En hyllning till Israel – och Sabaton

http://www.youtube.com/watch?v=hGgCqdr2Qvc

När året nu lider mot sitt slut tycker jag det känns både naturligt och angeläget att hylla staten Israel. Det finns en mycket enkel anledning till denna hyllning: Israel är Mellanösterns enda fungerande demokrati som, omgiven av fientliga stater och rörelser, slåss för våra demokratiska och frihetliga värden.

De argument som man ofta hör i olika sammanhang – att vi svenskar inte skall lägga oss i vad som händer i Mellanöstern och inte ta parti för någondera sidan – håller helt enkelt inte. Vare sig i partipolitiska eller andra sammanhang. Den demokratiska solidariteten kräver att vi stöder Israel. Ett sådant stöd innebär givetvis inte att vi inte, vid behov, kan vara kritiska mot företeelser i det israeliska samhället inklusive dess regering.

Israel byggdes till största delen upp av judiska invandrare från Europa vilka blivit svårt förföljda på grund av sin etniska identitet. I Israel byggde de upp en judisk stat med ett fungerande samhälle med en fungerande demokrati till stor del baserad på den demokratiska arbetarrörelsens ideal.

sabaton-cover-635x357 Sabaton med soldater ur Israeli Defence Forces (IDF) på en militärbas på Västbanken. 2012

När israelerna efter FNs utropande av staten Israel 1948 blev angripna av en samlad arabvärld tvekade de inte att försvara sitt land, sin frihet och sitt folk med vapen i hand. De slogs alltså för våra värden och har fortsatt göra så sedan dess, icke minst genom ett antal krig som utsatt befolkningen för svåra påfrestningar. Om Israel skulle falla innebär det också början till slutet för vår egen demokrati och en muslimsk offensiv över hela världen.

Den svenska hårdrockgruppen Sabaton, bildad i Falun 1999, har insett detta. Gruppen hämtar inspiration till sin musik från historiska slag, dels från Andra världskriget, dels från Sveriges stormaktstid, dels från Israels hittills segerrika frihetskamp. I låten ”Counterstrike” hyllar de de israeliska pansarstyrkornas insats under Sexdagarskriget (Junikriget) 1967, då hela Jerusalem befriades och strategiskt viktiga områden erövrades från fienden.

Här låten ”Carolus Rex” från albumet med samma namn med motiv från Carl XIIs fälttåg:

http://www.youtube.com/watch?v=ab2cXTLpe2I

Lyssna genom att klicka på länken överst i det här inlägget!

Sabaton har genomfört flera turnéer i Israel och bland annat hyllats som hjältar av soldater i de israeliska försvarsstyrkorna (IDF).

Shalom Israel! Och shalom Sabaton!

israel-rocks

Explore posts in the same categories: Underhållning, Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “En hyllning till Israel – och Sabaton”

 1. Mats Enlund Says:

  Du är ju inte lite patetisk.
  Har suttit och bläddrat igenom några av dina inlägg. Hamnade här efter att jag kollade igenom några sidor om gammelkommunister. Ja, dom är lika patetiska som du och saknar också respekt för sina medmänniskor. Baude och du borde trivas ihop. Du kanske kan bjuda med honom till Gotland nästa gång du ska dit och leka…

 2. Tommy Hansson Says:

  ”Du är ju inte litet patetisk”. Därför att?

  ”Ja, dom är lika patetiska som du och saknar också respekt för sina medmänniskor”. Därför att?

  Jag kan vidare avslöja att jag trivs bra med baude Marx och Lenin (ur ett rent historiskt perespektiv). Och om Frank numera bekänner sig till den västerländska demokratin och stödjer Mellanösterns enda demokjrati finns det väl inget skäl att jag inte skulle gilla hans sällskap.

 3. Mats Olsson Says:

  Kriget mellen israel och muslimer började vid islams födelse när ”profeten” mohammed åkte till israel och dödade judar och gifte sig med ett barn till folk han mördat så man måste vara muslim eller national socialist för att stödja muslimerna som okuperar i israel.


 4. […] Blogg: Pophöger(2012). TommyHansson, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: