Om stridshingstar, stridspittar och SDs frammarsch

united-minds-okt-13United Minds/Aftonbladet oktober 2013.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycks ha insett att det mjuka feministstuket nått vägs ände. Nu framställer han sig själv som en ”stridshingst” i en intervju i Svenska Dagbladet den 13/10:

Jag är en stridshingst och bra på att kämpa.

Jag vet inte, men jag undrar om det är en särskilt välfunnen liknelse som kan bidra till ökande sympatier för Reinfeldt och hans parti. Det borde väl ha legat närmare till hands att referera till tiden som elitsoldat/fjälljägare i Norrland, men kanske vill inte statsministern associeras med det militära försvaret vilket han ju betraktar som ett ”särintresse”.

Enligt uttalanden av historieprofessorn Dick Harrison var en stridshingst en häst som användes under medeltiden och som var extremt dyr att föda upp och träna för uppgiften. Harrison menar att en stridshingst kunde vara värd upp till 100 vanliga hästar genom sin unika användbarhet på slagfältet. Definitivt inget för gemene man eller för sympatisörer till ”nya arbetarpartiet”.

L540009c_1

Stridshingst med ryttare.

Undrar därför om Reinfeldt ändå inte borde ha använt sig av sin egen bakgrund som elitsoldat. Kanske han rentav kunde ha dragit i med litet kaserngårdsspråk och hävdat att han är en typisk ”stridspitt” med maskerat fejs, tung stridssele och granatgevär färdig att ta sig an den lede fi.

Frågan är dock om det hade hjälpt. I senaste mätningen i United Minds/Aftonbladets regi backar Moderaterna till 23,6 procent, det sämsta resultatet sedan januari 2010. Samtidigt hamnar KD på 3,3 procent och sänker därmed alliansens möjligheter till regeringsinnehav.

Värt att notera är att Sverigedemokraterna (SD) når 11,1 procent och nu är cirka hälften så stort som det regeringsbärande partiet, även om SD backar med 1,0 procent jämfört med föregående mätning. Det jäser i Gösta Bohmans gamla hedervärda parti – många inbitna moderater känner igen sig allt mindre i Reinfeldts, Anders Borgs och Kent Perssons utslätade ”nya arbetarparti” med feminist- och massinvandringsprofil.

stridspittenTypisk så kallad stridspitt.

I YouGov/Metro landar SD på rekordsiffran 12,9 procent och är där åter tredje största parti och vågmästare. Även i SIFO/Svenska Dagbladet går det bra för SD med 9,2 procent. Och i senaste mätningen i Sentio Researchs regi noteras SD för tidernas bästa resultat med 14,6 procent. Det innebär att SD mycket klart distanserar MP som tredje största parti, då miljönissarna får nöja sig med 8,12 procent.

Vi får väl se om Reinfeldts stridshingstsretorik kan vända den nedåtgående trenden. Jag tillåter mig tvivla.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Om stridshingstar, stridspittar och SDs frammarsch”

 1. buccaneer14 Says:

  Ingenjör Salomon August Andreé gjorde tillsammans med Nils Strindberg och Knut Fraenkel ett hopplöst försök att med ballongen Örnen flyga till Nordpolen. Detta hände i slutet av 1800 talet. Drygt 30 år efter att expeditionen lyfte från Svalbard hittades kropparna efter de förolyckade, inte speciellt långt från startplatsen. Deras dagböcker hittades som på ett hjärtskärande sätt beskriver deras undergång.
  Många är de teorier och spekulationer varför man gav sig ut på en expedition som bara kunde sluta på ett sätt. Den mest troliga förklaringen torde vara att S.A. Andreé hade spelat på alla pukor och trumpeter som fanns till buds på den tiden. Det var pressreleaser, presskonferenser. Kommunikation med kungahuset. Nationalsånger och sponsorer. Förmodligen var Andreé så pass svag att han helt enkelt inte kunde backa ur, trots att han visste att det skulle leda till hans egen och sina två kamraters död. Hans dumdristiga plan hade passerat PNR eller som vi kallar det, ”Point of No Return”.

  Jag ser en hel del likheter mellan Andreé och ”stridshästen från Täby”. Andreé var ingen aviatiker av det tuffa virket. Han var en relativt okunnig teoretiker. Stridshästen är ingen speciellt slipad politiker, utan snarare en konsult, där munlädret är hans största och dessvärre enda tillgång.
  Reinfeldt måste rimligen begripa att den vansinnespolitik som lett till massinvandring och en skrotad välfärd har lika stora chanser att lyckas som att Andreé och hans vänner skulle promenera omkring på nordpolen. Liksom Andreé har han tagit så mycket vatten över huvudet att det inte längre går att komma upp i ytläge igen. Jag VET att han snurrar kallsvettig i sängen i Sagerska och förbannar att han målat in sig i ett hörn. Ett hörn som efter varje opinionsmätning ter sig mindre och mindre.

  Jag är ledsen å hans vägnar. Denna eleganta cirkushäst kommer aldrig att bli någon stridshäst. Möjligen en blandning av häst och ett långörat, mycket, mycket envist djur..


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: