvis ifrågasatt historiens autenticitet, vilket man tråkigt nog plägar göra med i stort sett alla färgstarka historiska impressioner.

Personligen struntar jag i de seriösa historikerna i det här fallet. Berättelsen om den galante Raleigh som breder ut sin mantel för majestätet – som han för övrigt lär ha haft ett romantiskt äventyr med – är helt enkel för bra för att inte vara sann.

Det var emellertid inte alltid Raleigh var på bästa fot med den stora drottningen. När drottningen fick veta att han i hemlighet hade gift sig med den elva år yngre hovdamen Elizabeth ”Bess” Throckmorton 1591 blev båda för en kortare tid inspärrade i Towern i London 1592.

Från vänster Abbie Cornish som Elizabeth Throckmorton, Cate Blanchett som Elizabeth I och Clive Owen som Walter Raleigh i Shekhar Kapurs Elizabeth: The Golden Age.

När Elizabeth I avled 1603 var förhållandet till Raleigh emellertid återupprättat. Den senares lycka skulle dock inte vara så länge till. Elizabeths efterträdare på tronen, James (Jakob) I, lät spärra in Raleigh vilken slutligen avrättades genom halshuggning 1618.

Det från kroppen skilda huvudet balsamerades enligt tidens sed och överlämnades till Raleighs änka, vilken uppges ha burit det med sig vart hon än gick under de återstående 29 åren av sin levnad. Vilket naturligtvis också kan betraktas som ett, om än egenartat, uttryck för romantisk kärlek makar emellan…

Hur som haver. Jag har själv städse drömt om att få visa min kärlek till Den Avgudade genom att lägga ut min rock över en pöl så att Hon icke behöver väta skorna på sina ljuvliga små fötter, men det har ännu ej blivit av.

Hoppet är dock det absolut sista som överger en förälskad man…

Explore posts in the same categories: Historia

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “En bild av den romantiska kärleken”

 1. Ann-Mari Says:

  Hej
  Tommy kan du lägga in info om nästa demo för Svenska Memorial senare du får info sen? / Ann-Mari

 2. Lisa Says:

  Visst är väl den äldre sortens ridderlighet vad de flesta av oss fruntimmer drömmer om ( och därmed också det bästa sättet att få oss på rygg, för att uttrycka sig krasst) men samtidigt är det också så att de uppvaktningsmetoder och chevalereska kvinnodyrkan , som vi idag förknippar med en svunnen tidsålder,var förbehållet överklassen.
  Bland de lägre klasserna ingicks äktenskap även de baserade på ömsesidigt tycke ( även om andra faktorer som god arbetsförmåga spelade in ) men om man nu får tro etnologerna följde uppvaktningsritualerna andra mallar och någon ” kärlekskult” förekom inte förrän den kom att populariseras av Hollywood.
  Men med det sagt, leve den äkta romantiken och sensualismen,såsom den kommer till uttryck i Höga visan, vissa kvinnliga författare som Erica Jong b.l.a

  • Lisa Says:

   forts. följer
   Kvinnliga författare däribland Erica Jong, sin snusktantsimage till trots en tvättäkta romantiker, och inte minst hur den skildras i operans underbara värld.

   • Tommy Hansson Says:

    Den så kallade riddartiden på Medeltiden skall ju ha varit en högperiod för den romantiska kärleken. Sentimental poesi flödade och unga ädlingar i rustning slogs om jungfrur till häst.

    I hur hög grad detta ideal trängde ner i folkdjupen är givetvis svårt att veta. Fenomenet unga älskande tu bör dock ha haft en större spridning än inom överklassen.

    Jag har läst gamla kärleksbrev skrivna av min farfar – som var jordbrukare – till kvinnan som sedan skulle bli min farmor från början av förra sekelskiftet, och de saknade ingalunda romantik.

 3. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Det tackar vi för // Ann-Mari


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: