Statstelevisionen hyllar socialisten Palme

palmePalme, Schori och Palme kramas på Kuba sommaren 1975.

Innan den kommersiella mångfaldsrevolutionen försåg oss med ett rikhaltigt utbud av televisionskanaler fanns det endast två TV-kanaler i Sverige: TV1 och TV2. Tvåan kom dessutom först 1969.

Den ena av dessa var möjligen något mindre röd än den andra. På den tiden var det fritt fram att trumpeta ut vänstervriden politisk propaganda, och vi som var med på den tiden vet att så också skedde. Pamparna i Radio-TV-huset vid Ladugårdsgärde och på regeringskansliet brydde sig inte det minsta om vanligt folks protester.

När man tar del av SVTs nya hyllningsserie till Olof Palmes minne i tre delar tycker man sig vara förflyttad minst 25 år tillbaka i tiden. Det är som om kommunismen aldrig fallit som globalt frihetshot och som om kommunistdiktaturer som Kuba alltjämt hålles i allmän helgd och vördnad. Palme blir här föremål för ett hagiografiskt rövslickeri som man trodde var ett svunnet kapitel i svensk TV-historia. Den man som gjort mer än kanske någon annan för att förstöra Sverige avporträtteras här som en helgongestalt.

Intet under då att palmeiten Pierre Schori, före detta kabinettssekreterare, FN-ambassadör med mera, mysande förklarar att han trodde det var omöjligt att en person som Palme skulle kunna väljas till ledare för ett politiskt parti i Sverige. Schori, som stöttat flertalet av världens värsta diktatorer inklusive Fidél Castro, beledsagade Palme under dennes beryktade pusskalas med Castro på Kuba sommaren 1975.

Agostinho Neto-Agostinho Neto, Angolas forne marxistledare: en av Olof Palmes och Pierre Schoris favoriter.

Det allra värsta var dock inte att den landfaderlige Tage Erlander lotsade fram Palme till posten som partiledare för Socialdemokratiska Arbetarepartiet (SAP). Det värsta var att väljarna valde det parti som hade Palme som partiledare i flera val med undantag för perioden 1976-82, då olika borgerliga konstellationer hade makten men föga avvek från den socialdemokratiska linjen..

Jag anklagar Olof Palme för bland annat följande:

1. OP suddade med sin utrikespolitik ut skillnaderna mellan västlig demokrati och frihetsfientlig kommunism. Han hyllade brutala despoter såsom Castro, Angolas Agostinho Neto, Nordvietnams Le Duc Tho och PLOs Yassir Arafat – andra ej att förglömma – och såg samtidigt till att svenska skattepengar gick till bistånd till deras länder och/eller organisationer. Pengar som till största delen gick till vapen. Han införde en helt ny, Israel-fientlig linje i svensk utrikespolitik.

Palme och hans anhang i regeringskansliet och på utrikesdepartementet backade vidare upp alla Sovjetunionens så kallade fredsinitiativ – som i verkligheten syftade till att försvaga västvärldens motståndsvilja – med betydande entusiasm. Palme ville också se ett nära samarbete mellan SÄPO och den sovjetiska underrättelseorganisationen KGB.

2. OP företrädde utåt en aggressivt antiamerikansk utrikespolitik med kulmen i den exempellösa jämförelsen mellan USAs Vietnam-politik och tyska nationalsocialistiska krigsförbrytelser under Andra världskriget. Det tog efterföljande svenska administrationer många år att fullt återupprätta de en gång vänskapliga förbindelserna med USA.

Samtidigt bedrev den svenska regeringen i hemlighet ett nära samarbete med USA på flera områden, vilket ytterligare underströk det svekfulla i den palmeska utrikespolitiken. På UD satt kommunister och halvkommunister som Pierre Schori – vilken den avhoppade sovjetiske spionöversten Oleg Gordiejevskij kallat KGBs främste medarbetare i Sverige – och den homosexuelle sovjetbeundraren Sverker Åström (också han bevisad KGB-medarbetare) och såg till att Palmes politik genomfördes till punkt och pricka.

imagehandlerSverker Åström – med KGB-kodnamnet Getingen – var en av dem som såg till att genomföra den palmeistiska utrikespolitiken.

3. Med Olof Palmes uppdykande som en fixstjärna på den svenska politiska himlen förråades den politiska debatten i Sverige. Palme gjorde det till en princip att förnedra sina motståndare och avvek därmed från det tidigare respektfulla umgänget partiledare emellan, där man visserligen kunde vara bittra meningsmotståndare men ändå iakttog en gentlemannamässig ton i debatterna.

Tidigare var det lilla ordet ”herr” framför en politikers efternamn en artighet. Palme gjorde samma ”herr” till en spydighet. Palme brutaliserade och polariserade.

4. Det var under OPs egid som massinvandringen blev norm i Sverige. Den invandring som ägt rum tidigare var till allra största delen arbetsmarknadsrelaterad, och de flesta européer och nordbor som på den tiden anlände till vårt land för att jobba i den svenska industrin återvände till sina ursprungsländer efter avslutat värv i Sverige.

Palme upptäckte dock att han kunde ge sina socialistiska meningsfränder runtom i världen en fristad i Sverige och öppnade slussarna för greker, spanjorer, chilenare, jugoslaver med flera. Det är sant att en hel del av dem som kom hit varit förföljda i sina hemländer, men efter hand som åren gick fick vi ett allt större antal människor som mera var socialturister än politiska flyktingar.

5. Med hjälp av meningsfränder inom politiken och fackföreningsrörelsen syftade Palme-regimen till att steg för steg omvandla Sverige till ett rent socialistiskt samhälle utan den så kallade blandekonomi – kapitalism och socialdemokrati arm i arm – som gjort att ekonomin fungerade hyggligt. Det var det av Rudolf Meidner utarbetade förslaget om löntagarfonder som skulle åstadkomma den avsedda förändringen.

successMed hjälp av Meidners löntagarfonder skulle sosseriet och facket göra Sverige renodlat socialistiskt.

Om den palmeska samhällsomvälvningen hade lyckats skulle vi ha fått en socialistisk halvdiktatur i Sverige med ett troligt ekonomiskt kaos liknande det som rådde i Allendes Chile strax före militärkuppen 1973. Nu blev det gudskelov inte så. Företagsledare och andra hårt arbetande människor – som Palme inte tvekat att kalla ”babianhannar” respektive ”hatets och illviljans kolportörer” – protesterade kraftfullt mot den förestående socialiseringen och hindrade därmed de värsta excesserna.

Nu får svenska folket genom den svenska statstelevisionens försorg veta vilken stor hjälte, ja vilken helgonlik figur, Olof Palme egentligen var. Det är till sådan osmaklig propaganda de svenska licenspengarna från dig och mig går. ”Fri television” – jo, tjena…

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik, Media

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

18 kommentarer på “Statstelevisionen hyllar socialisten Palme”

 1. R Ericsson Says:

  Palme var en katastrof men han understödde inte sionismen , kanske därför han mördades

 2. Tommy Hansson Says:

  En definition av den så kallade sionismen är då på sin plats. Det betyder varken mer eller mindre än strävan efter ett judiskt nationalhem och viljan att bevara detta inom säkra och erkända gränser. Understödde Palme detta? Det är väl tveksamt. Om sionistiska intressen skulle mörda alla politiker som delade Palmes synsätt skulle man dock, minst sagt, få bråda dagar. Påståendet att Palme kanske mördades på grund av sitt bristande stöd för sionismen är därför löjeväckande. Liksom allt konspirationstänkande avseende sionismen vilket nästan alltid är ett uttryck för antisemitism.

 3. Fredrik Runebert Says:

  Se det från den ljusa sidan, nu har jag som 79:a större förståelse för hur den äldre generationen hade det med den statliga televisionen. Se det som ett studiematerial till de generationer som inte var med när det begav sig. 🙂

  • Tommy Hansson Says:

   Det ligger mycket i det du skriver, Fredrik. Radionämnden överöstes på den tiden med anmälningar om partiskhet och vänstervridning men knappast någon resulterade i något fällande. Men jag lyckades faktiskt få ett inslag om Angola fällt på 80-talet.

 4. Stenkvist Says:

  Nu när jag sett 50 minuter av del 2 tycker jag inte din artikel stämmer Tommy. Det kom fram betydligt mer kritik mot Palme i denna del och jag tycker den är betydligt mer balanserad än förra delen.

  • Tommy Hansson Says:

   Så rövslickeriet är något mindre påfallande i andra delen. Det är så klart ett framsteg. Det gör dock inte att jag vill ändra något av min uppräkning av Palmes försyndelser.

   • Stenkvist Says:

    Jag tycker uppriktigt att du är lite enögd Tommy. Hur tror du de skulle gestalta Gösta Bohman? Som en högerhök? De grävde fram kritik mot Palme som var rätt allmän, de tog upp kritik som inte var allmänt känd. Som t.ex. att han besinningslöst skällde ut medarbetare. Vad begär du egentligen? Skall SVT skildra Palme som DU vill för att det inte skall vara rövslickeri? Om du tycker att andra medier som TV4 och Expressen är bättre än SVT skall jag ödmjukast få be att anmäla annan åsikt. de är ännu värre, betydligt dessutom. Oavsett vad både du och jag tycker så röstade 40 procent av befolkningen på Palme, att SVT skulle framställa honom som psykopat är helt enkelt inte realistiskt (eller vad du nu tycker). Jag var aldrig med i ND, men hur tycker du SVT skall framställa Bert Karlsson? Kort sagt, det finns nyanser här i världen, allt är inte svart eller vitt.

 5. Sakupplysaren Says:

  Hade du lagt in lite vederhäftiga källor för en hel del av dina infantila påståenden och överord så hade man kunnat ta artikeln på allvar.

 6. Tommy Hansson Says:

  Ja, Robban, det vore väl trevligt om SVT framställde OP som jag tycker de borde. Allvarligt talat, psykopat var han sannolikt inte men han var en katastrof för Sverige av skäl jag redogör för i min bloggtext. Visst. många röstade på Palme och S. Nästan lika många tyskar röstade på NSDAP och Hitler 1933. Att någon får ett visst antal röster kan ju omöjligt innebära att vederbörande är Guds bästa barn, det inser du nog också egentligen.

  • Stenkvist Says:

   Palme sådde ett frö som blev en katastrof kan man säga. men din oförmåga att se att de borgerliga ömmade plantan förvånar mig faktisk. Det var Bengt Westergren med Carl Bildt som släppte invandringen fri till Sverige, och lade grunden till dagens katastrof. Jag menar att du är enögd när du inte kan se detta. Du lägger allt på Palme, samtidigt friskriver du andra bovar i dramat. Inte enligt verkligheten enligt mig.

   • Tommy Hansson Says:

    Du har inte läst min text ordentligt. Jag skriver ju att de borgerliga konstellationerna ”föga avvek” från sosselinjen. Jag skulle ha kunnat skriva en hel text om de borgerligas svek, men nu var Palme ämnet.

 7. Jacob I Says:

  När cansersvulsten Palme som utbildningsminister lade grunden för den nya skolan var det med DDR som förebild. Resultatet av hans insatser kan vi konstatera idag i form av den flumskola vi har.
  Det var cansersvulsten Palme som introducerade mångkulturen i vårt land och drev igenom den i riksdagen 1975. Vad det fått för konsekvenser behöver jag väl knappast orda om här!
  Palme blev inte bara cansersvulsten i svensk politik, utan också inte minst för sitt eget parti. Det är till att notera att efter succévalet 1968, Erlanders sista val, då (s) fick över 50% gick det käpprakt nedåt, och så har det fortsatt. Om sossarna vinner nästa val blir det i kraft av ca 30 %, en föga imponerande siffra jämfört med fornstora dar!
  Palmesyndromet lever alltjämt vidare i detta parti. Den dagen sossarna fattar att det är dags att göra upp med Palme kanske det åter finns en framtid för detta parti, vad vet jag!
  Vad den borgeliga ”oppositionen” beträffar har också den alltför väl infekterats av Palmesyndromet, vilket inte minst bevisades under de borgeliga åren. Att stolpskottet Reinfeldts ambition är att bli en slags 50-öres-Palme är ställt utom allt tvivel, dock med den stora skillnaden att Palme var intelligent!
  Men faktum kvarstår. Olof Palme är och förblir cansersvulsten i svensk politik!

 8. Tommy Hansson Says:

  Grunden till flumskolan lades dock redan av DDR-beundraren Stellan Arvidson genom dennes förarbete redan i slutet på 40-talet. Palme fortsatte förstörelseverket.

  Jag tror att S i stort redan gjort upp med Palme-epoken. Den helgonlika Palmegestalten är väl mest en ikon som används i högtidliga sammanhang. Det var Palmes smala lycka att han fick det slut han fick – hade han fått fortsätta leva hade hans eftermäle säkerligen blivit ett annat och mer realistiskt.

  Palmemotrdet visar väl att politiska mord är helt meningslösa och även contraproduktiva. Man ändrar inte ett politiskt system genom att mörda en ledare. Det man gör är att förvandla vederbörande från en människa av kött och blod till en helig matyr.

  Vi har sett så månmga exempel på det. Gandhi, Kennedy-bröderna, Bhutto, Aquino, Palme…

  • Jacob I Says:

   Nej, Tommy! Palmesyndromet finns fortfarande kvar i (s), för mej veterligt är partiet fortfarande anhängare av multikulti. Ej heller att förglömma sympatier för mellanösterns rövhål ”Palestina”.
   Den dagen (s) öppnar för samtal (eller rent av samarbete) med SD (och till och med tar över delar av deras program), och sparkar ut tokvänstern (bl.a. terroristkramaren Jämtin) på samma sätt som Blair gjorde i Labour på 90-talet kan jag tro på att partiet gjort upp med Palme-epoken.
   Inte förr!
   Men frågan kvarstår: vem, eller vilka, ska göra detta?

   • Tommy Hansson Says:

    Jo, det är väl de beståndsdelarna som tyvärr är kvar. Däremot har ju klasskampsretoriken och planhushållningen till stor del skattat åt förgängelsen.

 9. Bert Says:

  Palme var verkligen en äkta socialist, en som värnade den lilla människan. Som såg förtrycket i andra länder och hur högerns och Kommunismens politik skapade klyftor och fattigdom-
  I USA är det idag värre klyftor än vad folk i gemene känner till-.
  Högerns härjningar är hemska.
  De har ett syfte göra rika rikare och förtrycka de förtryckta ännu mer.

  Idag har vi i Sverige 97000 i FAS där arbetsgivaren ( 5000kr för varje anlitad ) i många fall får mer än den som utför jobbet.
  Vilka som är anordnare är även sekretessbelagt.
  VARFÖR?

  Vi har 150 000 utan a-kassa och bara ett fåtal av de som har a-kassa får full ersättning.
  Högern har förpassat 70 000 sjuka i utförsäkring
  20 000 saknas uppgift var de tagit vägen-.
  Självmord i media har beskrivit och flera hundra ja kanske tuden artiklar där människor kränkts av den sjukskrivningslag högern applåderade igenom .

  Sedan 2006 har Sverige förändrat på ett groteskt sätt.
  500 miljarder i omfördeling skattesänkningar har skett.
  Sjuka, arbetslösa är förtryckta kränkta och många är för all framtid förpassade i misär där t.o.m deras barn hamnar i samma.
  248000 i barnfattigdom har Omtalats.

  När ska folket ise att högerpolitik är lika grym som den alltid varit.

  • Tommy Hansson Says:

   Du har alldeles rätt i att Palme var en äkta socialist. Sanningen är att socialism aldrig har fungerat någonstans till följd av sitt hopplöst ineffektiva ekonomiska system och nedtryckande av människors skaparkraft.Sossepolitiken fungerade hyfsat före Palme därför att man höll sig relativt väl med storfinansen.

   Hur du kan kalla alliansregeringens politik för ”höger” övergår mitt förstånd. I dag råder mycket liten skillnad mellan de så kallade borgerliga partierna och det rödgröna blocket. Du tycks ha fastnat i Palme-erans svulstigt falska retorik.

   Och om Palme nu var så antikommunistisk som han påstod – hur kommer det sig då att hans regering pytsade ut miljarder via SIDA till ett antal kommunistdiktaturer i Tredje världen samt stödde alla sovjetiska utspel?

 10. Erik E. Says:

  Jag såg del 2 direkt, samtidigt som jag råkade ha ett halvt öga på twitter/#svpol (rutan på Axpixlat). Där rullade den ena okritiska hyllningstexten till OP efter den andra. Mina tankar gick genast till den politisk-historiske nestorn Tommy Hansson. Du skulle behövts där, i realtid, för att skapa lite balans. För att inte låta historieförsköningen stå helt oemotsagd.

  Men det vore förstås som att sticka in handen i ett getingbo att reta upp twittervänstern när den är som mest självbelåten.

  Själv var jag lite för ung, gick i gymnasiet när han sköts, för att säga för mycket om den eran, men minns att min första märkliga tanke då jag hörde om mordet var: har jag alibi? Nej, om honom tyckte jag inte.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: