Svensk kultur står och faller inte med handskakning

imagesTraditionellt svenskt/västerländskt sätt att hälsa.

SVTs ”Debatt” den 30/5 handlade delvis om den bekanta händelsen i Trollhättan, där en muslimsk trosbekännare som stod inför en anställning i kommunen av religiösa skäl vägrade skaka hand med en kvinnlig kommunrepresentant.

Det fanns en stark opinion i studion för att muslimen gjorde fel och kommunkvinnan hade rätt som krävde ett handslag. Upprördheten var stor över att muslimen sedan tillerkändes ett kommunalt skadestånd om 30 000 kronor.

Jag tycker det var fel av kommunen att betala ut skadeståndet. Det ligger förvisso något i det beprövade – och visa – talesättet att ”ta seden dit man kommer”. Själv har jag aldrig haft några problem med att handhälsa på såväl kvinnor som män. Jag är trots allt infödd svensk.

När detta är sagt vill jag emellertid tillägga, att det enligt min mening gjorts en alldeles för stor sak av denna incident. Själv skulle jag aldrig bli kränkt eller förnärmad om någon vägrade skaka hand med mig av vad skäl det vara månde. Litet snopen, kanske, men det kan jag leva med. Personligen skulle jag gärna se ett flitigare bruk av det orientaliska sättet att hälsa: handflatorna ihop och lätt bugning. Det signalerar vördnad, respekt och integritet. Kanske också omsorg om hygienen.

secondColumnSå här kan man också hälsa – signalerar vördnad och respekt.

Jag måste vidare erkänna att jag har aningen svårt för det utbredda kramandet i tid och otid. En varm kram är givetvis OK nära vänner emellan. Annars – nej tack. Särskilt i förkylningstider. Gäller kvinnor såväl som män. Detsamma men i ännu högre grad när det gäller kindpussar. Får vara för mig. Jag är som sagt heterosexuell svensk man, Gud hjälpe mig…

Inte heller störs jag av det muslimska sättet att läggga handen mot hjärtat när en man hälsar på en kvinna, även om det säkerligen finns gott om muslimska män som inte har några problem alls  att skaka hand med en representant för det täcka könet. Det tycker jag också signalerar vördnad och dessutom någonting som väl är totalt bortglömt i Sverige och övriga västvärlden av i dag: kyskhet.

Publiciteten som den uteblivna handskakningen i Trollhättan genererat är i mitt tycke helt otrolig. Det måste finnas en gräns för kränktheten och även för försök att politisera denna pseudohändelse. Detta gäller båda sidor i denna kontrovers. Och vår svenska kultur står och faller inte med handskakningsseden, hur trevlig denna än är. Det vore utomordentligt illa om så vore.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Svensk kultur står och faller inte med handskakning”

 1. benke Says:

  Tommy, vuxna personer vet hur man beter sig bland andra vuxna personer. Trollhättan tycka ha en feg kommunalledning. Att ge en person 30 000 kr i skadestånd då han tycker sig vara kränkt av ett handslag säger allt. Trollhättans fega kommunalledning är vad vi kommer se framöver mer och mer. Alltmer kommer vi att se hur fega kommuner inte vågar ta ståndpunkt utan tar till den bekväma vägen där skattebetalarna langar fram lädret.

  Den politiska korrektheten står som spön i backen vad gäller kommunpolitiker. Den feghet kommunalpolitiker utstrålar är samlat i Trollhättan. De flesta av skattebetalarna i Trollhättan känner nog inte till detta slöseri. Trollhättans politiker är mer rädda för hot från muslimer är vad de är från skattebetalarna.

  Det säget allt om skattebetalarna och politikerna. Båda är skyldiga till detta nonsens.

 2. Peter Says:

  Ett par fakta valde media att utelämna. Först och främst är kvinnan inte chef och har därför inte rätt att på eget bevåg bestämma vilka som ska praktisera där. Sen skriver kvinnan ett mail till somalierns handledare på Folkuniversitetet där hon talar om att hon kan hitta på en mer politiskt korrekt anledning till att neka mannen praktik och att han förmodligen inte vill skaka hand för att han inte vill jobba. Inte så bra omdöme att göra så med tanke på att kvinnan jobbar på integrationscentrum.

  Något skadestånd har inte betalats ut, utan det var facket Unionen som hotade med domstol om mannen inte fick 30000. Trollhättan som styrts av fackpampar sedan SAAB-tiden valde att lägga sig platt för kraven

  Läs gärna protokollen:
  https://docs.google.com/file/d/0Bx7PbZ_SC4aCeVROUUNxRi12eEE/edit?pli=1

 3. Fredrik Says:

  Tommy,

  Vissa händelser är prejudicerande. En kommun har slagit fast att man inte behöver ta seden dit man kommer. När fattar riksdagen detta beslut? Vad blir konsekvenserna av det?

  En annan anledning till att detta kan ha fått så stora propotioner är att den sätter två typer av diskriminering mot varandra. Diskriminiering mot kvinnor har givits underordnad betydelse.

  Tack Peter för hänvisning till protokollet som bla innehåller mail från Abdiqafar (den diskriminerade/diskriminerande) mannen, ett citat:

  ”…jag hälsar muntligt på kvinnor jag gillar…”

  //Fredrik

  • Tommy Hansson Says:

   Enligt mitt synsätt så hoppas jag inte denna händelse blir prejudicerande åt endera hållet.

   Jag tycker man ska ta seden dit man kommer, och jag hade aldrig insisterat på att hälsa på ”svenskt” sätt i ett land med annan kultur. Handen mot hjärtat eller bugning tycker jag är utmärkt.

   Å andra sidan tycker jag inte man skall ha ett absolut krav på att personer som kanske är nyanlända hit och kanske har svårt att sätta sig in i alla seder och bruk på en gång skall tvingas hälsa på ”vårt” sätt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: