Svenska artister (II): Anders Börje

 Anders Börje (1920-82) med en vit ros.

Anders Börje (1920-82) föddes som Börje Vilhelm Napoleon Andersson den 14 mars 1920 och var med början på 1940-talet och ett par årtionden framåt en av våra mest kända vis- och schlagersångare med enstaka framträdanden i skilda filmroller.

Börje växte upp i Djurgårdsstaden i Oscars församling i Stockholm och närde till en början förhoppningar om en skådespelarkarriär och påbörjade en utbildning med detta syfte. 1942 fick han emellertid vad vi i dag nog skulle kalla en monsterhit med sången ”Två små röda rosor” som har tysk förlaga.

Den följer här:

Den underfundiga texten om den förälskade mannen som skall välja blommor till den kvinna han älskar framförs här såväl njutbart som elegant av Börje.

 Maj-Britt Nilsson (1924-2006).

Börjes insjungning av ”Två små röda rosor” på skivmärket Sonora – som stod för cirka hälften av Börjes drygt 300 skivinspelningar – blev en storsäljare med omkring 80 000 sålda skivor. Härmed var Börjes – han framträdde ibland även med sitt riktiga namn Börje Andersson – lycka i skivbranschen gjord. Han kom att bli mycket uppskattad med sin mjuka och lyriskt färgade tenorröst.

Bland annat gjorde han icke obetydlig lycka med Ulf Peder Olrogs visor såsom ”Se Sundbyberg och sedan dö (Möt våren i Södertälje)” med musik av Sven Arefeldts orkester:

http://www.youtube.com/watch?v=geySmRuTGRs

Anders Börje var gift inte mindre än fem gånger. Första hustrun (1945-49) var den kända skådespelerskan Maj-Britt Nilsson (1924-2006), vilken 1951 gifte om sig med revykungen Karl Gerhards son Per Gerhard. En annan av Anders Börjes hustrur var den skandalomsusade journalisten och deckarförfattarinnan Loulou (Louise) Forsell (1922-54), som var dotter till operachefen John Forsell.

Även klassiska svenska visförfattare såsom Carl Michael Bellman och Nils Ferlin stod på Anders Börjes repertoar. Han gjorde sig bland annat känd som uttolkare av Lille Bror Söderlundhs tonsättningar av Ferlins dikter. Och Börjes sista skivinsats bestod i att ge ut en LP-skiva med Bellman-sånger 1979.

Ett exempel på Börjes romantiska sångkonst är ”I sjunde himlen” med engelsk förlaga med svensk text av Nils-Georg:

http://www.youtube.com/watch?v=sBf7zqVJ95A

Bland de egna kompositionerna märks ”Då väntar jag vid vägarna”, ”Min flicka hon är rund och grann”, ”Zigenarvisa” samt ”Visan om kvinnan”. Om det sistnämnda, icke helt okomplicerade ämnesområdet bör ju Börje ha haft viss självupplevd kännedom…

Anders Börje övergav inte helt sina skådespelarambitioner, även om han knappast var någon stor aktör. Bland de elva filmer han medverkade i spelade han sig själv – det vill säga vissångaren Anders Börje – i ädelpekoralet ”Sången om Stockholm” 1947  i regi av Ivar Johansson med bland andra Elof Ahrle, Alice Babs, Åke Grönberg och Bengt Logardt. Andra filminsatser inbegrep ”Främmande hamn” (1948) samt ”Kärlek, solsken och sång” samma år.

I ”Sången om Stockholm” medverkar för övrigt diktaren Nils Ferlin i ett sällsynt framträdande med sin för filmen specialskrivna dikt ”Men kunde vi bara få vind igen”.

 Anders Börje på lite äldre dar.

En sång som var ganska typisk för Börjes lyriska stil var ”Sunnanvindsvalsen”, här i en inspelning från 1956 som man ofta hörde på radion:

http://www.youtube.com/watch?v=aLV80wst4rw&feature=related

Anders Börje avled i en ålder av 62 år i Farsta i södra Stockholm den 26 mars 1982.

Explore posts in the same categories: Underhållning

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Svenska artister (II): Anders Börje”

  1. Jacob I Says:

    Ska bara rätta dig lite den här gången. Anders Börje skivdebuterade 1942 med Sol över Klara / De hurra vi för, bägge ur Edvard Perssonfilmen Sol över klara. I slutet av påföljande år utkom Två små röda rosor som blev en monsterhit 1944. Han uppträdde i början av karriären som Börje Anders, tills en god vän föreslog honom att vända på namnet!

  2. Willy Nilsson Says:

    Hej!
    I en veckotidning berättade Anders Börje: ”Jag sjöng för brännvin, bräckkorv och en slaf att sova i!”
    Det var väl under den ”värsta” tiden, Berättade också skämtsamt att han och den kände skämttecknaren ”Gurr” hade en inofficiell tävling i att sitta flest gånger på alkoholistanstalt! ”Gurr” tyckte att Anders Börje vann, för han kom ridande till anstalten på en vit häst! En sanning med modifikation var det dock ; i själva verket var det så, enligt Anders Börje, att det bredvid alkoholistanstalten fanns en ridskola, och Anders Börje, som varit kavallerist, var där och red, vilket inte anstaltsföreståndaren var så förtjust i!

  3. Willy Nilsson Says:

    Hej igen!
    Vill göra en ändring / tillägg!
    ”Gurr” tyckte att Anders Börje vann på poäng, för han ……o.s.v.

  4. Willy Nilsson Says:

    Hej!
    Jag har läst ovanstående och är litet tveksam till denna passus :”…..en monsterhit med sången ”Två små röda rosor” som skrivits av Elin Ahlberg.”Är det inte så att sången ”Två små röda rosor” från begynnelsen var tysk, och heter / hette ,, Im Hotel zur Nachtigall?” Den finns på ”YouTube” på tyska i åtminstone tvenne versioner, men jag sajnar förstås Anders Börjes svenska variant!
    Den svenska texten skrevs av Karl-Ewert Christenson (18.01.1888 – 09.01.1965) … , som förresten själv sjöng in den .
    Jag tror att Elin Ahlberg är en bloggande kvinna som nämnt eller haft med texten till ”Två små röda rosor” i sin blogg!

    Hälsningar! Willy


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: