Något om kvoterade nobelpristagare

92946-004-0E321C94Äntligen: Alice Munro fick litteraturpriset.

Så har Svenska akademien kvoterat in den kanadensiska författarinnan Alice Munro som den trettonde kvinnan att få Nobels litteraturpris. Ständige sekretetaren Peter Englunds prismotivering var kort: ”Den samtida novellkonstens mästare.”

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17634387.ab

Munro föddes i Ontario i Kanada 1931 och är alltså 82 år gammal. Helt okänd är hon inte utan har fått några litterära utmärkelser tidigare. För den stora allmänheten måste hon dock anses vara föga bekant. Själv har jag liten tid för skönlitteratur och kommer därför inte att springa benen av mig för att inhandla hennes böcker.

Jag kan förstås inte gardera sig mot att någon släkting kommer att vilja ge mig en Munro-bok i julklapp. Den kommer i så fall med all sannolikhet att förbli lika oläst som den tegelstan jag fick i fjol av den kinesiske pristagaren tillika regimlakejen Mo Yan. Har funderat på att sälja den till något antikvariat, men det skulle kanske vara hjärtlöst mot givaren.

Mo YanPristagaren Mo Yan.

Man kan undra när också de övriga nobelprisen skall bli föremål för kvotering. Svenska Dagbladets vetenskapsjournalist Ingrid Atterstam kritiserade ju i början på veckan tilldelningen av medicinprisen till ”tre vita medelklassmän”. Ja, av någon outgrundlig anledning tillföll inte medicinprisen heller detta år exempelvis en kastlös städerska från Bangladesh eller en enbent afroamerikansk lumpsamlare från Harlem i New York.

Det kan dock vara en tidsfråga innan Kungliga Vetenskapsakademien börjar titta på etnicitet och/eller kön när det gäller att utse de naturvetenskapliga pristagarna. Fast fullt ut lika hämningslös som den norska fredspriskommittén brukar vara tror inte ens jag att den svenska akademien kommer att bli.

Det finns väl risk för att näste fredspristagare kommer att heta Kim Jong-un för dennes storsinthet att ej atombomba Seoul.

För övrigt anser jag att Bob Dylan borde få Nobels litteraturpris för poesi i världsklass.

Explore posts in the same categories: Nobelprisen

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

8 kommentarer på “Något om kvoterade nobelpristagare”

 1. Krister Says:

  Vad exakt är din motivering till varför du tror att det handlar om kvotering? Jag är uppriktigt nyfiken på hur du tänker här…

 2. Tommy Hansson Says:

  Låt oss säga att det är en kvalificerad gissning.

  • Krister Svanlund Says:

   Ah, ber om ursäkt att jag var otydlig. Vad jag var nyfiken på var även vad dina kvalifikationer på ämnet är.

   • Tommy Hansson Says:

    Läskunnig. Normalbegåvad. Frispråkig.

   • Krister Svanlund Says:

    Du får nog utveckla det där för det låter inte ett dugg som något som ens liknar relevanta kvalifikationer… lite som att jag skulle göra en kvalificerad gissning om att dina föräldrar upprepade gånger ”tappat” dig på huvudet när du var liten… för jag har ju faktiskt några högskolepoäng så jag är sjukt kvalificerad

 3. Tommy Hansson Says:

  Jag behöver inga andra kvalifikationer än de jag redan listat. För övrigt råkar jag också ha några högskolepoäng.

  • Krister Svanlund Says:

   Va skönt med människor som iaf vågar erkänna att de bara är inskränkta och dumma i huvudet. Ni har så väldigt många i era ranker som försöker framstå som smarta.

   • Tommy Hansson Says:

    Förstår att du tycker det. Själv verkar du vara det verkliga praktexemplaret härpå.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: