Werner och hans kommunistiska hatparti

lars_werner-560x320VPK-ledaren Lars Werner hälsar hjärtligt på östtyske partibossen Erich Honecker då det begav sig.

Forne ledaren för Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) och därefter Vänsterpartiet (V), Lars Werner, har gått bort 77 år gammal. Förre muraren och fackföreningsordföranden Werner tog över efter Carl-Henrik (C-H) Hermansson 1975 och blev kvar på ordförandeposten fram till 1993, då Gudrun Schyman tillträdde.

Såväl Werners företrädare Hermansson som Werner själv har ibland beskrivits som stora ”förnyare” av det kommunistiska partiet, som först hette Sveriges kommunistiska parti (SKP). Det stämmer inte riktigt. Det är sant att C-H Hermansson (född 1917) mjukade upp den traditionella prosovjetismen något, men inte var det särskilt mycket.

Det väckte visst uppseende då ”Röde Herman” – som vid Stalins död 1953 hållit en sliskigt lovtal till den döde diktatorn och massmördaren – tog avstånd från Sovjetunionens inmarsch i Tjeckoslovakien i augusti 1968. Redan på hösten samma år tvingades dock Hermansson göra avbön inför sin partistyrelse. Orsaken var att det inkommit en skarp protest från det sovjetiska kommunistpartiets (SUKP) centralkommitté.

imagesCAL42YJILars Ohly och C-H Hermansson verkar uppskatta varandras sällskap.

Ett halvår efter det att de sovjetiska stridsvagnarna rullat in i Prag hade relationerna mellan VPK och broderpartiet SUKP under ledning av Leonid Brezjnev normaliserats. I juni 1969 deltog en delegation från VPK i den världskommunistiska kongressen i Moskva, där dåvarande vice partiordföranden Lars Werner talade om den gemensamma kampen mot ”imperialismen” men avstod från att beröra exemplet Tjeckoslovakien.

Det är sant att en falang radikala stalinister med Rolf Hagel i spetsen lämnade moderpartiet 1977 och bildade bokstavssekten APK samt att K:et i partibeteckningen försvann under Werners tid som ledare 1990. Men någon reell brytning med Sovjetunionen kom aldrig till stånd så länge det röda imperiet existerade. Hagel är än i dag engagerad i ett försumbart lilleputtparti som kallar sig Sveriges kommunistiska parti.

Sedan de så kallade ”Hagel-svärmarna” lämnat VPK åkte för övrigt Lars Werner runt på tiggarresa i det sovjetstyrda Östblocket och vädjade om bistånd till det egna partiet på APKs bekostnad, vilket avslöjades av SVTs ”Uppdrag granskning” 2004. De intervjuade partiveteranerna inklusive Lars Werner och C-H Hermansson gjorde lika pinsamma som fåfänga försök att dölja detta, liksom de Sovjet- och Östblocks-kontakter partiet haft in i det sista.

170px-Hilding_Hagberg-2Radikale stalinisten Hilding Hagberg.

Lars Werner är med sina 18 år på partiledarposten ändå inte den kommunistledare som suttit längst. Det rekordet tillfaller Sven Linderot(1889-1956) som styrde dåvarande SKP genom alkoholdimmorna i 22 år 1929-51, då han efterträddes av den gammeldags Norrbottens-kommunisten Hilding Hagberg (1899-1993) från Gällivare.

Hagberg slickade vilken sovjetdespot som än hade makten i röven med stor välbehag och hade knappast tvekat att avrätta halva Sveriges befolkning om så krävts för att införa det Moskva-ledda ”proletariatets diktatur”. Under Hagbergs tid som partiboss var kommunisterna landets mest avskydda parti och isolerades av övriga partier, även om man utgjorde ett passivt regeringsunderlag för Socialdemokraterna. Sedan valet 2010 kan det nog sägas att Sverigedemokraterna övertagit rollen som mest avskydda parti.

Om Lars Werner har det efter hans hastiga frånfälle sagts att han hade ett ”varmt hjärta” samt ett starkt ”klassmedvetande”. Det korrekta när det gäller kommunistpartiet är väl att det var ett parti byggt på hat mot människor och grupper som stod för borgerliga och/eller icke-kommunistiska värderingar. Ärkefienderna var sossarna vilka sannolikt hatades ännu mer rödglödgat än ”storkapitalet”.

400px-Gudrun_Schyman_in_Hallunda_2Gudrun Schyman tog V till nya opinionshöjder.

Kommunisterna har som inget annat parti renodlat hatet som andlig stödpelare i den egna ideologin och politiken och partiledarna har företrädesvis haft en aggressiv framtoning, även om C-H Hermansson – som behärskade det politiska skådespeleriet till fullo – sökte mildra aggressiviteten genom en silkeslen röst och genom att priotitera ”snälla” frågor såsom ”bort med momsen på mat”. Hatet och ressentimentet har kommunisterna haft som arvedel sedan den störste hataren av dem alla, Karl Marx, tid.

Det var ändå  Gudrun Schyman som under sitt partiledarskap 1993-2003 tog Vänsterpartiet till dittills oanade höjder och typ fördubblade partiets representation i riksdagen. Trots att hon själv hade ett förflutet som medlem i en revolutionär bokstavssekt tog hon betydligt mer eftertryckligt än någon av föregångarna avstånd från kommunismen.

Schymans framtoning har väl snarast varit sarkastisk mer än aggressiv. I likhet med så gott som alla företrädare hade hon svåra problem med spriten innan hon blev så kallad nykter alkoholist. Hon är numera lokal representant för Feministiskt initiativ (Fi) i Simrishamns kommun på Österlen i Skåne och underhåller oss då och då med bisarra utspel som att kalla alla svenska män för ”talibaner” eller elda upp pengar.

imagesCACOGBG4Jonas Sjöstedt kör med klasskampsretorik på 1 maj.

Mer av den gamla bitska/aggressiva klasskampsstilen har väl då Schymans efterträdare Lars Ohly (2003-2012) och Jonas Sjöstedt (från 2012) haft. Opinonssiffrorna har också sjunkit markant jämfört med Schymans glansperiod. I dag är V nere på i stort samma noteringar som partiet hade under Hermanssons och Werners tid, då kommunisterna ofta räddades av ”kamrat fyra procent” genom stödröster från vänstersossar.

Säga vad man vill om Lars Werner. Han var i alla fall en i dubbel bemärkelse reslig gestalt i svensk politik som man gärna hade unnat några år till här på jorden. Nu får han väl övergå till att snacka politik med Hagberg och Linderot över några halvpannor i en annan värld.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

10 kommentarer på “Werner och hans kommunistiska hatparti”


 1. Hej /
  Ja du Tommy du vet väl att Hagelsvärmen hatar mig och Maria, det lustiga med Sverige är att det är rumsrent att kalla sig socilalist/kommunist men säger någon att denne är Sverigedemokrat då blir det fy på dig, jag hoppas ni blir i SD blir störst parti valet 2014 Tommy // Ann-Mari

 2. lassekolja Says:

  Säga vad man vill om Lars Werner men han var åtminstone inte lika stor hycklare som dagens politiker (med ett undantag!). Jag minns att han var öppen med att ta en nubbe då och då, kanske två. De övriga vågade inte erkänna detta utan var förmodligen ”skenabsolutister”!?
  (Jag gillade även Ola Ullsten(FP), eftersom han var seglare, som jag!!!)

  • Tommy Hansson Says:

   Nej, han var väl ganska rejäl på sitt sätt. När det gäller att segla har jag bara nedföljt en segelbåt en gång för en kort utfärd i Norrtälje-trakten för många år sedan – blev sjösjuk.

 3. benke Says:

  Tommy, du slog huvudet på spiken när du skriver ”Werner och hans kommunistiska hatparti”. Avundsjuka, och i förlängningen hat, driver vänstern. Ondskan tycks alltid komma från vänster. Varesig det är kommunism, national socialism (=nazism) eller fascism. Alla härstammar de från vänster. Werner, Hagberg och dess gelikar är ena stackare. Alla självutnämnda kommunister tycks vara fyllon. Undra på.

 4. Tommy Hansson Says:

  Du har så rätt. Allt du nämner är vänstern. Själv är jag stolt över att tillhöra den ”tjusiga högern”, som Contras C. G. Holm skrev för många år sedan i en krönika i Handelshögskolans tidning.

 5. L. Says:

  Tänk att så många har glömt bort att Gudrun Schyman faktiskt var KGB överste i rang, då KGBs högsta General/Chef för 1:a Direktoratet bad om tillåtelse och excekutiv beslutanderätt åt Gudrun Schyman att DN fick ut uppgifter från KGBs hemliga arkiv om KGB-stödet till henne och hennes parti, vilket finns i bild och hans ord vid en intervju som återgavs 1993 i SVT i Juni. Vilket var en riksnyhet som gav eko utomlands i världen. Hennes fall låg på Riksåklagarens bord under rubriken ”Olovlig underrättelseverksamhet för att ha gått främmande makt till mötes under längre tid och i organiserad form, samt ha haft excekutiv beslutanderätt i annat lands UndS/Spionorgan mot Sverige riktad verskamhet”. Jag har en kopia på dessa papper så jag kan svara inför hela världen om dessa uppgifter ! Janne Josefsson vet och gjorde ett specialprogram om detta men sedan är det underligt nog lite svårt att få fram detta program igen. Vad hände sedan…(då hon avslöjats och blivit tvungen att lämna Vänsterpartiet)…?
  Jo hon bidade sin tid och skapade ett nytt parti som nu agerar enligt ”Sköna Helenas-doktrin” att det man inte kan få via skrivbordet kan man få via ”kudden” som det heter i UndS sammanhang.

  (Originalen ligger på där utsedd skyddad plats i händelse av mitt hastiga frånfälle tillsammans med högar av fotografier, filmer, VHS-band, dokument, adresslistor m.m.omedelbart kommer att tillsändas flertal av internationella nyhetsorgan hos både vänner o fiender).

  (”Min fiendes fiende kan vara min vän och de är pålitliga då de är fiender till mina vänner och därför gärna publicerar allt om mina vänner om plötsligt visar sig vara mina fiender”)

 6. L. Says:

  Den trevlige Lasse Werner sade vid ett tillfälle då jag pratade med honom mer privat om allt detta så sade han med ett litet skratt men ändå sorg i ögonen: ”Ha ha ja vad fan tror du man fått problem med spriten för ha ha” ?………. Det var synd om denne godmodige man för den press han utsattes för av sina ”kontakter” från Öst. Hans känsla för rätt o fel gorde att han till slut tvingades bort från sitt parti. Han var nämligen en god svensk patriot som ville till skillnad från inflytelseagenterna i MP (7 är avslöjade och noga undersökta) ha ett starkt försvar och ville höja anslagen 1988 till ännu högre nivåer än då, vilket hade stort stöd bland VPKs medlemmar (hela 54 % ville stödja eller minst bibehålla försvarsutgifterna och då index-öka detta varje år, Källa SPF 1988)
  Men jag har även dessa papper, på skyddad arkivplats.
  Lars Ångström / MP är en av de mest skadliga Moskva-agenterna sedan Wennerström och Stig Bergling/Eugen Sandberg

  • Tommy Hansson Says:

   Onekligen intressanta uppgifter du kommer med, L. Särskilt om Schyman. Werner var på sitt sätt en rejäl person, det kan jag hålla med om.

 7. Ernst Roger Says:

  Idag är det oerhört populärt att tala om rötter. Glöm då inte V:S verkliga bakgrund, det händer alltför ofta!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: