Djurrättsfanatiker kräver köttskatt

601215_10151336097772196_1701278271_nVem tänker på grönsakernas och frukternas lidande?

Ett antal läkare och forskare har lagt pannorna i djupa veck och skriver på sidan 4 i Expressen den 18 mars att det behövs en köttskatt. Till tidigare förslag om skatt för feta personer och rökare läggs nu alltså förslag om ännu en skatt. Allt givetvis ”för hälsans skull”.

Forskarna och läkarna med den onkologiske specialistläkaren och djurrättsfanatikern David Stenholtz i spetsen tillbakavisar uppfattningen att ”kött, fisk, ägg och mejeriprodukter” skulle vara ”bra mat”. I stället bör vår kost vara ”växtbaserad” emedan konsumtion av animaliska produkter ”försämrar vår hälsa”. Detta, menar man, ”visar de senaste 50 åren av forskning”.

Vidare hänvisas i debattartikeln till ”experter” samt ”en studie i Kalifornien” i syfte att leda i bevis att det är farligt att äta animalisk kost. Ytterligare några icke namngivna studier samt ”tillgänglig vetenskap” hänvisas också till i artikeln. Därför uppmanas socialminister Göran Hägglund att ”tillsätta en utredning” i syfte att klargöra hur olika livsmedel påverkar hälsan. Givetvis bör fokus ligga på ”animaliska produkter”.

Den efterlysta studien bör sedan, menar debattörerna, ”ligga till grund för en rad åtgärder för att främja folkhälsan inklusive en punktbeskattning av kött”.

1724166_520_292Mums…

Det hade varit ärligare om debattörerna hade krävt förbud mot köttätning. Det är ju ändå ditåt man syftar. Precis på samma sätt som antirökfanatikerna i förlängningen är ute efter ett  totalt rökförbud där årtalet 2020 har nämnts. Jag tror inte att ett totalt rökförbud är vare sig önskvärt eller praktiskt genomförbart, men det förefaller ändå något mer realistiskt än att bannlysa köttätande och inmundigande av andra animaliska produkter.

Om den animaliska matkonsumtionen skulle förbjudas eller nedbringas till ett minimum skulle det ju innebära att vi bryter med en kosthållning som människan iakttagit sedan sin uppkomst. Innan vi började bruka jorden var vi jägare och samlare. Vi åt vad naturen gav inklusive kött, rötter, bär etcetera. Det gör vi fortfarande låt vara under mer sofistikerade former.

Jag tänker inte hänvisa till ”experter” eller ”studier” men vill säga detta: Jag blir alltid skeptisk när ”läkare” – vår tids motsvarighet till forna tiders maktfullkomliga präster – och ”forskare” kläcker ur sig något så tvärsäkert som Stenholtz med flera gör i Expressen och pläderar för statliga utredningar, skatter och förbud. Personligen tänker jag fortsätta äta det som är gott, punkt. Kött, fisk, grönsaker, frukter med mera. Ät vad ni vill – men håll er borta från min mat!

Jag är övertygad om att den trivsel och det välbefinnande detta ger mig bidrar till att förlänga mitt fysiska liv med ett antal år. Det skulle heller  inte förvåna mig om denna åsikt delas av en eller annan ”forskare” och/eller ”läkare”. Det har gjorts undersökningar och studier om allt mellan himmel och jord med de mest skiftande resultat och den tid bör vara förbi, då vi stod andäktigt med mössan i hand och lyssnade till vad samhällsauktoriteterna behagade förständiga oss att göra eller för den delen äta. En av de senaste gångerna vi gjorde det och lät massvaccinera oss mot svininfluensan ledde det till utbrott av den kroniska sjukdomen narkolepsi, främst hos barn.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svd-granskar-svininfluensan-del-2-barnen-som-drabbades_6844547.svd

Det krävs inget större mått av fantasi att föreställa sig att miljoner svenskar skulle bli undernärda om deras traditionella kost skulle naggas i kanterna genom ett oansvarigt införande av köttskatt och en allmänt restriktiv hållning till intag av animaliska produkter. Detta alldeles bortsett från att ett stort antal näringsidkare inom kött-, fisk- och äggnäringen skulle slås ut.

Dessutom undrar jag var omtanken om de levande organismer av vegetabiliskt slag vi utan att tveka sätter i oss – och skulle sätta i oss i ännu mycket högre utsträckning vid en avfasning av animalieproduktionen – finns. Har inte växter rättigheter? Fundera över det nästa gång du hugger in på en örtbiff eller morotskaka.

david_1David Stenholtz: läkare och djurrättsaktivist.

En mycket viktig sakupplysning i sammanhanget är slutligen att David Stenholtz är styrelseledamot i djurrättsaktivistsekten Djurens rätt. För den som eventuellt har några frågor till David nås han på adress:

david.stenholz@djurensratt.se

En berättigad fråga vore nog varför det inte framgick av presentationen i Expressen att han sitter i styrelsen i Djurens rätt.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

23 kommentarer på “Djurrättsfanatiker kräver köttskatt”

 1. David Stenholtz Says:

  Bäste Tommy!

  Tyvärr måste jag erkänna att jag inte läser din blogg regelbundet men en god vän skickade en länk till detta blogginlägg då jag visst figurerar i det men fin bild och allt.
  Mycket glädjande att få reaktioner på artikeln vi skrev i Expressen men så klart mindre glädjande att du inte håller med oss.

  Du skriver en del frågor som jag sitter inne med svar på så jag tänkte dela med mig av dem här.
  Anledningen att vi inte angett referenser är att det inte är brukligt i dagspressen. Även om man skickar in referenserna klipper tidningarna alltid bort dem av utrymmesskäl.
  Studierna är hursomhelst dessa:

  Yantamango-Bartley Y, Jaceldo-Siegl K, Fan J, Fraser G; Vegetarian diets and the incidence of cancer in a low-risk population; Loma Linda University; Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 2012 Nov 20 (Epub ahead of print)
  Detta är den efterlysta studien i Kalifornien. Övriga studier om du även vill läsa dem:

  Esselstyn CB; Updating a 12-year experience with arrest and reversal therapy for coronary heart disease (an overdue requiem for palliative cardiology). American Journal of Cardiology 1999 Aug 1;84(3): 339-41, A8
  Ornish et al; Intensive Lifestyle Changes for Reversal of Coronary Heart Disease; JAMA December 16, 1998 – Vol 280, No 23
  Ngo et al; Effect of diet and exercise on serum insulin, IGF-I, and IGFBP-1 levels and growth of LNCaP cells in vitro (United States); Cancer Causes and Control 13: 929-935, 2002 Religion and Health Study Progress.
  Adventist Health Studies Report 2008 V: 5.2008
  Campbell TC, Junshi C, Diet and chronic degenerative diseases: perspectives from China; American Journal of Clinical Nutrition 1994;59(suppl):1153S-61S
  Ornish D et al; Intensive Lifestyle Changes May Effect the Progression of Prostate Cancer; The Journal of Urology, Vol 174, 1065-1070, September 2005
  Tonstad et al; Type of Vegetarian Diet, Body Weight and Prevalence of Type 2 Diabetes. Diabetes Care, Volume 32, Number 5, May 2009
  Barnard ND et al: Vegetarian and vegan diets in type 2 diabetes. Nutrition Reviews, Vol 67, Issue 5, pp 255-263, May 2009

  Sen vad gäller din andra fråga varför jag inte anger mitt förtroendeuppdrag i Djurens Rätt så kan jag säga följande. Jag är mycket stolt över detta uppdrag även om jag är avgående. Men Djurens Rätt skulle bli mycket förvånade om en av deras förtroendevalda skrev en artikel i deras namn som inte innehöll ett ord om djurens situation vilket den här artikeln inte gör. Jag är även miljövän som medlem i Greenpeace och engagerad i den globala matförsörjningen via Svenska kyrkans internationella arbete. Dessa är också områden där minskad konsumtion av animaliska produkter hyllas men inte heller relevanta för artikeln i fråga varför de inte omnämns.

  Avslutningsvis: Jag förstår att du försöker skoja till det och det är inte min avsikt att förstöra ditt skämt, men jag måste ändå påpeka att övergång till en växtbaserad kost innebär en rejäl minskning av konsumerad mängd växter eftersom varje kg producerat kött kräver konsumtion av åtskilliga kg växter (dem som djuret ätit).

  Hör gärna av dig om du har ytterligare frågor, min mailadress har du visst redan.

  Bästa hälsn
  David Stenholtz

  • Tommy Hansson Says:

   Jag tycker det är stort av dig att ge ett så vänligt och faktainriktat svar på mitt en smula sarkastiska men änå i grunden seriöst menade inlägg, David.

   Vi får väl enas om att vara oeniga!

  • benke Says:

   Vad annat kan man säga än att Hr Stenholtz har gått övermödan med att skriva källhänvisningar. Problemet med det är att ingen orkar läsa allt (kanske är det det som är meningen?). Men det är såklart tvunget att göras. Bra så Hr Stenholtz. Så låt oss gå till grunden med frågan direkt istället. Vänstern vill diktera andras våra liv, vi kan alla vara överens om detta. Alltifrån glödlampor och toaletter till bilar, inget får vara ifred. Vänsterns livsluft och mening med livet grundar sig i att lägga sig i andras liv och viljan att bestämma hur vi andra lever våra liv. Vänstern är de mest egoistiska och materialistiska av alla, det hela började med Marx förstås. Man härför ofta sina ståndtaganden till ”hälsa” eller ”miljö”, och det är där de fångar de flesta. Dvs de som inte tänker själva. Många slutar tänka när de hör ”miljö” eller ”hälsa”. Personligen ser jag hellre fri och tjock än ofri och smal.

   Yttermera anför Hr Stenholtz att övergång till växtbaserad kost innebär en ”rejäl” minskning av konsumerad mängd växter då ”varje kg producerat kött kräver konsumtion av åtskilliga kg växter…” Min fråga på detta är: Varför är det viktigt? Det synes som nonsens för mig.

   Sedan till den andra frågan där Hr Stenholtz inte gav full insyn i att han är medlem i Djurens Rätt, svaret på detta synes lite skuggigt, hela artikeln andas till rätt för djuren, att då inte säga detta rätt ut verkar lite konstigt. Att hänvisa till ordvalet i artikeln synes som en undanflykt och en efterhands-konstruktion.

   Hr Stenholtz kan rätta mig om jag har fel.

   /benke

 2. Elvira Says:

  ”Det krävs inget större mått av fantasi att föreställa sig att miljoner svenskar skulle bli undernärda om deras traditionella kost skulle naggas i kanterna genom ett oansvarigt införande av köttskatt och en allmänt restriktiv hållning till intag av animaliska produkter. Detta alldeles bortsett från att ett stort antal näringsidkare inom kött-, fisk- och äggnäringen skulle slås ut.” Tillåt mig att skratta. Hahahahahahaha. Ursäkta, men vist var det meningen att man skulle skratta? Hur mycket kan du om näringslära? Förklara, snälla, för mig varför någon skulle bli undernärd? En vegan får i sig allt den behöver bortsett från B12 (som man också skulle kunna få i sig om man inte sköljde av grönsakerna så noga) men som tur är framställs näringstillskott med B12 syntetiskt idag så man klarar sig jättebra!

  Att en del kött- och ägg producenter samt fiskare skulle slås ut är också ett lustigt påstående, tycker du synd om dem som odlar linser eftersom det finns folk som käkar kött istället för deras linser? De får väl byta inriktning då!

  • Tommy Hansson Says:

   Det är väl bra om du skrattar fast verkar vara lite smått hysteriskt,måste jag säga.

   Det funkar säkert alldeles utmärkt i teorin att man får i sig allt man behöver utan animalisk föda. Praktiken är en helt annan sak eftersom det krävs en minutiös planering av varje måltid.

   Tyvärr är inte alla så bra på sådan planläggning eller tycker faktiskt det finns viktigare saker att ägna sig åt.

   Att du tycks vara lagd åt det teoretiska visas väl också av din tes att producenter av animaliska födoprodukter hux flux skulle ”byta inriktning”.

   Den där liknelsen med linser är ju minst sagt ireelevant. Om man ger sig till att odla linser vet man förutsättningarna redan: folk äter rätt mycket kött och fisk i dag. Däremot kan man knappast begära att animalieproducenterna ska kunna förutse att Djurens rätt tar över lagstiftningen, vilket jag hoppas aldrig kommer att ske.

   • Elvira Says:

    Att tro på myter tycker jag är fruktansvärt inskränkt. Att en vegetarian skulle behöva ”minutiös planering” är nästan lika spritt som den tråkiga proteinmyten.

    Varför skulle man behöva planera sina måltider bättre om man lever på vegetabilier än om man blandar det med animalier? Man kan ju inte äta en bit oxfilé och tro att man fått i sig alla vitaminer och mineraler man behöver, lika lite som man kan äta en morot och tro det samma. Den enda ”svårigheten” är att eftersom en blandkost är ”normen” idag räcker det inte att man lyssnar på näringsläran i grundskolan (där får man nämligen inte lära sig något om t.ex. linser, bönor och nötter), köper man däremot en vegetarisk kokbok eller frågar närmaste dietist får du snart veta allt du behöver. Man behöver varken väga maten eller tänka på att få i sig alla näringsämnen varje dag, äter man varierat täcker man sina behov.

    Här kan du läsa lite: http://vegania.net/naring.html

    Och hur kan det finnas något viktigare? Det är inte bara hälsosammare utan framför allt bidrar det till att minska miljöförstöringen! Eller har FN fel?

    Jag är inte ”lagd åt det teoretiska hållet”, jag har praktiserat vegetarianism i flera år. Jag säger inte att jag är för ”kött-skatt”, men jag är trött på dagens okunskap. Jag är uppvuxen på en gård och gick på en naturbruksskola. Alla bönder/matproducenter eller vad du vill kalla dem kan odlingens grunder. De allra flesta odlar åtminstone en del av fodret till sina djur själva, att därifrån bredda sin kunskap så att man även kan odla ”människomat” är inte stort steg. Samhället utvecklas, inom vilket yrke följer man inte utvecklingen? Yrken försvinner, förändras, moderniseras i takt med bl.a. ökad kunskap. Det finns många som väljer att mitt i en yrkeskarriär lägga om och börja med något helt annat. Man kan ju inte fortsätta att äta kött för att köttbönderna ska ha jobb?

    Ingen har nämnt att Djurens rätt ska ta över lagstiftningen, det är dock uppenbarligen många som håller med dem, annars skulle de ju inte ha någon makt att påverka. Alla har rätt till sin åsikt.

 3. Tommy Hansson Says:

  Jag vet av egen erfarenhet, efter att ha varit gift med en vegetarian i närmare 30 år, att det kan vara svårt att planera sina måltider med den inställningen. Så det är definitivt ingen myt.

  En tråkig sak med många vegetarianer är att de ofta har en predikande livsstil – det är de som har rätt, människor som äter kött ses som hopplöst förtappade, de äter ju ”likdelar”. De kräver dessutom allltid att de ska bli serverade en speciell sorts mat när de blir bortbjudna i stället för att som vanligt folk ta seden dit de kommer. Lite trist enligt min mening. Därför tänker jag till både en och två gånger innan jag bjuder hem vegetarianer på middag.

  Nej, jag kommer att fortsätta äta det som jag tycker är gott, och eftersom jag äter det mesta – animaliskt som vegetabiliskt – vet jag att jag får i mig det min kropp behöver.

  Slutligen håller jag helt med dig om att alla har rätt till sin åsikt. Även vi som äter likdelar.

  • Elvira Says:

   Jag vet inte vilken inställning du syftar på i första stycket?

   Det kan hända att en del vegetarianer har det, men jag har mött fler ”köttätare” som har klagat på mig att jag blev vegetarian än jag mötte vegetarianer som sa till mig att bli det. Jag har inte nämnt något om likdelar. (Men varför inte, det är ju döda djur?) Jag har aldrig i mitt liv ”krävt” att bli serverad något och jag har svårt att tro att många gör det, jag erbjuder mig alltid att ta med mig egen mat, det är ju, förhoppningsvis, sällskapet man ser fram emot. Jag tycker att det är skillnad på om en vegetarian bjuder blandkostare på vegetariskt, det innehåller ju inget de vanligtvis undviker, men om någon väljer att bli vegetarian av t.ex. etiska eller hälsomässiga skäl känns det ju fel att de ska stoppa i sig kött för att framstå som trevliga?

   Ja, även köttätare har rätt att ha sin åsikt.

   • Tommy Hansson Says:

    Inställningen att man inte får äta kött, tror jag var vad jag åsyftade.,

    Jag avslutar meningsutbytet med att fritt citera Jesus: ”Det är inte vad som går in i munnen som orenar människan utan vad som går ut ur den”.

    Men var och en blir ju salig på sin fason.

 4. benke Says:

  Vänstern gillar att bestämma över andra. Mitt motto är hellre tjock och fri än smal och ofri.

  Problemet är när media/läkare/politiker uttalar hälsa och/eller miljö. Då faller de flesta baklänges och struntar i att ifrågasätta. Politrukerna vänsterut vet detta och mjölkar det så mycket de kan, fiska efter de okunnigas röster är vad de far efter. Det är det som är problemet. Vi som bryr oss om sanningen vet att dåraktigheten och lögnen bland media/läkare/politiker är stor.

  Mitt enda krav är att andra skall lämna mig ifred. Vänsten ryser åt detta, och det är då de börjar famla med mer skatter. Köttskatt?!?

  Bara därför kommer jag att köpa alltmer kött. Mums.

  /Benke

  • benke Says:

   Jag glömde att säga att jag tränar mina barn i vapenhantering också. Låt vänstern ha synpunkter på det också. Mina barn, till skillnad från andras, vet hur man försvarar sig.

 5. Rasmus Says:

  Du skriver det här i texten ”Vi åt vad naturen gav inklusive kött, rötter, bär etcetera. Det gör vi fortfarande låt vara under mer sofistikerade former.” Menar du alltså att dagens uppfödning av djur i ”djurfabriker” skulle vara ett sofistikerat sätt? Prova att tänka om där skulle jag säga. Men du är ju konservativ så det tar väl ett tag innan ”ny” fakta hittar fram.
  Jag är vegetarian men har inga större problem med att folk äter kött. Dock äter ”vi” för mycket kött idag för att jorden ska överleva framöver. Du använder även ett argument att vi alltid har ätit kött. Sant! Men vi har ätit bra mycket mer grönsaker förut också och inte den mängd kött som konsumeras idag.

 6. Tommy Hansson Says:

  Vad jag menar är att det är mer sofistikerat att hålla sig med tamboskap än att ge sig ut i skogen och jaga allt animaliskt som behövs i mathållningen. Sedan kan naturligtvis dagens djurhållning förbättras på åtskilliga sätt.

  • Rasmus Says:

   Men det behövs ju inge animaliskt till mathållningen. Vi överlever och mår gott väldigt lätt utan animalier.
   Skulle man dock vilja äta någon köttbit ibland så hävdar jag att jakt är bättre både var gäller kvalitén på köttet och vad gäller miljöpåverkan. För det är ju faktiskt så att det kött som produceras genom djurhållningen föds upp på väldigt mycket annat än gräs. T.ex. sojabönor vars protein är likvärdigt med köttproteinet. Problemet som uppstår i djuruppfödningen då är att det krävs 7-10 kg sojaprotein för att framställa 1 kg köttprotein. Då med tanke på jordensbefolkning där stora delar svälter så är det bättre att minska köttintaget och äta sojabönorna direkt för då skulle vi kunna mätta 7-10 gånger så många människor och många färre skulle svälta.
   Och som du kanske vet så är svält en av anledningarna till att människor flyr och jag såg att du är chefredaktör för SD-kuriren, och antar då att du stödjer deras politik då. Ni kanske skulle fundera lite kring hur minskad köttkonsumtion och minskad invandring hör ihop? Ibland kan man få lov att avstå från nått för att slippa något annat, men om ni vill fortsätta äta kött så kan ni inte stänga gränserna för då är ni mördare. Själv så hade jag gärna sett att gränserna var öppna och invandringen fri.

 7. Tommy Hansson Says:

  Det finns ett väldigt gott skäl till att äta animaliskt: det är gott!

  Jag accepterar inte att du eller någon annan bleksiktig, grön predikant talar om för mig vad jag behöver eller inte behöver.

  För övrigt är detta min personliga blogg som inte har något med partipolitik att göra.

  • Elvira Says:

   Vad menar du med att ingen kan tala om för dig vad du behöver? Det har ju med näringslära (vetenskap) att göra! Och vad är det för skäl? De som våldtar tycker säkerligen att det är skönt, det är inte okej för det, och de som stjäl tycker säkerligen att det är roligt eller tror att det är nödvändigt, det är fortfarande fel fel fel.

   För övrigt är du samma person nu som när du är med någon annan från SD, eller förändras dina åsikter från dag till dag?

  • Rasmus Says:

   Så du menar att du inte väver in politiska tankar och idéer i dina inlägg på bloggen utan bara när du är i partipolitiska sammanhang? Politiken är något som påverkar oss vart vi än är och min tanke var att försöka vidga ditt perspektiv lite och visa på att allt vi gör hänger i slutändan ihop på ett eller annat sätt.

   Ha en bra dag!

   • Tommy Hansson Says:

    Nej, det menar jag inte alls.

    Jag menar bara att mina inlägg på min privata blogg inte nödvändigvis följer någon partilinje. Det finns nog rätt gott om vegetarianer i SD-leden vilket jag givetvis fullt ut respekterar så länge de respekterar min matfilosofi.

    Någon officiell partilinje i den här frågan existerar dessbättre mig veterligt inte. Vilken kost man föredrar är en privatsak.

    Slutligen briserar jag av tacksamhet över dina försök att vidga mina vyer.

 8. Tommy Hansson Says:

  Jag skrev att jag inte accepterar att någon annan gör detta. Vem som hest kan naturligtvis försöka. Den enkla sanningen är att en allsidig kost med lite av varje från kostcirkeln är det bästa. Tror inte ens den heliga vetenskapen kan förneka detta.

  Din metaforer är bara patetiska. Inte i någon mening kan man rimligen sätta likhetstecken mellan att äta och att våldta eller stjäla. Om man inte är en obotlig fanatiker som vägrar se några nyanser.

 9. benke Says:

  Kött är smaskens. Elvira tycks mena att köttätande är att jämföra med våldtäkt och stöld av annans egendom. Vänstern tycks inte ha koll på den moraliska kompassen. Som vanligt. Detta inlägg av Elvira torde skrämma bort de som ens överväger att bli vegetarianer. Jag hejar på Elvira, då hon visar på vänsterns dåraktigheter.

  • Elvira Says:

   Så skönt att någon kan ”heja på mig” i alla fall. Tråkigt att ni inte kan diskutera, det leder till att mina försök till debatt blir meningslösa, därför lämnar jag den härmed.

 10. Tommy Hansson Says:

  Inte diskutera?

  Jag har gjort ett antal inlägg ovan som rimligen måste räknas som inlägg i en diskussion. Liksom även Benke gjort.

  Men du kanske med ”diskussion” menar att lägga sig platt för dina och dina meningsfränders argument.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: