Israel i Eurovisionsschlagern

Moran-Mazor-cleavageMoran Mazor med Israels schlagervinnande låt 2013.

http://www.pierresschlager.com/2013/03/moran-mazor-vann-i-israel.html

Israel kommer i semifinalen i Eurovision Song Contest i Malmö att representeras av Moran Mazor med sången ”Rak Bishvilo” (Only for Him). Den kan avnjutas via länken överst.

Personligen måste jag erkänna att jag är måttligt förtjust i denna mollstämda ballad som jag inte alls tycker lever upp till några av de förstklassiga bidrag Israel tidigare levererat. Mazors klädsel lämnar också en hel del övrigt att önska. Hennes dress ser närmast ut som ett mellanting mellan simdräkt och sjöjungfruutstyrsel. Dessutom ser brösten på flickstackarn ut att vara på väg att ramla ur.

Det skulle förvåna mig mycket om låten går vidare till final. Som obotlig Israel-supporter kommer jag dock troligen ändå att hålla tummarna för det israeliska bidraget. Man kan bara hoppas att Moran Mazor klarar sig oskadd från Malmö där de antisemitiska och Israel-fientliga stämningarna florerar i oroväckande grad.

Israel har deltagit i Eurovisíon Song Contest sedan 1973. Deltagandet är en följd av att Israel Broadcasting Authority (IBA) är medlem i European Broadcasting Union (EBU) som ansvarar för tävlingen. Landet har vunnit Eurovisionsschlagern tre gånger:

1978_IzharCohen

1978: Izhar Cohen & The Alphabeta: ”A-Ba-Ni-Bi”:

http://www.youtube.com/watch?v=nr0nAQ4iW0A

galiatari

1979: Gali Atari & Milk and Honey: ”Hallelujah”:

http://www.youtube.com/watch?v=sAt2XSmSfjU

Dana International (1)

1998: Dana International: ”Diva”:

http://www.youtube.com/watch?v=Fv83u7-mNWQ

0

Min personliga favorit är dock ”Hoppa Hulle” (Lazy Bums) med duon Dattner and Kushnir som kom femma 1987:

http://www.youtube.com/watch?v=0TCA-LGlVYA

Israel arrangerade som vinnarland Eurovision Song Contest 1979 och 1999. 1980 vägrade man hålla evenemanget en andra gång i följd. Den anti-israeliska vänstern manade föga oväntat till bojkott av tävlingen 1979.

Det kan slutligen nämnas att det land som Israel givit näst flest röster genom åren är Sverige (122 poäng). Storbritannien har fått 147 poäng av israelerna.

israel-rocks

Vi får väl se hur det går för årets israeliska bidrag. Jag kan ju ha fel.  Hur otroligt det än kan låta.

Explore posts in the same categories: Underhållning

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Israel i Eurovisionsschlagern”

 1. Jan Olof Bengtsson Says:

  Musik bör vi kanske undvika diskussion av, att döma av din favorit ovan… 🙂 Jag måste dock ingripa här, eftersom jag råkade skriva lite om detta evenemang förra året p.g.a. Loreen. Du missar ju helt den bästa, från München 1983. Corinne Hermès vann rättvist, men Ofra kom lika rättvist på andra plats, före Carina:

 2. Tommy Hansson Says:

  Tack för ditt bidrag, Jan Olof.

 3. Jan Olof Bengtsson Says:

  Jag måste ju visa att jag också tar populärkulturen på allvar (apropå Kalle Anka på julafton). Man måste kunna röra sig mellan olika nivåer. Vad jag menar är viktigt är att man har, och strikt tillämpar, en hållbar kritisk standard också vid bedömningen av exempelvis musik av detta slag. När man ger upp det, exempelvis under inflytande av postmodern relativism, förfaller populärkulturen.

  Därför bör jag kanske tillägga att denna sång inte är så märkvärdig i jämförelse med annat, som jag exemplifierat med i min blogg (och de gul-röda kläderna, i synnerhet på YouTube-bilden ovan, är för skrikiga). Exempelvis Corinne Hermès samma år, och i synnerhet Anne-Marie David i Jerusalem ’79, som även omdömesgilla israeliska kritiker riktigt konstaterade borde ha vunnit i stället för ”Hallelujah”. Men det fanns något påfallande ”sympa”, som det heter i Frankrike, över Ofra.

 4. Tommy Hansson Says:

  Min enda standard när det gäller att bedöma artister – de må vara ”populära” eller ”seriösa” – är vad jag själv gillar. Tor Modéen eller Jussi Björling, sak samma. Kan till och med tycka det vulgära och skrikiga är njutbart.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: