Antisemitismen på uppgång under Erdogan

erdoganIslamisten och antisemiten Recep Erdogan.

Samtidigt som Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan tar i med hårdhandskarna mot antiislamistiska demonstranter konstaterar en turkisk stiftelse att antisemitismen ökat i turkiska media.

Hrant Dink Foundation är uppkallad efter den mördade armenisk-turkiske journalisten Hrant Dink (1954-2007), som gav ut veckotidskriften Angos. Dink och nobelpristagaren i litteratur, Orhan Pamuk, angreps ofta av turkiska nationalister på grund av sin kritik av tvivelaktiga inslag i det turkiska samhället. Båda åtalades enligt den omstridda artikel 301 i den turkiska strafflagen, som förbjuder agrepp på så kallad turkiskhet.

Såväl Dink som Pamuk kritiserade den turkiska regeringen för att inte erkänna massakern på armenier och andra grupper under åren 1915 till 1918 såsom folkmord. De var också kritiska till behandlingen av grupper som armenier och kurder.

Stiftelsen som uppkallats efter Hrant Dink söker bland annat främja jämlik behandling av Turkiets olika folkslag, kulturell mångfald, demokratisering, ökad förståelse och icke-rasism. I en rapport i dess publikation  Media and Hate Speech Watch nyligen fastslogs att judarna är den grupp som är mest utsatt för hets i turkiska media; därefter kommer enligt statistiken armenier, kristna och greker.

Undersökningen genomfördes under perioden september till december 2012 och omfattade 16 publikationer.

HateSpeechGraph_jpg-300x203Judar är enligt Hrant Dink-stiftelsens statistik den grupp i det turkiska samhället som mest utsatts för mediahets.

Recep Erdogan hävdade i ett FN-tal att ”sionism”, jämte antisemitism, fascism och islamofobi, är ”brott mot mänskligheten”. Hans karriär är bemängd med antisemitiska och antiisraeliska utfall sedan han tillträdde sitt ämbete 2003. Och sedan hans parti AKP kom till makten har de tidigare goda relationerna mellan Turkiet och Israel kraftigt försämrats.

Kulmen inträdde i samband med det israeliska bordandet av skeppet Mavi Marmara 2010, som var på väg i en konvoj till Gaza. Nio turkiska så kallade aktivister – i verkligheten till tänderna beväpnade terrorister – dödades när israelisk militär bordade skeppet.

Recep Erdogan har visat sitt rätta ansikte under de antiislamistiska protesterna under senaste tid. Frågan är om det räcker för att Carl Bildt och andra entusiaster för idén om att ta med Turkiet i EU skall få upp ögonen för den brutala verkligheten.

220px-Hrant_DinkHrant Dink (1954-2007).

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: