Explosion i iransk kärnanläggning

fordowNuclear_2463952bDen nukleära Fordow-anläggningen sedd från luften.

Kombinera medeltida tänkande med högmodern teknologi och du får Iran.

Du behöver inte vara Einstein för att inse att detta förhållande utgör en fara för världsfreden. Irans kärnvapenambitioner kan på ytterst goda grunder anses utgöra det största hotet mot mänsklig civilisation sedan Stalin gick ihop med Hitler i Molotov-Ribbentroppakten 1939 och därmed lade grunden för Andra världskriget.

Nyligen tycks dock det iranska kärnvapenprogrammet ha drabbats av ett betydande bakslag. Reza Kahlil, en tidigare CIA-agent i det iranska revolutionsgardet, har uppgivit till World Net Daily att en före detta underrättelseofficer i den iranska regimen har rapporterat om en explosion i anslutning till den nukleära Fordow-anläggningen.

Explosionen skall ha orsakat stor förödelse inom en radie av en halvmil omkring anläggningen och lett till att 240 personer innestängts. Enligt dessa uppgifter skall all trafik inom ett par mils omkrets ha stängts av medan trafiken på huvudvägen mellan Teheran och Qom stoppats. Regimen i Teheran har avfärdat uppgifterna om explosionen som ”västlig propaganda”.

ShowImageMohammed Razza Hidari uppmanar till sanktioner mot Iran.

Israeliska underrättelsekällor uppges för sin del ha bekräftat rapporter offentliggjorda av det israeliska medianätverket Arutz Sheva att en megaexplosion skall ha inträffat förra veckan.

Fordowanläggningen är ett center för nukleär anrikning avsedd för nästa fas i utvecklandet av kärnvapen i Iran. Enligt den israeliska tidningen Yedioth Ahronot innehåller anläggningen 2700 centrifuger för anrikning av uran. Fordow är beläget djupt inne i ett berg nära den heliga shiitiska staden Qom. Enligt samma källa finns Irans största nukleära anläggning i Natanz, där det finns 10 000 centrifuger.

Explosionen i Fordow-anläggningen tros vara resultatet av en sabotageaktion. Det är i så fall inte första gången Irans kärnvapenprogram utsatts för attacker. Tidigare har flera nyckelpersoner verksamma inom ramen för samma program mördats. Även Fordow har drabbats tidigare, låt vara i mindre skala.

Benjamin NetanyahuEnligt Benjamin Netanyahu är 2013 ett kritiskt år för Irans kärnvapenambitioner.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har framhållit inför Förenta Nationernas generalförsamling att Irans kärnvapenambitioner behöver konfronteras under 2013. Dessa ambitioner innebär naturligtvis ej endast en fara för den judiska staten utan för världsfreden i stort. Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad förklarade på Förintelsens minnesdag den 27 januari – Ahmadinejad är en beryktad förintelseförnekare –  att ”alla muslimer skulle mobilisera alla resurser för att rycka upp sionismen med rötterna”.

Det tidigare iranska sändebudet Mohammed Razza Hidari, som flytt från Iran, har sagt att om Iran lyckas framställa en atombomb så ”kommer man definitivt att använda den mot Israel”. Eller för den delen mot vilken annan stat som helst som uppfattas som ett hot mot Iran. Hidari har uppmanat omvärlden att rikta sanktioner mot den iranska regimen, som att stänga dess ambassader och inte låta dess representanter komma på besök. Alltså samma typ av behandling som vederfors Sydafrikas aparheidregering på sin tid.

ayatollah-khamenei_2289Ayatollah Khamenei ser kärnvapnen i ett religiöst perspektiv.

Utvecklingen av Iran till kärnvapenmakt har även en djupare betydelse av religiöst slag för de shiitiska makthavarna. Ayatollah Khamenei, Irans högste andlige och politiske ledare sedan han efterträdde Khomenei 1989, anges enligt Washington Post hysa åsikten att utvecklandet av kärnvapen är en viktig åtgärd i syfte att påskynda ankomsten av shiiternas Messias-liknande gestalt Mahdin, den så kallade tolfte imamen som levde på medeltiden.

Och enligt president Ahmadinejad skall hela den islamistiska iranska revolutionen med början 1979, som förde de fanatiska mullorna till makten, ha varit en preparation för Mahdins ankomst. En annan viktig del i samma strävan är enligt Ahmadinejad att förstöra den judiska staten Israel.

Så visst har Netanyahu rätt – något måste göras för att förhindra att Iran blir en kärnvapenmakt. Inte bara för Israels utan för världens skull.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

20 kommentarer på “Explosion i iransk kärnanläggning”

 1. benke Says:

  Intressant är att Iranska kärnforskare har blivit lönnmördade i Tehran för något år sedan, detta samtidigt som dataviruset Stuxnet förstörde en hel del i Natanz. Det är inte svårt att sätta ihop 1+1 vad gäller vilka som låg bakom lönnmorden och Stuxnet. USA och Israel förstås, även om detta var hemligt så kunde inte USA’s vänsterpresident hålla tand för tunga utan sladdrade så att alla förstod. Samma när Navy Seals attackerade Abbotobad i Pakistan och tog hem priset. Obama pladdrade på och Special Forces/Navy Seals/Devgru kunde inte vara mer irriterade över presidentens sladder hit och dit.

  Tyvärr så har USA återvalt en vänsterpresident och senast idag såg jag på Fox News att Joe Biden uttalade att USA är återigen berett att ”tala med Iran”. Naiviteten är häpnadsväckande.

 2. Tommy Hansson Says:

  Den gissningen är nog inte alltför vågad, nej. och det ligger ju faktiskt i världsfredens intresse att Iran inte lyckas utveckla kärnvapen-

  Obama har ju inget att förlora nu och kan visa vilken vänstertyp han egentligen är. Det är oroande.

 3. Bergfast Says:

  Tror faktiskt inte på att Iran har några som helst planer på att anfalla något som helst land med några som helst atombomber.

  Så ointelligenta tror jag faktiskt inte att iranierna är.

  De vet ju att USA, samt Israel, har atombomber upptill kanske tusentals, eller mer, flera än vad Iranierna någonsin kommer att kunna ha några möjligheter att förskaffa sig själva.

  Det låter nästan som lite paranoiaaktigt, eller också som krigsmobliserande, att påstå att Iran skulle vilja starta något som helst atomvapenkrig mot en motståndare som de måste vara fullkomligt medvetna om har tusentals större vapenarsenaler än vad de själva har.

  Nej, jag tror inte på det scenariot.

  Det ligger betydligt närmare tillhands att tro på det som de deklarerar och säger, nämligen att de vill utveckla atomenergi, alltså kärnenergi, för att kunna försörja sig själva med just energi, och inte att de inte är inriktade på att tillverka atomvapen.

  Det ligger närmare till hands att faktiskt anta att de vill producera kärnkraftreaktorer för sin energiförsörjning därför att det framförs ju allt fler rapporter om att oljan inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att sina.

  När Irak påstods ha massförstörelsevapen och USA ansåg det berättigat att invadera landet med bomber och granater och bomba det sönder och samman, med 100- tusentals döda, och en nation i upplösning, och det sedan visade sig att där inte fanns några massförstörelsevapen, ja, vad ska man då säga om det? Är inte det att agera aggressivt och vara hotfull mot världsfred?

  Undrar om det verkligen går att bomba bort en ideologi, eller en religion, som t ex islam.

  Visserligen försöktes väl den saken både i den franska revolutionen, liksom i den ryska revolutionen, med kristendom finns fortfarande kvar….

 4. Bergfast Says:

  Korrigering:

  Det ligger betydligt närmare tillhands att tro på det som de deklarerar och säger, nämligen att de vill utveckla atomenergi, alltså kärnenergi, för att kunna försörja sig själva med just energi, och inte att de är inriktade på att tillverka atomvapen.

  • Tommy Hansson Says:

   Inte om de som deklarerar detta samtidigt säger att de har för avsikt att utplåna de så kallade sionisterna.

   De måste man nog räkna med att det finns en möjlighet att de avser göra just detta.

   • Bergfast Says:

    Men Iran och iranierna är nog fullt på det klara med att de inte har några som helst möjligheter att kunna militärt angripa Israel, och därmed heller inte något som helst intresse av, att – utplåna – , varken Israel eller USA, med några som helst militära atomvapen, eller vapen av militärt slag.

    Att de är kritiska till staten Israels ageranden i olika sammanhang, och kanske också kritiska till statens själva politiska existens, som de tycker är orättfärdig ur deras perspektiv, och tycker borde – försvinna – , och – upplösas -, på ett politiskt plan, det behöver nog inte innebära att de har några som helst planer på att atombomba nationen.

    Nej, det är nog mer politiska åsikter, om politiska förhållanden.

    Det är ju som i vilken – förening – som helst, alltså både i små föreningar, och i den stora världens – förening -, att det alltid finns – olika åsikter -, och olika – politiska falanger – , eller – partier -, som hyser olika perspektiv på saker och ting.

    I Sverige önskar vi som röstar på SD att de andra partierna skall – försvinna från den politiska kartan -, alltså att de skall – utplånas från den politiska kartan – ,alltså att inte fortsätta att ha så stort inflytande över invandringspolitiken t ex. Men det betyder ju inte en åsikt som anser att de skall – dö – , och därmed heller inte – dödas -, på ett fysiskt plan.

    Nej, jag tror mer att det faktiskt är som iranierna säger vad gäller atomenergi, kärnkraftsenergi. De vill skaffa sig kärnkraftverk och därmed ha möjligheter att trygga sin energiförsörjning, eftersom oljan som energiförsörjning ju anses vara på upphällningen och att kärnkraften anses vara bättre som energikälla.

 5. Tommy Hansson Says:

  Det är lite för många ”nog” och ”tror” i din argumentation för att den ska gå att ta riktigt på allvar.

  Det var många som trodde att Adolf Hitlers antijudiska gapande på 30-talet också var mest politisk retorik och inte uttryck för en verklig vilja att utplåna judarna. Nu vet vi hur det var med den saken.

  Om någon säger sig vilja utplåna ett helt folk/land måste vi som jag ser det ta det på allvar. Vi har inte råd att ”tro” att det ”nog” bara är prat i vädret.

  Och nej, jag vill som SD:are faktiskt inte att andra partier ska utplånas från den politiska kartan. Att jämföra SD med mullornas Iran är heller inte särskilt konstruktivt.

 6. ericr45 Says:

  Intressant disk som jag inte har tid att kommentera.
  Men den allmänna kunskapen om hur religiösa fanatiker tänker använder sin ”logik” etc, är mer än bristfällig..Jag ha haft välutbildade vänner inom sekter (svenska!) vars logik var så skruvad att man skulle tro att jag mer än blåljög..
  Detta överflyttat till outbildade inskränkta människor i Iran med en teologiskt styrd världsbild…
  Fasansfullt…

 7. Bergfast Says:

  Jag jämförde inte SD med mullornas Iran utan jag jämförde – principen – om politiskt präglade uttalade viljor som oftast handlar om någonting annat än att vilja starta kärnvapenkrig.

  Vad gäller att islam skulle ha likheter med den nationella socialismen, utvecklad till hysteri i en hysterisk tid, så ser jag mer likheter mellan den internationella kommunismens ambitioner, och det internationella islams ambitioner.

  Den internationella kommunismen hade också ambitioner att – utrota – kristendom, och de kristna nationernas maktstrukturer, till förmån för det internationella kommunistiska – proletariatets diktatur – .

  På så sätt liknar islam mer de kommunistiska ambitionerna än vad den liknar alla former av nationella ambitioner, eftersom islam är – internationalister – .

  Dessutom fängslade många judar som varande – potentiella fiender – till nationen främst för att många ansågs vara agenter för den kommunistiska läran, precis som väldigt många människor i det kommunistiskt styrda Ryssland fängslades, och dödades, på löpande band om de kunde identifieras som – potentiella fiender – till den kommunistiska revolutionen.

  Men vi har varit inne på detta ämne tidigare, och det kan bli lite tjatigt.

  • Bergfast Says:

   Ps.

   F.ö. menar Tommy Hansson att jag har för många ”nog” och ”tror” i mitt sätt att uttrycka mig, och i min ”argumentation”, för att kunna uppfattas som ”manhaftig”, och därmed kunna ”tas på allvar”…

   Ja, (skratt), så är det ”nog”…

   Men tvärsäkerheter av olika slag, eller ännu värre, olika slag av fanatismer, tilltalar inte mig….

   ”Tror” ”nog” att just tvärsäkerheter ibland kan lägga grunder för just fanatismer ……vilket jag inte tycker så bra om…då det inte finns någonting som är riktigt – tvärsäkert – i tillvaron…

   Ds.

   • ericr45 Says:

    0001 GOTO ”mitt inlägg ovan”
    Precis som jag skrev, har inte ens DU har förstått att för många religiöst fanatiska så finns denna tvärsäkerhet!

   • Tommy Hansson Says:

    ”Manhaftig” har jag ju inte skrivit. Man behöver självklart inte vara det för att tas på allvar.

    Min poäng är bara det att de som i första hand är utsatta för Irans hotelser – det israeliska folket – inte har råd med alla dess ”nog” och ”tror”.

    Om Ahmadinejad eller Khamenei säger att Israel bör utplånas från jordens yta så måste man förstås utgå ifrån att de verkligen menar det och vidtaga mått och steg för att bemöta hotet.

    Slutligen tillskriver du de styrande fanatikerna i Teheran och Qom alltför mycket sunt förnuft och intelligens. De är ju just – fanatiker.

  • Tommy Hansson Says:

   Visst finns det klara likheter mellan islamismen och kommunismen när det gäller ambitioner om världsherravälde.

  • Bergfast Says:

   Tommy Hansson sa: ..”Och nej, jag vill som SD:are faktiskt inte att andra partier ska utplånas från den politiska kartan. Att jämföra SD med mullornas Iran är heller inte särskilt konstruktivt.”

   Bergfast sa:…”I Sverige ÖNSKAR vi som röstar på SD att de andra partierna skall – försvinna från den politiska kartan -, alltså att de skall – utplånas från den politiska kartan – ,ALLTSÅ I BETYDELSEN att de inte ska fortsätta att ha så stort inflytande över invandringspolitiken t ex. Men det betyder ju INTE en åsikt som anser att de skall – dö – , ( = utplånas ), och därmed heller inte – dödas -, på ett fysiskt plan.”

   • Tommy Hansson Says:

    Detta är ju en oerhört skruvad liknelse som saknar all relevans.

    Iran liksom nästan alla andra arabiska och/eller muslimska stater vill de facto att Israel skall just utplånas från kartan. Inte att det skall få mindre inflytande

 8. Bergfast Says:

  Tommy Hansson skrev:
  ….”de som i första hand är utsatta för Irans hotelser ”….

  Det är om det överhuvud taget är några som helst – kärnvapenkrigshotelser – som är det som jag är tvivlande till alltså….

  Om dessa politiska uttalanden på något som helst verkligt sätt handlar om några som helst verkliga hot om några som helst planer på några som helst atomvapenanfall…det är tveksamt…

  Det är mycket tveksamt att så är fallet när det kommer till kritan.

  De säger själva att de vill utveckla kärnengeri, alltså kärnkraftverk, för kommande energibehov, när oljan sinar.

  Dessutom, utöver det, så säger de att den som ägnar sin tid och kraft att satsa på atomvapen, – ”Den är gammaldags…..och efter sin tid.”..(!)..

  Det talar ganska så tydligt för att de inte själva har några som helst planer på att försöka tillverka några atombomber. Som jag kan tolka det i alla fall.

 9. Tommy Hansson Says:

  ”Gammaldags”…det är onekligen också den shariahlag som tillämpas strikt i landet. Så där 1300 år gammal.

  Så någon fruktan för att vara gammaldags hyser säkerligen icke dessa mullor. Titta för övrigt på hur det går klädda. Inte senaste modet där inte.

  Fortsätt gärna tvivla. Israelerna eller för delen världen i övrigt kan knappast kosta på sig detta.

 10. Bergfast Says:

  För världsfredens skulle så borde både – världen i övrigt -, och också då israelerna själva, verkligen – kosta på sig – just det?

  I domstol så gäller principer om misstänkta av olika slag, som det brukar heta ; ”Innocent until PROVEN guilty”, och att ingen skall DÖMAS på enbart INDICIER, osv.

  Det borde nog gälla i relationer mellan världens länder också. Och att besinning, och s.k. EFTER-tänksamhet, bör gå FÖRE ….istället för EFTER.

  Det finns inga muslimska nationer som har anfallit några västerländska nationer, förutom då Israel, när staten Israel bildades. (Den bildades då utan att tydligen ha tillräckligt förankrat beslutet om detta nationsbildande av det ”hemland”, som då enligt FN hade tilldelats till judar, och som skulle bli just ” ett hemland för judar”. Villkoret var att det förfarandet skulle kunna ske: ”Utan att några av de inhemska folken skulle komma till skada eller utsättas för några men”.., Men, det var tydligen det som ändå skedde, och att det fanns palestinier som tydligen ändå kom till skada vid konfrontationer vid just bildandet och utropandet av nationen Israel….? Att bildandet av nationen Israel inte var sanktionerad hos arabvärldens folk, inklusive de muslimska palestinierna, är väl vad som har bråkats om sedan dess, och har krigats också om i omgångar…

  Tråkigt nog för både israeler och palestinier..

  Och också för resten av världen..

  • ericr45 Says:

   ”Det finns inga muslimska nationer som har anfallit några västerländska nationer”
   Så Hamas dagliga bombardemang av Israel med 2-10 Quassammissiler per dag räknas inte?
   Har hört tals om några flygplan i NY också, men det är nog mest en myt..
   Räknar öht troende muslimer med ”nationer”? Tror inte det. Världen indelas i muslimska och icke-muslimska områden..

   • Bergfast Says:

    Det är inte några muslimska NATIONER som ska ha anfallit WTC.

    Det är muslimska terrorgrupperingar.

    Hamas är heller inte någon muslimsk NATION.

    Hamas är väl ett muslimskt politiskt parti, eller en muslimsk politisk organisation, (om jag har förstått saken rätt).

    Ungefär som Sternligan eller andra judiska politiska organisationer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: