Boxande fransk diplomat skapar kris

MarionCastaingAttacksSoldierFransk EU-diplomat klipper till israelisk soldat.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172118#.Uj8fIL5vnIU

En kvinnlig fransk diplomats aggressiva och provocerande uppförande har skapat en diplomatisk kris mellan Israel, Frankrike och EU.

En israelisk nyhetssida – klicka på länken överst – innehåller två videofilmer tagna av antiisraeliska aktivister som visar, hur franska diplomaten Marion Castaing dels slänger sig på marken i samband med att israelisk militär stoppar en lastbilsleverans av förnödenheter inklusive tält  till ett illegalt beduinläger, dels slår till en israelisk soldat.

Castaing anklagade den israeliska militären för att ha ”släpat ut henne ur lastbilen och tvingat ner henne på marken” utan att ta hänsyn till hennes diplomatiska immunitet. Filmen uppges dock visa hur hon själv slänger sig på marken och sedan vägrar resa sig när soldaterna försöker få henne att stå på benen.

En annan filmsekvens visar hur en aggressiv Marion Castaing slår till en israelisk soldat i ansiktet.

Händelserna framkallade först en stark reaktion mot den israeliska arméns föregivna behandling av den franska diplomaten från såväl EU- som FN-håll, men sedan filmerna visar hur det egentligen förhöll sig har Israels utrikesdepartement gått till motattack med bland annat följande uttalande:

Diplomater sänds ut av sina regeringar för att vara en bro och inte agera som provokatörer. De europeiska diplomaterna och deras regeringar är skyldiga en förklaring till detta uppenbara brott mot diplomatiska uppförandekoder. Israel har redan klargjort att det inte kommer att acceptera detta dåliga uppförande.

Israel har all anledning att motsätta sig utländsk inblandning i dess hanterande av situationen på den så kallade Västbanken – Judéen och Samarien – ett område som är omstritt. Det ockuperades först av Arabförbundet efter det Arab-israeliska kriget 1948-49 men annekterades av säkerhetsskäl av Israel efter Sexdagarskriget 1967.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: