Terrorattacker i Peshawar och Nairobi: vad tycker fredliga muslimer?

Twin suicide bombing killed at least 45 people at a Church in PeshawarTerrordådet mot en kyrka i Peshawar skördade 78 människoliv.

Media över hela världen har i dagarna rapporterat om två blodiga islamistiska terrordåd. I Peshawar i Pakistan sprängdes en kristen kyrka av en självmordsbombare med uppåt 80 dödsoffer som följd. I Nairobi i Kenya angreps ett internationellt köpcenter med cirka 70 döda i nuläget.

Om det när detta skrivs ännu pågående terrordramat i Nairobi vet vi, att det har utförts av tio-femton personer från den somaliska terrororganisationen al-Shabaab (Ungdomen) med kopplingar till al-Qaida. Det har bland annat rapporterats att terroristerna, för att särskilja muslimer från icke-muslimer, frågade personer i köpcentret om de visste namnet på profeten Muhammeds moder. Visste de inte det blev de dödade.

Enligt en uppgift leds terrorkommandot av en kvinnlig muslimsk konvertit från England, en änka efter en jihadbombare. Bland terroristerna skall även finnas tre somalier med svensk bakgrund.

Terrorgrupperingen TTP Jundullah har tagit på sig skulden för självmordsmördardådet i Peshawar nära gränsen till Afghanistan. En talesman för gruppen har förklarat det så att ”de är islams fiender, därför attackerade vi dem.” Vederbörande sade också att attackerna mot Pakistans kristna kommer att fortsätta.

Vi har blivit så vana vid jihadistisk/islamistisk terror på olika håll i världen att vi knappt reagerar när vi nås av information härom. Vad jag undrar över är hur världens alla fredligt sinnade muslimer – jag utgår ifrån att merparten av dessa ÄR fredligt sinnade – reagerar inför nyheter av det hör slaget. Att deras trosfränder spränger såväl muslimer som icke-muslimer i luften och hävdar att detta är Allahs och Muhammeds vilja.

kenya-attackTerrorattacken i Nairobi – med svensk koppling?

Jag vet att jag som kristen skulle bli enormt upprörd om ett kristet terrorkommando sprängde låt oss säga Stora moskén i Stockholm i luften och ursäktade detta med att ”muslimer är kristendomens fiender” eller till äventyrs att ”vi gjorde det på grund Kristi kärlek”. Så hur upprörda är exempelvis Sveriges muslimer över att tre muslimer med svensk bakgrund skall vara inblandade i Nairobi-dramat?

Jag vet inte och detta av naturliga skäl: jag har ännu inte sett prov på någon ”vanlig” muslimsk reaktion inför detta, vare sig negativ eller positiv. Om någon ledande svensk imam tagit emfatiskt avstånd från vad som hänt i Peshawar och/eller Nairobi har i alla fall jag missat det.

Faktum är att jag förväntar mig en global resning från fredligt muslimskt håll mot allt detta massmördande och lemlästande och allt detta hat i islams, Allahs och profetens namn. När kommer den? Eller är muslimer i allmänhet rätt nöjda med att deras trosfränder beter sig så här?

Frågan är öppen.

Explore posts in the same categories: Jihadistisk terrorism

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

8 kommentarer på “Terrorattacker i Peshawar och Nairobi: vad tycker fredliga muslimer?”

 1. Bulten i Bo Says:

  Då låter lite som parodibliden över vad en Malmö-politiker påstås ha sagt om att en viss grupp av etnicitet/religionsutövare skulle åläggas ett kollektivt ansvar att ta avstånd från vad andra religionsutövare utfört för terrorbombningar.

 2. Tommy Hansson Says:

  Som sagt, jag skulle bli mäkta upprörd som kristen om påstått kristna terrorister ägnade sig åt självmordbombning och massmördande. Det är inte fråga om kollektivt ansvar utan om moralisk upprördhet. Islam väntar fortfarande på en reformation.

  • Bulten i Bo Says:

   Så om man är mäkta upprörd över staten Israels bombningar av Gaza är det helt OK att skriva att man ”förväntar sig en global resning från fredligt judiskt håll”. Har du hela SD med dig i denna åsikt?

 3. Tommy Hansson Says:

  Naturligtvis inte, eftersom sådana bombningar är reaktioner på föregående terror mot Israel från Hamas i Gaza. Självklart har Israel rätt att försvara sig! Du kan med bästa vilja i världen inte hävda att sprängningen av kyrkan i Pakistan eller massakern i Kenya är något slags ”självförsvar”.

  • Bulten i Bo Says:

   Men OM man inte tycker att Gaza bombningarna var trevliga – DÅ är det OK att kräva att all världens judar ska ta avstånd från dem.

   Baruch Goldsteins dåd sympatiserar väl inte ens du med – åligger det världens judar ett kollektivt ansvar för dessa som de måste uttrycka avsky för?

 4. Tommy Hansson Says:

  Nej, jag tycker inte det är OK att kräva att världens judar ska ta avstånd från israeliskt självförsvar.

  Självklart är Goldsteins dåd något alla rättänkande judar borde ta avstånd ifrån.

  Och jag har INTE talat om kollektivt ansvar. Läs innantill, tack!

 5. Bulten i Bo Says:

  Och judar som ej kan bevisas ha yttrat avstånd från Baruch Goldstein, dom ska vi anta så som sympatiserande med honom? Och detta ansvar åvilar bara judar, inte andra etniciteter?

 6. Tommy Hansson Says:

  Du har helt missuppfattat vad jag skrivit.

  Jag har aldrig antagit att muslimer som ej tar avstånd från beskrivna terrordåd sympatiserar med dem. Jag efterlyser dock om möjligt reaktioner. Hoppas du ser skillnaden, eljest är vidare diskussion meningslös.

  F ö bör väl alla människor oavsett etnicitet och religion taga avstånd från alla terrordåd.

  Jag sätter streck i debatten där. Förhoppningsvis respekterar du det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: