Bör idrottstävlingar bojkottas?
Björnen Misja var en förgrundsgestalt under Brezjnev-spelen i Moskva 1980.
Jodå, jag har varit aktiv när det gäller att kräva bojkott av stora idrottsevenemang. 1980, när jag arbetade som sportjournalist på den anrika tidningen Idrottsbladet, deltog jag i den opinionsbildning som förordade bojkott av de olympiska spelen i Moskva. Deltog i opinionsmöten och fick in två debattartiklar i Svenska Dagbladet i ämnet och skrev även min första och samtidigt sista artikel i Folket i Bild Kulturfront..
Jag ansåg att världens största idrottsevenemang inte borde hållas i ett totalitärt diktaturland som Sovjetunionen och menade, att även Berlin-OS i Nazityskland, invigt av Adolf Hitler, borde ha bojkottats. Även om USA-negern Jesse Owens fyra friidrottsguld fick de unkna nazityska rasteorierna att komma på skam. Nu blev dessa nazispel ett slags uppvärmning inför Andra världskrigets utbrott genom Tysklands invasion i Polen 1939. Leonid Brezjnevs Sovjetunionen, som invaderat Afghanistan året före, fick en good-will det inte borde ha fått.
Så argumenterade jag då och finner ingen anledning att beklaga mitt ställningstagande nu. Lika litet som jag skäms för att jag inte tyckte det var någon god idé att avhålla OS i kommunistkinesiska Peking 2008.
Det brukar i sådana sammanhang talas om, att det faktum att en diktatur tvingas öppna sina gränser för all världens länder innebär stora chanser för demokratisk och frihetlig påverkan. Erfarenheten från Berlin, Moskva och Peking visar dock att dylika förhoppningar alltid kommer på skam.
OS-elden på väg in i Berlin 1936.
Diktaturlandet i fråga tar tvärtom förtroendet att arrangera ett OS – eller annat stort mästerskap – som ett godkännande av den egna politiken och snarast förstärker i stället för att mjuka upp förtrycket. Så visst – bojkottaktioner kan vara på sin plats! Jag har aldrig försökt hävda att idrott och politik inte hänger ihop.
I det nu aktuella fallet Sotji råder dock andra förutsättningar. Vladimir Putins Ryssland kan inte, med alla sina fel och brister, jämföras med de omänskliga diktaturerna i Nazityskland, Sovjetunionen eller kommunismens Kina. Ryssland av i dag må vara en auktoritär och därtill korrupt halvdiktatur. När jag emellertid sagt att landet är en halvdiktatur måste jag i samma andetag tillägga att det också är en halvdemokrati, där traditionella familjevärden grundade på ett kristet synsätt har ett starkt folkligt stöd.
Det är därför ryssen i gemen ställer sig oförstående till krav på OS-bojkott till följd av den relativt nya lagstiftning, som sätter stopp för propagerande för en homosexuell livsstil bland barn och ungdom. Man inser inte varför Bryssel-byråkratin och ett Europa i moraliskt upplösningstillstånd skulle ha rätt att diktera rysk lagstiftning i syfte att skydda barn och ungdom från HBTQ-hjärntvätt, något jag helhjärtat instämmer i.
Men det har också framförts andra, och i mitt tycke mer relevanta, argument för att det nu pågående Sotji-OS skulle ha bojkottats eller rentav stoppats. I Expressen den 7 februari menar exempelvis gamle, egensinnige skidfantomen Thomas Wassberg att så borde ha skett på grund av Rysslands rovdrift på naturen i regionen samt usel behandling av arbetare och folk.
Artikeln här:
http://www.expressen.se/sport/os/wassbergs-utspel-borde-bojkotta-os/
Mänsklig fredsduva under OS-invigningen.
Jag är ingen större vän av de ofta elefantiasiska OS-invigningarna, men i går ägnade jag faktiskt Sotji-invigningen viss uppmärksamhet och blev positivt överraskad. Familjevärden hyllades i ett dansnummer inbegripande bröllopsklädda par, medan fredsidealet fick sitt i form av ett utomordentligt vackert inslag med mänskliga duvor till musik av Pjotr Tjajkovskij.
Vill här också passa på att tacka Viasats veterankommentator Göran Zachrisson för träffande kommentarer, vilka glädjande nog tycks ha förtörnat PK-maffian ganska ordentligt.
I fallet Ryssland tror jag faktiskt att eventuella förhoppningar om mer demokrati och öppenhet i de olympiska spelens kölvatten i bästa fall kan besannas: Ryssland är ingen totalitär diktatur och oppositionen har vissa, låt vara kringskurna, möjligheter att verka. Dessa tendenser kan komma att förstärkas även om jag självfallet inte törs garantera att så kommer att ske.
När det gäller det rent idrottsliga lär värdnationen Ryssland fira ansenliga triumfer, liksom i vanlig ordning vårt västra broderland Norge. Ingen skall dock räkna ut Sverige, som i dag inledde lovande med silver för Charlotte Kalla på 15 kilometer skiathlon efter hopplösa norskan Marit Björgen.
År 2022 får den som är med då, om allt går planenligt, avnjuta fotbolls-VM i Qatar. FIFA:s beslut att tilldela detta lilla emirat med dryga två miljoner invånare världens näst största idrottsevenemang efter OS kan förvisso kritiseras. Det extremt heta klimatet lär bli påfrestande för alla inblandade.
Vidare är Qatar en absolut monarki, där den styrande emiren ännu så länge egenhändigt utser både parlament och regering. Gästarbetare sägs behandlas uselt. Medialt och politiskt finns dock plustecken i form av den internationella nyhetsbyrån Al-Jazeera samt ett lagverk som räknas som betydligt mer liberalt än angränsande Saudiarabien.
Så vad säger ni? Bör fotbolls-VM i Qatar bojkottas, eller bör FIFA erkänna sitt misslyckande att hitta en bra VM-kandidat och utse en ny arrangör? Frågan är öppen.
Explore posts in the same categories: IdrottEtiketter: Adolf Hitler, Afghanistan, Al-Jazeera, Andra världskriget, bojkotter, Bryssel-byråkratin, Charlotte Kalla, demokrati.öppenhet, Europa, Expressen, familjevärden, förtryck, FIFA, Folket i Bild Kulturfront, Göran Zachrisson, HBTQ, idrott, Idrottsbladet, Jesse Owens, Marit Björgen, Misja, Nazityskland, Norge, OS i Berlin 1936, OS i Moskva 1980, OS i Peking 2008, OS i Sotji 2014, Pjotr Tjajkovskij, PK-maffian, Polen, politik, Ryssland, Saudiarabien, skiathlon, Sovjetunionen, Svenska Dagbladet, Sverige, Thomas Wassberg, Tyskland, USA, Viasat, Vladimir Putin, VM i Qatar 2022
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
8 februari, 2014 den 4:02
Showen var underbar, minst lika fin som showen vid London-OS 2012. Härligt med rysk kultur.
En del vänner ville inte se showen av politiska skäl.
Men det ryska gaysamhället av idag är öppnare än motsvarande i Sverige för 40 år sedan, då det inte ens fanns gaybarer eller -klubbar i Sverige.
Ryssland är dock våldsamt samhälle.
Ryssland är friare nu än under Sovjet och visst är Putin auktoritär men det finns större frihet.
Visst har Ryssland brister men jag tror inte på bojkotter. Jag tror på möten mellan människor, som kan utbyta idéer o påpeka missförhållanden.
8 februari, 2014 den 9:04
Jag bojkottar detta OS, men inte för gaylagarna utan för att det är ett land som trycker ner alla som säger något illa om Putin, och som använder slavliknande arbetsvillkor, och som dessutom mutade sig till detta OS! Ett land som styrs av ett parti, där oppositionskandidater hotas så mycket att i princip så finns det bara en kandidat i valen både till president och premiärminister, ochdär man förutom att kränka i princip alla mänskliga rättigheter har brutit mot djurens rättigheter, där man skjuter hundar och katter för att det problemet inte ska synas, där hemlösa människor har i princip slängts ut! Gaylagarna är faktiskt det minsta problemet där, värre att folk inte får säga vad dom vill vilket man får i en demokrati! Att människor riskerar fängelse för att de klagat på att de inte fått ut lönen! De ligger på ungefär samma nivå som vi gjorde innan alla fick rättigheter här! De har en envåldshärskare på samma nivå som våra upplysta despoter för över 200 år sedan! Sedan är det olika i olika delar av landet, men i de flesta delar har man inte kommit ett dugg längre än som det var på Sovjet-tiden!
8 februari, 2014 den 11:29
Jag håller med om det mesta av allt detta. Orsaken till att det kommer fram är dock att Ryssland inte är ett helt slutet land, varför det också finns hopp om en bättre framtid.
”På samma nivå som våra upplysta despoter för över 200 år sedan”. Det är ändå bra mycket bättre än många andra diktaturer, där det är värre än på medeltiden hos oss!
Förstår dig om du pläderar för bojkott. Jag gör det dock inte. Internationell idrott är en sorts diplomati, och där kan man inte unna sig lyxen att enbart umgås med välartade länder. Ibland tvingas man vara artig även mot skurkar, vilket inte innebär att man stöder allt de gör.
8 februari, 2014 den 9:10
Sedan tror inte jag att de aktiva påtalar några missförhållanden alls, snarare verkar de ha tagit på skygglapparna helt!
8 februari, 2014 den 11:30
Visst, men är inte det ganska naturligt? De är inte politiker utan vill göra en bra idrottslig insats.
9 februari, 2014 den 3:21
Ett land som trycker ner alla som säger något illa om
Olof Palmer och invandringpolitik även opposition kandidater
(sverigedemokrater) …heter inte Ryssland, Norge; Finland eller
Australien MEN Sverige !
8 februari, 2014 den 6:55
Finns det gaybarer in Qatar ???
8 februari, 2014 den 9:05
Det finns det nog inte, är väl dödsstraff på att vara homosexuell där?
9 februari, 2014 den 3:01
På grund av ISLAM ??
8 februari, 2014 den 8:03
Tveksamt!