God natt med judisk musik: tankar om ”det judiska”

8838ecc0c2ad0c7c7e13ecaf6eb678e8Judisk musikensemble spelar på teater.

Så här i början på det judiska nyåret, Rosh hashana, faller det sig naturligt för mig att avsluta dagen och bjuda mina läsare god natt med litet judisk musik.

Här ett par korta sånger med bilder föreställande synagogor på olika platser i världen:

http://www.youtube.com/watch?v=HMjXFFhCUo8

Jag har, så vitt jag vet i alla fall, inget judiskt blod i mina ådror. Ibland undrar jag förstås. Hur annars förklara min många gånger omvittnade kärlek till det judiska folket, dess kultur samt staten Israel? Inför ”det judiska” känner jag något speciellt i min själ som det är svårt att förklara.

Kanske är det helt enkelt sympati och medkänsla med ett ursprungligen av Gud utvalt folk som lidit under hela sin mångskiftande historia och som ännu, 68 år efter krigsslutet, utsätts för hat, förakt och förföljelse. Också FN, som en gång var med och skapade staten Israel under sin norske generalsekreterare Trygve Lie, har sällat sig till Israel-hatarna.

Jag tror mycket i jude- och Israel-hatet bottnar i avundsjuka mot ett folk, som inte bara är utvalt utan också frambringat så många framstående personligheter och kulturyttringar. Vetenskapsmän, konstnärer, musiker, filosofer, författare, affärsmän, entreprenörer, uppfinnare, rättslärde, läkare…en del rötägg också, naturligtvis, det vore ju konstigt annars.

MaimonidesMoses Maimonides, judisk rättslärd och läkare i Egypten på 1100-talet.

Här en unik video med gammal rysk-judisk musik:

http://www.youtube.com/watch?v=KkMyEAJEmo4

En annan aspekt av  judehatet är snedvriden teologi som bland annat framställt judarna som Guds-mördare, förrättare av barnaoffer och pestspridare. När det gäller anklagelsen om att judarna skulle ha mördat Jesus, finns det en minst sagt häpnadsväckande motsägelse.

Enligt traditionell kristen tro kom Jesus Kristus för att dö på korset, därigenom bringande mänskligheten frälsning. Borde då inte det folk som påståtts ha bragt Jesus om livet hyllas för att de gjorde detta möjligt? Frågan kan tyckas bisarr men är fullständigt logisk. Jag skall kanske tillägga, att jag själv inte bekänner mig till tron om Jesu korsfästelse som något av Gud planerat från tidernas begynnelse. Jag anser i enlighet med min tro att Jesus skulle ha accepterats som Messias och krönts till kung i Israel. Korsfästelsen var Guds B- eller möjligen C-plan.

För övrigt var det en romersk ämbetsman, ståthållaren Pontius Pilatus, som beordrade Jesu korsfästelse. Han backades visserligen upp i sitt beslut av de högsta judiska tempelprästerna, men vad den judiska menigheten egentligen tyckte och tänkte vet vi intet om.

Eccehomo1Antonio Ciseris målning ”Ecce Homo”. Pilatus visar fram Jesus inför folket innan han dömer honom till döden.

Här sången ”Shma Yisrael” som belyser den judiska och israeliska kampen för överlevnad i en fientlig omvärld:

http://www.youtube.com/watch?v=qzwB4_P5ak4

Vi som kallar oss kristna har all anledning att känna oss tacksamma gentemot judarna och judendomen för att ha frambringat juden Jesus, vars rörelse i begynnelsen var en judisk sekt till synes utan större möjligheter att röna någon speciell framgång. Den religion som vi i dag benämner kristendomen bar dock ymnig frukt, främst tack vare Pauli enastående teologiska arbete med att göra Jesu korsfästelse – som inledningsvis tedde sig som ett fruktansvärt nederlag för den kristna sekten – inte bara rimlig utan fastmer oundviklig och tilltalande.

Jag har någon gång snuddat vid tanken att konvertera till judendomen, men det har till syvende og sidst stupat på att jag faktiskt tror att Jesus var den Messias som fromma judar fortfarande väntar på. Alltså förblir jag kristen, låt vara inte någon särskilt renlärig sådan.

Det där blev ju en ganska lång utvikning från den judiska musiken, som jag tänkt att detta inlägg skulle handla om. Och det gör det ju också, i alla fall delvis.

Shana tova – och ha ett gott och sött judiskt år 5744!

feature_851_storyBarbara Streisand i telefonsamtal med Israels förra premiärminister Golda Meir.

Avslutningsvis kan ni här nedan höra och se den amerikansk-judiska artisten Barbara Streisand samtala med Israels ”järnlady”, Golda Meir, per telefon samt framföra Israels nationalsång ”Hatikvah” (Hoppet) vid en gala i anledning av Israels 30-årsjubileum 1978:

http://www.youtube.com/watch?v=8uPHaioopKM

Jag tillägnar detta inlägg min hustrus judiska släkt, som jag vet alltför litet om, från Berlin och Israel. Hennes morfar, som hette hette Willy Levy och var köpman, bosatte sig i Sverige med sin kristna hustru Erna, min frus älskade mormor. Willys broder Lutz, som efter vad jag tror mig veta var en vänsterinriktad journalist, flyttade efter kriget till Israel med sin svenskfödda hustru Ingrid (Mirjam) efter att ha suttit internerad i den svenska statens läger för misstänkta vänsterelement. Lutz efterkommande finns i dag, så vitt jag förstår, i såväl Israel som Tyskland.

Explore posts in the same categories: Judiskhet

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “God natt med judisk musik: tankar om ”det judiska””

 1. Rådmansson Says:

  Att känna så enorm beundran för judendomen, såsom Tommy Hansson gör, och förakta allt som är arabiskt, är ganska enfaldigt. Jag blev glad när jag såg Maimonides bild, men jag skulle ha velat se Averroes bild också. Judendomen i al-Andalus spelade en viktig roll i förhållande till den arabiska kulturen som var den främsta. Min mor vad född i Cordoba, som dessa två. Maimonides skrev på arabiska och judarna i Toledo bidrog som översättare av arabisk litteratur till latinet. Maimonides hade stor respekt och beundran för Ibn Rushd.
  Vi är skyldiga araberna mycket av det som grekerna lämnade till eftervärlden (filosofi, vetenskap, astronomi, medicin). Bagdad skapade en kulturell tradition som Cordoba fick fortsätta. Avicennas handbok i medicin (Kanon) blev kurslitteratur i europeiska universitet under flera århundraden och en tysk jude, Ernst Bloch, skrev en bok som heter ”Avicenna eller vänster-aristotelismen”. Thomas av Aquino och de senmedeltida filosoferna är skyldiga Averroes sin kunskap om Aristoteles. Aristoteles kallas ”Filosofen” av Thomas och Averroes kallas ”Kommentatorn”. En progressiv rörelse som bröt med kyrkans konservatism och satsade på förnuftet och vetenskapen kallades ”averroisterna”, eftersom de följde Averroes läror. Boetius av Dacia var en nordisk medlem av denna skola, med säte i Parisuniversitet. Det var detta som var första steget i sekularismen, som skiljer mellan tro och vetande. För skolastikerna var förnuftet bara trons tjänarinna. Den europeiska kulturen är skyldig oerhört mycket den arabiska kulturen. Utan den arabiska insatsen skulle vår kulturhistoria ha vuxit mycket sämre. Den arabiska kulturen överskred den judiska, även om den judiska kulturen har sin merit. Från araberna fick vi siffrorna, matematiken, astrolabiet, navigeringskonsten och många astronomiska och naturvetenskapliga kunskaper. Svenskar är skyldiga alkoholen (ett arabiskt ord) till araberna, även om de inte använde det för att supa sig fulla. När en svensk dricker, dyker vikingen fram.
  Den första pappersfabriken i Västerlandet kom till i Spaniens östkust under den arabiska tiden. Dessförinnan var det bara känt i Kina.
  Att det senast bildade svenska studieförbundet bär Ibn Rushds namn är ganska träffande. Valet beror förmodligen på en konferens i Medelhavmuséet som gav till känna både Averroes och Maimonides. Dessvärre har detta studieförbund inte levt upp till sitt namn, trots att de inte saknat råd om detta. Svenska folkrörelser och organisationer har förvandlats till försörjningskälla för vissa människor. Våra folkrörelser är (paradoxalt nog) ganska förlamade.

  • Tommy Hansson Says:

   Jag skriver ingenting om det arabiska här. Det har inte varit min ambition. Jag har velat skildra det judiska ur min synvinkel. OK?

   Har aldrig någonsin föraktad ”det arabiska”. Vi hämtar våra siffror från det arabiska, nog sagt.


 2. […] Dessutom tänker jag, som älskat det judiska och den judiska staten Israel sedan barnsben, givetvis inte för ett ögonblick acceptera att få epitet som ”rasist” och ”antisemit” smetad på mig av hatare som ”Henko” Johansson som inte är torra bakom öronen. https://tommyhansson.wordpress.com/2013/09/05/god-natt-med-judisk-musik-tankar-om-det-judiska/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: