Monarkin är en tillgång för Sverige!

_PLX0131_940117dKungen och drottningen på statsbesök i Sydkorea 2012.

I Sverige åtnjuter vi förmånen att få ha en konstitutionell monarki. Det innebär att konungen är statschef men saknar reella maktbefogenheter. Det är en ganska så elegant lösning som går tillbaka till den så kallade Torekovkompromissen 1974: den konstitutionella monarkin förenar moderna krav på demokrati med den stabilitet och inslag av festivitas och solennitet som är ett resultat av vår mer än tusenåriga monarkiska tradition.

Det är väl känt att den svenska monarkin är synnerligen uppskattad i utlandet, kanske särskilt i länder som av olika anledningar gjort sig av med sina kungahus. Kungens och kungafamiljens närvaro vid olika statsbesök och samarbete med den svenska exportindustrin skänker ej endast extra glans åt evenemangen, utan är även en mycket lönsam affär för Sverige.   

Detta duger dock inte för svenska republikaner. Representanter för Republikanska föreningen brukar ibland att benämna vår konung ”Carl Gustaf Bernadotte”, vilket givetvis är avsett som en ganska barnslig men dock förolämpning. Vidare säger sig republikanerna vilja ”värna ”demokratin” och anmanar därför med jämna mellanrum kungen och hans familj att frivilligt lämna sin ställning.

Fullt så enkelt är det nu inte. Kungafamiljens abdikation skulle inte medföra att Sverige per automatik får ett republikanskt statskick. Den konstitutionella monarkin är inskriven i grundlagen, och en grundlagsändring kräver riksdagsbeslut i två riksdagar med allmänna val emellan. Och vad det skulle finnas för odemokratiskt med att ha ett statskick som i alla fall runt 70-80 procent av vårt folk önskar behålla har jag uppriktigt sagt mycket svårt att förstå.

Arvsprinsen1Från vänster kronprins Gustaf (VI) Adolf, arvprins Gustaf Adolf (vår nuvarande konungs far) och kung Gustaf V vid ”lillprinsen” Carl Gustafs dop den 6 juni 1946.

Republiken Sverige skulle vidare bli en avsevärt mycket kostsammare historia med återkommande presidentval än vad konungariket Sverige är. Presidentval är aldrig några billiga historier. Fråga amerikanerna – eller för den delen finnarna. Monarkin har därtill den ovanskliga fördelen att konungen står över det partipolitiska käbblet och därmed är en samlande gestalt för hela nationen och dess folk.

Monarkin är en tillgång för Sverige!

Det finns, som jag ser det, betydligt angelägnare uppgifter att lägga skattepengarna på än att plöja ner dessa i dyra presidentval. Exempelvis  att erbjuda behövande en effektiv sjukvård, att ge våra äldre som byggt upp landet en värdig ålderdom och att trygga en fungerande utbildning för våra barn.

Kungen firar i dagarna 40 år på tronen. Längre än så har bara två monarker suttit genom vår drygt tusenåriga kungahistoria: Magnus Eriksson (1319-65) med en 46-årig regeringstid samt Gustaf V (1907-50) med 43 år på tronen. Med sina nu 40 år som statschef överträffar Carl XVI Gustaf Gustaf Vasa (1521-60) med ett år.

Magnus_Eriksson_(cropped)Magnus Eriksson regerade i 46 år.

Vår konung har skött sin uppgift på ett förnämligt sätt, även om han naturligtvis begått misstag som alla andra människor. I sitt tal i Stockholms stadshus i samband med tsunamikatastrofen i Thailand 2004 framträdde han som en samlande kraft och fick beröm från alla håll för sina lugnande och inkännande ord, där han bland annat framhöll att han själv förlorade sin fader i unga år.

Bernadotterna brukar bli gamla. Kungens farfar Gustaf VI Adolf (kung 1950-73) blev 90 och dennes företrädare och fader Gustaf V 92. Vår nuvarande kung är 67 i dag och kan nog hänga med i 30 år till!

Explore posts in the same categories: Monarkin

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

13 kommentarer på “Monarkin är en tillgång för Sverige!”

 1. ladycobra Says:

  Vi skall vara stolta över vår kungafamilj som gör ett fantastiskt arbete för Sverige internationellt och även i Sverige. Kanske någon tror att det är ett lätt arbete,, men tänk på att ständigt bli uppmärksammad och fotograferad och ifrågasatt vad du än gör, minsta liila fel förstoras upp och blir till mediastoff med stora rubriker..

  Att nästan aldrig få ha ett privatliv utan att ständigt vara på sin vakt då det finns fotografer över allt som vill ta hellst pinsamma fotografier..

  Viktoria och Daniel är ju en fantastisk reklam för Sverige och älskade av många, även Kungen och drottningen är omtyckta både i Sverige och utomlands.

  Länge leve vår kungafamilj!

  Gud välsigne dem och Sverige!

 2. ladycobra Says:

  Tack för dessa ord! Då har vi samma anda du och jag, Du har en bra blogg! Jag har svårigheter med att få in bilder mitt i inlägget, kan bara få in bilder i början av inlägget tyvärr..

  Jag hoppas du röstar på SD i kyrkovalet..Kyrkan har ju blivit politisk istället för kristen och att kyrkan anställer en Iman har jag svårt att förstå varför…då islam är ju antikrist. Flera tokigheter i kyrkan som SD kritiserar..

  Läs nedan.

  http://ladycobra.wordpress.com/2013/09/06/sd-tv-rosta-sverigedemokraterna-i-kyrkovalet/

  Gud välsigne dig!

  • Tommy Hansson Says:

   Det har vi säkert. Tack för berömmet – jag har även läst din blogg med stort intresse.

   Jag kan inte rösta i kyrkovalet då jag gick ur Sv kyrkan 1999 efter ärkebiskopens stöd för utställningen Ecce Homo i Uppsala domkyrka. Men som SD:are hjälper jag ju till ändå.

   Guds välsignelse till dig också!

 3. ladycobra Says:

  Höll på att göra det samma, avskyvärt denna utställning Ecce Homo i Uppsala, denne ärkebiskop kan inte vara kristen, och jag undrar också över vissa prästers uttalande om att ändra på Guds namn till Hen. m.m.

  Jag är med i kyrkan och kommer att rösta SD.

  Ja jag har nog värvat många röster till SD genom att informera om det många människor inte vet, skrämmande att människor blundar för mycket .

  En moderat som arbetade för moderaterna visste t.ex. inte att de har en radikal islamist i försvarsutskottet i riksdagen. Hoppas du läser om honom i nedanstående inlägg.

  http://ladycobra.wordpress.com/2013/04/14/m-politiker-waberi-maste-ocksa-bort/

  Ha en fin helg!
  Gud välsigne dig!

  • Tommy Hansson Says:

   Ja, det är för bedrövligt som de håller på.

   Såg att Waberi varit i New York nyligen, träffat Sveriges FN-ambassadör osv. Han twittrade om det. Har själv skrivit om honom vid något tillfälle.

   Om han hade varit ”vanlig” muslim hade jag inte sagt något. Jag känner en och annan fullt normal muslim som inte har några problem med att acceptera andras tro.

   Men nu är han faktiskt islamist som är för månggifte och att kvinnor ska hållas kort. Helt otroligt att Gösta Bohmans gamla fina parti kan ha med en sådan i riksdagen.

   Ha en bra helg!

 4. ladycobra Says:

  Ja jag fattar inte att Reinfeldt går på Waberis prat om att han är för demokrati..Islam innebär ingen demokrati de är ju totalt emot det.

  Men han använder sig ju av ordet i koranen som ger en muslim rätt att ljuga bara det gagnar Islam.

  Har inte sett Waberi på Twitter.

  Waberi är verkligen inte en vanlig muslim som accepterar andras tro utan han infiltrerar sig i politiken för att fåmakt att ändra på lagar och annat till fördel för Islam och så har han ju insyn i hela sveriges försvar.

  Han var ju ordförande i Islamiska förbundet innan Omar Mustafa och om du läser artikellänkarna om Waberi så framgår det ju att hans islamistiska skola varit föremål för kritik från skolverket då det fanns allvarliga kränkningar i skolan i Göteborg som heter Römosseskolan, han var ju rektor för den skolan och säkerligen äger den..

  Gå in och läs nedanstående inlägg.

  http://ladycobra.wordpress.com/2013/08/24/brodraskapssajt-havdar-koppling-till-islamiska-forbundet/

  Om du gick in på inlägget om Waberi så fanns förklaring på ordet i koranen som ger en muslim rätt att ljuga bara det gagnar islam..detta stämmer för en flygkapten som arbetat i Saudarabien att han gick in i en moské och frågade om detta stämde och Imanen skrattade och sa att det är Allahs vilja, för han menade att det skulle göra så fler konverterade till islam.

  Läs även nedanstående inlägg.

  http://ladycobra.wordpress.com/2013/02/19/smygfilmad-imam-vi-ar-som-en-tsunami-over-europa/

  Ja Imanen i ovanstående inlägg har nog rätt.. och i Sverige så blir det ju mycket pengar till det ändamål han syftade på, läs fakta på skattefria bidrag av olika slag för invandrare samt kostnader för flyktingpolitiken men som säkerligen är mycket större nu.

  http://ladycobra.wordpress.com/2012/12/18/sveriges-ekonomi-och-okade-kostnader-for-invandringen/

  Ja ett är säkert att Moderaterna tappar röster p.g.a. denne kontroversielle man i moderaterna.. Jag gillade inte Reinfeldts hat mot SD i hans tal i Almedalen, det anstår inte en statsminister att bete sig så odemokratiskt.

  Jag är f.d. moderat och jag känner inte igen partiet längre.

  Det enda vettiga partiet som finns är SD, som har väldigt många invandrare som stödjer dem och röstar på dem. Har själv flera vänner som är invandrare och som röstar på dem.

  Ha en trevlig helg!

  • Tommy Hansson Says:

   I och för sig har jesuiterna också rätt att ljuga. ”ändamålet helgar medlen”. Åtminstone var det så förr, kan möjligen ha ändrats.

   Men visst är islam ett problem. Bland alla muslimer som kommer hit finns med nödvändighet våldsförespråkare och jihadister. Varav en sitter i riksdagen, som sagt.

   Jag är också gammal moderat, även om det går tillbaka till 70-talet. Blev nydemokrat sedan och är numera alltså sverigedemokrat.

   Allt gott!

   • ladycobra Says:

    Bra att du är Sverigedemokrat. Jag var moderat i många år, men sedan tyckte jag de spårade ur totalt.

    Har ändrat lite i blogginlägget nedan, finns en intressant video om Obama och muslimska brödraskapet.

    http://ladycobra.wordpress.com/2013/08/24/brodraskapssajt-havdar-koppling-till-islamiska-forbundet/

    Ja man kan ju undra varför Waberi sitter i försvarsutskottet med insyn i hela Sveriges försvar och som ser upp till Al Quaidas andlige ledare.

    Jag har alltid sedan söndagsskollan fått lära mig att inte ljuga.
    Så jag ser inget samband med muslimernas Koran angående ordet som ger en muslim rätt att ljuga bara det gagnar Islam.

    Ha en trevlig helg och fortsätt blogga!

    SD 2014

 5. Tommy Hansson Says:

  Jo, att man inte ska ljuga har man ju sedan modersmjölken och skolundervisningen på den tiden man fick lära sig Tio Guds bud.

  Waberi får man väl närmast betrakta som en ”trojansk häst” som utnyttjar Reinfeldt-partiets mesighet och multikulti-agenda. Hoppas SÄPO håller koll på honom, det är deras jobb.

  Ska dela ut flygblad inför kyrkovalet i morrn med mina lokala SD-kolleger.


 6. Har aldrig förstått varför vi måste ha presidentval bara för att monarkin avskaffas.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: