Antarktis is tycks leva och ha hälsan…

untitled Fast i packisen vid Antarktis.

52 passagerare ombord det ryska, i Antarktis packis fastfrusna, forskningsfartyget Akademik Sjokalskij uppges nu ha räddats av kinesiska helikoptrar. De 52  forskarna och turisterna, hemmahörande i Australien, skall ha förts i säkerhet ombord ett australiensiskt fartyg, under det att 22 ryska besättningsmän ämnar stanna kvar på fartyget tills istäcket behagar spricka upp. Det skall finnas gott om förnödenheter kvar att tillgå.

Akademik Sjokalskij har varit fastfruset i isen kring Antarktis (Sydkalotten) cirka 2800 kilometer söder om Tasmanien sedan julafton. Tre isbrytare har till följd av den rikliga mängden packis tidigare misslyckats ta sig fram till det infrusna fartyget. Det uppges att man under väntetiden varit sysselsatta med bland annat spanskalektioner och yoga.

Enligt expeditionsledaren Chris Turney planerade forskarlaget vara ute i fem veckor i syfte att göra olika typer av mätningar. Några av de mätningar som utfördes av den brittiskfödde australiensiske geologen Douglas Mawson (1880-1958), som utförde en expedition i området 1911-14, planerades upprepas.

För ett sekel sedan råkade vidare den brittiske polarforskaren Ernest Shackleton (1873-1922) illa ut, då hans fartyg frös sönder i Antarktis is 1914. Det tog närmare tre år att rädda honom. Mawson var med på Shackletons Antarktis-expedition 1907-09. Shackleton avled på Sydgeorgien under sitt fjärde försök att nå Sydpolen 1922.

imagesShackleton med det i packisen 1914 fastfrusna fartyget.

Vetenskapliga undersökningar visar att istäcket i anslutning till Antarktis ökat med i genomsnitt 0,8 procent per år sedan mätningarna med hjälp av satellit  inleddes 1979. 2013 uppvisade den största ökningen någonsin. I september 2013 uppgick vidden av istäcket till 19,51 miljoner kvadratkilometer.

Även istäcket vid Arktis (Nordkalotten) har, som jag tidigare konstaterat på min blogg, genomgått en kraftig ökning under år 2013.

Det återstår att se om Akademik Sokalskijs öde kommer att påverka de forskare, politiker och andra bedömare som deltar i förnekelseprocessen av den globala nedkylning, som av allt att döma och enligt talrika forskare och rön  nu pågår.

picture830300Ett diagram över isutvecklingen i Antarktis.

Min gissning är: troligen inte nämnvärt, i alla fall inte så länge det finns valframgångar, forskaranslag, inbjudningar till fina seminarier och möjligheter att publicera sig i prestigefyllda tidskrifter att hämta för den som håller fast vid förnekelsen. Fast bilden av det i packisen fast inkilade forskningsfartyget blir nog inte så lätt att bortförklara…

Explore posts in the same categories: Klimat, Vetenskap

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Antarktis is tycks leva och ha hälsan…”

 1. benke Says:

  Hehe, tror att just forskaranslag är the ticket. Så länge som politiker ger bort skattebetalarnas pengar till detta fåneri så kommer det att fortsätta (se där hur politiker agerar ansvarslöst igen).

 2. benke Says:

  En stilla undran Tommy, och detta är off topic, jag ber om ursäkt för det, men jag undrar hur SD ställer sig till detta; jag menar inte att du är talesman för SD men det skulle vara intressant att veta SD´s ställning om detta, för det är du nog insatt i tror jag.

  http://www.palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=10444

  Ärligt talat så handlar det om min röst i nästa val.

  • Tommy Hansson Says:

   Vad jag vet är att riksdagsman Josef Fransson är inne på den här linjen. Har hört honom föreläsa flera gånger i närslutande ämnen. Jag skulle önska SD som parti kunde vara mer offensivt när det gäller klimatet: det vill säga utmana alarmisterna. Tror i alla fall vi är det parti som står närmast denna inställning.

 3. benke Says:

  Apropå ”Global Warming”. Här en kommentar från Rush Limbaugh, nestorn av amerikansk talk radio. I en intervju med Donahue så pratas det om ozonlagret och andra skrämselattacker som vänstern lever sitt liv på. Även 1992 så pratas det om ”Global Warming” och Rush smular som vanligt sönder vänsterns ideologi och dess utopiska tro. Om du inte orkar se hela så titta 6 minuter in:

  • Tommy Hansson Says:

   Limbaugh är ju alltid underhållande att lyssna till. För det mesta, som här, har han också rätt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: