Katarina Mazetti: en batikhäxa presenterar sig

http://www.icakuriren.se/Diskutera-Fraga/Katarina-Mazetti/Svart-att-finna-en-riktig-svensk/

Ovanstående länk går till en krönika i Icakuriren av Katarina Mazetti. Den har blivit minst sagt kritiserad för att den förlöjligar svenska seder och bruk i allmänhet och oss sverigedemokrater i synnerhet. Detta ledde till att tidningsredaktionen fann sig föranlåten att stänga ner sajtens kommentatorsfält, en  i dag tämligen vanlig härskarteknik.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKatarina Mazetti: okunnig, inbilsk, fördomsfull.

Klicka på länken och läs krönikan så förstår ni varför den väckt sådant rabalder och bland annat lett till ett bojkottinitiativ på Facebook mot ICA-butiker i hela landet. Krönikan är insinuant, raljerande och slafsigt skriven men mest av allt arrogant och oerhört korkad. För mig framstår Katarina Mazetti som själva urtypen för en så kallad batikhäxa.

Journalissan och författarinnan Katarina Mazetti föddes i Stockholm 1944, växte upp i Karlskrona men är numera bosatt i akademikermetropolen Lund. Hon kan väl närmast kallas en halvkändis som är mest bekant för att ha medverkat i frågetävlingen ”På spåret” i SVT tillsammans med förre höjdhopparen Stefan Holm. Hon har även skrivit romanen Grabben i graven bredvid (1999) som 2002 blev en stor filmsuccé. Familjenamnet härstammar enligt henne själv från en italiensk stenhuggare. (Mazetti betyder för övrigt ”lilla klasen” på italienska).

Mazettis krönika har rubriceringen ”Svårt att finna en riktig ´svensk´”. Den håller en allmänt hånfull och besserwisseraktig ton som väl är ägnad att demonstrera hur väldigt upplyst krönikören är och hur hopplöst obildade sverigedemokrater är. Mest av allt visar den dock hur okunnig, inbilsk och fördomsfull Mazetti själv är. Hennes sätt att debattera är typiskt för den så kallade halmgubbetekniken: debattören ger en vrångbild av motståndaren och dennes åsikter och argumenterar sedan mot denna vrångbild eller ”halmgubbe”.

 

512191_366_240En typisk sverigedemokrat enligt Mazettis halmgubbeteknik?

Det genomgående temat för Mazetti är att man inte skall inbilla sig att det finns något svenskt överhuvud taget, möjligen då undantagandes näverlurar, kohorn och att kalla hem korna till fäboden medelst sångsättet att kula eller köla. Mazetti ondgör sig över någon sverigedemokrat som påstås ha oroat sig för ”att man på ett dagis i landet funderat på om det var dags att införa lite nya sedvänjor vid högtider” i stället för det traditionella luciafirandet.

Nu är det dags för Katarina Mazetti att visa hur bildad hon är. Hon frågar sig nämligen retoriskt:

Vet den mannen om att Lucia var ett katolskt helgon från Syrakusa som vi firar genom att sjunga en neapolitansk folkvisa?

250px-Lucia-13_12_06Typiskt svenskt luciafirande-  oavsett vad Icakurirens krönikör felaktigt påstår.

Det är bara det att Mazetti skjuter över målet så till den grad att bollen hamnar högt upp på läktaren i höjd med resultattavlan eller matchklockan. Luciahögtiden hämtar visserligen sitt namn efter det sicilianska skyddshelgonet Sankta Lucia med hemvist i staden Syrakusa. På Wikipedia kan vi emellertid läsa följande:

Det svenska firandets koppling till helgonet Lucia är dock i princip obefintlig, och namnet på ljushögtiden är en senare företeelse än själva firandet.

Dessvärre för Mazetti går lussefirandet tillbaka till det gamla bondesamhället och Småland, då allmogen på den så kallade lusse långnatt förlustade sig med bland annat grissylta och brännvin. Det nuvarande firandet begynte i Västsverige i början på förra seklet för att sedan sprida sig i övriga riket och hos våra nordiska grannar. Sicilianska Lucia i all ära, men det firande vi nu hänger oss åt – liksom det gamla bondska festandet – är typiskt svenskt. På Sicilien firar man sitt skyddshelgon på helt annorlunda vis.

GK50-1100Fäbodjänta trakterande näverlur: en genuint svensk syn.

Sajten www.katoliknu.se har följande att säga om det gamla svenska lussandet:

http://www.katoliknu.se/html/artcl_lusse.htm

Mazetti skall sedan även visa sig på styva linan genom att häckla lågpannade SD:are (”med 70 i IQ”) för att de enligt hennes halmgubbeteknik vill ha typiskt svensk musik (så kallad Ren musik). Hon raljerar över att i princip all musik som det lyssnas till i dag har utländska rötter – blues, rock, pop, opera, ja till och med schottis och polska. Återigen skjuter Mazetti skyhögt över målet eller, om man så vill, slår in öppna dörrar så det dånar om det.

Ty om Mazetti vill ha tag på toknationalister som vill ha ursvenskt stuk på allting skall hon definitivt inte söka bland sverigedemokrater. Det må gälla musik och det må gälla klädsel, mat och allting annat som Mazetti räknar upp i sitt pinsamma pekoral till krönika. I partitoppen finns exempelvis en musiker (Richard Jomshof) som utövar syntpop, en inte påfallande ursvensk musikart. Partiordföranden Jimmie Åkesson själv är en varm anhängare av irländsk folkmusik. Min egen ordförande i lokalavdelningen i Södertälje, Christofer Johnsson, lirar symfonisk hårdrock med internationell framgång. Typiskt svensk musik?

Visst, det finns säkert anhängare av tjo och tjim och knätofs även i SD (och det är absolut inget fel i det), men säkert inte i högre grad än i låt oss säga Centerpartiet. Riktigt elak blir Mazetti då hon förmenar Jimmie att bära folkdräkt, som ju för övrigt bara är en uppfinning av någon nationalromantisk tönt om vi får tro vår batikhäxa. Nej, bomberjacka och kängor skall det vara, ty så måste ju en genuin sverigedemokrat klä sig, annars kan det bli förvirrande. Fastän den typen av utstyrsel uttryckligen bannlystes i partiet redan 1996.

untitledNej, nej, Jimmie och Louise, det här duger inte – ni skall ju vara klädda i bomberjacka och kängor! Till höger syns Anders Borg.

Jag har redan nämnt ordet batikhäxa ett par gånger. Vad utmärker då en sådan? Det är ett antal saker, bland annat följande.

Batikhäxan skall naturligtvis vara en kvinna samt  över 40 år. Hon skall  framförallt vara extremt politiskt korrekt i ämnena feminism och integration. I debatten skall hon gå fram som en ångvält och vara allmänt gapig och oförsonlig om de åsikter hon möter inte gynnar invandrare, låginkomsttagare och kvinnor. I diskussioner uppfattas hon ofta som en elefant i porslinsbutik

En batikhäxa har också dålig koll på hur system och verklighet fungerar eftersom hon mentalt lever kvar i 1960- och 1970-talet. Hon har oftast haft en trygg och problemfri uppväxt, men tror sig ha haft det väldigt svårt. Hennes adress är med fördel av det finare slaget men hjärtat ska finnas i förorten. Hon ägnar sig med förkärlek åt kulturella sysslor.

Jag överlåter åt mina läsare att bedöma om Katarina Mazetti är en omisskännlig batikhäxa eller ej. För mig framstår saken som ganska klar. Hon borde kanske slutligen besinna att en undersökning som nyligen gjordes bland sverigedemokratiska partimedlemmar visade, att var femte hade utländsk bakgrund.

Slutligen vill jag gärna erinra läsarna om vad en annan batikhäxa en gång vräkte ur sig:

…jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker. (Mona Sahlin 2002)

mona_lena_aldebe_58033188Mona Sahlin(till höger) vet inte vad svensk kultur är men tydligen, som på bilden, muslimsk. Till vänster den muslimske ledaren Mahmoud Aldebe och i mitten Monas (S)-kamrat Lena Hjelm-Wallin.

Själv är jag en typisk kulturknutte som älskar svensk och viss utländsk kultur. Om det svenska sedan är uppblandat med sicilianskt, tyskt, judiskt, turkiskt eller kurdiskt bekommer mig inte ett dugg. Men visst, gärna näverlur och kohorn!

Explore posts in the same categories: Media

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

15 kommentarer på “Katarina Mazetti: en batikhäxa presenterar sig”

 1. benke1 Says:

  Nog är det så att västern (och i denna term inbegrips såssar, kommunister och de gröna, samt somliga i den sk alliansen) gärna förlåter islamisternas gärning, hur ohygglig den än månde vara, så länge som man kan slänga ord efter den fria världen. Särskilt USA. Sahlins underkastelse i bilden ovan visar nog på detta. Att hon gick med på detta foto visar på hennes okunskap och naivitet.

  Västvärlden går mot sin undergång med den utbredda sekularismen som härskar här och nu. När inte Ica Kurirens redaktör begriper detta utan väljer att publicera Mazetti så förstår man vad ICA står för.


 2. Hej //

  Grattis till er framgångar i SD Tommy / Ann-Mari


 3. Grattis. Du varken förstår att Ica och Ica-kurien hänger ihop mer än till namnet eller att du som sd:are länkat till en nazistdriven sida, som Metapedia är. Trots att Sd inte har någon kontakt åt det hållet. Konstigt att du väljer att referera till den för ”sanningar”…

  • Tommy Hansson Says:

   1. Jag gör inte anspråk på att analysera sambandet mellan Icakuriren och ICA. Endast konstaterar att bojkotter av ICA-butiker skett. Om detta sedan är bra eller dåligt har jag inga synpunkter på.

   2. Metapedia må vara icke helt rumsrent, men ”nazistdriven” är ett minst sagt onyanserat omdöme. Snarare hör sajten ihop med den så kallade ”nya högern”. I alla fall är det som sägs om batikhäxor nog så träffande.

  • L. Says:

   Ahaa…Jerker menar det NationalSocialistiskaArbetarePartiet som de heter och är, nämligen Socialister och inget annat än SOCIALISTER. Ja du Jerker det gäller att kunna det man talar och skriver om….
   Även jag framför mina bästa hälsningar om tillfrisknande från den av honom påtalade sjukligheten ifråga. Ha det så gott.
   Mvh
   L.

 4. Jacke Says:

  Ett sjukt stort garv att du kallar att stänga ner kommentarsfält för ”en i dag tämligen vanlig härskarteknik.” Ett riktigt stort garv. Visar liksom hur mycket du förstått.

  • L. Says:

   Jahaja jag hoppas att Jacke tillfrisknar från sin plågande sjukdom så att han kan återtaga sitt läderarbete som tycks vara hans fina profession uti livet. Sedan undrar jag vad som visas likt såsom vad ? Det var lite väl luddigt skrivet utan sakligt innehåll, men föralldel jag är mest van vid vuxenspråk så felet ligger nog hos jag själv.
   Mvh
   L.

 5. Tommy Hansson Says:

  Om du garvar sjukt måste det ju innebära att du är sjuk…god bättring!

 6. Bob Bobson Says:

  Gör gärna en post om Sternligan


 7. Bästa Tommy

  Det känns meningslöst att bojkotta något om man inte vet att det slår mot det man vill bojkotta.

  Det är lite som att man exempelvis vill bojkotta Norge för att de klubbar ihjäl sälar, och därför slutar handla varor i Danmark…

  Är det något mer du inte tycker är rumsrent som du gärna citerar och för fram som sanningar? Själv försöker jag citera sånt som är trovärdigt från första början, eftersom trovärdigheten även gäller det jag för fram. Men jag förstår att du har problem att hitta rumsrena och trovärdiga källor för det du för fram.

  • L. Says:

   Bäste Jerker ! Inte skall du känna det meningslöst bäste Jerker. Seså upp med humöret och tro på dig själv lite mer så går det bättre. Du förstår att man KAN påverka även om man är ensam.
   Jag känner till den man som stoppade hela Telia/Turkcellaffaären och han blockerade telia i hela 5 länder för att hans hemliga telenummer hade publicerats och Telia var dom enda som fullständigt struntade i ”denne lille man”. Men han visste hur göra och han rörde upp sådana känslor hos folk i både Turkiet samt i de baltiska länderna varför Norge fick hicka även dom gällande den planerade storaffären. Detta kostade telia 4.2 miljarder och Styrelsen för telia sonera informerades underhand innan ”mannen” agerade och under tiden samt efter hans agerande. Styrelsen gav Anders Igel avsked så i sällan skådad fart inom den internationella affärsvärlden. Han återupptog förhandlingen om denna felaktighet som Telia utsatt honom för men då var det buffeln och den i sina egna ögon så tuffe Lars Nyberg som inte ens bevärdigade sig till en kommentar. Den ”lille mannen” tog kontakt med Lars Nybergs chefsjurist och bad om ett snabbt o kort möte. han bemöttes med tystnad. ”Den lille mannen” påminde npgra gånger och varnade honom för att inte lyssna. Chefsjuristen tystnade. Den lille mannen tog kontakt med en gammal kollega som tog kontakt med en bekant som sedan till slut tog kontakt med en gammal kollega som tog kontakt med Uppdrag Granskning efter varning från den lille mannen till dåvarande minister om att snart var den lille mannen riktigt arg.
   Ingen lyssnade på den lille mannen. Men så plötsligt började det dimpa ned en massa saker från UndS världens skuggor som skakade hela landet och även utlandet Schweiz där han hade kontakt med en annan ”liten man”. Plötsligt växte det hela och sedan åkte även Lars Nyberg ut på ändan tillsammans med chefsjuristen och hela högen av uppnästa personer. ”Den lille mannen” tänkte som så. Ja snart skall jag ge dom en tredje chans eller så sänker jag hela bolaget som jag gjorde med hela Götabanken/Gotabkoncernen ty den lille mannen var liten ja så liten som en liten tuva. ja ni vet en sådan som kan stjälpa ett helt jättelass.

   Att sedan ”den lille mannens” vän i USA hade gjort liknande med världens största tampongtillverkare Tampax som var levererade till hela planeten, var ju nåt han och den lille mannens vän brukar fnissa lite åt. Att den ”lille mannen” gjort så mot inte bara telia, Gotabanken/koncernen utan även mot fastighetsbolag och ävenså mot hela länders regeringar, ja det är en annan historia.

   Så ICA skall kanske akta sig !

 8. Tommy Hansson Says:

  Tycker också det verkar ganska meningslöst, bäste Jerker. Jag har som sagt som var bara refererat till att sådana bojkotter förekommer.

  Min huvudkälla har naturligtvis varit Mazettis rasistiska och häpnadsväckande korkade krönika. Vidare litar jag helt och fullt på tatolik.nu:s redogörelse för lussefirandet som mazetti fått alldeles om bakfoten.


 9. […] Denna bloggare har tidigare formulerat följande omdöme om Katarina Mazettis omtalade krönika: https://tommyhansson.wordpress.com/2013/01/12/katarina-mazetti-en-batikhaxa-presenterar-sig/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: