Detaljhandeln tjänar multum på ramadan

Ramadan-Meal-plan-choices-during-the-fasting-monthEtt dignande matbord färdigt att intas under ramadan efter solens nedgång.

Många har upprörts över att ramadan på sina håll alltmer börjar framställas som en ”svensk” högtid. Utvecklingen är emellertid logisk ur det svenska näringslivets perspektiv.

Enligt Dagens Handel 8/8 tjänar detaljhandeln ungefär en miljard kronor på den islamska fastemånaden, som avslutas med festen eid al-fitr: ”För handeln kan det här innebära ett bra tillskott i kassorna.”

Meta Troell, omvärldsbevakare på Svensk Handel, uttalar sig på följande sätt om de kommersiella möjligheter som öppnar sig för den svenska handeln med ramadan:

Ramadan är en jättestor högtid och handeln börjar bli alltmer medveten om att det finns pengar att tjäna. Inte enbart om fasta som är en gammal missuppfattning.

Det senare är alldeles riktigt. Muslimer fastar bara på dagen. På nätterna är det fritt fram att vräka i sig hur mycket som helst.

Ramadan tillförde 2011 detaljhandeln cirka en miljard kronor men lär i år ha inbringat närmare två miljarder. Branscher som beräknas profitera på den importerade företeelsen är dagligvaruhandeln, konfektionshandeln, leksakshandeln samt möbel- och inredningsbutiker. Under ramadan är det vanligt att det ges presenter till både vuxna och barn.

Det verkar alltså som om ramadan är på väg att undergå samma utveckling som det anglosaxiska halloween, en annan importerad festlighet som ger rikligt med klöver till svenska handlare men som inte har ett spår med ursprungliga svenska traditioner att göra.

Och vem vet, kanske ett gulligt litet självmordsbombarkit kan bli nästa stora leksaksgrej…

Explore posts in the same categories: Importerade högtider

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

20 kommentarer på “Detaljhandeln tjänar multum på ramadan”

 1. Dansk skalle Says:

  Du är polisanmäld för det här.
  Hets mit folkgrupp.
  Ärende no. 363673#

 2. Tommy Hansson Says:

  Inte så otippat, kanske.

  Du är väl medveten om att du medverkar till ökad uppmärksamhet för min blogg och att du själv framstår som patetiskt lättkränkt.

  Om du tror att det här kommer att tas upp: glöm det.

  • Dansk skalle Says:

   Spelar ingen roll.
   Homofobiska nazister ska sättas dit.

   • Tommy Hansson Says:

    Så varför försöker du då inte göra det? Jag har varit engagerad antinazist hela mitt vuxna liv och lider garanterat icke av någon som helst fobi.

  • Dansk skalle Says:

   …och om tillräkligt mång anmäler och media får nys om det så lär du åka dit för hets mot folkgrupp.
   Inte för att det kommer göra ngn skillnad för din och SDs del då hela partiet är fullt av kvinnomisshandlare, misshandelsdömda, inbrottstjuvar, olovlig körning, knivbrott, vapenbrott, narkotikabrott etc….
   Så du passar nog bara ännu bättre in då 😉

   • Tommy Hansson Says:

    Glöm och dröm, min vän. Kram på dig.


   • >>>>>Tommy Hansson:

    Jag ser dig skriva: ”Jag har varit engagerad antinazist hela mitt vuxna liv”

    Detta väcker undringar hos mig !

    Det borde väl betyda att du INTE var medi SD under den tid partiet gick runt i uniform och heilade på gatorna ? !

    Eller bekämpade du nazismen innifrån på den tiden ?

    Emellertid måste jag säga att jag finner det aningen remarkabelt, att man som ”antinazist” går med i en organisation, med en sådan historia, och med så täta band till organissationer som ”Bevara Sverige Svenskt” och det öppet nazistiska ”Nordiska rikspartiet” mm.
    Ett parti som i dan utmärker sig genom att preceis som 30-talets nazister gav uttryck för samma förakt mot socialister, och liberaler, och som precis som nazisterna forsöker profilera sig som ”varken höger eller vänster”, ett parti vilket i likhet med nazisterna romantiserar omkring den nationella kulturen som bär fram invandringen som en huvudfråga, och som i likhet med nazzarna upfattar sig som nationalister, och slår vakt om familjen på et sätt som liknar 30-taletsnazipropaganda till förväxling !

    Varfor ser vi dig inte i den tvärpolitiska antirasistiska stiftelsen EXPO i stället exempelvis ?
    (Nej det är inte en ”komunistgorganissation” som många på yttersta högerhanten påstår; Den består av moderater, vänsterartister, fokrpartister sossar, och miljöpartister bland annat !

    Det verkar lite suspekt att kalla sig ”antinazist” och samtidigt arbeta i en grupp med sådana hållningar, och en sådan tradition !

    Du kanske fortfarande bekämpar nazismen innifrån ?

   • Olli Rein Says:

    Är det Vänsterns brottsregister som du radar upp med en dansk skalle. Men då är inte AFA: s avgrundsmetoder ens nämnda. Det blir inte godkänt, var vänlig och gör om.

 3. Lady 70+ Says:

  Kan ju låta bestickande, att de här invandrar-festorgierna skulle vara en guldgruva för SVENSK ekonomi och handel, men vänta…

  Varifrån kommer (med fullständig statistisk säkerhet !) en ICKE ringa del av de pengar, som då spenderas och åtskilligt därav helt visst på ”dum” och onödig konsumtion? Jo, ”rundgång” från skattebetalarna i form av diverse bidrag och försörjningsstöd som täcker upp den långa tid, åratal, ibl livet ut, som det generellt tar ”nya ” att komma i arbete.
  En del av dessa pengar hade väl ändå varit i omlopp, om de t.ex. hade fått stanna hos pensionärskåren, den grupp svenskar som fråntagits mest köpkraft. Annat hade använts på mer samhällsnyttiga investeringar än övergående, selektiva festorgier…

  • Erere Says:

   Måste vara fruktansvärt jobbigt att leva i en föreställning om att kultur är något oföränderligt. Svensk kultur har aldrig varit bestående. För tusen år sedan var det svensk kultur att åka ut i långbåtar, våldta och slåss.

   Ja, det är väl tur att saker förändras trots allt.

   • Tommy Hansson Says:

    Kanske det. Vet inte med säkerhet eftersom jag själv inte hyser den föreställningen.

    Dock tycker jag inte det är så lustigt att en kultur som förknippas med terrorkrig, kvinnoförtryck och fanatisk intolerans breder ut sig i vårt land.


  • Att en del av de pengar som spenderas på Ramadan kommer från socialfall , och det är statisktisktsäkerställt menar du ? ? !

   OK, du kan säkert bevisa att det finns invandrare som uppbär socialbidrag. Och jag kan gå så långt som till att hålla med dig om att det säkert är en eller annan muslim som uppbär socialbidrag ochså. Men här börjar jag altså undra vilken statistik du refererar till. Mig bekant är det väl inte ens tillåtet enligt svensk lag att registrera vilken religion socialbidragstagre har …? ? !
   ( Lyckligtvis ! )

   Vidare i texten: Det som vidare skulle framgå av nämnda statistik var inte bara att NORMAL VARDAGLIG KONSUMTION unde ramadan betalades via socialbidraget, utan att även den del som överstiger den summa som det under normala mständigheter hade konsumerats for.
   Har jag förstått dig rätt ?
   Eller är ditt poroblem att det konsumeras under ramadan, precis som det alltid konsumeras ?
   Dvs. är ditt problem att folk som är muslimer faktiskt köper saker ?

   Själv har jag inget problem med att folk konsumerar normalt under ramadan.
   Jag har hellerinte något problem med att några av dem som konsumerar är muslimer.
   Om någon arbetar och tjänar pengar här vilket de flesta gör – invandrare, eller ”svensk”, så anser jag att vederborande ska ha rätt att använda pengarna när han har lust, till vilken konsumtion vederbörande önskar, så länge det är lagliga varor som säljs på lagligt sätt i den svenska detaljhandeln. Och detär väl den handeln som statitiken är baserad på ?

   Hurvida konsumenterna i fråga är muslimer eller ej är egentligen inte mitt problem – folk får tro på vad dom vill ,och vi har religionsfrihet i Sverige, och det tycker jag vi ska fortsätta ha.

   Och även om det skulle vara muslimska socialfall ( vilket rimligen torde utgöra en ytterst liten minoritet ! ) så kan jag egentligen inte se problemet med att dom konsumerar mer just den här dagen än andra.

   Någon anledning att tycka synd om folk speciellt för at dom är ”gamla” kan jag inte riktigt se. och argumetet att pengarna skulle ha kunnat omma dem tilgodo istället verkar ogenomtänkt; pngar är ett omsättningsmedel – inte något man har under madrassen. Man blir inte mätt av pengar i sig.
   För kort tid sedan publicerades en undersökning som (inte helt oväntat) visade at de lfesta invandrare har jobb, och när man mäter de samlade utgifterna för invandring, och jämför med vad invandrare bidrar till, så bidrar bidrar dom till den ekonomiska växten, och är såedes en tillgång snarare än omvänt.

   Men altså den summa som spenderas utöver normalkonsumtionen under ramadan kommer altså från socialbidragstagare ?

   Eller en del av de pengar som spenderas under Ramadan kommer från muslimer som upbär socialbidrag ?

   Jag vill inte förneka möjligheten, och om så vore är det inget problem for mig.

   Men du säger att det är statistisk säkerställt.

   OK: REDOVISA KÄLLAN ! ! !

   • Tommy Hansson Says:

    Förstår inte alls dina kommentarer här. Jag har ju inte skrivit ett ord om muslimer som socialfall. Var har då fått det ifrån?

 4. Varg i Veum Says:

  Reblogged this on Varg i Veum and commented:
  Nån kommunist med fäblesse för våld har anmält detta inlägg som ”hets mot folkgrupp”. ”Folkgruppen” skulle då vara de relativt få religiösa muslimer som ägnar sig åt nåt de kallar ”ramadan”. Dock väljer kommunisten att inte tala om vad han anmält exakt. Döm själv.

 5. KE Says:

  Vill du att det ska finnas ett Adolf set åt alla Sverigetalibaner under Ramadan, så du inte behöver känna dej förbigången.

  • Tommy Hansson Says:

   Sverigetalibanerna, islamisterna här alltså, skulle kanske uppskatta det. Med tanke på att de brukar läsa Mein Kampf och Sions vises protokoll. Vad jag som ogillar alla talibaner har med det att göra förstår jag dock inte.


 6. Försäljningen går upp för detalihandeln !
  Därmed kan vi räkna med extra skatteintäkter !

  Jag bor själv i ett väldigt invandrartätt område, och min dotter har många muslimsak vänner !

  Själv är jag inte muslim, men i morgon ska jag fira EID !

  Det bjuds på mat från marocko, och mellanöstern.
  Jag tänker inte ”VRÄKA I MIG” mat, på samma sätt som många svenskar gör över jul eaxemplevis, utal stilfullt äta av maten precis som jag antar att arrangörenra gör.

  Jag har dock inte firat Ramadan – jag har faktiskt inte ens hållit kooll på när det är ens…..

  Så jag nöjer mig med äta……

  Däremot tycker jag egentligen att det är en fin idé att avstå från mat några timmar om dygnet, i syfte att i syfte att utveckla empati, i förhållande till de hungrande, så jag överväger faktiskt att fira Ramadan kanske kommade år eller så – inte av religiösa själ, utan för att just utveckla min empatiska förmåga !
  Jag tycker också det är en fin sed med en frivillig skatt (zakat) till ”fattiga, och behövande” som en del av högtiden !

  Dessutom känns det positivt att det hamnar några extra kronor i skattekistan !

  • Tommy Hansson Says:

   Visst kan man avstå från mat en del av dygnet, om man känner för det. Det hela förfelar dock sitt syfte om man tar igen det genom att vräka i sig mat sedan.

   Ja, vi svenskar vräker kanske i oss mat på julen. men det sker som sig bör på dagen. På nätterna bör man rimligen göra annat. Sova till exempel.

 7. Tommy Hansson Says:

  Ja, jag har varit antinazist samt vän av Israel och det judiska folket sedan början av 1960-talet, då jag såg pjäsen ”Anne Franks dagbok” på Chinateatern i Stockholm.

  Röstade SD första gången 2002 och gick med i partiet 2008. I dag finns inga som helst förbindelser med suspekta politiska krafter. Mitt engagemang i SD är ett led i mitt antinazistiska engagemang.

  Nej du, stiftelsen Expo tänker jag inte gå med i. Den är ju utomordentligt enögd och ägnar sig över huvud inte åt att bekämpa våldsbenägen vänsterextremism.

  Ty precis som jag är hängiven antinazist är jag precis lika hängiven antikommunist och antisocialist.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: