Bobby Fischer: Geni och galning

Så här vill vi minnas schackgeniet Bobby Fischer.

För en tid sedan såg jag en dokumentärfilm på TV om schackgeniet – och certifierade galningen – Bobby Fischer (1943-2008). Det var ett sällsamt och samtidigt skrämmande porträtt av en av vår tids mer framträdande ikoner.

Robert James Fischer föddes i Chicago den 9 mars 1943 och avled i Reykjavik på Island den 17 januari 2008. Han växte upp i New York och gjorde sig tidigt känd som schackunderbarn i hemlandet USA och figurerade i media över hela världen, då han i en serie partier i Reykjavik utmanade världsmästaren Boris Spasskij från Sovjetunionen. Titelmatchen ägde rum under det Kalla krigets höjdpunkt och blev till så mycket mer än en match om världsmästartiteln i schack: det blev samtidigt en uppgörelse mellan den fria världen och den kommunistiska totalitarismen.

Matchen Fischer-Spasskij blev av det mer bisarra slaget. Det dröjde i det längsta innan amerikanen över huvud taget dök upp. Han missade de två första partierna och förlorade således på walk-over. Tredje matchen spelades, efter krav från Fischer, utan publik och TV-kameror. Att Spasskij godtog detta har kallats ett psykologiskt misstag av den sovjetiske mästaren. Under resten av mästerskapsserien var Spasskij märkbart störd och förlorade slutligen titeln till den 29-årige Fischer som tidigare aldrig slagit Spasskij.

Spasskij (till vänster) mot Fischer 1972.

Bobby Fischer hade nått sina drömmars mål och hyllades som USAs store hjälte.  VM-titeln blev dock uppenbarligen för mycket för den redan tidigare excentriske Fischer. Han gick in i ett slags självvald isolering, svårt plågad av inre demoner, och vägrade möta utmanaren om VM-titeln, den unge sovjetspelaren Anatolij Karpov, 1975. Det innebar att han blev av med titeln. Han var vid den här tiden stationerad i Pasadena där han var ansluten till den religiösa rörelsen Worldwide Church of God.

Helt isolerad från schackvärlden var dock Fischer inte. 1988 sökte han och fick patent på en schackklocka som lade till tid för varje gjort drag. Klockorna i fråga är numera standard i talrika schackturneringar. 1992 ställde Fischer så upp i ett returmöte mot Boris Spasskij sedan en rik affärsman ställt upp med den enorma prissumman fem miljoner US dollar. Fischer vann klart och hade i egna ögon då försvarat sin VM-titel, som han aldrig erkänt att han förlorat.

Matchen gick av stapeln i Belgrad i det forna Jugoslavien, ett land som bojkottades av USA. Amerikanska myndigheter ansåg att Fischer gjort sig skyldig till lagbrott som åkte dit. För att undgå att gripas och eventuellt dömas till ett långt fängelsestraff höll sig Fischer i fortsättningen borta från hemlandet och levde omväxlande i Ungern, Japan samt Filippinerna.

Fischer under senare år.

1999 började Fischer ge intervjuer från sin exil, den ena mer katastrofal än den andra. Det framgick nu att Fischer hade utvecklat en stark antisemtism och antiamerikanism. Det sistnämnda var kanske inte så konstigt med tanke på de amerikanska myndigheternas oförsonliga hållning efter Spasskij-matchen i Belgrad, men att Fischer – som hade judiskt påbrå både på fädernet och mödernet – var en rosenrasande antisemit måste betecknas som desto mer överraskande.

Bland annat anklagade Fischer den rysk-judiske världsmästaren Garri Kasparov för att vara en bedragare. Han uttalade sig också positivt om falsifikatet Sions vises protokoll, en ökänd hetsskrift mot judar som totats ihop av tsarens hemliga polis i slutet av 1800-talet. Dagen efter Al-Qaidas terrorattacker i USA den 11 september 2001 väckte det vidare uppseende, då Fischer ej endast emfatiskt stödde attackerna utan också hoppades på den amerikanske presidenten George W. Bushs död, en amerikansk revolution samt att alla judar (sannolikt då också han själv) skulle fängslas.

2003 drog USA in Bobby Fischers pass. Efter diverse komplikationer beviljades Fischer politsk asyl på Island 2004 och blev småningom även isländsk medborgare. Hans japanska hustru föredrog att pendla mellan Japan och Island. Det framgick dock av dokumentären att det råder oklarheter kring äktenskapet. Fischer hade tidigare äktat en filippinsk kvinna.

Hösten 2007 drabbades Fischer av medicinska problem. Han avled slutligen till följd av njursvikt den 17 januari 2008. På grund av sin långt gångna paranoia vägrade han acceptera adekvat behandling. En sak kan ingen ta ifrån Robert James Fischer: han var en av världens främsta och mest nydanande schackspelare genom alla tider. Den berömmelse han uppnådde i samband med VM-matchen mot Spasskij 1972 var desslikes unik i sitt slag. Hans verk lever vidare genom de partier som bevarats till eftervärlden.

 Paul Morphy (1837-84). 

Galenskap och schack är en sedan tidigare icke helt ovanlig kombination. Spelet, som är av militär natur och härstammar från det forntida Persien, är på många sätt att se som en psykologisk uppgörelse mellan två kontrahenter där själva spelets idé är att den ena skall krossas. Att Fischer kom att drabbas av den antisemitiska sjukan är kanske inte heller så märkligt med tanke på att fenomenet antisemitism på mycket goda grunder kan betecknas som just en sorts galenskap.

Det anmärkningsvärda i sammanhanget är naturligtvis att Fischer själv var jude. Det finns dock i historien rätt gott om exempel på så kallade självhatande judar, där det främsta exemplet troligen är Karl Marx. En annan sinnessjuk schackmästare var amerikanen Paul Morphy (1837-84), som ibland kallas den förste schackvärldsmästaren även om det inte fanns en officiell världsmästartitel vid denna tid. Den förste officielle mästaren, den Prag-födde Wilhelm Steinitz (1836-1900), blev även han sinnessjuk.

Explore posts in the same categories: Schack

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

14 kommentarer på “Bobby Fischer: Geni och galning”

 1. Josefina Bergfast Says:

  Undrar om det verkligen är sådär helt och hållet och fullkomligt bergsäkert att han verkligen var av judisk härkomst, varken åt det ena eller det andra hållet?

  Där finns nog en hel del tveksamheter om den saken som kan göra tvärsäkra uttalanden att så verkligen är fallet tveksamma konstateranden som förmodligen inte bör göras utan en viss skepsis….

  • Lisa Says:

   Fisher är inte den ende av judisk börd som drabbats av den variant av paranoia som antisemitism är ett uttryck för.
   Ett annat exempel är den amerikanske naziledaren ( vars liv filmen ”The believer är baserad på ) som tog sitt liv efter att det uppdagats att han var just jude.
   Och andra lika virulenta och idag verkande personer är Atzmon, LW på Mo:s blogg ( om än kanske inte av samma dignitet) och sist ,men inte minst,radarparet Israel Shamir med son.

   Dror Feiler och Henry Ascher

   • Lisa Says:

    Forts följer:
    Ovannämnda tillhör en annan kategori. De har fel så inåt helsike, enligt mitt förmenande, men vägleds mer av en blåögd men rörande idealism och därför påtagit sig rollen som Palestinarörelsens alibin.

  • Tommy Hansson Says:

   Det råder inga tvivel om det så vitt jag kan förstå av dokumentären. Modern var dessutom kommunist.

   • Josefina Bergfast Says:

    Att det har förekommit människor av judisk börd i olika sammanhang, och inte obegåvade sådana, som omfamnat läror av mindre angenäm art, eller varit begåvade ochf framstående i t.ex. vetenskapssammanhang, men olyckligtvis drabbats av grav sjukdom, (Einsteins son är ju ett sorgligt exempel på en förmodat inte obegåvad person som drabbats av svår sjukdom), är ju ändå inget tvärsäkert bevis på att Fisher verkligen var av judisk härkomst. Det är svårt att kunna vara sådär helt bergsäker utan en viss skepsis om den saken, som sagt.

    F.ö. är nog inte konstaterandet att någon, (modern i det här fallet), är kommunist något tungt vägande argument för garanterad judisk bakgrund.

    Alla kommunister var inte av judisk härkomst, även om många judar satte sin tilltro den kommunistiska läran.

 2. Lisa Says:

  Det är snarare faderns identitet som gett upphov till spekulationer; tyske Fisher eller judiske Nemenyi.
  Men det faktum att Fisher genom sin judiska mor var av judisk börd är obestridligt, hur mycket han än själv försökte mörka det.

 3. Josefina Bergfast Says:

  Undrar om man inte lika gärna kan anta, utan exakt säkerhet, att det hos en del har funnits intresse av att försöka framhäva och hävda med beslutsamhet och utan skepsis, att Bobby Fisher var av judisk härkomst, lika mycket som man kan anta, utan exakt säkerhet, om han nu verkligen inte hade något judiskt ursprung att han då själv faktiskt hade anledning att förneka att han verkligen heller inte hade något judiskt påbrå?

  En så pass upphöjd, världskänd och framgångsrik schackspelare som Bobby Fisher, som tydligen gjort kritiska, och hatiska (?), och förvridna (?), uttalanden om judendom, sionism, judisk kultur eller judar,(?) och kanske också uttalade anklagelser mot judar, (?), kanske kunde, utan någon exakt säkerhet, ur ett judiskt perspektiv eventuellt ses som varande viss fara med om man inte kunde beskriva eller identifiera Fisher som själv varande av judisk härkomst?

  På sätt och vis blev väl Fisher förföljd, kritiserad och ganska hårt åtgången för att han tydligen hade spelat schack någonstans mot USAs vilja?

  Tydligen höll man inne ersättningar till honom för matcher?

  Kanske delvis inte så konstigt om han både kände sig lite illa behandlad, eller förföljd, och också blev lite paranoid och hatisk på kuppen?

  Men, men….

  Han var nog lite av en slags fanatiker, och kanske lite hatisk och lite galen samtidigt.

  Stackarn.

  • Tommy Hansson Says:

   1. Fischers mor var Regina Wender med polsk-tysk-judisk bakgrund. Att hon var kommunist bevisar dock naturligtvis inte att hon var judinna, vem skulle komma på en så befängd tanke?

   2. Fischers verklige far var den ungersk-judiske fysikern Paul Nemenyi.

   3. Som en följd av ovanstående var Fischer givetvis också själv av judisk härkomst, detta alldeles oavsett huruvida några sökt framhäva detta faktum eller inte.

   4. Varför sätta frågetecken för de hårresande hatiska och förvridna uttalanden Fischer gjorde? De VAR hatiska och förvridna, det är bara att lyssna på ljudupptagningarna.

   5. Ja, visst var det synd om Fischer. Han var. förutom sitt geni i en snäv disciplin, en enkel New York-grabb som inte klarade av berömmelsen.

   6. Slutligen förstår jag inte riktigt varför det ska vara så kontroversiellt att hävda att en person med oomtvistlig judisk bakgrund var jude. Själv har jag heller inget intresse av att på något sätt smutskasta det judiska eftersom jag är en mångårig, dokumenterad anhängare av det judiska och Israel.

 4. Josefina Bergfast Says:

  Tommy Hansson sa: ”5. Varför sätta frågetecken för”…et cetera.

  Helt enkelt för att jag själv inte känner till vad han tydligen har sagt, eller hur han har sagt det, eller var och när han sagt det osv.

  Borde kanske försöka ta reda på vad han har sagt.

  Att uttala hat, och allmänt förrakt, eller vilja uppvigla hat mot någon person eller mot något folk, eller mot någon ism, religion eller ideologi, anser jag inte vara konstruktivt.

  Att framföra eventuell kritik, undranden eller ifrågasättanden kring olika företeelser både i historisk tid och nutid, kring olika kulturer, folk och folkslag, ideologier och föreställningar av olika slag, det är inte varken att vara hatiskt eller vilja försöka skapa hatiska föreställningar.

  Om Fisher uttalade hatiska föreställningar mot judar i största allmänhet, vilket han då tydligen har gjort, så var det inte korrekt av honom.

  Förmodligen var han då kanske förvirrad, och kanske just hatisk och fanatisk. Tråkigt nog.

  Vad gäller faderskapet så är det väl inte helt fastställt utan bygger på antaganden.

  Antaganden kan ju som vi vet alltid innehålla en viss procent fel och inte alltid hundra procent rätt.

  Moderns säkerställda judiskhet är väl inte heller helt och hållet hundra procent. Om hon hade något litet judiskt påbra i någon liten andel, så kanske man inte enbart därför så enkelt kan beskriva henne för att vara judinna. Uppenbarligen var hon väl inte aktiv förvaltare, bärare, kultiverare och gestaltare av judendomen som på något vis givits vidare till Fisher i alla fall.

 5. Lisa Says:

  Gränsen mellan genialitet och galenskap kan vara hårfin. Ett annat exempel på en ”beautiful mind” som förlorades till sinnessjukdom är JF Nash.

  • Tommy Hansson Says:

   Det är så sant. Antagligen är det väl risk för obalans i sinnet om det ”tippar över” för mycket åt ett håll.

 6. Josefina Bergfast Says:

  Tommy Hansson sa om Fisher:…” …en enkel New York-grabb som inte klarade av berömmelsen.”

  Kan nog ligga en del i det. Samtidigt som han nog också blev både arg och ledsen för att hans gager tydligen hölls inne? Att ensam försöka ”kriga” mot en nation, (USA), och motsätta sig restriktioner eller förbud är nog lite ”uppstudsigt” att göra? Men å andra sidan kan man ju tycka att schackspelandet i sig inte borde vara så ”farliga” aktiviteter? Restriktioner är kanske ändå restriktioner och hans handlingar sågs kanske delvis också som ”opatriotiska”. Man kan tycka att USA gick lite hårt åt honom men om han varit en uttalad hatare av USA och tydligen också av judendom och judar i största allmänhet, så klev han nog själv alldeles självmant över en hel del acceptabla gränser för anständighet.

  Vilket ju också kanske kan ha berott på, och också delvis kan ha bidragit till, hans eventuella sjukdom.

  Vem vet…….

  Många olika slags företeelser här i världen, därmed inte sagt alla företeelser, verkar ändå ha och kräva, på flera olika plan och även i nationella sammanbrotts- eller krigshändelser både mellan och inom nationer, både en slags ömsesidighet och en slags växelverkan för att kunna bli verkligheter och kunna ta gestalt.

  Vissa nationer som utsätts för kritik, som t ex Sovjetunionen på sin tid, hade väl för vana att konstant vilja förklara kritiker för sinnesjuka och sätta dem i fängsligt förvar. Medeltiden hade ju sina metoder att handskas med oliktänkande så den mänskliga historien är ju full av svårigheter för alla olika slags statsbildningar att kunna värna sin konsensusmakt, vare sig nationer som är kristna, republiker, kommunistiska, muslimska, liberala eller demokratiska och att kunna handskas med dem som på olika sätt stör konsensus är nog inte så enkelt alla gånger.

 7. Tarzan Says:

  Jag undrar har Tommy Hansson någonsin läst Sion vises protokoll ?

 8. Anders Åstebro Says:

  Fischer förlorade endast det andra partiet mot Spasskij på WO.
  Det första så gjorde han ett nybörjarfel genom att slå a7 bonden med sin löpare och den blev inlåst och tagen av Spasskijs kung.

  Att Fischer var ett geni utav dess like när det gäller at förstå spelet schack kan ingen säga emot.
  Att han var excentrisk och småttt galen i sig kan man heller inte ifrågasätta.

  Men det är han inte ensam om att vara bland världens schack genier.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: