NATO bryr sig – inte vår sorgliga regering

imagesCAN6L0CJRysslands vapenskramlande gudfader: Vladimir Putin.

Svenska Dagbladet har avslöjat att det ryska flygvapnet varit synnerligen aktivt under senare tid. Under påsken övade tunga ryska bombplan mot attackmål i Sverige. Den ryska flygstyrkan kom mitt i natten när Sverige saknade beredskap.

I lördags den 20 april  flög vidare ett ryskt så kallat spionplan – ett signalspaningsplan – in mellan Öland och Gotland, samtidigt som en stor militärövning med deltagande från USA, Finland och de baltiska länderna inleddes. Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer hade inga lugnande besked att ge när han i dag frågades ut av riksdagens försvarsutskott. Inga Gripen-plan har lyft för att markera sin närvaro. Den svenska incidentberedskapen är helt enkelt för dålig.

Det allra mest upprörande i sammanhanget är enligt min uppfattning, att varken statsminister Fredrik Reinfeldt eller utrikesminister Carl Bildt – och naturligtvis inte heller försvarsminister Karin Enström – så vitt jag vet sagt ett knyst till ryssarna för att protestera mot kränkningarna. Däremot har Polens utrikesminister Radek Sikorsky enligt Svenska Dagbladet kritiserat Ryssland för att ha kränkt ett neutralt land samt att orsaka ”onödig alarmism i Europa”.

untitledSvenska soldater långt hemifrån.

Vi har alltså en moderatledd regering som inte tycks bry sig om att Ryssland helt ogenerat beter sig hur det vill mot svenskt territorium. I stället överlåter man åt Polen att ta bladet från munnen! Det anses inte militärt eller politiskt korrekt att orda om det uppenbara ryska hotet mot Sveriges gränser. Det är att återgå till stämningar från det Kalla kriget, vars slut innebar att det svenska försvaret inledde en nedmontering som saknar motstycke i vår historia.

Som den danske journalisten Mikael Jalving framhåller i sin bok Absolut Sverige – och han bygger här sina utsagor på samtal med den ansedde freds- och säkerhetsforskaren Wilhelm Agrell i Lund – kom initiativet till nedmonteringen från de ledande militärerna själva och inte från politikerna. Nu när det Kalla kriget var slut behövdes i princip  inte längre något försvar. Försvaret sågs som ”något irrelevant, förlegat och närmast pinsamt, ett tecken på bristande verklighetsuppfattning”.

I stället för att försvara våra kuster och vårt lands territorium skulle svensk trupp sättas in i avlägsna delar av världen såsom Afghanistan och Afrika.

30

Därför står det så kallade svenska försvaret nu med skägget i brevlådan samtidigt som Ryssland, som styrs av en samling skurkar ledda av  gudfadern Vladimir Putin, rustar upp sin krigsmakt och uppenbarligen har för sig att det kan hantera i praktiken försvarslösa grannar helt enligt gottfinnande. Som tur är har vi NATO, som tycks bry sig mer om vårt lands säkerhet än vad vår egen sorgliga regering gör.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “NATO bryr sig – inte vår sorgliga regering”


 1. INFO //

  För ovanlighetens skull håller jag med Tommy Hansson om detta. Men detta visste vi ju redan, vi behöver inte läsa Hanssons inlägg om detta för vi visste det redan. men jag håller helt med Hansson om detta skamliga att behöva släppa up flyg ifrån Litauen. Eller har Reinfeldt blivit Socialmoderat ?? // Ann-Mari Piret Lahti

 2. Tommy Hansson Says:

  Det är trevligt att du engagerar dig i vad jag skriver, AM. Och i detta fall även håller med.

 3. benke Says:

  Jag borde inte kommentera detta för det slutar med att blodtrycket höjs alltför mycket, men det är för svårt för att låta bli. Att läsa hur regeringen hanterar sådana här frågor gör att allvarliga frågor måste ställas. I normala länder så hade en sådan här skandal lett till att huvuden rullat. Personer i beslutsställning hade fått söka andra jobb helt enkelt. Så icke i Sverige. Då jag inte hör ledande befälhavare yttra sig kritiskt emot politiska beslut i försvarsfrågan så är de är lika skyldiga som politikerna. Min personliga uppfattning är att det är tjänstefel och grund till avsked för en person som General Silwer som undlåter att leva djävulen i denna fråga. När en General är följsam och tassar med politikerna (som det verkar i denna fråga, jag kan ha fel) så är det ett karaktärsfel. En General borde ha ryggrad att säga som det är.

  Hoppas att det är ok med länkar Tommy, ville bara att du och alla andra skall läsa följande från Nya Wermlands Tidningen:

  http://www.nwt.se/asikter/ledare/article1296412.ece

  /Benke

 4. Tommy Hansson Says:

  N WT är en helt godkänd länk, Benke.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: