Fängslade spionen Pollard sågar israeliska regeringen

Pollard-Espionage3Jonathan Pollard vid tiden för gripandet och under senare år.

Jonathan Pollard, som sedan 1987 suttit fängslad för spioneri i USA för Israels räkning, sågar i en debattartikel publicerad i Jerusalem Post den 16/8 Israels regering för dess frisläppande av 26 terrordömda palestinaaraber.

Enligt Pollard är Israel ”ett underligt slags demokrati som inte bryr sig ett dyft om folkets vilja”.

Fångarna släpptes i enlighet med palestinska krav för att bereda väg för fredsförhandlingar mellan USA, Israel och den Palestinska myndigheten efter starka påtryckningar från den amerikanska regeringen. Israels premiärminister Benyamin Netanyahu har förbundit sig att frige ytterligare 78 fångar ur israeliska fängelser inom de närmaste månaderna.

Pollard framhåller vidare:

Israel är det enda landet i världen som någonsin frivilligt utvisat sina egna medborgare från bitar av sitt hemland i syfte att överlämna land till sina fiender.

Enligt Pollard är det också så att Israel ”håller ett otroligt världsrekord i att förråda dem som tjänar staten”. Detta yttrande är förmodligen en hänsyftning på Pollards eget öde.

Jonathan Pollard föddes i Galveston, Texas den 7 augusti 1954 av judisk-amerikanska föräldrar. Han visade tidigt tecken på starka sympatier för den judiska saken såväl som den judiska staten. När han i mitten på 1980-talet anställdes inom den amerikanska flottans underrättelsetjänst såg han chansen att göra en insats för sitt andliga hemland: han överlämnade ett stort antal hemliga dokument, huvudsakligen av utrikespolitisk karaktär,  till israelerna.

w-jpollard-081613Krav på Jonathan Pollards frigivning har rests såväl i USA som Israel.

Pollard greps 1986 och dömdes till livstids fängelse 1987. Innan dess gjorde han och hustrun ett försök att få asyl på Israels ambassad i Washington, D. C. men avvisades bryskt av israeliska säkerhetsvakter. I stället greps de av den federala polisen FBI. Pollards anhängare och juridiska medarbetare har påpekat att hans brott – att spionera för en vänligt sinnad stats räkning – normalt borde resultera i kanske tre-fyra års fängelse. En högprofilerad förespråkare för Pollards frigivning är den kände amerikanske advokaten Alan Dershovitz.

Jonathan Pollard tillerkändes 1995 israeliskt medborgarskap, men den israeliska regeringen förnekade ända till 1998 att Israel köpt hemlig information från Pollard. Netanyahu har starkt engagerat sig för Pollards sak och besökte honom 2002 i dennes amerikanska fängelse. Alla israeliska och amerikanska krav på frigivning har dock hittills avvisats. I Israel finns både gator/platser och kibbutzer uppkallade efter Jonathan Pollard, vilken särskilt i högerkretsar anses vara en stor israelisk patriot.

President Barack Obama har emellertid lovat att Pollards fall skall få en rättvis behandling då en frigivningskommitté skall behandla hans fall den 21 november 2015, 28 år efter det han påbörjade sitt fängelsestraff.

För den som vill läsa mer om fallet Jonathan Pollard finns information här:

http://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Pollard

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: