Megaskandal eller storm i vattenglas?

 Erik Almqvist under gladare dagar.

Avslöjandena om SDarna Erik Almqvists, Kent Ekeroths och Christian Westlings bravader i centrala Stockholm en sommarnatt för två och ett halvt år sedan kom i allra högsta grad som ett brev på posten. Ekeroths film från händelsen, innehållande tvivelaktiga kommentarer från Almqvists sida, offentliggjordes av patenterade slaskblaskan Expressen bara några dagar efter det att Sverigedemokraterna noterats för 11,2 procent i Aftonbladet/United Minds novembermätning.

Jag vill med en gång klart deklarera att jag tycker att Almqvists kommentarer om ”blattelover”, ”hora” etcetera är helt oacceptabla. Så uttrycker man sig inte i några som helst sammanhang. Att Almqvist var uppenbart onykter utgör ingen förmildrande omständighet. Det tyder desslikes enligt min mening på bristfälligt omdöme att över huvud taget vistas ute i centrala Stockholm fram på småtimmarna då det mesta kan hända.

Följaktligen har partiledningen med Jimmie Åkesson i spetsen mitt fulla stöd för beslutet att avlägsna Erik Almqvist från dennes toppuppdrag i partiet. Något annat hade nog varit i praktiken otänkbart. Jag anser också att Kent Ekeroth gör helt rätt som tar en så kallad time-out i den uppkomna situationen. För övrigt är det nog fler än jag som undrar hur en film som togs med Ekeroths mobiltelefon nådde Expressens redaktion. Finns det en mullvad i SDs riksdagskansli, eller vad är det frågan om?

Urban Ahlin (S) har blivit anklagad för sextrakasserier.

När detta är sagt finns det ändå en rad faktorer som kan förklara och problematisera – om än inte ursäkta – de tre SDarnas tvivelaktiga beteende den där olycksaliga sommarnatten.

1. Sällskapet blev uppenbart trakasserat och provocerat av några likaledes lindrigt nyktra, SD-fientliga personer. Man skall ha klart för sig att vid denna tid, då SD ännu inte blivit invalt i Sveriges riksdag, var stämningen mot partiet genomgående mycket mera hätsk än den är i skrivande stund då partiet är en del av det politiska etablissemanget. En rad partiföreträdare utsattes för grovt våld och/eller trakasserier.

Erik Almqvist hade tidigare blivit jagad med kniv av en vänsterextremist och även fått sin bostad demolerad. Att SD-trion därför upplevde situationen som hotfull behöver vi inte betvivla. Det beklagliga är givetvis att man överreagerade.

2. Incidenten inträffade alltså för två och ett halvt år sedan. När löpsedelsrubrikerna därför skriar om att ”SD-riksdagsman skriker rasistiska och sexistiska tillmälen” och liknande så är detta noga taget inte sant. Erik Almqvist var bevisligen inte, lika litet som Kent Ekeroth, riksdagsledamot då händelsen ägde rum.

3. Partiledningen vill, genom att sparka Almqvist från hans uppdrag och även be honom tänka över sin parlamentariska ställning, markera att det inte finns ”dubbla måttstockar” i partiet. Det vill säga en standard för partitoppen och en annan för ”fotfolket”. Jag tycker detta är bra. Ändå kan man ingalunda inrangera Erik Almqvist och Kent Ekeroth blande de rättshaverister, extremister och personer med en privat agenda som Åkesson i ett uppmärksammat medlemsutskick uppmanade lämna partiet om de inte ville bli uteslutna.

De är hårt arbetande, seriösa och i breda SD-lager uppskattade riksdagsledamöter som i ungdomligt oförstånd gjorde sig skyldiga till en visserligen icke obetydlig förlöpning men som i övrigt skött sig med den äran.

Att skandalen avslöjas nu efter SDs exempellösa opinionsframgångar är således minst av allt en tillfällighet. Expressen, Aftonbladet med flera representanter för mediaetablissemanget har gått samman i den för detta sakrosankta uppgiften att om möjligt krossa det enda parti som inte blundar för livsviktiga frågor som massinvandringen och den eskalerande kriminaliteten.

Per Svedberg (S): med byxorna nere.

Det är ju heller inte precis så att övriga partier bland sina riksdagsledamöter hyser idel oförvitliga personer och dygdemönster.

När S-ledaren Stefan Löfven tar munnen full med tillmälen om SDarnas hemska beteende kan man  gärna komma ihåg att socialdemokratiske tungviktaren Urban Ahlin relativt nyligen anklagades för sextrakasserier. Riksdagsledamoten sedan 2006 Per Svedberg (S) ertappades vidare för något år sedan i fyllan och villan bokstavligt talat med byxorna nere i färd med att högljutt kräva sexuella tjänster av en kvinnlig kollega.

Moderaterna å sin sida har en riksdagledamot som heter Abdirizak Waberi som inte bara är en islamistiskt betonad muslim utan jämväl förespråkar sharialag och av en del kritiker anklagats för att ”tänka som en taliban”, icke minst då det gäller hans syn på kvinnan.

Övriga partier borde nog därför rensa upp framför sina egna dörrar innan de hoppar på Sverigedemokraterna. Det skall också understrykas att ovanstående personer gjort vad de gjort respektive sagt vad de sagt som riksdagsledamöter – inte innan de blev sådana.

Abdirizak Waberi (M): ”Tänker som en taliban”.

Frågan är avslutningsvis hur man skall karaktärisera den där incidenten i Stockholm för dryga två år sedan. Var det en megaskandal eller en storm i ett vattenglas? Jag skulle vilja svara att det var ingetdera. Ingen megaskandal men heller inte något så obetydligt som en storm i ett vattenglas. Att Almqvist nu får lämna sina uppdrag och att Ekeroth tar time-out är väl rätt ofrånkomligt.

Däremot kan jag inte se att det finns någon som helst anledning för någondera av herrarna att avgå från sina riksdagsuppdrag. De är valda av folket och har därtill skött sig med den äran i debatter, motioner och på annat sätt. En bortom alla proportioner uppblåst incident som inträffade för ett par år sedan kan inte få spoliera två lovande politikerkarriärer.

Hur affären Almqvist slutligen kommer att påverka synen på SD är svårt att sia om. Sannolikt kommer siffrorna att gå ner i närmast följande opinionsmätningar. Till valet är det dock nästan två år kvar och mycket vatten hinner flyta under broarna fram till dess. Räkna dock med att media kommer att vända på varje sten och varje tuva för att om möjligt gräva fram fler skandaler.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

15 kommentarer på “Megaskandal eller storm i vattenglas?”

 1. rksmrgs Says:

  Klaric.

  • Tommy Hansson Says:

   Om du med det menar att Klaric skulle vara ”mullvaden” så kan det nog inte stämma. Tror inte han satt sin fot på RD-kansliet.

   • rksmrgs Says:

    Nähä, och?

    Han hade medlen och kunskapen. Och han var ytterst, YTTERST, besviken och hämndlysten efter att ha avpolletterats från SDTV.

    Han kan mycket väl vara Erik Almqvists ”tredje man”.

 2. Alex Says:

  Jag skrev också ett inlägg om Waberi igår! Tycker det är väldigt viktigt att upp!

  http://magicalmoments.spotlife.se/2012/11/15/abdirizak-waberi-naste-man-att-avga/

  • Tommy Hansson Says:

   Bra att du skriver om katastrofen Waberi, Alex. Jämfört med honom framstår MP:s muslim Mehmet Kaplan som riktigt nyanserad.

   Håller med om nästan allt du skriver. Dock inte om Ekeroth, som jag i hög grad uppskattar!

 3. benke Says:

  Intet av detta förändrar mitt tänkande om SD.

  Tänk om värderingen av ett parti hängde på två eller tre individer. Inget av partierna i Sverige hade kunnat bli valt. (en dröm!)

  Antingen så är det dags att lägga ned bidragssamhället, eller lägga ned invandringen så som den ser ut just nu.

  Enkelt för de flesta.

  • benke Says:

   ”Antingen så är det dags att lägga ned bidragssamhället, eller lägga ned invandringen så som den ser ut just nu.” Detta för att båda inte funkar i ett samhälle. USA har lyckats med detta, Europa står bredvid och tittar på okunnigt

 4. Cell, Says:

  Ahlin liknar Berlusconi! Bra fråga, som nästan alla ställer: hur i hela friden fick Expressen filmen?

  Expo och Expressen har i strid med grundlagen kollat riksdagsledamöternas telefonsamtal.

  http://kurtlundgren.webblogg.se/2008/january/nu-granskar-expo-riksdagsmannens-telefonlistor.html

  Man visste att Breivik reggat sig på Nordisk.nu. Hur visste man det?
  F-n-skapet hade inte skrivit ett enda inlägg.

  Spioneras det på invandringskritiker på ett olagligt sätt?

  Sedan undrar jag på min blogg varför SD-kurirens nätupplaga inte uppdaterats sedan november 2010?

  Det vore väldigt bra med en SD-tidning i dagens läge.

  • Tommy Hansson Says:

   Jag ställer mig själv samma fråga om nätupplagan. Johnny Skalin var ju den som hade hand om den fram till valet, sedan blev sidan hackad och efter det har den inte återupptagits. Vet inte riktigt varför. Håller med om att det är synd att den försvunnit.

 5. Lars M Hermansson Says:

  Sifo rapporterar 18 nov på ökat stöd för sd. Tror inte Expressen-artiklarna får någon större effekt.

  • Tommy Hansson Says:

   Såg det oxå. Jag tror inte heller det kommer att påverka särskilt mycket, särskilt inte på längre sikt. Dessutom vet folk vid det här laget att media är desperata när det gäller att kasta skit på oss.

 6. Cello Jr Says:

  Mycket glädjande. Bloggade nyss om det, men inte twinglat. Orolig för att mitt resonemang om järnrör och självförsvar skulle kunna missbrukas av illvilliga personer. Skulle uppskatta om Tommy surfade in på min blogg för att se om han också ställer sig tveksam till en twingling.

 7. "Svenne" Says:

  Det kanske är bra att det skedde nu. Expressen och Aftonbladet är avväpnade inför valet om två år. För mig är det viktigt att se hur är de ”avpolletterade” idag? Det har för dem skett så mycket under de två år de varit i riksdagen och den tiden kan polera bort mycket med rätt slipmedel. Mediangreppen är mera ett angrepp på SD som parti och företeelse inte på enskildas ideologi eller snarare avvikande ideologi. Ungtupparna är redan inne i systemet, formade och inriktade. Upplever att det är aningen fegt av partistyrelsen att utesluta dem för det som skedde innan. Alla mognar, alla utvecklas! Det gäller också Sverigedemokrater. Att vissa kommit att stå i framkanten beror antingen på mycket personligt mod eller sann övertygelse. Sådant måste belönas. Partiet är fortfarande ungt, ideologin inte färdig och finslipad. Partistyrelsen måste agera utifrån detta. Alla är inte färdiga än, men kommer att bli. Bekämpa den yttre fienden istället för att söka inre splittring. Den som inte förstår det förstår inte att Sverigedemokraterna blir spelade som en gammal harpa av media just nu. Lyft fram ert budskap i varje stund. Varje försvar är en sådan. Det sista jag nu läste utomlands var om Riksdagsmän med två, tre medborgarskap. Där är SD rätt ute med att kräva full lojaloitet mot Sverige och det svenska folket. Ska man sitta i Riksdagen gäller bara ett medborgarskap, det svenska. Sveriges Riksdag är inte vilken bolagsstyrelse som helst. Kämpa vidare Tommy, kämpa vidare SD!

 8. "Svenne" Says:

  Ett systemfel hos SD-kritiker orsakar felaktiga reaktioner. I gårdagens Arbetarbladet (22/11) svarade Anna Norling (ledarskribent) en insändare som på ett vederhäftigt sätt tog upp attackerna mot SD. Hennes svar på insändaren talar sitt tydliga språk.
  ””Jag menar att själva Sverigedemokraternas existens bygger på rasism. Själva idén är att dela upp oss i ett vi och ett dem. Där dem, den andre, får skulden för i stort sett allt som är fel i samhället”. ..”Sverigedemokraterna är utsatta för ett orättvist mediedrev, där medierna har bestämt sig för att sänka partiet”…”Jag skulle tvärtemot säga att Sverigedemokraterna har varit förskonade från mediegranskning under alldeles för lång tid”…Anna Norling”” Ska vi eftyer att ha läst detta intelligenta uttalande om varför SD skall trampas under skosulorna för att de besudlat denna värld säger jag bara nej, nej och åter nej. Det är ett politiskt mediadrev som pågår och som inte har det minsta med rasism eller antisvenskhet att göra. Stoppas inte SD kommer vänstern inte att återvinna makten. Det är drivkraften som leder detta mediedrev!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: