”Hets mot folkgrupp” på väg ut i Australien

imagesUW8NG07K Andrew Bolt: ansågs skyldig till rasdiskriminerande bloggtexter.

http://www.abc.net.au/news/2011-09-28/bolt-found-guilty-of-breaching-discrimination-act/3025918

2010 stämdes den populäre australiensiske journalisten, krönikören, bloggaren och TV-värden Andrew Bolt, född 1959, inför rätta av nio aboriginer tillhöriga den liberala samhällseliten. Bolt hade skrivit två bloggtexter – ”It´s so hip to be black”/”White is the new black” samt ”White fellas in the black” –  vilka dessa personer ansåg vara rasistiska.

Ett år senare fann en domstol Bolt skyldig till att ha brutit mot en lagsektion i den australiensiska Racial Disiscrimination Act, motsvarande vår lag om hets mot folkgrupp. Se länken överst. Stort jubel utbröt inom den politiskt korrekta kommuniteten. Äntligen hade man lyckats sätta dit en konservativ medieperson som gick på tvärs mot PK-stuket.

Bland mycket annat kan nämnas att Bolt är skeptisk gentemot budskapet att vi drabbas av global uppvärmning till följd av mänskliga utsläpp. Bolts överklaganden har varit fruktlösa.

Nu jublas det sannolikt inte längre i vänsterlägret. Justitieminister George Brandis har nämligen lagt fram en proposition i Australiens parlament om ett tillägg till den nuvarande lagstiftningen om rasdiskriminering, vilket kommer att begränsa myndigheternas möjligheter att lagföra personer för ”hets mot folkgrupp”.

untitled Justitieminister George Brandis.

”I en liberal demokrati kan man inte förbjuda människor att uttrycka åsikter bara för att någon kan känna sig kränkt och förnedrad”, citerades Brandis som representerar det konservativa regeringspartiet Liberal Party of Australia, enligt en artikel i New Zealand Herald den 30 november 2013. I de bloggartiklar Andrew Bolt, som är en av Australiens mest lästa och uppmärksammade journalister, fälldes för raljerar han över att vita med en gnutta aboriginblod med förkärlek paraderar som aboriginer.

Artikeln här:

http://www.nzherald.co.nz/international-politics/news/article.cfm?c_id=1503226&objectid=11164898

Såväl justitieminister Brandis som premiärminister Tony Abbott, som tillhörde oppositionen när domen mot Bolt föll, har skarpt kritiserat de rättsprocesser som ledde fram till att en obekväm journalist kunde fällas och inte heller kunde få upprättelse. Regeringen planerar ytterligare åtgärder, bland annat genom att upprätta en så kallad frihetskommission, i syfte att förhindra att yttrandefriheten naggas i kanten.

407685-tony-abbott Premiärminister Tony Abbott.

Australiens exempel är enligt denna bloggare väl värt att följa. Ett avskaffande av den slafsiga lagstiftningen om hets mot folkgrupp – som inte omfattar etniska svenskar – skulle vara ett dödligt slag mot hela den kränkthetsindustri som föder så många advokater, journalister och politiker i vårt eget land och göra luften lättare att andas.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “”Hets mot folkgrupp” på väg ut i Australien”

 1. benke Says:

  Australien med Abbott och Kanada med Harper verkar vara de länder och ledare som fyller upp tomrummet som USA lämnar efter sig när veklingen Obama är president i USA. Det är ett sällan skådat fiasko när nämnda två länder framstår som frihetskämpar i jämförelse med USA. Första gången i historien.

  Vi går en osäker framtid till mötes då gamla vänner till USA står förundrade över den nuvarande administrationens förfärliga benägenhet att stå på tyrannernas sida. Ett exempel på detta är Egyptens Morsi. Ett annat är uppgörelsen med Iran där mullorna i princip får behålla allt (där de lätt kan reversera uppgörelsen, likt Nordkorea) utan ett skarpt svar (t.o.m Frankrike hade för en stund en hårdare attityd än USA). Här kommer historien att vara brutal emot EU och USA då dessas naivitet kommer att få svåra konsekvenser. Eller när USA förlorade initiativet i Syrien till ryssarna när Obamas ”red line” plötsligt inte betydde något alls. Lägg till detta Benghazi, IRS, och ACA (aka Obamacare), Reids ”nuclear option” och det är inte konstigt att jänkarna ger Obama < 40% i opinionsundersökningarna.

  Förutom de 17 trillioner (vad än det nu är i biljoner) som nu USA står i skuld så kapar nu administrationen dessutom militären i minskade budgetanslag. Idag är USA i en nedåtvändande kurva vad gäller försvar av frihet i världen.

  Tack och lov för Kanada och Australien.

  • benke Says:

   Som ett förtydligande vill jag påpeka att Kanada och Australien inte är i närheten av USA’s militär vad gäller möjlighet att påverka världen. Min kommentar gäller dessa länders attityd vad gäller frihet. USA under nuvarande administration halkar allt längre ned tyvärr.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: