Blakes ”Jerusalem”

images William Blake (1757-1827).

http://www.youtube.com/watch?v=9r81ZPHfKXU

Jag tittade ikväll på ”Last Night of the Proms” – den traditionella avslutningen av de brittiska så kallade promenadkonserterna – från Royal Albert Hall i London. Som vanligt en oförglömlig avslutning i patriotisk yra med gott humör och glansfull festivitas.

Höjdpunkten i dessa evenemang, som jag sett från TV-soffan sedan många år tillbaka, är enligt min mening det unisona sjungandet av hymnen ”Jerusalem”, som ibland gäller för att vara Englands inofficiella nationalsång. Länk till musikvideo med vackra engelska bilder överst.

Hymnen bygger på en dikt som skrevs av poeten och mystikern William Blake 1804 och som publicerades i förordet till hans verk Milton a Poem (1808). Musiken komponerades av Hubert Parry mer än hundra år senare (1916).

Hymnens text inleds så:

And did those feet in ancient time
Walk upon England´s mountains green?

images Glastonbury Tor med St. Michael´s Tower.

Fötterna i strofen tillhör ingen mindre än Jesus, vilken enligt en legend kom till Glastonbury i sydvästra England som ung tillsammans med Josef från Arimataia. Frälsaren bär hoppet om att ”Jerusalem”, det vill säga Guds rike på jorden, en dag skall kunna byggas upp på engelsk jord.

William Blakes poem anses yttermera vara en kritik av den begynnande industrialismen med dess sociala missförhållanden med orden ”those dark, satanic mills”.

Explore posts in the same categories: Musik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Blakes ”Jerusalem””


  1. Dikten / sången mynnar ut i föresatsen att “bygga Jerusalem” – skall vi förstå det som Guds rike? – i nationen England. Sämre nationalsånger finns.

    • Tommy Hansson Says:

      Ja, det tror jag. ”Jerusalem” räknas väl som Englands inofficiella nationalsång efter ”God Save the Queen”..


  2. Jag funderar över om det finns andra nationalsånger med liknande motiv, och kommer på följande. En av verserna i den norska nationalhymen lyder: ”Norske man i hus og hytte, tak din store Gud, landet ville han beskytte, skönt det mörkt så ut, Alt vad fedrene har kempet, mödrerna har gret, har den store Guden lempet, så vi vant vår ret”. – Den schweiziska nationalhymen är en psalm som uttrycker Guds närvaro i landet. – Jag deltar sedan åtskilliga år via TV när Danmark firar nyår. Man börjar med att sjunga ”Det er et yndigt land” och sedan ”Kong Christian stod ved höjen mast” vilken är en hymn till regenten som kan jämföras med ”Gud save the King / Queen.” Båda utan direkta religiösa referenser, vilket är fallet med många nationalhymner. Men direkt efter följer gudstjänsten som börjar med Grundtvigpsalmen ”Var velkommet nyt år og velkommet herhid”. – Fler exempel?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: