Avskaffa timeout med full riksdagslön!

untitledGunnar Axén (M): inget åtal.

Så moderate riksdagsmannen Gunnar Axén, Norrköping kladdade eventuellt på en ung moderattjej under en fest i fyllan och villan. För det fick han vidkännas polisanmälan vilket ledde till en förundersökning som nu lagts ner. Axén har tidigare anklagats för misshandel av sin sambo.

Man kan kanske undra varför den utsatta ungmoderaten inte nöjde sig med att slänga en drink i ansiktet på karlsloken, eventuellt uppföljt med en gammeldags örfil. Så hade saken varit ur världen. Nejdå, i stället skall rättsväsendet, belastat som det är av den galopperande kränkthetsindustrin, hela tiden tvingas syssla med skitsaker.

Jag är faktiskt övertygad om att samtliga inblandade parter skulle ha tjänat på min lösning, för övrigt framlagd med glimten i ögat vilket idiotsajter på vänsterkanten naturligtvis misslyckats med att skönja i sin totala brist på humor:

1. Båda parter hade sluppit figurera i mediala och legala sammanhang.

2. Rättsväsendet hade inte belastats vare sig personellt eller ekonomiskt.

3. Riksdagsman Axén hade inte behövt ta timeout varför riksdagen inte hade nödgats punga ut med full lön för noll jobbinsats.

Men naturligtvis skulle polis och åklageri blandas in, hela konkarongen. Något som medförde att Axén av partiledningen förständigades ta en så kallad timeout. Den alltid informativa, tyvärr snart nedlagda, tidningen Riksdag & Departement har i nummer 31/2013 en klargörande artikel i ämnet timeout i politiska sammanhang.

Efter att ha läst denna artikel kan jag konstatera, att det nog inte finns någon jättestor anledning att tycka synd om de politiker som ägnar sig åt detta, som det tycks, tilltagande och lönsamma latmansgöra.

imagesCAQ8HEJ5En timeout i basket.

Begreppet timeout har som bekant hämtats från sportens värld och förekommer i lagsporter av typ ishockey, basket, handboll och amerikansk fotboll. Dock ännu icke i den konservativa fotbollen. Det var Mona Sahlin (S) som 1995 överförde möjligheten att ta timeout till politiken sedan hon avslöjats syssla med ekonomiska oegentligheter av varierande slag och grad.

Hur fungerar då timeouten i riksdagen? Riksdag & Departement ger följande svar:

Där betyder en timeout att en riksdagsledamot slutar jobba men har kvar fullt arvode. Inga blanketter fylls i, inget formellt godkännande krävs, inga regler finns på plats.

imagesMona Sahlin firar …kanske för att hon fick full lön utan att behöva jobba.

Därtill kommer det faktum att en timeout-tagande riksdagsledamot har rätt att bli utkvittad vid voteringarna (såvida det inte är en sverigedemokrat, förstås; det konsekvent mobbade SD omfattas inte av kvittningssystemet). Utkvittningsmöjligheten existerar tills man vet hur länge ledamoten tänker vara borta och slicka sina sår mot full betalning.

Det finns rätt gott om exempel på parlamentariker som tagit timeout. Helt nyligen meddelade sålunda Centerns riksdagskvinna Abir Al-Sahlani att hon skulle göra det sedan hon delgivits misstanke om medhjälp till bedrägeri. Tidigare timeoutade Kent Ekeroth (SD) efter den så kallade järnrörsskandalen. När Sten ”Tomhylsan” Tolgfors (M) lade av att jobba efter att ha avpolletterats som försvarsminister trodde många att han tagit timeout. I stället, förklarade M-partiet omsider, behövde han ”tid för återhämtning” (med bibehållen lön, förstås).

imagesCARRIG2JAbir Al-Sahlani tar timeout.

Riksdagsledamöterna kan, upplyser R & D om, även begära ledighet via ansökan till talmannen. Detta medför dock sänkt arvode samt att en ersättare inkallas om ledigheten varar mer än en månad. Intet under då att timeout är vida mer populärt bland våra hårt arbetande parlamentariker än formellt reglerad ledighet…

Får vän av ordning föreslå, att möjligheten att ta så kallad timeout från riksdagsarbetet tas bort helt? Vill någon av något skäl vila på lagrarna kortare eller något längre tid får vederbörande begära ledighet. En annan möjlighet är naturligtvis att avgå. Det hedrar SDs tidigare riksdagsman Lars Isovaara att han gjorde det sedan han ertappats med konstigheter i berusat tillstånd.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

12 kommentarer på “Avskaffa timeout med full riksdagslön!”


 1. En enkel fråga. Hur skulle du reagerat om det hela gällde din dotter? Skulle du berätta för henne att hon bara anmälde en skitsak och var en del av ”kränkthetsindustrin” om hon anmälde ett sexuellt ofredande?

 2. Tommy Hansson Says:

  Det beror naturligtvis helt på omständigheterna. Kladdande på en fest är nödvändigtvis inte så jätteallvarligt. Vilket tydligen inte heller åklageriet tycker i aktuellt fall. Man får bedöma från fall till fall. Våldtäkt/försök till våldtäkt ska givetvis anmälas. Det har även hänt att jag själv eller män i min omgivning blivit ofredade av överförfriskade kvinnor, men vi anmälde inte och sparade därmed pengar åt skattebetalarna.


 3. Men herregud karl. Resultatet blir att man inte kan bevisa saken och att han förblir ansedd som oskyldig. Det är en jävla skillnad mot att Åklagaren skulle hålla med dina galna påståenden om att det är en skitsak att bli sexuellt ofredad. En jävla skillnad. Står partiet bakom dig i detta?

  • Tommy Hansson Says:

   Hört talas om rättsprincipen att man ska anses oskyldig tills man är bevisad skyldig? Jag frågar aldrig partiet om lov innan jag uttrycker min mening.


   • Ja exakt som jag skriver ”Resultatet blir att man inte kan bevisa saken och att han förblir ansedd som oskyldig”, men till skillnad mot vad du skriver som är FÖRTAL: ”Så moderate riksdagsmannen Gunnar Axén, Norrköping kladdade på en ung moderattjej”.

    Men du står fast i att folk ska sluta anmäla för sexuellt ofredande?

 4. Tommy Hansson Says:

  Ditt resonemang verkar något rörigt. Jag står inte fast vid att ”man” inte ska anmäla för sexuellt ofredande eftersom jag aldrig påstått det. Har endast kommenterat det här aktuella fallet. Du verkar göra dig dummare än du till äventyrs är. Sätter streck i debatten här eftersom jag inte tror vi kommer längre.


 5. […] Tycker ni att rubriken är provocerande och ett hån mot alla människor som utsatts för sexuellt ofredande? Ja då lär ni inte blir mindre provocerade av SD-politikern Tommy Hanssons exakta formulering: […]

 6. cW Says:

  Anders Hammarlind
  – Välfärdskulturen får oss att leva i en såpbubbla; en meningslös illusion som gör oss likgiltiga inför våra medmänniskor. Vi har vant oss vid att se andra människors lidande. Det angår och intresserar oss inte. Det är inte vår sak. Påven Franciskus 9 juli 2013

  torsdagen den 28:e november 2013

  Ska de bo som sardiner i Södertäljebunkern?
  Flyktingarna i Södertälje

  Riksdagsledamot Yilmaz Kerimo (S) skriver – i Länstidningen Södertälje – att en ny utredning måste till för att hitta boende för alla nyanlända flyktingar (26/11).
  Men tiden är förbi utredningar. 70 000 nya flyende från Syrien har vi att möta, enligt beräkningar. De kommer snart. Kriget bara fortsätter, fortsätter och förvärras, förvärras. Blir bara värre än värre.

  Har ni läst att man numer även torterar småbarn? Totalanarki i Syrien och en human katastrof av sällan skådat slag. Det har vi att möta. Inte ens med våra moderna, slitna, mediaögon som är, numer, vana vid ständiga katastrofer. Jugoslavienkriget främst, men fler andra kris- och terrorhärdar. Och ständigt pågående och det blir bara värre och värre. Finns det bara ondska?

  Hur många flyktingar som kommer till Södertälje inom kort vet vi inte, men det blir många förvisso. Och vi har i Södertälje ytterst få lediga lägenheter. Givetvis ska vi göra allt vi kan för ta emot, men nu börjar det bli helt omöjligt.

  I vår stad, skriver socialdemokraten, bor många barn i trångboddhet och i undermålig standard. Det gäller även vuxna förstås. 1 440 nyanlända, under ett år, har fått en fristad här. Danderyd och andra moderatledda kommuner uppvisar pinsamma småtal. I stället för att håna resten av Europa kunde den ansvarige ministern, Tobias Billström, håna sina partikamrater i Täby, Vaxholm med flera. Men icke.

  Det här går inte längre för Södertälje kommun. Hur många vuxna och barn ska klämmas in i de få lägenheterna? Och ska de bo hos sina landsmän som sardiner i burken är det tänkt? Eftersom svaren är mer noll än något är detta förstås det enkla svaret. De ska bo som sardiner i Södertäljebunkern.

  Djurskyddet i Sverige är stenhårt. En häst ska ha minst tio kvadratmeter själv. En vuxen gris ska ha minst sju kvadrat. En hund ska ha plats nog för att kunna röra sig fritt och få plats att ligga ”naturligt”. Men flyktingar, plus alla andra som invandrare, ska bo som tättpackade sardiner. Det här går inte alls längre, eller ens lite alls.

  Människor ska inte behandlas sämre än hästar, grisar och hundar. Notera att jag inte säger nej till flyktingarna alls, är det krig är det. Och vi har en lång tradition av att vara barmhärtiga, vara en fristad. Jag säger att vi ska ta emot flyktingarna men det är inte några få kommuner som ska stå främst för alltet.

  Men nu går vi över alla gränser om Södertälje ska ta emot en stor del av de 70 000 flyktingarna. Det går inte att en, eller några få kommuner, tvingas ta huvudansvar för ett övergripande nationellt ansvar. Om inte moderata statsrådet fortsätter att tynga Södertälje med ännu fler måste det inte till en utredning – vi måste säga att det är fullt upp till taknocken. Det är fullständigt fullbelagt.

  Tio kvadratmeter per individ är ett bra riktmärke för en mänsklig boning. Och notera, ja vi ska ta emot flyktingar från krigen. Det har vi gjort sedan vi insåg att vi skämde ut oss fasansfullt inhumant i relation till Tyskland anno 1933–1945. Södertälje har nu gjort sitt. Vi tog emot fler flyktingar från Irak än hela USA. Vad är det man begär egentligen mer?
  Kommunen, staden, har en lång tradition av att vara den som gör det. Men nu går det inte längre.

  Redan då Irakierna flyttade in rann det över kanterna på vad kommunen kan åstadkomma. Thomas Johansson, socialdemokrat och (då) ordförande i utbildningsnämnden, sa det tuffa i Radions P1. De rutinerade reportrarna – och bra- häpnade när Thomas sa det klockrena. Nej vi kan inte fixa staden längre, vi betalar för mat och mat och mat. Ha sa det förbjudna, nej vi har inte pengar nog. Thomas fick sedan gå, eller så lämnade han (S).

  Rolf Bertilsson, moderat, skriver ibland bra, kloka, saker. Som då han en gång skrev att det som alla talar om får vi inte alls tala om. Här i Södertälje. Detta är nyckelmeningen. Och även han flyr Södertälje.

  För att göra det solklart. Vi ska givetvis ta emot flyktingarna från kriget i Syrien men vi måste också få rätten att tala om konsekvenserna, problemen som verkligen blir. Och det är inte så enkelt att rymma så många skilda, ofta turbulenta, sidor av en värld i brand och i en kommun där det är så vackert.

  Nej, jag hemfaller inte alls till att, ens lite, bejaka de andra s.k. ”politiska krafterna” i vårt land utan jag pekar på att läget håller på att bli helt ohållbart, fullständigt omöjligt. Det här går inte längre och sluta tala i nattmössan. Säg som det är. Vi fixar inte det här, så är det bara.

  Anders Hammarlind

  • Tommy Hansson Says:

   Tack för dessa tänkvärda ord. Har inget att erinra mot din verklighetsbeskrivning, som är blott alltför sannfärdig.


 7. […] Andra intressanta namn i sammanhanget är förra borgarrådet i Stockholm Roger Mogert (S), ett av Metoo-rörelsens offer, samt riksdagsmannen Gunnar Axén (M), som polisanmäldes för att ha fylletafsat på en ung M-kvinna vilket medförde att han 2014 inte ställde upp till omval. Jag tog upp fallet Axén i en bloggtext för några år sedan: https://tommyhansson.wordpress.com/2013/11/18/avskaffa-timeout-med-full-riksdagslon/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: