Obama-administrationens fumlande banar väg för Putin

article_photoBarack Obama och John Kerry fumlar vidare i Syrien-frågan.

In a fumbling, amateurish display worthy of the Three Stooges the President of the United States, his Secretary of State, and his former Secretary of State legitimized the Russian thug Vladimir Putin and Syria´s dictator Bashar Assad.

Så skrivs det på den amerikanska sajten Secure America Now efter Obamas och hans underhuggares deklarerat positiva inställning till Rysslands president Putins förslag om att Syriens lager av kemiska stridsmedel bör ställas under internationell uppsikt. Efter att ha ägnat sig åt vad som liknar krigsretorik under en längre tid synes nu alltså Obama-administrationen beredd överväga ett förslag vilket, om det antogs, skulle vara omöjligt att implementera.

Secure America Now hänvisar till en intervju i den normalt Obama-vänliga tidningen New York Times med en ”högre amerikansk tjänsteman”, vilken uppger ”…that Washington has firm knowledge of only 19 of the 42 suspected chemical weapons sites. Those numbers are constantly changing, because Mr. Assad has been moving the stores, largely for fear some of them could fall into the hands of rebels.”

En sådan situation skulle uppvisa omisskännliga likheter med Iraks diktators Saddam Husseins kurragömmalek med FNs vapeninspektörer, då dessa inte kunde hitta några illegala vapendepåer därför att Saddam hela tiden flyttade runt dem eller förstörde dem. Strax före krigsutbrottet 2003 lastade han sedan hela rasket på flygplan och lastbilar med destination Syrien, detta enligt uppgifter i boken Saddam´s Secrets av den förre Saddam-generalen Georges Sada.

assad_putin_2255468bAssad och Putin: goda vänner och allierade.

Man kan naturligtvis hoppas på att Assad, diktator i Syrien sedan 2000 och känd som en av världens mest brutala despoter, skall vara mer samarbetsvillig än Saddam men några som helst garantier för att så skulle bli fallet finns helt enkelt inte. Putins timida förslag om internationell kontroll av Assads kemlager framstår mest av allt som ett halmstrå, som en tvehågsen Obama och hans eventuellt blivande koalitionspartners i ett angrepp mot regeringssidan i Syrien klamrar sig fast vid.

I dag meddelades att FNs undersökningskommission under ledning av brasilianaren Paulo Pinheiro kommit fram till, att båda sidor i den syriska konflikten begått allvarliga krigsbrott under de senaste månaderna. Regimen sades ha massakrerat civila och bombat sjukhus, medan rebellerna genomfört avrättningar, tagit gisslan samt bombat civila. ”Främst regeringsstyrkor” angavs ha använt kemiska stridsmedel, men enligt FN-kommissionen gick det inte att dra några säkra slutsatser.

Vad som kommer att hända inom den närmaste framtiden är att en resolution skall förberedas i FNs säkerhetsråd samt att USA skall överlägga med Ryssland, Storbritannien och Frankrike om hur man bäst sätter press på Assad. Obama har alltså förklarat sig vara ”försiktigt positiv” till den ryska propån och har därför bett kongressen skjuta upp sin omröstning om ett amerikanskt ingrepp i Syrien. I ett tal till den amerikanska militären sade han dock att man skall hålla sig beredd att gripa in om de diplomatiska ansträngningarna misslyckas.

paulo-pinheiro-400x261FN-utredaren Paulo Pinheori anklagar båda sidor i Syrien-konflikten för krigsbrott.

Det i mitt tycke verkligt oroande med Obamas velande är att det får Rysslands gudfaderliknande ledare Vladimir Putin att framstå som en stor statsman på grund av ett skäligen tandlöst förslag om internationell övervakning som, av skäl som anges ovan, inte har några förutsättningar att lyckas.

Samme Putin fick för övrigt applåder från motståndare till islam och mångkultur för ett påstått tal i den ryska duman i februari i år, då han bland annat skulle ha sagt att ”Ryssland behöver inte minoriteter. Minoriteter behöver Ryssland”, och där han högaktningsfullt bad de som föredrar sharialagar framför ryska dito att skyndsamt bege sig iväg till de länder där sharia tillämpas. Enligt uppgifter som cirkulerat skall den ryske ledaren ha fått ”stående ovationer” under fem minuter efter det korta och kärnfulla talet.

Problemet är bara att något sådant tal av Putin i den ryska statsduman inte skall ha registrerats någonstans. Det mesta tyder därför på att det rör sig om en bluff eller om desinformation av något slag, oklart i vilket syfte. En annan möjlighet är att talet hållits off the record men av någon anledning läckts ut. Mer om detta via länken här:

http://www.hoax-slayer.com/putin-duma-speech-sharia-law.shtml

Barack Obama belönades 2009 med Nobels fredspris av den uppenbarligen senila norska nobelkommittén för det ”hopp” han påstås ha ingivit. Världen har dock knappast blivit en mer hoppfull plats med Obamas bristfälliga ledarskap, snarare har den blivit osäkrare än tillförne. Samtidigt har USAs ställning som världens ledande stormakt eroderats betänkligt, vilket lämnar fältet fritt för Ryssland och Kina att konkurrera om positionen som världens ledarnation.

3872961251Norska nobelkommitténs åldrande ordförande Thorbjörn Jagland.

Obamas fumlande ger den gamle slipade KGB-mannen Putin oanade möjligheter att framstå som en ansvarsfull statsman vilket är djupt oroande, icke minst om man betänker dennes illa dolda planer på att åter införliva de tre baltiska staterna med det ryska väldet. Inte heller Finland och Sverige går säkra i det perspektivet.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 kommentarer på “Obama-administrationens fumlande banar väg för Putin”


 1. INFO //

  Fråga mig om det Tommy jag vet det mer än väl mina estniska vänner kommer och få hjälp ifrån oss om något händer var så säker. Mvh Ann-Mari Piret

 2. Tommy Hansson Says:

  Jo, vi som har insikter i hur KGB-män från gamla sovjettiden fungerar kan inte negligera hotet från Putins Ryssland.


 3. INFO //

  Ja både du och jag vet hur KGB fungerar och har Ryssland nu en President som är fd KGB så går det inte och tala om demokrati med en sådan man, hans uppfattning om demokrati är helt olik vår. Många västerländska politiker har begått det ödesdigra misstaget när dom har pratat om demokrati med ryska ledare då dom trott att dessa ryska ledare haft samma uppfattning om demokrat som sina västerländska kollegor läs gärna Contraboken av Alexander Solstjenitsyn ” Västerlandets misstag ” där står det för och förstå en ryss måste man tänka ryskt det går inte annars. // Mvh Ann-Mari Piret PS Vi hade ett mycket bra möte igår i MP Botkyrka många medlemmar var med, jag ska kandidera för MP inom Stockholms läns landsting till nästa höst jag står på kandidatlistan deras nu på nätet

  • Tommy Hansson Says:

   ”Västerlandets misstag” är en mycket bra bok liksom ”Kapitalisternas förräderi”, också av Solsjenitzyn. Grattis till din kandidatur!


 4. INFO //

  Tack Tommy det värmer, jodå jag har den ena av dessa 2 böcker du nämner hemma Mvh Ann-Mari Piret

 5. ladycobra Says:

  Jag och många fler har haft länge funderingar på om Obama verkligen är kristen eller kanske är muslim. I USA spekuleras det mycket om detta.

  Muslimska brödraskapet har 6 radikala islamister i Obama administration på mycket viktiga poster.. Läs om detta i nedanstående inlägg.

  http://ladycobra.wordpress.com/2013/07/24/obama-redo-sanda-vapen-till-rebellerna-i-syrien/

  http://ladycobra.wordpress.com/2013/04/29/president-obama-kristen-eller-muslim/

  Läs kommentarer av en svensk muslim i en artikel, kopierade kommentarerna i mitt blogginlägg men går att läsas i artikellänken också i inlägget…riktigt skrämmande som visar vad vi har att vänta oss…han menar att kungen måste abdikera och konvertera till islam annars får han fly… läs resten nedan.

  http://ladycobra.wordpress.com/2013/08/23/muslimska-brodraskapet-plundrar-och-branner-kyrkor/ .

  • Tommy Hansson Says:

   Tack för kommentar och intressanta länkar! Jag vet inte om Obama är muslim, men han verkar ju känna sig hemma med muslimer i alla fall. Bra att du håller koll på detta!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: