Låt oss minnas den gode kung Gustaf!

Där låg ett skimmer över Gustafs dagar…

Orden är biskopen och skalden Esaias Tegnérs och syftar på konung Gustaf IIIs tid på den svenska tronen. Under hans regeringstid skedde en kulturell och vetenskaplig uppryckning utan dess like, merparten orkestrerat av konungen själv. Konstutövning, arkitektur, skulpterande, musicerande, teater, opera – allt detta upplevde en inhemsk renässans som vi njuter frukterna av än i dag. Att influenserna kom från exempelvis Frankrike, Italien och Kina gör knappast saken sämre.

Konunngen, som genom en oblodig statskupp 1772 hade återinfört det kungliga enväldet, gjorde sig dock impopulär i inflytelserika (läs: adliga) kretsar genom att öka böndernas inflytande på de adligas bekostnad. En vittfamnande konspiration ledde till att monarken brutalt sköts ner på en maskeradbal å Kungliga Operan i huvudstaden den 13 mars 1792. 13 dagar senare, alltså den 29 mars, avled han under svåra plågor av sina skador. Jag tänker inte här göra den skändlige mördaren den hedern att nämna hans namn.

I år är det 220 år sedan Gustaf III avled i en ålder av endast 46 år  (han var född den 13 januari 1746). Jag ämnar högtidlighålla minnet av hans förtidiga död med likasinnade i morgon kväll. Låt oss alltså minnas den gode – och geniale – kung Gustaf, som gav Sverige en särskild glans och lyster!

Att han dessutom gav arvfienden Ryssland ordentligt med pisk, enkannerligen genom den lysande flottsegern i Svensksund den 9 juli 1790, är ett extra plus i kanten i mina ögon.

Gustafs skål!

Lyssna gärna till Gustaf III:s Wänners signaturmelodi här:

http://www.youtube.com/watch?v=tjBn2nnjur4&feature=related

Explore posts in the same categories: Historia

Etiketter: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Låt oss minnas den gode kung Gustaf!”

 1. Lisa Says:

  Hans insatser för det kulturellt efterblivna Sverige kan självfallet inte prisas nog men hans inrikes/ utrikespolitik har jag desto svårare att fördra!!

 2. Tommy Hansson Says:

  Vad det skulle ha varit för fel på hans reformsinnade inrikespolitik förstår jag inte riktigt. Att han hade planer på att störta revolutionärerna i Frankrike tycker jag hedrar honom. Hans ryska krig var nog mindre välbetänkt, det är sant, men segern vid Svensksund 1790 minns jag gärna med viss stolthet!

 3. Lisa Says:

  Även jag är en diggare av den gustavianska epoken och Gustavs insatser som kulturell och humanistisk/ juridisk reformator.
  Men hans inrikespolitiska miss bestod i att han lät sitt reformarbete stå i träda till förmån för sina militära ambitioner och det gav oppositionen den grogrund den behövde.
  Och visst kan åminnelsen av segern vid Svensksund få våra fosterländska hjärtan att klappa fortare men den därpå följande freden stäckte erövrarplanerna.
  Men visst skall vår sista Vasakung ( av betydelse ) hedras för den framsynthet han visade i sin öppna beundran för den amerikanska statsbildningen.

 4. Tommy Hansson Says:

  Det är nog en riktig analys.

 5. Kalle Says:

  Gustav III:s dödsår har blivit fel i texten!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: