Talman plockar ner mästerverk av feministiska skäl
Barockmålningen ”Juno” av G. E. Schröder orsakar moralpanik hos riksdagens förste vice talman.
http://www.di.se/artiklar/2013/12/19/talmannen-fick-nog-av-bara-brost/
Den skenande politiska korrektheten kan ta sig många olika uttryck. Genom moralistisk konstcensur, exempelvis.
Tidningen Dagens Industri berättar överst om hur barockmästerverket ”Juno” av den på sin tid mycket uppskattade hovmålaren Georg Engelhard Schröder plockades ner från väggen i riksdagens gästmatsal på grund av anstötlig nakenhet.
Initiativtagaren till avlägsnandet av ”Juno”, riksdagens förste vice talman Susanne Eberstein (S), förklarar censuråtgärden på följande sätt:
Jag tycker att det mer är en feministiskt (sic) fråga. Det är tråkigt med en barbröstad kvinna när jag sitter på offentliga middagar med utländska gäster. Jag tycker det känns litet svårt att sitta där med män som tittar på oss kvinnor.
I Dagens Industri uttalar sig även en ”anonym talman” så här: ”Man måste ju tänka på de utländska gästerna, speciellt de från muslimska länder.”
Personligen tycker jag, icke minst som gammal konstvetare, att det förefaller märkligt att en vice talman helt självsvåldigt kan lyfta ner en tavla från 1700-talet på grund av en feministisk nyck. Har riksdagen inte tillgång till konstnärlig expertis som kan förhindra pinsamma fadäser av detta slag?
G. E. Schröder har även målat altartavlan i Norrbärke kyrka.
Det förtjänar nämnas i sammanhanget att Juno minst av allt var någon oanständig gestalt. Hon var den högsta gudinnan i romersk mytologi, gift med överguden Jupiter. Juno, som månaden juni är uppkallad efter, förknippades med gifta kvinnor och barnafödande. Hon motsvaras i grekisk mytologi av den med Zeus förmälda Hera.
Konstnären Georg Engelhard Schröder (uttalas ”Skröder”) föddes i Stockholm 1684 och var son till en från Nürnberg invandrad guldsmed. Han var en lärjunge till den kände konstnären David von Krafft. Schröder vistades utomlands 1703-24 och anställdes vid hemkomsten som ”hovkonterfejare”, det vill säga kunglig porträttmålare. 1745 blev han hovintendent. Han avled 1750.
Schröder utförde ett antal porträttmålningar av konung Fredrik I och har bland mycket annat svarat för kyrkomålningar som finns i exempelvis Drottningholms slottskapell, Östermalmskyrkan, Växjö domkyrka, Norrbärke kyrka och Mariefreds kyrka.
Susanne Eberstein gillar inte att män tittar på kvinnor.
Det brukar talas om att politiker inte skall lägga sig i konst. Men det gäller kanske inte om man är feminist? Tilläggas kan, apropos Ebersteins argumentation, att den dag män slutar titta på kvinnor kommer människosläktet att dö ut.
Explore posts in the same categories: Inrikespolitik, KonstThis entry was posted on 19 december, 2013 at 8:06 and is filed under Inrikespolitik, Konst. You can subscribe via RSS 2.0 feed to this post's comments.
Etiketter: "Juno", Östermalmskyrkan, Dagens Industri, David von Krafft, Drottningholms slottskapell, Fredrik I, Georg Engelhard Schröder, grekisk mytologi, Hera, juni, jupiter, konstcensur, Mariefreds kyrka, Nürnberg, riksdagen, romersk mytologi, S, Söderbärke kyrka, Stockholm, Susanne Eberstein, Zeus
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
22 december, 2013 den 2:23
Jag kan försäkra Susanne Eberstein (S) att ingen tittar på henne. Hon kan vara säker. Jag är inte elak eller dum men när damer som hon går i bräschen för icketittande så slår hon in öppna dörrar.
22 december, 2013 den 11:33
Kulturskymning och obildning utan dess like.
22 januari, 2017 den 8:43
Vilken tokstolle vi har till talman. Gustav II bibeln vimlar av barbröstade kvinnor. Det är Norrbärke som har en altartavla av Schröder, ej Söderbärke. Schröder har altartavlor i flera Svenska kyrkor.
23 januari, 2017 den 12:34
Tack för informationen!
28 januari, 2016 den 10:59
[…] Och det kan väl vara en smaksak om skenheliga muslimska gäster eller rabiata feminister är värst drabbade av åkomman molarpanik.https://tommyhansson.wordpress.com/2013/12/19/talman-plockar-ner-masterverk-av-feministiska-skal/ […]