Sensation i Nordkorea: sydkoreansk flagga och nationalsång tilläts

asiacupHistorisk sydkoreansk fanbärare vid Asia Cup i tyngdlyftning i Pyongyang.

http://www.worldtribune.com/2013/09/15/south-koreas-national-flag-seen-and-anthem-heard-for-the-first-time-in-pyongyang/

World Tribune.com rapporterar – se länk ovan – att den sydkoreanska nationsflaggan blivit sedd och den sydkoreanska nationalsången blivit hörd i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Det är enligt uppgifter i sydkoreanska media första gången någonsin så sker. Händelsen ägde rum vid en internationell tyngdlyftningstävling sistlidna helg.

Sydkorea skickade en trupp omfattande 41 tävlande, ledare och andra till Pyongyang. Orsaken till att så skett uppges vara, att tävlingen arrangeras av den asiatiska tyngdlyftningsfederationen. Det var första gången på fem år det skett något idrottsutbyte mellan de båda koreanska statsbildningarna. 2008 åkte ett ungdomligt fotbollslag från syd till nord för en interkoreansk vänskapsmatch.

Republiken Koreas nationalsång – Aegukga – låter så här (med engelsk text inlagd i Youtubeklippet):

http://www.youtube.com/watch?v=CceXXXubvdE

Nordkorea betraktar sig normalt som den enda legitima företrädaren för Koreahalvön, och ser Sydkoreas ledning som en marionettregim kontrollerad av ”imperialismens” amerikanska representanter i Washington, D. C. En berättigad fråga är därför om Nordkorea nu ändrat inställning och är berett att acceptera det demokratiska och öppna Sydkorea som en jämnbördig motpart.

North%20Korea%20Koreas%20Weightlifting_JPEG-0025aTyngdlyfterska från Sydkorea baxar upp stången på raka armar.

Det skulle i så fall vara en uppseendeväckande och viktig utveckling i spelet kring Korehalvön, där det fortfarande råder formellt krigstillstånd eftersom stilleståndsavtalet från den 27 juli 1953 inte var något formellt fredsfördrag.

Det går dock inte att dra några säkra slutsatser av Pyongyang-ledaren Kim Jong-uns välkomnande av den sydkoreanska truppen och tillåtandet av den sydkoreanska nationalsången och flaggan enligt ovan. Vi kan hoppas på det bästa – att hans handlande i det här fallet är ett tecken på en bestående sinnesförändring. Men det kan också vara så att han råkade vara på ovanligt gott humör den morgon han godkände beslutet.

Dock kan man notera att spänningen på halvön lättat något under senare tid. Således har en militär ”het linje” upprättats mellan de båda länderna i gränsbyn Panmunjom och det syd-nordliga industriområdet i Kaesong i södra Nordkorea har åter öppnats. Därtill planeras ett återupptagande av proceduren att låta familjer som splittrats av Koreakriget återförenas.

Nordkoreas ledare, alla från klanen Kim som officiellt betraktas som sekulära gudomligheter i Nordkorea, har emellertid alltid varit förutsägbart oförutsägbara.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: