Vårt försvar: ”Något obehagligt kan inträffa”

250px-Portrait_of_August_Strindberg_by_Richard_Bergh_1905Arthur Engberg ville låta ryssarna få Gotland.

1932 uttalade sig statsrådet Arthur Engberg (S), ecklesiastikminister i Per Albin Hanssons regering, om Sveriges försvar vid ett offentligt evenemang i Stockholm benämnt ”pacifistisk folkriksdag”. Engberg var tillika ledamot i riksdagens utrikesnämnd och konstitutionsutskott samt i det socialdemokratiska förtroenderådet.

Engbergs linje var, att om en främmande makt begärde få en del av Sverige, exempelvis Gotland, för att ha som flygbas vid ett krig i Östersjö-området ”så låt honom då få vad han vill ha”.

Ända fram till våra yttersta av dagar har det varit socialdemokratin av de stora partibildningarna som verkat för svensk militär avveckling. Nu har emellertid de så kallade nya Moderaterna övertagit sosseriets nedrustningslinje. Engbergs utsaga för drygt 80 år sedan får mig att tänka på statsminister Fredrik Reinfeldts famösa uttalande i våras om att rikets försvar är ett ”särintresse”.

Ända sedan det Kalla krigets slut för dryga 20 år sedan har Sveriges militära försvar befunnit sig i strykklass och/eller använts som budgetregulator. När pengar fattats på något håll i statsbudgeten, har det täppts till med pengar som eljest skulle ha gått till krigsmakten (ett ord som jag personligen fortfarande föredrar framför det hallstämplade ”försvarsmakten”).

u-137Karlskrona 1981: den sovjetiska ubåten U137 går på grund.

Ofta är det försvarsrepresentanter som själva hävdat, att det numera inte föreligger någon hotbild mot vårt land och att försvaret därför inte är i så stort behov av pengar. De slantar som ändå kommit in via skattsedeln har i hög grad använts för insatser utanför våra egna landamären.

Det här är en dåraktig linje, som enligt min uppfattning faktiskt tangerar det landsförrädiska. Inte långt från vår östersjökust finns en stormakt som vi genom seklerna har haft ett mer eller mindre spänt förhållande till och inte sällan utkämpat krig med. Denna makt lade i 1808-1809 års krig beslag på vår östra så kallade rikshalva, Finland. Jag talar som var och en inser om Ryssland.

Uttalanden av dagens förståsigpåare inom de politiska respektive militära sfärerna visar, att det traditionella ”ryska hotet” inte är något som frammanar någon särskilt form av vaksamhet. Jag ber här att få citera Jan von Konow ur artikeln ”Perspektiv på Ryssland” i senaste numret av Vårdkasen (1/2013), medlems- och informationsblad för Förbundet för Sveriges folkförsvar:

Dagens bedömare är uppenbart alldeles för mycket okunniga om det förflutna och alldeles för mycket tvärsäkra om egna påståendens riktighet – på annat sätt kan man inte förklara uttalanden som t. ex. att något hot från Ryssland inte finns. Vad vet egentligen någon enda utomstående individ om rysk krigsplanläggning – därom vet ingen någonting. Redan det faktum att det i rysk ägo och under rysk kontroll existerar en dragen gasledning genom Östersjön, tätt utanför Gotlands kust, borde stämma de tvärsäkra till eftertanke.

Konow anser att det finns varje skäl att ta hänsyn till fakta sådana som att: det i Putins Ryssland råder en stark revanschkänsla till följd av att man, bland annat efter Michail Gorbatjovs agerande i det Kalla krigets slutfas, berövats sin forna ställning som supermakt; föreställningen att Väst (läs: USA) hotar Rysslands säkerhet, icke minst genom planering av ett omgivande missil- och robotsystem; en massiv rysk upprustning redan inletts, enkannerligen på den marina vädjobanan.

imagehandlerEn betydande upprustning pågår i Ryssland, särskilt på det marina området.

Från politiska och militära kretsar på hemmaplan har vi hört påståenden av typ ”Ryssland har inte resurser att hota det svenska territoriet” och att ”våra förbindelser med Ryssland är så goda så det finns inga skäl att befara ett ryskt angrepp”. Det är dock inte enbart nuläget de som planerar det militära försvaret har att ta hänsyn till. Med Jan von Konows kloka ord:

Agerandet måste därför styras av medvetandet om att något obehagligt och helt oväntat kan inträffa. Nationell klokhet, långsiktigt förutseende och djupt ansvar för framtiden måste därför – under alla omständigheter – högprioriteras.

Explore posts in the same categories: Försvaret

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

13 kommentarer på “Vårt försvar: ”Något obehagligt kan inträffa””


 1. Info Bra skrivet Tommy man borde skicka detta till Expos gaphalsar och få dom också att förstå ja varför inte till stolskotten SKP och dom rödgröna men politikerna i riksdan lär väl inte vakna upp för det ryska hotet förrän dom blir kallade till ryska obligatoriska studier vid KOMVUX Tommy kan jag använda detta mycket fina inlägg av dig till att skicka till våra medlemmar samtidigt kan jag få din mailadress så får du också vårt Föreningsnytt i din mail 2 ggr i månaden jag har full respekt för ditt svar Med vänlig hälsning, Ann-Mari Piret

 2. Tommy Hansson Says:

  Visst kan du använda inlägget, jag är bara tacksam ju mer det sprids!

  Mejl: tommy.hansson@sverigedemokraterna.se

 3. Tommy Hansson Says:

  Toppen, AM!


 4. INFO //

  Tommy viktigt jag hade nyss skypesamtal med Tallinn och nästa Torsdag anordnas en stor demonstration på Vabaduse Väljak ( Frihetstorget ) i Tallinn man protesterar mot gränsdragningen som ryssarna vill göra och regeringen Ansip vill sälja ut Estand bit för bit till Kreml. Och vet du vad Tommy ?? man vill från estniskt håll att jag ställer upp som en av talarna inför en stor samling med människor på Vabaduse Väljak i Tallinn. Jag får tala ca 10 min i en högtalar anläggning som hörs lång väg. Mitt tal mot Kreml hålls på engelska. // Mvh Ann-Mari Piret

 5. Tommy Hansson Says:

  Ursäkta felstavningen. ”Give them hell!” ska det vara.


 6. INFO //

  Absolut Tommy jag skicka ren rak höger ifrån dig med Tommy. Jo jag har maialt flera nu om demonstratioen du är med i detta mal med din mailadress dock skickar jag din artikel senare idag har problem med hotmail men det ska lösa sig Mvh Ann-Mari Piret


 7. INFO //

  Nu Tommy så har din artikel skickats till många i Estland Ryssland USA Kanada ja hela EU du har också fått den i mailutskicket Mvh Ann-Mari Piret

 8. benke Says:

  Smaka på orden ”ecklesiastikminister” och ”pacifistisk folkriksdag”. Direkt så är det underförstått att det är en naiv person. Det kanhända att det var annat förr med hur man begav sig och uppträdde i Sverige på den tiden. Men tidlöst är att stå upp för frihet vilket Arthur Engberg (s) så fruktansvärt missade. Det skall sägas att många missade det. Naiviteten bland vänstern är utan motstycke. Men hur kan en minister vara så naiv?

  För att ta exempel från idag så kan vi nog nämna alla ministrar men särskilt den som förväntas skall hålla koll på att vi har militära medel i form av en krigsmakt och se till att vi har en militär med tänder, nämligen försvarsministern.

  Vänsterns apostlar förr har fått sina gelikar i de Nya Moderaterna idag. Se bara på denna ynkedom: http://www.nwt.se/asikter/ledare/article1347321.ece

  Hoppas att det är ok med en länk till NWT Tommy, jag har gjort det förr men vill inte egentligen göra det då det ger upphov till en skur av länkar som ingen kan läsa om alla skulle göra det. Du tar naturligtvis bort det om du vill.

  Ha en fortsatt bra sommar
  /Benke

  • Tommy Hansson Says:

   Engberg var väl närmast en doktrinär vänstersocialist med sympatier för bolsjevikrevolutionen i Ryssland. Därför hade han inte så mycket emot att ryssarna skulle få Gotland.

   M:s utveckling är förvisso bedrövlig. Har inga problem med NWT-länken!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: