Bröderna Tsarnajev: när ”djupt religiösa” bombar och mördar

boston-explosion-m_2537196bBomb mot de ”otrogna” i Boston.

Det påstås att den äldre av de båda Boston-bombarna, den 26-årige Tamerlan Tsarnajev, skulle ha blivit ”djupt religiös” för några år sedan. Han slutade röka, dricka, festa och idrotta (han ägnade sig åt boxning). Kulmen på denna ”religiösa” väckelse – det var islam det var fråga om – blev att han tillsammans med sin 19-årige bror Dzjochar placerade ut bomber bland åskadarleden i Boston Marathon vilket ledde till att tre människor dödades och närmare 200 skadades.

Jag är själv religiöst troende och studsar till varje gång religiös tro förknippas med våld, mord och terrordåd. Kopplingen är i mitt tycke  fullständig  absurd. Ordet ”religion” kommer från det latinska verbet religio vars infinitiva form är religare. Detta betyder ”återförknippa” eller ”återanknyta till”, i detta fall människans gudomliga ursprung. Som kristen tror jag på en kärleksfull, barmhärtig och förlåtande Gud vars kärlek var själva upphovet till världen och universum.

Om man således menar sig vara ”djupt religiös” borde detta i mitt perspektiv medföra, att man avsäger sig varje form av våld och hat. En sant religiös människa skulle givetvis aldrig komma på tanken att skada människor till liv och lem i syfte att föra ut ett religiöst budskap. Den som begår en sådan destruktiv handling skadar inte bara sina medmänniskor utan också sig själv och ytterst religionen och Gud. Jag skulle hellre beskriva den metamorfos som bröderna Tsarnajev genomgick som en radikalisering i fanatisk riktning. Religionen blev bara en täckmantel i detta sammanhang.

Boston Marathon PhotographerBröderna Tsarnajev fångade av kameran i åskådarleden.

Efter hand som polisutredningen och pressbevakningen avseende terrordådet i Boston fortskrider kommer mer och mer fram kring familjen Tsarnajevs radikalisering. Den började med att den äldre brodern Tamerlan, ett av fyra barn till makarna Anzor och Zubeidat Tsarnajev, råkade in i en svår period av sitt liv. Han anklagades bland annat för hustrumisshandel. Modern rådde honom då att söka sin tillflykt i islam. Tamerlan i sin tur påverkade modern att börja beslöja sig enligt muslimsk sed, något som fadern avskydde: ”Du är tokig som täcker dig”, uppges han ha sagt till hustrun.

Tamerlan Tsarnajevs omvändelse ledde till en splittring i familjen, och för cirka två år sedan tog äktenskapet slut. De befinner sig nu båda åter i Dagestan, varifrån de inflyttade till Förenta staterna för omkring tio år sedan. Båda uppges hysa åsikten att de båda sönerna ”satts dit” för bombattentatet i Boston. Andra släktingar har emfatiskt tagit avstånd från deras nidingsdåd.

Här en länk till en informativ text i Wall Street Journal om dramat i familjen Tsarnajev:

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324235304578437131250259170.html?mod=wsj_share_tweet

Den mest normala personen i familjen förefaller ha varit fadern Anzor, vilken i likhet med äldste sonen höll på med boxning i sin ungdom. Han skall ha blivit mycket upprörd när Tamerlan, som var en lovande pugilist, slutade med sporten och blev fanatisk islamist. Anzors föräldrar deporterades på 1940-talet från ursprungslandet Tjetjenien till Kirgizistan inom ramen för Stalins deportationer, då hela folkslag omflyttades inom sovjetväldet på grund av påstådda nazistsympatier och regeringsfientlighet. Familjen hamnade omsider i Dagestan och i tidernas fullbordan alltså i USA.

102791-004-64584507Karl Marx tillåter vänsteranhängarna att hata och att stödja hat.

Media rapporterar i dag, den 22 april 2013, att den svårt skadade Dzjochar Tsarnajev vaknat ur sin medvetslöshet och börjat svara på frågor med hjälp av papper och penna. Han skall vara svårt skadad i tungan och försedd med andningsapparatur men kan se och höra. Så småningom kommer tvivelsutan den fullständiga bilden av bakgrunden till terrordådet att framtona. Det har bland annat rapporterats att det var Dzjochar som dödade sin bror genom att under polisjakten köra över honom med den stulna bil brödraparet färdades i. Om detta var en olyckshändelse eller en medveten gärning vet jag i skrivande stund inte.

En sak tycks stå klar: båda bröderna blev helgalna när de hemföll åt en radikal variant av islam. Kanske stödde de sig på Koranens uppmaning (sura 3:151) om att ”injaga skräck i de otrogna”, kanske på något annat koranord. Kanske var de så förblindade av hat och frustration att de gjorde vad de gjorde utan att bry sig om vad Koranen eller Profeten uppmanade dem till. Det får de fortsatta efterforskningarna utvisa.

I varje fall hade deras mordiska verksamhet ingenting med sann religion att göra. Hade de varit kristna skulle det ha varit helt omöjligt för bröderna Tsarnajev att stödja sig på något bibelord. Jesus Kristus uppmanar ju sina efterföljare både att ”älska sina fiender” och att ”vända andra kinden till” samt att göra mot andra vad vi vill att de skall göra mot oss, för övrigt en gammal judisk princip.

jesus-christ-wallpapers-12Jesus uppmuntrar till kärlek, inte hat.

Svenska media har  legat lågt med att belysa bombarbrödernas islamistiska överygelse; sådant skulle ju bevars kunde leda till ökad ”islamofobi” och ”främlingsfientlighet”.  Slutligen kan det spekuleras i vad som ligger bakom vänsterns kutym att ta parti för muslimer men aldrig för kristna. Min personliga gissning är att vänsterideologin, som ytterst bygger på  Karl Marx teser om klasshat, inte har några problem att godkänna politiskt och ideologiskt hat. Det kristna kärleksbudskapet anses däremot i ett strikt vänsterperspektiv vara uttryck för en ”slavmoral” som spelar borgar- och kapitalistklassen i händerna.

På goda grunder kan den revolutionära jidhadismen/islamismen anses ha betydliga likheter med marxism och marxistiska terrorrörelser. Islams förkämpar ägnar sig åt samma typ av verksamhet som exempelvis västtyska Baader-Meinhof-ligan (Rote Armee Fraktion), italienska Röda brigaderna och japanska Röda armén sysslade med på 1960- och 1970-talen. Det vill säga att skapa rädsla, osäkerhet och oordning i de västdemokratiska samhällena i syfte att bereda vägen för den saliggörande revolutionen.

Troligen är det också detta hatbejakande synsätt som ligger bakom den utveckling socialdemokratin genomgått i riktning mot växande sympatier för muslimsk fundamentalism och en antagonistisk inställning gentemot den judiska staten Israel. Det forna kristna sosseförbundet Broderskapsrörelsen har exempelvis under namnet Socialdemokrater för tro och solidaritet förvandlats till en renodlad stödorganisation för terroriströrelsen Hamas i Gaza.

peterPeter Weiderud – vänsterideolog och proislamist i kyrkliga kretsar.

Ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet är journalisten Peter Weiderud, född 1957, som är ett stående inslag i det Israel-fientliga propagandajippot Ship to Gaza. Weideruds tentakler förgrenar sig djupt inom inte bara svensk socialdemokrati – förutom att leda Svenska kyrkans internationella arbete är han även utrikespolitisk chef hos den notoriskt vänstervridna, protestantiska organisationen Kyrkornas världsråd i Geneve. Svenska kyrkan i stort framstår allt mer som ett världsligt rättfärdighetsinstut och allt mindre som ett redskap för själarnas frälsning.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Bröderna Tsarnajev: när ”djupt religiösa” bombar och mördar”


 1. INFO //

  Tommy Hansson har helt rätt i sin krtik av väntern man han är som en SmåPåve beter sig annars som ett svin, mot dom som är annorlunda. tack och lov så kommer Hansson inte att bli statsminister då flyr jag landet. Hanssons blogg har blivit en blogg för innbördes beundran. När Hansson talar om Kärlekdå undrar man vad han menar. Mitt råd är städa upp skitne framför din egen dörr Tommy inna du bräker vidare du beter dig som ett svin mellan varven !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! När Hansson talar om Kristen Kärlek ja då drar man om fan själv tagit på sig Prästkappan

 2. Tommy Hansson Says:

  Se där ett inlägg i sann kristen anda från Ann-Mari Lahti (eller vad hon numerra kallar sig).

  Upplysningsvis kan informeras om att AM ringde upp mig nyligen med en förfrågan om jag ville intervjua henne om hennes bok ”Mitt möte med KGB” som onkeligen har vissa poänger och som jag gärna rekommenderar, även om händelserna som där beskrivs går ett kvartssekel tillbaka i tiden. De känns med andra ord inte direkt rykande aktuella.

  Jag avböjde emellertid, eftersom AM är minst sagt ombytlig. Hon brukar varva översvallande beröm med häftiga angrepp, något hon utsatt denna bloggare för i flera års tid. Detta blir faktiskt väldigt tröttsamt i längden. Jag tar nog inte helt miste om jag dristar mig anta, att det är detta som ligger bakom ovanstående något obalanserade tirad.

  Men jag låter henne gärna läsa lusen av mig, i fall kan avhjälpa den posttraumatiska stress hon hävdar att KGB utsatt henne för. Hon verkar dock inte direkt ha tagit till sig Kristi ord om förlåtelse och att man inte ska döma sina medmänniskor…

  Detta med att jag kan jämföras med ”fan som tagit på sig prästkappan” är ju dock rätt kul!

 3. Anonym Says:

  Intressanta reflektioner. Jag tror som du att våldsbejakande egentligen inte är förenligt med någon djupare tro. Det gäller avseende dessa islamister såväl som för den påstådda korsfararen Anders Behring Brevik. Religionen blir för dessa typer reducerad till ett ideologiskt material för att försvara våldshandlingar.

  Sedan tycker jag också att alla dessa terrorister borde inse på rena förnuftsgrunder att de aldrig kan uppnå sina politiska målsättningar med våldsmetoder. Islamisterna, om de vore politiskt kloka, borde inse att varje terrordåd de utför ytterst skadar den religion i vars namn de säger sig kämpa. En sådan som Breivik borde, om han tänkt i förnuftiga termer, insett att ingenting kan skada så mycket som bruket av våld och att utsätta andra männisor för ond bråd död. Våldshandlingar tar alla sunda människor avstånd från oavsett hur en viss våldshandling motiveras.

  Vänsterrörelserna har också haft sina våldsfanatiker och det har ju skadat deras sak enormt. Du nämnder Baader Meinhof och sen har vi ju exemplet med anarkisterna som härjade i början av 1900-talet. De totalitära samhällsexperimenten under kommunistisk flagg där våldet mot oliktänkande var en integrerad del av systemet är givetvis också ett av de främsta argumenten mot de kommunistiska idéerna. Samma sak gäller de fascistiska idéerna.vI modern tid skadade också tokvänstern sig själv genom att ägna sig åt egendomsförstörelse i kampen mot ”globaliseringen” i Göteborg år 2001.

  Det torde vara närmast en universiell sanning för alla politiska och religiösa rörelser att de stöter ifrån sig människor om de börjar använda våldsmetoder (givet att så sker inom ramen för en fredlig vardagsverklighet).

 4. Tommy Hansson Says:

  Tack för ett välskrivet och intressant inlägg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: