Därför hatar svenskarna Israel

Enligt den obundna organisationen Freedom House får den judiska staten Israel högst poäng avseende politisk frihet på organisationens skala från 1 – 7. När det gäller medborgerliga rättigheter får Israel näst högst poäng. Israel kan mot den bakgrunden sägas vara en ö av frihet och demokrati i en omgivning bestående av mer eller mindre primitiva diktaturstater.

Detta tycks dock inte ha gjort något som helst intryck på svenskarna. I den internationella opinionsmätningen International Trends säger sig 68 procent av de tillfrågade svenskarna ha en negativ inställning till Israel. 24 procent av dessa menar sig vara ”starkt negativa”. Bara 19 procent anser sig vara positiva under det att endast 2 procent förklarar sig vara ”starkt positiva”.

De angivna resultaten innebär att Sverige har den mest negativa inställningen till den judiska staten av alla de tolv EU-stater som deltog i undersökningen. Svensken i gemen bryr sig uppenbarligen inte om att Israel är Mellanösterns enda demokrati och omges av fientliga grannar. Därtill har israelerna sedan 1990-talet fått till stånd en positiv ekonomisk utveckling samt omtalas ofta som ett högteknologiskt under.

 Ilmar Reepalu – antisemit eller bara dum?

Den svenska inställningen understryks av den katastrofala och skrämmande utvecklingen i det muslimtäta Malmö, där det väckt uppmärksamhet över hela världen att många judar flyr staden till följd av att de känner sig hotade och förföljda. Attentat mot judisk egendom och judiska befattningshavare tillhör ordningen för dagen.

Malmö har dessutom i Ilmar Reepalu ett socialdemokratiskt kommunalråd som genom en rad idiotiska och oinformerade uttalanden med önskvärd tydlighet visat att han inte begriper någonting över huvud taget av den judiska verkligheten. Bland annat har Reepalu givit judarna själva en del av skulden till att de förföljts samt anklagat Sverigedemokraterna för att ha infiltrerat Malmö judiska församling.

Om Reepalu är medvetet antisemitisk eller bara dum är en öppen fråga. Att han alltjämt hålls om ryggen av den socialdemokratiska ledningen är varken mer eller mindre än en skandal.

Frågan är naturligtvis varför det finns en så pass utvecklad avsky för Israel i  just Sverige. Svenska Dagbladets Claes Arvidsson ger i en ledarblogg den 28/9 följande förklaring:

Svaret bottnar i att Israel ses genom en enda prisma, konfliktperspektivet. Och utifrån ett klart ställningstagande mot Israel.

Detta är är säkert nog så sant men räcker inte som förklaring. Den negativa inställningen till Israel tar i Sverige, och en stor del av den övriga världen, avstamp med den vänstervåg som bryter igenom från mitten av 1960-talet. Det blir på modet att betrakta Israel som ett imperialistiskt – ”sionistiskt” – land förvisso nära lierat med USA.

Den snedvridna propagandan om sionismen, som egentligen bara innebär en strävan att bevara och stärka den judiska staten, är ett reellt återupplivande av den nattståndna antisemitismen men med ett mer godtagbart språkbruk. Förhärdade terroristledare såsom PLOs Yassir Arafat (1929-2004) och PFLPs George Habash (1926-2008) förvandlas till frihetskämpar.

 Palme och Arafat trivdes tillsammans.

I Sverige genomför Olof Palme, sannolikt med baktanken att detta skall gynna hans internationella aspirationer, en helomvändning visavi socialdemokratins traditionellt positiva inställning till Israel vars förste premiärminister var den socialdemokratiske arbetarledaren David Ben Gurion. Palme och hans devote vapendragare Sten Andersson satsar i stället på Arafat och PLO. Trots en viss tillnyktring på senare tid intar antiisraelismen alltjämt en grundmurad ställning i svensk utrikespolitik.

Lägg därtill det faktum att Sverige förmodligen har Europas sämsta historieundervisning där den nazityska judeförintelsen alltmer faller i glömska eller åtminstone hamnar i bakvattnet. Den forna och självklara entusiasmen för den judiska staten som en tillflyktsort och säker hamn för judar över hela världen är i stort bortblåst med undantag för de fåtaliga Israel-vänner, ofta med hemvist inom kristenheten, som ännu finns kvar.

Det ibland hätska ställningstagandet mot Israel kan inte helt förstås om man inte tar med den tilltagande muslimska invandringen i ekvationen. Det skall understrykas att det inte är etniska svenskar som ligger bakom judetrakasserierna i Malmö – det är uteslutande personer med islamsk/islamistisk bakgrund. Inte för inte kallas Malmö stundom för ”Sveriges Gaza”.

 Synagogan i Malmö – omtyckt mål för våldsbenägna islamister.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

16 kommentarer på “Därför hatar svenskarna Israel”

 1. benke Says:

  Man häpnar över siffrorna du nämner, bara 19% positiva och 2% starkt positiva. Statstelevisionen har ett starkt grepp över vuxna svenskars tankegångar. Det finns ingen annan förklaring. Varifrån kommer dessa idéer annars? Den lokala sportklubben? Medlemskap i internationella bridgesällskapet? Faktum är att Israel är en stark demokratisk nation i ett hav av groteska tyrannier.

  Israel kämpar för sin överlevnad. Det har de alltid gjort, och särskilt idag gör de det, med Iran som söker att skaffa kärnvapen och en allierad, Obamas USA, som inte lyfter ett finger.

  Netanyahu har ett stort problem. Attackerar Israel innan valet i USA så måste Obama agera. Då är det nog så att Obama kommer att vinna valet, amerikanerna sluter sig till en president som är i krig. Då innebär det att Israel ger valet till Obama. Dagen efter att Obama vunnit valet så drar han tillbaks stödet till Israel.

  Israel kan chansa på att Romney vinner och då har de en allierad. Dvs inte attackera innan valet och hoppas på att Romney vinner valet.

 2. Kattsvans Says:

  Läsvärt detta. Blir alltid glad när jag vet att någon kan se nyktert på Israel och det Judiska folket.

  Jag är själv 100% Israelvän.

  • Fredrik Runebert Says:

   I den här frågan är vi helt och hållet eniga. Tack för en bra text.

   • Fredrik Runebert Says:

    Ser att jag tryckte på fel knapp så att det ser ut som att jag svar på Kattsvans. Givetvis är det Tommy Hansson jag syftar på.:)

 3. benke Says:

  Jag förstår inte kritiken emot såssarna när det gäller Reepalu. De är ju alla på samma våglängd. Såssepartiet och tillhörande ministrar och individer hatar tydligen judar. Det är just därför Reepalu kan sitta säkert i sin stol. Vänstern (s, v, mp) är moralsikt förfallna. De förstår inte vad som händer (men snart nog brinner inte bara Rosengård).

  Kanske dags för gemene man att inhandla ett vapen. Jag kan försäkra alla som läser detta att jag inte förlitar mig på okunniga och naiva politiker när det gäller att försvara min familj. Att förlita sig på att politikerna löser problematiken, är som att ge tonåringar bilnycklarna och whiskyn. Kommer aldrig att funka.

 4. gold price Says:

  Utöver Malmö är det bara Turkiet som centret avråder judiska resenärer att besöka.

 5. Tarzan Says:

  Vi har ju ett helsionistiskt parti i Sverige – folkpartiet


 6. I allt väsentligt en bra och korrekt analys. Under 1950-60-tal knöt socialdemokrater ibland an till arbetarsionismen och såg kibbutzerna som intressanta (socialistiska) experiment. Åtskilliga svenska ungdomar, även ur andra politiska läger, åkte dit och arbetade på somrarna och fick på det sättet en viss erfarenhet av Israel och israeler. Men detta slags utbyte har jag inte hört mycket talas om de senaste årtiondena.

  • Tommy Hansson Says:

   Min hustru Marika jobbade på en kibbutz, Gaaton, i Ma´ale Hagalil i norra Israel 1981 tillsammans med några väninnor. Sedan dess har det väl gått utför med kibbutzrörelsen.

 7. n.n. Says:

  Reepalu är från Estland. Där var de nazister. Han levde i en familj från denna bakgrund. Han har detta i blodet. Våra förfäders tankar och vanor förs över från generation till generation – naturligtvis. Det känns obehagligt att fundera över alla som svämmar in och vilka
  vanor och uppfattningar de för med sig och överför till sina barn. Och VISSA av oss. Sorgligt.

 8. Maud Gilljam Says:

  Sorgligt med denna okunskap och gamla fördomar! 😰 Dessutom – idag med ”importen” av obildade muslimer med ingrott judehat har skapat otrygghet för de svenska judarna, och som nämnts, speciellt i Malmö! 😰

 9. Gregor Almergren Says:

  Gammal skåpmat från 2012, men jag som Israelvän håller förstås med. Helt otroligt dessa svenskar och deras konstiga inställningar till saker som de tydligtvis inte har en susning om…..

 10. Tommy Hansson Says:

  Jag vet att det är ”gammal skåpmat”. Jag framhåller också att inlägget har flera år på nacken. Tyvärr har dock inte mycket ändrats sedan det skrevs.

 11. Björn Jonson Says:

  Israel är den enda demokratin omgiven av fiender. Har i två krig spoat skiften ur blå Egypten. Har bästa säkerhetstjänsten i världen. Mossad Repalu haestammar från något Baltland som naturligtvis har nazibakgrund. Ungefar som den invandrade svenska biskopen Antje Jaqulen bara namnet och hennes brytning när hon talar gör att man får abstinens mot henne.

 12. Tommy Hansson Says:

  Håller med om det mesta!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: