Min hyllning till hästen

250px-SeagamespoloPolo är en gammal fin – och dyr – sport av militärt ursprung.

http://www.youtube-nocookie.com/embed/Y5XJbSqwriM?rel=0

Länken ovan går till en film om hästarten KFPS Royal Friesian Horse. Bortsett från att det är en ovanligt vacker film om en vacker häst väcker den hos mig tankar om hästens historiska betydelse för människan. Hästen är en gudagåva som använts av oss människor inom de mest skiftande områden.

Tamhästen (Equus ferus caballus) anses ha domesticerats (tämjts) för omkring 10 000 år sedan. Den har alltså funnits till hands som en ovärderlig mänsklig hjälpreda praktiskt sett lika länge som det funnits en mänsklig civilisation värd namnet. Den har kommit till användning som dragdjur och riddjur i krig som fred samt även använts inom sport och spel samt som föda, producent av djurhudar och till och med som mjölkproducent.

Hästens guldålder slutade för cirka ett sekel sedan, men den fyller alltjämt en viktig funktion inom främst rekreation och sport och faktiskt ännu som arbetsdjur. Mellan människa och häst har under millennierna utvecklats en särskild relation som gör det fullt motiverat att tala om hästen som människans bästa vän. Vanligen brukar hunden förses med detta epitet, men jag vågar påstå att hästen gjort sig mera förtjänt av det. Jag skall genast tillägga att jag inte har något särskilt emot hundar.

StreiffDen kungliga hästen Streiff avfotograferad 1927.

En  berömd svensk häst var Streiff, som konung Gustaf II Adolf red i slaget vid Lützen den 6 november 1632 som ledde till konungens död. Streiff överlevde sin herre med ett år och stoppades upp. Han kan numera ses på Livrustkammaren i Kungliga slottet men lär vara mindre än han var i verkligheten till följd av bristfällig uppstoppningsteknik. En annan berömd kuse var Carl XIIs Brandklipparen, som det ryktas om blev hela 40 år gammal. Troligen var det frågan om två hästar med samma namn. En ligger begravd utanför Ängsö slott.

Personligen har jag inget speciellt förhållande till hästen, även om jag växte upp på en lantgård där min farfar ägde en grovlemmad arbetshäst till mitten på 1950-talet. Jag har fortfarande i färskt minne hur denna trogna häst – min farfar kallade den ”Märsan” – föstes in i slakteriföretagets specialfordon av en dräng vid namn Persson. Det stackars djuret gjorde motstånd in i det sista, det hade nog en instinktiv föraning om vad som väntade.

Jag kan fortfarande få tårar i ögonen när jag tänker på Märsans öde. Min mormor gjorde fruktlösa försök att trösta mig med att Märsan nog skulle fortsätta göra nytta men nu i form av ”prickig korv”. Jag var väl lite drygt fem år vid tillfället.

Detta är alltså den enda häst jag haft något som liknar ett personligt förhållande till. Även granngården hade en häst som användes något längre än min farfar gjorde bruk av Märsan. I den senares ställe kom en traktor av fabrikatet Massey-Ferguson, en så kallad gråsugga. Efter min farfars frånfälle 1959 tog min pappa över driften av gården.

Jag har dock fortsatt uppskatta hästar litet på avstånd, deras respektingivande storlek har gjort att jag ogärna närmat mig dem fysiskt. Dock har jag så länge jag minns uppskattat dem för deras ovärderliga tjänster till människans förmån. Mellan människa och häst finns uppenbart ett förtroendefullt förhållande som gagnat båda arter.

100926bild1En mäktig Stockholms-syn: Beridna Högvakten.

För snart tio år sedan gick jag vidare med i Beridna Högvaktens vänförening som så kallad guldmedlem eftersom jag tyckte denna tradition var mycket väl värd att bevara.

Arten som porträtteras i den inledande filmen, The KFPS Royal Horse, har sitt ursprung i Nederländerna. Dess förfäder användes redan under medeltiden i kraft av sin storlek som stridshästar och kunde bära en riddare i full rustning. Efter att ha varit nära utrotning vid flera tillfällen uppges den under senare tid ha blivit allt populärare och används till exempel inom sporten dressyr.

Explore posts in the same categories: Hästar

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: