När ledarsidan blir en hatsajt: förföljelsen av rökarna

indian_with_peace_pipeRökning som symbol för fred i indiansk kultur.

Det talas i dessa de yttersta av dagar mycket om så kallade hatsajter. Vanligen avses därmed politiskt inkorrekta sajter där väl Avpixlat är det typiska exemplet. Nätfora som främst tar upp massinvandringens avigsidor. Sådana finns ju inte enligt den politiska klokskapen, ty invandringen har endast och allena fördelar, halleluja och amen.

Visst kan det förekomma uttryck för rent och skärt hat på en del nätsajter, främst då i kommentatorsfälten. Sådant är alltid otrevligt. Hatet florerar dock även i papperstidningarna och till och med på ledarplats. Ett ganska skakande exempel på detta förekom i Länstidningen, Södertälje den 4 februari. Ledarskribenten Mathias Grimpe gav sig då i kast med rökningen utifrån en motion – lyckligtvis vann den ej fullt gehör i kommunstyrelsen- av Folkpartiets gruppledare i Södertälje, Mats Siljebrand. Denne hade motionerat om att alla rökpauser bland kommunanställda, bortsett från lunchrasten, skulle förbjudas. Hälsofascism i sin prydno.

Dock måste jag tillstå att Siljebrands motion säkerligen hade formulerats utifrån en ärlig omtanke om södertäljebornas hälsa och inte andades hat i någon form. Intolerans och hälsofascism, ja – men inte hat. Siljebrand är för övrigt en trevlig kille som jag inte tror om att kunna hata. Det kan man dessvärre inte säga om Mathias Grimpes ledartext. Jag citerar:

Rökarna, dessa ohälsans apostlar, sprider sjukdomar omkring sig och orsakar död och bedrövelse för andra oskyldiga icke-rökare. Rökning dödar, såväl aktivt som passivt.

mats_siljebrand_460Mats Siljebrand (FP): inget hat men väl hälsofascism.

Är det fler än jag som kan skönja intoleransens isande röst i redaktör Grimpes ord, så totalt renons på varje form av nyansering? Frågan är om Grimpe anser att människor som röker har samma människovärde som andra. Om hans tirader hade riktats mot andra än just rökarna, som kan behandlas i stort sett hur som helst, hade anmälningarna om hets mot folkgrupp stått som spön i backen. Med undantag då för etniska svenskar, som det är fritt fram att trakassera efter behag. Det hade talats om att ”göra skillnad på människor”, ”omänsklig människosyn” och det ena med det tredje.

Vi kan vara överens om att aktiv rökning inte är nyttigt. Trots allt drar du ner en massa ämnen som definitivt inte kan anses vara hälsosamma i lungorna och dessa sprider sig i hela din kropp via blodomloppet. Däremot råder inte lika stor samstämmighet om den passiva rökningens skadeverkningar. Den mig veterligt mest omfattande studien som gjorts i ämnet emanerar från den så kallade världshälsoorganisationen, WHO, och hävdar att 600 000 människor varje år avlider i följderna av passiv rökning.

Studien är dock inte oomstridd vilket framgår av ett kritiskt blogginlägg författat av Waldemar Ingdahl här:

http://waldemaringdahl.blogspot.se/2012/08/dor-600000-arligen-av-passiv-rokning.html

Dödsorsakerna  för dessa 600 000 skulle kunna förklaras genom en mängd andra faktorer varav hög ålder är en av de mest slående. Trots allt är just hög ålder den vanligaste dödsorsaken eftersom kroppen inte är någon evighetsmaskin. Om det bland alla som dör finns rökare alternativt passiva sådana – och det gör det ju – är många forskare benägna att isolera just rökningen som boven i dramat.

Dessutom florerar så många andra ohälsosamma ämnen i vår tillvaro, kanske främst från biltrafiken, som säkerligen är väl så hälsovådliga som så kallad passiv och även aktiv rökning. I en artikel i Aftonbladet (se nedan) den 18 august 2012 visades till yttermera visso att en forskarrapport kommit fram till att ägg kunde vara lika hälsovådliga som rökning under vissa omständigheter. Att konsumera ett ägg om dagen kunde jämställas med att röka ett paket cigarretter under samma tid.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15275293.ab

Det är med andra ord farligt att leva. På restauranger och i snabbköpen finns mycket gott om så kallad skräpmat som kan leda till fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, förhöjt blodtryck och andra otrevligheter. Det finns därför, föga oväntat, klåfingriga politiker som talat om att införa en ”fettskatt”. Sätter du i dig en påse chips om dagen eller lever på hamburgare från MacDonald´s är intensivvården inte särskilt långt borta. Och innan du tas in där bör du betänka att man helst bör vara kärnfrisk för att klara någon längre tid på vilket som helst av våra sjukhus. Märk väl att jag nu inte ens har nämnt alkoholen, som kanske inte heller alltid leder till superhälsa, som hälsobov.

bengt-osteBengt Öste tar sig ett bloss.

Men det är alltså just rökarna som skall isoleras och beskyllas för allt möjligt. De är ju apostlar för ohälsa, sjukdom och död. Litet märkligt, kanske, att Länstidningens ledarskribent inte vill göra det straffbart att röka över huvud taget eller koncentrera rökarna i särskilda läger, ja vad är det nu sådana brukar kallas…Men detta blir kanske nästa steg i den aktiva förföljelsen av rökarna.

För några år sedan fanns en organisation som hette Smokepeace. Den bildades 1989 och hade som kända affischnamn TV-profilerna Lars Orup (1918-2007) och Bengt Öste (1927-2004) samt förre statsministern Thorbjörn Fälldin, den senare känd för sin eviga pipa. Av dessa är Fälldin alltjämt med oss i en ålder av 87. Orup blev 88 och Öste 77.

Ingen av de uppräknade dog alltså i förtid till följd av just rökning. Smokepeace motarbetade den förbudsmentalitet som är så påtaglig när det gäller synen på rökare och försökte, till skillnad från Grimpe och hans fascistoida meningsfränder, hålla en anständig och nyanserad ton i debatten. Frågan är om en sådan alls längre är möjlig. Kanske skulle det behövas en rökarnas gerillaarmé.

Finns det då några fördelar med att röka? Inte om du ser till hälsan och kostnaderna. Vi som röker upplever dock den njutning och den avkoppling som vi erfar när vi tar ett bloss som så pass angenäma, att vi med berått mod väljer att bortse från de negativa konsekvenserna. Idiotiskt, kan tyckas, och självklart med viss rätt. Men det är vårt val och vi blir inte människor av sekunda klass för det hur mycket fanatiker av Grimpes kaliber än må sprida sitt hatbudskap.

news-graphics-2007-_635385aEn elegant dam tänder en cigarrett – det fulländade njutningsmedlet.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 kommentarer på “När ledarsidan blir en hatsajt: förföljelsen av rökarna”


 1. Hej //

  Vill du bli ett snyggt skelett ? skall du ta en cigarett ! //

 2. Tommy Hansson Says:

  Skelett blir vi ju alla till sist. Vet inte om rökarna har snyggare sådana än andra.

 3. benke Says:

  Det är slående när WHO påstår att 600.000 dör varje år p.g.a passiv rökning. Detta är inte sant dock. Det finns inga bevis för det. Skälet till detta groteska påstående är att när rökarna inte tog varningarna av rökning på allvar så skulle minsann de totalitära (vänstern av alla kulörer, somliga läkare, politiker, byråkrater m.fl m.fl) se till att det blev så. Så när inte rökarna lade av självmant så började det hotas med att det kanske inte är rökaren själv som dör utan någon annan. Därav ”second hand smoking” eller ”passiv rökning” som det så populärt heter. Då kan man beslå rökaren med dåligt samvete i och med att han dödar andra än sig själv och kanske därmed få rökaren att sluta.

  Jag är inte en rökare själv (förutom en cigarr då och då) så personligen har jag inte ett intresse i detta förutom frihet. Jag är ytterligt oroad av somligas intresse av att lägga sig i andras njutningsmedel som trots allt är lagligt.

  Ty det tar ju inte slut här. Nästa förbud står bakom det berömda hörnet. Läste om ett förslag i EU (tyvärr har EU blivit ett träsk) som innebär att svenska snusproducenter har att låta bli att tillsätta smakämnen. Detta från politiker/byråkrater som inte vet vad snus är. Och även om de vet vad snus är så skall de såklart inte ha makt att bestämma hur snus smakar.

  WHO underminerar sig själva i förlängningen och visar upp sin totalitära tro. Då mängder av människor tror på vad FN’s alla byråkrater/politiker/apparatchics säger så kommer det att ta ett tag innan WHO/FN blir ifrågasatt. De kan tryggt mala på i sin värld utan konsekvenser för egen del. Samma jippo gäller IPCC förstås.

  Jag vill poängtera att 600.000 är en lögn. WHO har inga belägg för detta, annat än känslomässiga förstås. Låt WHO bevisa det. Innan vi ser fakta så är det ett påhitt.

 4. Kjell Marklund Says:

  Den eleganta damen . Laureen Bacall blev s.s. änka efter Humprey Bogart som dog i alltför unga år av lungcancer, gissa av vad.


 5. Stort tack,
  Jag blir nästan lycklig att se en förnuftig text om rökning, även om den är över två år sedan.
  Jag har retat mig på media i minst 40 år. Politiker på folkhälsoinstitutet skrev ned en strategi 1970, för att skapa en ”röknegativ” generation. De har med skräckpropaganda lyckats.
  Men majoriteten har vanföreställningar om rökning. Lobbyister har lurat politiker och media.
  Det finns många tunga forskare som kritiserat pseudovetenskapen, några har råkat illa ut.
  En statistiker kom fram till att ca 80% av alla observationsstudier var felaktiga på nått sätt, och en stor del av kliniska försöken var felaktiga. Nu börjar många förstå att vi blivit lurade om mättat fett.
  Det är viktigt att förstå att observationsstudier aldrig ensamt kan bevisa orsakssamband. ”Correlation does not imply causation”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation
  Om man studerar confounding variable, så förstår man fusket.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Confounding
  Riskfaktorn för rökning är en effekt av många risker. Alltså ingen vet om det är farligt eller nyttigt. Det finns ingen randomiserad dubbelblind test på livslängd för rökning. Jo på djur, men det blir oönskat resultat, på naturliga guldhamster mm. Rökarna blir magrare och lever längre.
  Jag skriver mycket om pseudovetenskapen på min extra facebooksida:
  https://www.facebook.com/pages/Epidemiologin-vantolkas-om-r%C3%B6kning-tobak-mm/665237073551085
  Det finns även en stor mängd information, som strider fullständigt mot vad media brukar propagera. Jag blev själv förvånad då nån statistiker kollade upp en statistisk analys.
  ”THE SMOKING ”VICTIMS” LIVED LONGER THAN THE REST OF US, BY ABOUT 2 YEARS – 71.9 vs. 70.”…..
  ” The SAMMEC methodology has been criticized by many epidemiologists, statisticians, and all purpose general applied mathematicians like me on technical grounds, which are usually not comprehensible to non-specialists. But these age numbers are easy to understand ”
  http://www.forces.org/evidence/sammec/newproof.htm
  Hälsovetenskapen är förfärlig.
  Tack för din text.

 6. Tommy Hansson Says:

  Kul att kunna glädja sina läsare. Mycket intressant vad du skriver!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: