Varför har Finland så starkt försvar?

images Militär självständighetsparad i finska S:t Michel i december 2013. Finland kan i dag mobilsera fler soldater än övriga nordiska länder tillsammans.

Varför har Finland ett så starkt militärt försvar? Den frågan söker militärhistorikern Lars Gyllenhaal besvara på ett lättfattligt sätt i en text ingående i en militärhistorisk artikelserie – militärt.nu –  han driver på nätet. Hela artikeln här:

http://www.militart.nu/artiklar/finlands-hemliga-recept.pdf

Gyllenhaal menar att Finland mycket väl kan vara med i diskussionen om att ha det mest kostnadseffektiva försvaret i världen.

Sverige och Finland hade under flera decennier efter andra världskriget snarlika förutsättningar, men på senare år har skillnaderna länderna emellan ökat drastiskt.

2002 kunde Finland mobilisera en halv miljon män och kvinnor under vapen. 2013 hade detta antal visserligen minskat till 230 000, men den finska mobiliseringsförmågan måste ändå betecknas som imponerande. Sverige förmår vid en jämförelse  endast mobilisera 40 000, en siffra som möjligen kan ökas på till 50 000 inom ett par år. På 1980-talet, då det Kalla kriget ännu pågick, låg den svenska mobiliseringsförmågan runt 850 000.

Här en kort nyhetstext med vidhängande video som belyser den ställning krigsmakten ännu har i Finland:

http://www.svt.se/nyheter/uutiset/svenska/sjalvstandighetsparad-i-s-t-michel

Finnarna är avsevärt bättre på att hålla i slantarna än vad vi svenskar är. De förra lägger ner under tre miljarder euro på sitt försvar, medan de svenska kostnaderna belöper sig på drygt fem miljarder euro. Kan denna ekonomiska diskrepans möjligen bero på att Sverige till höga kostnader skickar fler militärer utomlands än Finland? Knappast, menar Gyllenhaal.

untitled Den finska krigsmakten har tillgång till den tysktillverkade stridsvagnen Leopard 2.

Förvisso finns det något fler svenskar än finnar i Afghanistan, men i det stora hela skickar de båda länderna ungefär lika många militärer på utlandsuppdrag: ungefär 1000 personer per år. Då skall man komma ihåg att Sverige har nästan dubbelt så stor befolkning som Finland – 9,4 respektive 5,4 miljoner – varför den finska insatsen är desto mer imponerande.

Viss del av de finska försvarskostnaderna spars in på genom att man fortfarande använder sig av en del äldre försvarsmateriel (som ännu är fullt funktionsduglig), men det är också sant att man förfogar över några mycket moderna försvarssystem av typ amerikanskt jaktflyg F-18, svenska stridsfordon 90 samt tyska stridsvagnar av fabrikatet Leopard 2.

Lars Gyllenhaal framhåller med all rätt:

Hur Finlands försvarsutgifter kan vara så låga som de är framstår som ännu märkligare när man beaktar hur många som ännu gör värnplikten…

I Finland gör cirka 80 procent i värnpliktig ålder sin plikt gentemot fosterlandet. Gyllenhaal erinrar om att även Schweiz och Österrike, till skillnad från Sverige, valt att behålla värnplikten. Som av en händelse tillhör samtliga dessa tre länder de mest stabila och framgångsrika staterna på jorden, liksom de även bedriver en relativt restriktiv invandringspolitik.

finland1De finska, vinterutrustade soldaterna blev en alltför svår nöt att knäcka för Stalins Sovjet under Vinterkriget 1939-40.

Lars Gyllenhaal citerar i sammanhanget Josef Stalin, som vid ett möte med finska officerare 1948 fällde följande uppskattande omdöme om finsk försvarsförmåga, vilken han ju själv och Sovjetunionen hade egna smärtsamma erfarenheter av:

Ett land som har en dålig armé respekteras av ingen, men alla respekterar ett land som har en god armé. Jag höjer mitt glas för Finlands armé och dess härvarande representanter.

Den stora skillnaden mellan Finland och Sverige torde til syvende og sidst stå att finna i den mentala inställningen. Den forna svenska så kallade rikshalvan på andra sidan Östersjön har varit tvungen att upprepade gånger försvara sig med väpnad makt mot utifrån kommande – läs sovjetrysk – aggression och därtill gjort det så framgångsrikt, att den egna självständigheten kunnat bevaras. Lägg därtill det uppslitande inbördeskriget – Frihetskriget – med utländska inslag mellan kommunister och frihetligt borgerliga 1918, då de röda fick ordentligt på tafsen.

Finnarna vet således att friheten alltid måste försvaras, ibland i värsta fall med vapen i hand och till priset av betydande manspillan. Det är en insikt som 200 år av fred betydligt naggat i kanten för svensk del. Här verkar försvarsledningen tycka att det är viktigare att satsa på sociala experiment i det militära än att stå redo i händelse av främmande aggression.

Explore posts in the same categories: Försvarspolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

14 kommentarer på “Varför har Finland så starkt försvar?”

 1. keijo Says:

  SÅ mycket oro är runt os i norden med räddsla för våran gränser som vi vill försvara och om inte all mägtig Gud ger sin omsorg öve ross så är lönlöst är allting. Seger i bibels Gud vi må lita, han som gav isreal stor seger från deras fiende kan också ger tryck här Norden och endast med nåd Gud vil göra oss fridful ,so som Finland fick detta sista krig mor Russland, tack med välsignelse keijo södertälje

 2. Tommy Hansson Says:

  Gud hjälper den som hjälper sig själv!

 3. ove pekkari Says:

  Jag lever med finska medborgare-min dotter bor i Finland-Finland har nu mobiliserat nästan 1 miljon man och alla vet sin plats. Ryssland mobiliserar vid gränsen med 10.000 man och ingen vet vad som är på gång. Väldigt oroligt och ängslan i Finland- ingen önskar krig/ove Pekkari

 4. ove pekkari Says:

  Varför inte på Facebook? t.ex att Finland har mobiliserat 900 man – det är väl inte för kul utan man ser uppladdningen och kriget är inte avgjort..

 5. Antti Puolakka Says:

  Finland har något som Sverige inte har: Alla gör lumpen med stolthet, respekt för polisen och bastar hårt.
  Finlands försvar är Europas med 300000 reservister och vi har inte resten av Europas rysskräck.

 6. Toivo Skoog Says:

  Önskar att Svenska politiker hade samma inställning till försvar som Finland kan ännu inte fatta eller förstå hur ett land kan klä sig så naket som Sverige gjort. Värnplikten borde självklart vara obligatorisk ungefär som på 60-70 talet. T.ex. Gotland 150 soldater nu som försvar ? Vad löjligt med tre plutoner, behov minst femtusen i fredstid och mycket avancerad utrustning. Alla gamla värn i skärgården borde rustas igen och befolkas, många många fler exempel finns på vårt noll försvar. Kanske bra med en rejäl upprustning både för försvar och sysselsättning. Sist men inte minst
  lilla Israel stod emot alla länder som ville driva dem i Medelhavet
  här såg man hur ett litet land kan äga ett effektivt och mycket starkt försvar.

 7. Morten Andersen Says:

  Ved ikke rigtigt hvor du har dine tal fra? Men at Finland skulle have en væbnet styrke som overgår de andre nordiske lande tilsammen, er noget sludder.

  I Danmark har vi 19.200 i soldater i forsvaret – altså ikke medregnet ansatte i civil tjenster. Hertil et hjemmeværn på 20.000 reservister (30.000 om alle tæller med, men der er 10.000 ”aktive” som ikke længere er det) Sverige har 19.900 og 21.000 i reservister og Findlands egne tal er 20.100 i forsvaret og 25.000 reservister http://maavoimat.fi/sv/om-oss

  Så det må vel snare være sådan at de tre lande er ret så lige når det kommer til militær styrke – målt i personale.

 8. Morten Andersen Says:

  Tro nu ikke jeg er dum i hovedet. Jeg har skam læst den pdf du linker til, men det gør det jo ikke til sandheden. Ud fra den finske armes egen hjemmeside, så uddanner Finland 20.000 värnpligtige hvert år, det vel ikke 80% af alle unge mellem 18-23 år (det er den alder de fleste har i Danmark når de gør värnpligten). I Finland skulle der altså ”bare” findes 25.000 ungdommer? I så fald er det jo klart at de må uddanne 80% 🙂 Mens vi er lidt bedre ruste i Danmark, for vi har dog en ungdom på mellem 18 og 23 år der 1. kvartal 2017 var på 550.000. Desuden så er den total forsvarsmagt i Finland på 160.000 og ikke de påstået 230.000.

  Men vi kommer nok aldrig overnes så længe du drømmer om store armeer og mængder af gammel materiale. Men facts er at de nordiske lande er ganske lig hinanden – og hvad gør det dog, at hæren er lille. Om den er veltrænet kan den gøre det svært for selv stormagter, det viste Finland så fint i 1939.

 9. Tommy Hansson Says:

  Förvisso. Fel uppgift av mig. Siffran 350 000 som kan mobiliseras är ändå rätt imponerande.

 10. Jonas Says:

  Både Sverige och Finland borde rusta upp sina försvar till Israels nivå, Norge och de baltiska staterna också.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: