SD tredje störst – då skickar M fram Bildt

Demoskop/Expressen ger SD 9,0 procent och rangen som tredje största parti.

Enligt Demoskop/Expressen har Sverigedemokraterna nu stöd av 9,0 procent av väljarkåren. Undersökningen gjordes 30/10 – 7/11 och omfattade 1003 intervjupersoner. Det uppges att  att ökningen för SD – 1,9 procentenheter jämfört med förra undersökningen – är statistiskt säkerställd. SD är nu tredje största parti närmast före MP som noteras för 8,0 procent.

Totalt har den rödgröna oppositionen en knapp ledning: 45,7 mot 44,3 procent för alliansregeringen. I realiteten är ledningen större än så eftersom KD återigen misslyckas med att nå upp till det magiska fyraprocentsstrecket och alltså skulle hamna utanför riksdagen om det vore val i dag.

I mitt närmast föregående blogginlägg noterade jag att statsminister Fredrik Reinfeldt har ett särskilt emotionellt förhållande till Sverigedemokraterna och detta av såväl politiska som personliga skäl. Han förmår helt enkelt inte hålla huvudet kallt när SD kommer på tal och börjar mer eller mindre tala i tungor när så sker.

Naturligtvis måste detta problem vara välkänt inom moderatpartiet, så det överraskar ingalunda att man den här gången skickar fram utrikesministern och förre partiledaren Carl Bildt att angripa SD. Bildt har sannolikt inte samma känslomässiga låsning visavi SD som Reinfeldt, men inte heller den förre gör särskilt väl ifrån sig. Så här citeras han i Expressen (som ägnar tre sidor åt SD-uppgången):

Jag tror att detta kommer att korrigera sig framöver, när man ser helhetsbilden. De har inga andra lösningar än att isolera Sverige från omvärlden. De står för en renodlad isoleringspolitik som skulle skada Sverige rätt kraftfullt.

Bättre än så lyckas alltså inte utrikesministern när han försöker sig på att förklara vad SD ”egentligen” står för: isoleringspolitik. Bildt menar förmodligen att SD är isolationistiskt därför att vårt parti är djupt EU-kritiskt och vill att Sverige skall lämna en union som alltmer utvecklats till att bli en mäkta tungrodd superstat där ekonomisk katastrofpolitik, korruption och maktfullkomlighet är utmärkande drag.

 Bildt stirrar  med förfäran på SD:s nya opinionssiffror men misslyckas, precis som Reinfeldt, med att amalysera fenomenet SD.

Att vilja lämna EU är naturligtvis inte sak samma som att vilja ”isolera Sverige från omvärlden”. Om Carl Bildt hade brytt sig om att sätta sig någorlunda in i sverigedemokratisk politik mellan alla sina resor till jordens alla hörn hade han funnit att SD i princip vill gå samma väg som Norge: stå utanför EU men i övrigt ägna sig åt livligast tänkbara samverkan internationellt på bilateral basis.

Jag tror inte, och jag tror inte Carl Bildt tror det heller, att Norge är ett särdeles isolerat eller särdeles ekonomiskt efterblivet land.

De så kallade nya Moderaterna, som både Bildt och Reinfeldt bidragit till att framskapa, borde i ren självbevarelsedrift vinnlägga sig om att få en bättre och mer realistisk förståelse för Sverigedemokraterna och dess politik. Som så många andra moderathöjdare både nu och tidigare lider de emellertid av besvärliga handikapp som stavas arrogans och självtillräcklighet.

Jag bedömer därför inte oddsen som särskilt stora för att de, eller några andra inom moderatleden, inom överskådlig tid skall komma fram till en vettig analys av fenomenet SD. Det torde innebära att strömhoppen från M till SD kommer att fortsätta. Tilläggas kan att Socialdemokraternas bedömning av SD troligen inte är ett dugg bättre än Moderaternas, och även S tappar som bekant till SD.

Men det är för M som förhållandet till det blåsippsprydda uppstickarpartiet är särskilt känsligt. Sedan ”det nya arbetarpartiet” M lämpat allt konservativt idégods överbord och exempelvis kör precis samma militära nedrustningspolitik, samma familjefientliga politik och samma massinvandringspolitik som vänsterblocket har de ju lämnat spelplanen öppen för SD.

Det är väl det herrarna Reinfeldt och Bildt sent omsider börjar inse. Men de har än så länge inte en susning om hur de skall bära sig åt för att tackla problemet.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “SD tredje störst – då skickar M fram Bildt”

 1. Bergfast Says:

  Välskrivet som vanligt av Tommy Hansson.

  Nu börjar alltså storsläggor skickas fram för att försöka stoppa SD?

  Bengt Vesterberg går också nu hårt fram med sina förslag om antirasistkurser på skolorna. Många svenskar kommer nog att låta sig tystas så samarbetsvillig och beskedlig som svensken i gemen är?

  Det kommer kanske att bli svårare att visa öppen sympati för SD just på skolor och också övriga arbetsplatser, bland lärare inte minst, där rasiststämpeln tillsammans med andra stämplar nog kommer att hänga i luften som ett moln över dem som försöker?

  Man kommer nog, tillsammans med s, v och mp, att försöka piska upp ännu större press och propaganda på att SD är rasistiskt, främlingsfientligt, bakåtsträvande, elakt, ont, omedmänskligt och intolerant samt med en vilja att just avskärma Sverige, och att alla som röstar eller sympatiserar med SD automatiskt är allt detta intoleranta, elaka, onda och bakåtsträvande.

  Nu skickas alltså också Bildt fram för att påverka opinionerna.

  Undrar om SD någonsin kommer att kunna förverkliga EU-utträdesparagrafen, även om så 51% röstade på SD? Kommer inte alltför många inflytelserika sfärer, som t ex internationella näringslivet, internationella massmedieindustrin, och också internationella bankindustrin, för att inte nämna den internationella spelindustrin och också den internationella drogindustrin, vilja sätta stopp för den saken? Dessa intressesfärer gillar nog inte att stater försöker bryta sig ut ur unionen, eller försöker sätta upp några som helst gränser för deras verksamheter, eller för deras möjligheter att kunna påverka befolkningarna – konsumenterna? De fria marknadskrafterna är starka maktsfärer?

  • Bergfast Says:

   Ps.

   Att – köpa -, att vara en -konsument -, dvs. att konsumera, att godta, att acceptera och att inkorporera osv., en vara, eller ett politiskt budskap, eller ett religiöst budskap, har idag blivit en alltmer uppenbar verklighet? Allting, allt och alla kan och bör idag kunna köpas och säljas och i princip ingenting annat.

   De som anser sig stå för – frihet – , vill mena att varje människa ska ha frihet att själv just kunna välja vad den vill konsumera eller inte konsumera. I princip bör inga som helst begränsningar finnas för denna fria marknad, därför att det är att vilja begränsa yttrandefrihet, och det är att vilja förespråka censur.

   De som på något som helst sätt vill försöka begränsa denna fria marknads rätt att yttra sig, eventuellt på vilket demoraliserande, fult, dumt, destruktivt eller degenererande vis som helst, med vilka galna, perversa, sjuka eller förvridna ideal eller produkter som helst, innebär i denna fria marknads ögon att vilja förespråka censur och därmed att vilja begränsa näringslivets och handelns möjligheter att kunna bedriva handel till – konsumenter.

   Risker som kan finnas med alla dessa friheter för denna fria marknad det är att denna fria marknads fullständiga fria rättigheter att påverka medborgarna – dvs. konsumenterna, i det offentliga rummets sfär med allehanda förförelser och lockelser, både onda och goda sådana, lätt kan påverka lättpåverkade barn och ungdomar, och även lättpåverkade vuxna och förleda och förföra dem på ett sätt som inte är bra för dem.

   Samtidigt som alla vuxna människor och föräldrar har ansvar för att uppfostra och dana sina barn med så goda och sunda ideal som möjligt, kan detta vara svårt att klara för en del, när ett offentligt samhälleligt rum är dominerat av demoraliserande ideal och budskap.

   Man kan då ställa sig frågor vilka det offentliga samhälleliga rummet tillhör.

   Tillhör det offentliga rummet medborgarna eller tillhör det på ett oinskränkt vis de fria marknadskrafterna? De fria marknadskrafterna har behov av oinskränkt, eller obegränsad, yttrandefrihet för att därmed kunna nå alla sina konsumenter. Medborgarna har behov av att kunna uppfostra sina barn efter goda och sund normer och ideal. Ett samhälles offentliga rum tillhör alltså samtidigt dess medborgare.

   Men frågan är om dessa medborgare idag är reducerade till att endast just vara – konsumenter – och ingenting annat.

   Ds.

 2. ladycobra Says:

  Mycket bra skrivet! Tar tacksamt emot länkar som jag kan använda i mina bloggar.

  http://ladycobra-beliver.blogspot.com/

  http://ladycobra.wordpress.com/

  Nedan kan du gå in på videon där Jan Guliou intervjuas angående SD.

  http://ladycobra.wordpress.com/2011/10/11/jan-guilou-uttalar-sig-om-sverigedemokraterna/

  Gå in på nedanstående länk och läs om att Norge upprättar återvändande avtal för Somalier och Sverige gör tvärsom,, ser till att Sverige blir invarderat av Somalier till Moderaternas riksdagsman i Försvarsutskottets förtjusning, han vill naturligtvis ha hit sina landsmän och se till att Sverige Islaminiseras mer och mer.

  Intervju med moderaternas riksdagsman nedan.

  Mera om moderaternas riksdagsman nedan.

  http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.256844-jamstalldhet-inget-for-m

  http://natverkmotpk.blogspot.com/2009/12/abdirisak-waberi-m-och-mohamed-omar.html

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.689768-allvarliga-krankningar-pa-romosseskolan

  http://www.friatider.se/moderat-topp-politiker-i-terrorist-harva
  .
  http://gt.expressen.se/nyheter/1.2250162/bill-werngren-jag-beskrev-bara-vara-svarigheter

  http://avpixlat.info/2012/07/03/norska-regeringen-forbereder-atervandandeavtal-for-somalier/#more-27534

  Jag röstade emot EU och håller fullständigt med SD om att Sverige borde gå ur EU, Norge gjorde ett klokt val att inte vara med i EU och betala för alla länder som missköter sin ekonomi genom korruption m.m.,


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: