Till mig och mina vänner

2008-11-01105019_7066Vänskap…

Länken ovan går till till låten ”Det Bedste Till Mig og Mine Venner” med den danske, numera 67-årige, sångarveteranen Kim Larsen med ett förflutet i bandet Gasolin´.

Det tycker jag kan vara en bra inledning till ämnet för den här texten: vänskap. Jag har på det här utrymmet ibland uppehållit mig vid det förvisso väsentliga ämnet kärlek. Det har tvivelsutan skrivits fler dikter och sånger på temat kärlek än om vänskap, varför Larsens låt är desto mer uppfriskande.

Vänskapen är ju  inte lika skör som kärleken. Den har en förmåga att bestå över tid även om vänner inte alltid träffas så ofta. De personer som jag räknar som mina bästa vänner ser jag oftast ett par eller några gånger om året, men då blir glädjen desto större (det finns även dem jag träffar oftare eller mer sällan än så).

Ty verkliga vänner kan man lita på. Man vet att de har en genuint positiv känsla för ens person. De finns där i tider av prövningar, sjukdomar och bekymmer. Bara genom att vara där muntrar de upp en. Jag vill därför passa på tillfället att här hylla alla mina verkliga vänner. Alla ni som genuint gillar den märkliga person som är jag. Ni ser det bästa i mig även när jag själv misslyckas med det.

Vänskapen kan ses som en nyans av kärleken men utan dennas – och jag tänker då främst på den så kallade romantiska kärleken – mer eller mindre dramatiska övertoner av oro, svartsjuka och lidande. Kärleken har ofta tillfogat mig smärta och lidande. Jag måste erkänna att även jag tillfogat andra smärta och lidande. Aldrig så med vänskapen. Vänskapen är enligt mitt sätt att se underskattad, något som kanske beror på att den inte gör så stort väsen av sig. Den finns där och den gör mig till en bättre och tryggare människa.

Så – hatten av för er, alla mina pålitliga vänner. Samtidigt: hatten av för mig själv som får ha förmånen att ha just er som vänner. Er kan jag vända ryggen till utan att riskera få en kniv i den. Er kan jag visa mig svag för. Ni kommer inte att hota anmäla mig till polis eller diskrimineringsombudsman om jag skulle råka yttra ett eller annat  förfluget ord, för det händer.

Eller om jag skulle visa mig allmänt påfrestande – jag vet att jag kan vara en jobbig djävel, även om jag mestadels är världens snällaste och mest välmenande när jag behandlas på ett anständigt sätt. Ni hjälper mig klara mig igenom tillvarons oförutsedda och/eller ologiska lappkast. Ni hjälper mig hålla balansen. Ni förstår mig och ni sluter er inte inom ert skal för mig. Ni tolkar inte allt jag gör och säger till det värsta.

Tack för att ni finns. Tack för att jag får finnas i er närhet. Och en formidabelt glad midsommar på er!

Vi slutar som vi började. Kim Larsen med ”This Is My Life”:

imagesCAHR6YJEDen oförliknelige Kim Larsen.

Explore posts in the same categories: Vänskap

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: