Ministerstyre av Adelsohn Liljeroth?

untitledNär Lena Adelsohn Liljeroth inte viker ut sig så här lättklädd ägnar hon sig åt vad som sannolikt kan kallas ministerstyre.

Kultur- och medieminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) går i dag ut i en debattartikel i debatt.svt och kräver att den nationellt inriktade tidningen Nya Tider, som ansökt hos Presstödsnämnden om att få ett presstöd omfattande 1 679 000 kronor, inte skall få något stöd vid den kommande medeltilldelningen.

Kulturministern skriver bland annat:

Min uppfattning är klar: Skattemedel ska inte användas för att främja spridningen av åsikter som strider mot demokratins grundläggande värden.

I debattinlägget nämns även den Nationaldemokraterna närstående publikationen Nationell Idag, vilken häromåret tillerkändes presstöd, som ett exempel på tidningar som ej borde begåvas med detta. Se Lena Adelsohn Liljeroths hela debattinlägg här:

http://debatt.svt.se/2013/09/26/antidemokratiska-tidningar-bor-inte-fa-statsstod/

Däremot nämner kulturministern som exempel på odemokratiska publikationer inte Kommunistiska Partiets (KP) tidning Proletären, som i många år kunnat överleva enbart tack vare statligt stöd och i nuläget drar in 2 232 000 kronor i årliga subventioner. KP gör ingen hemlighet av att partiet avser genomföra ”proletariatets diktatur” genom väpnad revolution och upprätta ett samhälle modell Nordkorea.

Andra vänsterextremistiska tidningar som i dag erhåller presstöd är syndikalistiska Arbetaren, som bland annat förspråkar vilda strejker (2 239 000); trotskistiska Offensiv (2 239 000); samt likaledes trotskistiska Internationalen (1 679 000). Samtliga dessa extremvänsterorgan underkänner den västerländska demokratin och arbetar enligt konceptet ”den permanenta revolutionen”.

vavrasuk_0Nya Tiders chefredaktör Vavra Suk, tidigare på Nationell Idag.

En av metoderna är att sabotera det normala demokratiska arbetet genom att exempelvis störa fullmäktigemöten och genomföra olagliga ockupationer. Så vitt jag känner till har vare sig Nya Tider eller Nationell Idag – ingendera någon av mina favorittidningar – ens kommit i närheten av ett sådant antidemokratiskt tänkande eller handlande.

Om Lena Adelsohn Liljeroth nu är så angelägen om att antidemokratiska tidningar inte skall få något statligt stöd, borde hon rimligen tagit nämnda vänsterextrema alster som exempel. Frågan är då varför hon inte gör det. Jag tror för min del att svaret är ganska givet: det ger betydligt fler poäng i den politiska godhets- och skönhetstävlingen att slå ner på nationalistiskt präglade publikationer än på vänsterdito. Det är helt enkelt mer politiskt korrekt att slå åt vad som kan uppfattas som höger än åt vänster.

6871119Statligt understödda revolutionsorganet Proletären med en palestinsk terrorist som omslagsflicka.

Jag menar att det är i allra högsta grad olämpligt för en regeringsminister att lägga sig i vilka en statlig nämnd skall ge pengar eller inte ge pengar åt. Frågan är om detta inte kan karaktäriseras som så kallat ministerstyre – att en minister detaljstyr ärenden som faller under aktuellt departement – vilket inte är tillåtet i Sverige (men som däremot är det i en rad andra länder).

Sedan är det en annan sak att det kan diskuteras om inte presstödet bör avskaffas helt och hållet.

Explore posts in the same categories: Media

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

9 kommentarer på “Ministerstyre av Adelsohn Liljeroth?”


 1. INFO //

  Att Vavra Suk är högerextrem råder det ingen tvivel om. Jag anser givetivst inte att tidningar som sprider högerextrema tankar ska få presstöd i detta fall stödjer jag Adelsohn i denna fråga. Suk var förut vad jag vet ledare för Nationaldemokraterna numera är han utesluten därifrån. Vårt land klarar sig bra utan dessa högerextrema fanatiker. Som Miljöpartist tar jag helt avstånd ifrån Suk och Co. // Ann-Mari Piret

  • Fred och sanning Says:

   Vavra Suk är varken extrem eller speciellt höger. Han har ofta kritiserat regeringens privatiseringar, vilket betyder att vi i så fall har en superultrahögerextrem regering? Vilka extremistdåd skulle Vavra ha utfört, menar du? Det är ju fullständigt bisarrt.

   Vad som är mer intressant är att denna Ann-Mari är FÖR massinvanding till Sverige men samtidigt EMOT invandring till sitt eget hemland Estland.

 2. Tommy Hansson Says:

  Jag tycker förmodligen inte bättre om Nya Tider och Nationell Idag mer än du. Min poäng är naturligtvis att kulturministern inte ska lägga sig i vilka som får presstöd eller ej.

  Så länge reglerna är som de är har dessa tidningar lika stor rätt som Proletären och Internationalen – som är långt mer extrema och subversiva – att erhålla presstöd.

  Jag tycker dock det finns goda skäl att helt avskaffa presstödet, men det är en annan fråga.


 3. Ytterligare en moderat som lagt sig pladask för vänstern. Sorligt och sen är man förvånad över SDs framgångar.


 4. INFO Adelsohn måste avgå !! / Mvh Ann-Mari Piret

 5. Fred och sanning Says:

  Så länge presstödet finns ska det vara demokratiskt rättvist lika för alla. Jag har läst de tidningar Nya Tider ger ut och de skriver som det är, utan att vinkla och dölja som den gamla tidens media.

  Jag vill ha fakta och information och kunna fatta egna beslut, nyheter ska vara objektiva! Vill man ha tyckande kan man hålla det till ledare och insändare.. Just det här med att hålla nyhetsrapporteringen utan censur är det som gör att jag gillar Nya Tider.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: