Det absurda EU

0739780276601_MaxHär har du din överstatlighet, Alf: EUs absurda försök att stoppa vårt svenska snus.

I går frågade EU-parlamentarikern och EU-entusiasten Alf Svensson (KD) retoriskt på Twitter om det fanns ett enda exempel på unionens överstatlighet, som kritikerna så ofta talar om. KD-parlamentarikern lät därmed antyda att allt tal om EUs överstatlighet är rent nys.

Senare samma dag fick Svensson sitt svar. Det absurda EU försöker nu nämligen totalstoppa det svenska snuset bakvägen. Tidigare i veckan såg det ut som om svensk snusproduktion hade vunnit en liten seger: smaktillsatser i snuset skulle ej förbjudas enligt EUs nya tobaksdirektiv.

Nu föreslås dock en ny bestämmelse vilken av allt att döma skulle medföra dödsstöten för det svenska snuset också på vår hemmaplan. Förutom tobak finns i snuset en beståndsdel som kallas natriumkarbonat, vilken även återfinns i exempelvis tandkräm och mineralvatten.  EU vill nu förbjuda natriumkarbonat i svenskt snus.

Natriumkarbonat är ett surhetsreglerande ämne som återfunnits i vårt blågula snus sedan 1800-talet. Det är helt enkelt en förutsättning för svensk snustillverkning.

snus_portion8Många sorter att välja mellan…

Frågan kan komma att avgöras vid diskussioner i Luxemburg inom de närmaste dagarna. På plats kommer då statsrådet Maria Larsson (KD) att finnas för att försvara de svenska snusfärgerna.

Anser du fortfarande att EU saknar överstatlighet, Alf Svensson?

Explore posts in the same categories: EU

Etiketter: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Det absurda EU”

 1. benke Says:

  Här ett sätt att ge sin röst hörd: http://www.eusnus.eu/petition/

  Vi alla vet ju att politiker och byråkrater i sin iver att reglera andras liv tar till ord som ”Hälsa”, ”Miljö” och ”Klimat” som argument för sin sak då många slutar tänka när de hör dessa ord. (”Miljö” var ett av de ord som angavs som argument gällande biltullarna här i Göteborg) Huruvida dessa ord har en grund i verkligheten i den fråga som för stunden pockar på mest uppmärksamhet är såklart inte viktigt för politikerskrået.
  Tydligen inte för de som röstar heller. Det är därför vi har människor anställda (finansierade av oss som betalar skatt) som ser till att vi andra inte har fel glödlampor eller toaletter som spolar för mycket.

  Nu är snuset på tapeten. Vad kommer härnäst?

  /Benke


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: