SS-män hjälpte Castro på Kuba

 Castro tvekade inte att anlita SS-män.

Enligt nyligen offentliggjorda dokument som publicerats i den tyska tidningen Die Welt använde sig Kubas revolutionäre ledare Fidél Castro av avdankade tyska SS-män i syfte att utbilda sin krigsmakt. Dokumenten har frisläppts av den tyska underrättelse- och säkerhetstjänsten Bundesnachrichtendienst sedan den 50-åriga sekretessen hävts.

Dokumenten offentliggjordes några dagar efter det att den amerikanska underrättelseorganisationen CIA släppt dokument från dåvarande amerikanske justitieministern Robert F. Kennedy rörande en maffiaplan att mörda Fidél Castro samt Kennedys tankar om robotkrisen på Kuba.

Enligt det nu tillgängliga materialet rekryterade Castro-regimen forna SS-soldater med hemvist i Östtyskland för att dessa skulle träna hans krigsmakt. Detta skedde mitt under den kubanska robotkrisen 1962, då sovjetiska kärnvapenmissiler stationerade på Kuba hotade världsfreden. Castro skall inbjudit fyra gamla SS-soldater till Havanna och erbjöd dem en lön som var fyra gånger så hög som den de normalt kunde räkna med för militär anställning. Två av männen accepterade erbjudandet.

Tyskarna hade tjänstgjort i Waffen-SS, en militär styrka som var separarerad från den tyska reguljära armén och som räknades som nazistpartiet NSDAPs militära gren. Den kubanske diktatorns intresse för forna nazisoldater inskränkte sig emellertid inte till SS-män – han sökte även rekrytera tyska fallskärmsjägare och teknisk expertis.

Soldater i Waffen-SS.

Bodo Hechelhammer, chef för historiska efterforskningar vid Bundesnachrichtendienst (BND), gör följande analys:

Uppenbarligen hyste den kubanska revolutionära krigsmakten ingen rädsla för att ha personlig kontakt med sådana som associerades med nazismen så länge dessa fyllde sina syften.

Die Welt avslöjar även att Fidél Castro hade kontakt  med två tyska mellanhänder vilka hade förbindelser med extremhögern i ett försök att köpa 4000 belgisktillverkade vapen. Enligt BNDs undersökning strävade Castro genom de tyska kontakterna efter att bli mer oberoende av det militära stödet från Sovjetunionen.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “SS-män hjälpte Castro på Kuba”

 1. benke Says:

  Kommunism och Nazism har mycket gemensamt. Att Castro skulle söka hjälp bland Nationalsocialister är inget konstigt. Snarare förväntat.

  Det enda jag funderar på, Tommy, är när du skriver: ”extremhögern”. De flesta tar detta som Nazism. Men Nazism är vänster förstås.

  Läs gärna Jonah Goldbergs Liberal Fascism:

  http://www.amazon.com/Liberal-Fascism-American-Mussolini-Politics/dp/0385511841

  En nutida uppgörelse av Fascism-Nazism-Kommunism. I ett nötskal.

  /Benke

 2. Tommy Hansson Says:

  Håller med. Kommunism och nationalsocialism är två sidor av samma totalitära mynt. Det hörs ju på namnet att nazism är vänster. Dock framgår det inte av det jag tagit del av att de personer Castro hade kontakt med i syfte att komma över vapen var ideologiska nassar – den term som användes var ”extremhöger” varför jag också skrev det.

 3. Bergfast Says:

  Jag läste en mening, (från Avpixlats skribent; Hera Lamppu Maduro, från hennes artikel: Psykiskt krig..). Citat : …”Det som hände under andra världskriget, Nazityskland, med judehat och fruktansvärda dödsläger för alla som inte passade in i den ariska normen får aldrig upprepas igen. Vi får aldrig glömma historien. Apartheid och rasism som förekommit i USA och Sydafrika är andra exempel på något vi inte vill ha. Alla raser har samma värde, alla människor är lika värda och ingen förtjänar att dödas eller utsättas för våld.”…..

  …”FÖR …ALLA…. SOM INTE PASSADE IN I DEN ARISKA NORMEN”….?

  De som sattes i fängelser, och hemska slavläger, som i praktiken blev dödsläger för många, var INTE i första hand en kategori…..”som inte passade in i den ariska normen”.

  Det var ….fiender till nationen, i form av främst …kommunister…, mördare, banditer, terrorister och tjuvar och också andra människor som kunde antas AGERA FIENTLIGT gentemot den tyska nationen och dess ….självförsvarsmobiliseringar ….. SÅSOM t ex romer och homosexuella och andra som ansågs utgöra ett …. hot… och eller en demoraliserande inverkan på nationens förmåga till just ….självbevarande. Men främst var det nog alla kommunister, och så alla med judisk bakgrund, därför att dessa antogs i stor utsträckning vara just kommunister eller lierade med alla kommunister på ett eller annat sätt, SAMT att dessa antogs INTE vilja vara solidariska med den tyska nationens intressen, utan vilja i första hand tjäna sina egna intressen….

  Alla dessa grupper deklarerades vara – fientliga – till nationens förmågor till självbevarande, och ingenting annat.

  Även idag sätts tjuvar, mördare och banditer, och också terrorister av olika slag, i fängelse i de flesta samhällen.

  Även idag sätts – politiskt inkorrekta – , i förhållande till dagens antaget korrekta politiska konsensus, i vilket samhälle som helst, i mer eller mindre i karantän, såsom antagna varande – onda -, eller – fientliga -, till den rådande politiska korrekta konsensus som för närvarande har majoritet.

  Att både kommunism, fascism, och nationell socialism, är ideologier som har prövats och visat sig vara undermåliga ideologier, som inom sig själva har kunnat utveckla mycket hat, och mycket hysteri och fanatism, det hindrar nog inte att mänskligheten är förmögen att genom någon annan ideologi, kanske i princip vilken som helst, kan förmå sig själv att kunna utveckla lika hatiska, lika föraktfulla och lika fanatiska sidor gentemot några antagna, eller definierade, ideologiska, eller religiösa, – fiender -, av olika slag…..

  Detta – fenomen -, verkar vara en mänsklig – åkomma – som dyker upp med jämna mellanrum, och som mänskligheten har svårt för att verkligen kunna – vaccinera – sig själv emot eller förhindra att sådana tendenser utvecklar sig till fullt utvecklade – sjukdomstillstånd -, av mer eller mindre – samhälleliga -massvansinnen -?

  Vansinne och vanföreställningar verkar ur ett politiskt, religiöst och ideologiskt perspektiv, vara mycket smittsamt. Många människor verkar mycket lätt kunna – smittas – av just vanvett, hysteri och vantolkningar, med hjälp då av propagandistiska slagord, och de verkar då sakna, eller förlora, sina förmågor att kunna reda ut hur saker och ting verkligen förhåller sig, på ett sansat, grundligt och omdömesgillt sätt, utan – rusar som i blindo – med, utan att kunna styra sig själva, med i vad – massan – säger, och drabbas på så sätt av mer eller mindre – masspsykos – , utan att själv kunna förstå det….? Och detta – psykologiska fenomen – verkar särskilt kunna utvecklas i – kristider -, och naturligtvis i –krigs-tider -.

  …”ALLA RASER HAR SAMMA VÄRDE, ALLA MÄNNISKOR ÄR LIKA VÄRDA”…

  Detta är en standardfloskel som nog beror på en FELÖVERSÄTTNING?

  Betydelsen är: Alla människors delaktighet i ….den mänskliga DIGNITETEN….. och med LIKA RÄTTIGHET…. att FAKTISKT, så att säga…. TITULERA SIG SJÄLVA som innehavare av ….TITELN: ….MÄNNISKA…..(och ingenting annat)… Det är DET som DEKLARATIONEN om alla människors LIKA MÄNSKLIGA VÄRDIGHET, handlar om.

  ATT sedan de ALLRA flesta OLIKA folk och människor sedan i det FAKTISKA LEVANDET oftast ÄR BEROENDE av sina gelikar och fränder, på en mängd olika områden, FÖR SITT EGET VÄLBEFINNANDES SKULL, och känslor av att befinna sig – hemma -, DET är någonting som man behöver lära sig att förstå, acceptera, tillåta och inse, OM MAN VILL VARA MÄNNISKOVÄNLIG.

  DET är också grunden för RIKEDOM OCH GLÄDJE i människosläktets ALLA OLIKA folk och deras specifika specifikheter, SOM DE ALLA TILLSAMMANS MED VARANDRA, skapar och gestaltar och håller vid liv, just GENOM att de flesta på ett spontant vis söker sig till varandra, och oftast också uppmanar sina ungdomar att GIFTA SIG OCH BILDA FAMILJ med just dem som TILLHÖR de egna – fränderna -, dvs., den egna språkgruppen, kulturgruppen, religionskulturella gruppen, etniska gruppen, sociala gruppen osv..

  Detta – fenomen – BIDRAR också till att MÅNGFALDEN av olika folk, språk, etniska profiler, religionskulturella profiler osv., som finns i mänskligheten kan FORTSÄTTA att finnas till, just till GLÄDJE OCH RIKEDOM.

  Att försöka påtvinga ofrivillig folk-blandning av alla, någonting MYCKET VANSKLIGT, och det riskerar också att i förlängningen FÖRSTÖRA denna MÅNGFALD, och är DÄRFÖR någonting som INTE ÄR MÄNNISKOVÄNLIGT.

  FRIVILLIGA äktenskapliga – blandningar – , mellan t ex olika socialgrupperingar, eller andra grupperingar, är naturligtvis en HELT ANNAN SAK. När en FRIVILLIGHET förekommer från BÅDA HÅLL, är det självklart just någonting ÖMSESIDIGT, och därför någonting som har större chanser att fungera.

  OFRIVILLIGA eller TVÅNGSPÅTVINGADE folkblandningar, är DÄREMOT någonting mycket känsligt och ömtåligt, som man, OM MAN VILL VARA MÄNNISKOVÄNLIG, behöver handskas VARSAMT med.

  • Bergfast Says:

   Man skulle drastiskt kunna formulera det som att:

   ALLA människor har OLIKA VÄRDE för ALLA människor, när det kommer till ALLA olika människors välbefinnande.

   Det är någonting så SJÄLVKLART så det borde inte behöva uttryckas.

   Men det behöver det göra, just DÄRFÖR att begreppet; alla människors lika VÄRDE, är en felöversättning.

   ALLA MÄNNISKOR har verkligen för ALLA ett OLIKA VÄRDE, när det kommer till DERAS EGET VÄLBEFINNANDE och det KAN HELT ENKELT INTE vara på något annat vis FÖR NÅGON ENDA MÄNNISKA.

   DÄREMOT är det viktiga med DEKLARATIONEN; – All men are EQUAL IN THEIR HUMAN DIGNITY -, naturligtvis en värdefull deklaration.

   Den översätts korrekt till: att Alla människor har en LIKVÄRDIG MÄNSKLIG DIGNITET, där ALLA MÄNNISKOR har rätten att definieras som just människor, och likvärdigt äger DIGNITETEN, och DEFINITIONEN, (eller -”titeln” -), MÄNNISKA. Men detta BETYDER alltså INTE att ALLA människor har ett lika VÄRDE för alla människor.

   Detta är en så förljugen floskel och ett så förljuget begrepp, samt någonting så fullständigt orimligt, att det är på gränsen till – idioti – , eller mass-förvillelse.

 4. Tarzan Says:

  och så har vi det här med CIA och operation papperclip


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: