Första dödsoffret för vargismen – men troligen inte det sista

Folkparti-politikern Marit Paulsen gullar med vargar i Kolmårds-hägnet. Året var 2009.

Så har det hänt som det inte krävdes utbildning i raketteknologi eller intelligens av Einstein-typ för att förutse: vargar har dödat en människa i Sverige. Detta trots vargkramarnas försäkringar om att vargar aldrig ger sig på människor. Exakt vad som skedde i Kolmården den där ödesdigra dagen lär vi aldrig få veta. Mer än att vargarna av någon anledning snedtände och gav sig på den snälla sköterskan.

Nu skedde ihjälrivandet inte ute i skogen eller i anslutning till en gård eller ett samhälle utan i Kolmårdens viltpark. Att den kvinnliga skötaren gick in till vargarna ensam var tydligen helt i överensstämmelse med viltparkens föreskrifter, vilket gör att man tager sig för pannan.

Troligen är det väl så att både vårdaren och parkledningen blivit påverkade av varglobbyns totalt oansvariga och verklighetsfrämmande mytbildning om vargarnas ofarlighet. Ändå har det skett vådliga tillbud förut.

För fyra år sedan attackerades en man som fått i födelsedagspresent en tur in i varghägnet. En medlem av vargflocken tog ett kraftigt tag med käkarna om mannens huvud med blodvite som följd. Mannen klarade sig genom att bestämt fösa bort vargen. TV-profilen Arne Weise har råkat ut för en snarlik incident.

För två år sedan bets vidare en tioårig flicka i en fot och ena pekfingret av en varg i Lycksele djurpark. En person räddade situationen genom att sparka djuret på nosen. Samma år blev en ung kvinna biten i sin vänstra arm av en varg just i Kolmården. Vargskötarnas förklaring till offret var att djuren ville ”leka” eftersom hon var klädd i lång klänning. Den är så snäll, den vill ju bara leka…

Och så sent som i april i år bets en 15-årig flicka svårt i ena benet av en av vargarna i Kolmårdens varghägn.

Nu har Kolmårds-ledningen aviserat hårdare restriktioner för vargskådande. Rätt så, naturligtvis. Det hjälper emellertid inte den unga vargsköterskan, som blev ett tragiskt offer för myten om de snälla/gulliga vargarna som ”bara vill leka”. Dessutom undrar man hur Kolmårds-typerna tänker när de inte avlivar mördarvargarna. Beslutet att låta dem leva signalerar noll respekt för dödsoffret och hennes efterlevande!

Men det är klart – nu har ju parken i Kolmården verkligen levt upp till sin reklamslogan om ett lite ”vildare och läskigare” Kolmården. Alltmedan de professionella vargkramarna och deras påhejare inom det ekologiska mångfalds-habitatet fortsätter att yra om att det fortfarande finns för få vilda vargar och att jorden går under om vi inte har ekologisk mångfald…

I mina tidigare bloggtexter i ämnet vargar har jag varnat för att det bara varit en tidsfråga innan någon blir dödad av vargar i Sverige. Nu har det jag förutspått alltså hänt. Vargmaffian har då svaret klart: det här skedde i ett varghägn, inte ute i fria naturen. Där kommer aldrig vargar att attackera människor, minsann – de är ju så skygga och drar sig med automatik undan vid kontakt med människa.

Faktum är dock att vargar har blivit allt djärvare under senare år och inte dragit sig för att ta lovar kring gårdar och rentav bebodda samhällen. Kvinnor med barnvagnar har känt sig hotade. Att vargar – som per definition är oberäkneliga mördarmaskiner – börjar vänja sig vid mänskliga kontakter är naturligtvis det farligaste som kan hända.

Med andra ord. Det som inträffade i Kolmården kan mycket väl inträffa utanför varghägnen. Det förebyggs bäst genom utökad vargjakt så djuret i fråga får klart för sig att det är fel att närma sig mänsklig bebyggelse.

Jag tror inte varggullandet kommer att få ett slut med dödsoffret i Kolmården. Vargismen, om vi kan kalla detta fenomen så, är sedan ett par årtionden tillbaka en av västerlandets mer anmärkningsvärda pseudoreligioner med väl så fanatiska proselyter som de vanliga religionerna. Kanske tvingas den dock ta några steg tillbaka för en tid vilket kan vara gott så.

Explore posts in the same categories: Vargfrågan

Etiketter: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Första dödsoffret för vargismen – men troligen inte det sista”

 1. Nalli Says:

  ” Dessutom undrar man hur Kolmårds-typerna tänker när de inte avlivar mördarvargarna. ”

  Nej den ska inte avlivas för detta är vargens rätta lynne att döda och äta upp offret.
  De människor som går in till vargarna får skylla sig själva.

  Men om jag släpper lös mina chefer lös i skogen det får jag böta för,
  men kusinen vargen får härja fritt i naturen???

 2. benke Says:

  Var och en har att ha en hagelbössa för att försvara familjen. Oops nu bor vi i Sverige, i detta land får man inte försvara sig.

  Var och en har att avliva de vargar man kommer åt. Liksom man skjuter älgar och andra varelser som kryper in på människans territorium. Inget konstigt med det. Det konstiga är svenskars rädsla för skjutvapen. En go hagelbössa gör gott för alla… Tjyven kommer inte tillbaks. Jag lovar.

 3. Varg i Veum Says:

  Det räcker med att läsa första stycket för att kunna avfärda Tommys blogginlägg som känslobetingat trams. Visa på den ”vargkramare” som hävdat att vargar i det vilda är så ofarliga att man kan gå fram och krama dem i tid och otid.

  • Tommy Hansson Says:

   En vargkramare är självklart inte nödvändigtvis någon som tror att man kan krama vargar i tid och otid.Snarare är det någon som alltid tar vargens parti i tid och otid.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: