Ukraina: Bildt och EU mörkar oppositionens nazistiska inslag

imagesLIM0DFA3 Carl Bildt och EU ställer sig bakom den ukrainska oppositionen och låtsas inte om att den drivs på av extremnationalister och rena nazister.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har genom hela gaturabaldret i Kiev stött demonstranterna med entusiastiska tillrop på Twitter och givit president Viktor Janukovytj hela skulden för de hundratals dödsoffer och ännu fler skadade personer de våldsamma demonstrationerna lett till. Det enda som verkar betyda något för Bildt och hans meningsfränder är att EU får så mycket makt som möjligt i Ukraina. Det faktum att det är det extremnationalistiska partiet Svoboda som drivit på gatukriget är inget som denna gruppering över huvud taget tycks ha brytt sig om.

Svobodas och dess antisemitiske ledare Oleh Tyahnyboks roller i den ukrainska resningen är mycket sparsamt belysta av etablerade svenska medier. Några har dock tagit upp den. Dit hör Alliansfritt Sverige, som skriver:

Högst delaktiga är det nationalistiska partiet Svoboda, som har intagit byggnaden för Kievs lagstiftande församling och uppger att de tillsvidare kommer att stanna där, rapporterar TT-Interfax. Det nazistiska partiet Svoboda har nära kopplingar till det svenska nazistiska partiet Svenskarnas parti, i våras deltog till exempel Svoboda på Vision Europa som Svenskarnas parti arrangerade.

Länk till Alliansfritt Sverige här:

http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2013/12/bildt-hyllar-demonstrationerna-i-ukraina-trots-att-de-drivs-pa-av-ett-nazistiskt-parti

Kopplingen Svoboda-Svenskarnas parti (SvP) bekräftas på det sistnämnda partiets hemsida, där SvP ger sitt stöd till Svoboda och hoppas att det ukrainska systerpartiet, liksom nazistgrupperingen Högersektorn, får stort inflytande över händelseutvecklingen i landet. En annan nazistliknande svensk gruppering som stöder Svoboda är Nordisk ungdom (tidigare Nationalsocialistisk arbetarungdom), som enligt nyhetssajten Nyheter Idag haft tre representanter på plats i Kiev och planerar åka dit igen.

protest-4 En talande bild från gatukrigets Kiev.

Nordisk ungdoms Patrik Forsén citeras på följande sätt av Nyheter Idag: ”Vi ville visa att vårt stöd till revolutionärerna var allvarligt menat och samtidigt knyta kontakter på plats.” Enligt Nordisk ungdoms internationella kontaktperson Fredrik Hagberg hade demonstranterna inte bara ockuperat en enskild byggnad utan en hel stadsdel. Demonstranterna hade enligt Hagberg därtill byggt ”tre stora murar” runt Självständighetstorget i Kiev, murar som försetts med vakttorn.

Länk till Nyheter Idags text om Ukraina:

http://nyheteridag.se/svenska-radikala-ultranationalister-pa-plats-i-ukraina/

Även Kommunistiska partiets tidning Proletären har frågat sig varför det är så tyst om ”fascisternas” roll i Ukraina. I en artikel den 28 januari redogör tidningens medarbetare Patrik Paulov för Svobodas inställning och konstaterar, att partiet anser att ”en moskovitisk-judisk konspiration” under ledning av president Viktor Janukovytj styrt landet.

”Under protesternas gång har Svobodas ledare Oleh Tyahnybok gång på gång”, hävdar Proletären, ”synts sida vid sida med Vitali Klitscko och Arseniy Yatsenyuk, som är ledare för de två andra stora oppositionspartierna i Ukraina.”  Tidningen erinrar även om att bland andra EU:s utrikeschef Cathrine Ashton och USA-senatorn John McCain inte tvekat att träffa den ukrainske nationalisten på plats i Kiev.

Det finns ännu extremare grupper i Ukraina som tycker att Svoboda är alldeles för mesigt. Dit hör oförblommerat nationalsocialistiska Pravy sektor, Högersektorn, som motsätter sig oppositionens närmande till EU, samt UNAUNSO, vars ledare Igor Mazur talat om gruppen som ”oppositionens knutna näve”. UNAUNSO har nära förbindelser med det tyska nazistpartiet NDP.

ukraine-protest-2 ”Fredliga demonstranter” i farten i Kiev…

Länk till Proletärens sammanfattning av läget i Ukraina:

http://www.proletaren.se/utrikes-europa/varfor-sa-tyst-om-fascisternas-roll-i-ukraina

Inte heller internationellt har extremnationalisternas och de rena nationalsocialisternas roll i det ukrainska upproret uppmärksammats särskilt mycket. Dock har Tim Stanley, en amerikansk historiker, på sin blogg i brittiska Telegraph konstaterat: ”Ukraine: the opposition aren´t all angels. Some of them are neo-Nazis.”

Stanley gör följande tänkvärda sammanfattning av det uppkomna läget och vad västvärlden bör tänka på när det gäller Ukraina:

The blodshed in Kiev is disturbing, and Moscow deserves a fair portion of blame. It was Putin´s putsch that forced the government of President Yanukovych to spurn the EU and turn East – and since then there has been authoritarianism, chaos and the slaughter of innocents. But the situation is complex and the West needs to acknowledge that the opposition isn´t 100 per cent morally pure. Most of it is composed of liberals and reasonable pro-Western nationalists. Some of it, however, is made up of alleged neo-Nazis.

Tim Stanley påminner om Svoboda-ledaren Tyahnyboks utfall mot ”den moskovitiska-judiska maffian” i ett tal 2004 samt det faktum att Tyahnybok 2005 skrev ett öppet brev till den dåvarande president Viktor Jusjenko och krävde, att denne skulle beivra ”den organiserade judenhetens kriminella aktiviteter”. Trots detta har Svoboda-ledaren försäkrat att han inte är antisemit utan enbart ”proukrainare”. Svoboda har förbindelser med franska Front National, brittiska British National Party och ungerska Jobbik.

Att Ukrainas judar ser allvarligt på antisemitismen i landet – denna folkgrupp har knappast något annat val – framgår av, att rabbinen Moshe Reuven Azman uppmanat judarna att fly från Kiev och, om möjligt, hela Ukraina. Azman fruktar att judarna kan komma att bli en lämplig syndabock för kaoset i Ukraina, liksom hänt så många gånger tidigare i historien. 

untitled Svoboda-ledaren Oleh Tyahnybok ser judiska konspirationer överallt.

På Svobodas program står bland annat att förstatliga jordbruksmark och dela ut denna till människor att inneha på ”ärftlig bas”, att ingen som inte är född i Ukraina kan bli ukrainsk medborgare, att ingen utlänning får adoptera ukrainska barn.

Läs mer här:

http://blogs.telegraph.co.uk/news/timstanley/100260665/ukraine-the-opposition-arent-all-angels-some-are-neo-nazis/

Nästan tio år har passerat sedan den så kallade orangea revolutionen vände upp och ner på Ukraina. Den orangea halsduken blev en symbol för denna omvälvning, som fick många sympatier från omvärlden. Det hela började med att Moskvas man Viktor Janukovytj besegrade västanhängaren Viktor Jusjenko i ett presidentval som sedan ogiltigförklarades. I omvalet segrade Jusjenko, vars ansikte var svullet och fullt av ärr efter ett förgiftningsförsök med ämnet dioxin, med 52 procent av rösterna och kunde installeras i sitt ämbete den 23 januari 2005.

Många förväntade sig nu att Ukraina skulle utvecklas till en modern demokrati och nära samarbeta med västvärlden. Riktigt så blev det inte, eftersom båda blocken – de ryskvänliga vänstergrupperna respektive de västvänliga nationalisterna – var ungefär jämnstarka, vilket lett till att den politiska balansen skiftat upprepade gånger. 2010 vann således Janukovytj presidentvalet, vilket fick den orangea revolutionens landvinningar att te sig efemära eller rentav meningslösa.

De olika oppositionella styrkornas seger i Kiev – om man nu kan kalla det som hänt för seger – bör absolut inte förväxlas med en seger för demokratin. I en demokrati tar man inte till vapen mot en lagligen vald regering därför att man är missnöjd med dess beslut. I en demokrati röstar man om saken i parlamentet och bildar opinion för sin sak med demokratiska medel. Det är mycket märkligt att Sveriges utrikesminister icke tycks inse detta.

När detta skrivs ter sig läget i den forna sovjetrepubliken högst osäkert och labilt. Från den provisoriska regeringen med parlamentets talman Oleksandr Turtjynov som tillförordnad president meddelas, att Janukovytj nu är efterlyst och misstänkt för massmord på vad som betecknas som ”fredliga demonstranter”. Alla hans egendomar skall ha beslagtagits.

Samtidigt har EU erkänt Turtjynov som statsöverhuvud under det att Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev uttalat sin misstro mot denne och menat, att det är ”ett misstag” att erkänna den provisoriska regeringen. Ryssland känner sina intressen hotade varför ett ryskt ingripande i någon form inte ter sig orealistiskt.

images Viktor Jusjenko, det orangea revolutionens segerherre och president i Ukraina 2005-2010.

I så fall förestår en storkonflikt mellan Ryssland och Europeiska Unionen där Sverige, om detta skulle ske, kommer att bli djupt involverat. Inte heller USA lär ställa sig passivt utan kommer högst sannolikt att backa upp den minst sagt mångfasetterade oppositionen. Liksom EU kommer amerikanerna förmodligen att försöka att inte låtsas om de oppositionellas extremnationalistiska och nazistiska inslag.

Om slutligen den nyligen frisläppta och av sjukdom plågade före detta premiärministern Julia Tymosjenko kommer att ha någon roll att spela i det som Ukraina nu står inför är en öppen fråga. Presidentval är utannonserat till den 25 maj, men det förefaller i nuläget osannolikt att någon kandidat som kan ena det splittrade landet kommer att utkristallisera sig.

Detta har inte hänt på tio år och att så nu skulle ske med tre månader kvar till valet är knappast sannolikt.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Ukraina: Bildt och EU mörkar oppositionens nazistiska inslag”

 1. Bergfast Says:

  Verkligen informativt av Tommy Hansson.

  Det lustiga är deklarationen som förmedlades för några dagar sedan, som talade om att:..”Obama och Putin är överens”…

  Om vad de var överens var kanske inte lika klart uttalades …men ATT de var överens var i alla fall vad som informerades..

  Det som också är märkligt, genom historiens gång, kanske både före och efter andra världskriget och Tysklands (desperata )nationalism, (som motsatte sig internationalism och kommunism), det är ju att det tydligen förekommit – oheliga – allianser av olika slag och grader, bakom de offentliga informationerna, eller den politisk propaganda vid flera, ja, kanske många händelser, genom historiens gång?…

  I Egypten kring -70 talet, då den egyptiske nationalisten Nasser fick en massa anhängare, så ingrep man från USA och Israel, i allians med Muslimska Brödraskapet, och kanske även i forna Jugoslavien, och nationalistiska drömmar hos serber, och Milosovic, och kriget där?…

  I Egypten allierade sig tydligen USA och även Israel, med det Muslimska Brödraskapet, för att försöka motarbeta, och få bort, den nationalistiska med samtidigt – modernistiska – och sekulära Nasser…..?

  Det Muslimska Brödraskapet ville ha bort Nasser just för att han förespråkade sekularism..? Och USA och Israel ville ha bort Nasser just därför att han hade just – nationalism – på sin agenda…?

  Så i Ukrainas fall, när alltså USA och Ryssland, säger sig – vara överens – , så kanske det då innebär att de menar någonting i stil med att …”- Ja, vi kan ju låta de där inbillningssjuka nationalisterna, (och nazisterna och antisemiterna?), hålla på ett tag… men vi kommer ju säkert som amen i kyrkan, ändå till slut att bomba dem sönder och samman… OM de inte skärper till sig… och låter sig – falla in i leder – ” …?

  Dvs. att ALLA former av – nationalism –, vare sig den yttrar sig i Arabvärlden, Orienten, eller Europa, är absolut ICKE ÖNSKVÄRT … ur stora världssamhällsorganisatörers, samt stora multinationella storföretags, samt stor multinationell bankindustris sida, m.fl. m.fl.?..

  ….

  När Churchill, Roosevelt och Stalin skakade hand med varandra efter andra världskriget, och var kompisar och bästis och bundis, så verkar det som att denna – förbrödring – ändå på något sätt fortsatt även under det s.k. – kalla kriget – ?

  Varför?.. Hur?..

  Det är kanske inte så enkelt att leda nationer, och få folkmassor att sluta upp, UTAN någon synbar – fiende – ?…

  Kanske både USA och Sovjet, behövde varandra som – låtsasfiender – för att över huvud taget kunna hålla – samman – sina nationer?…

  Sovjet proklamerade fruktansvärd – kapitalism – , som – fiende – , samtidigt som USA proklamerade fruktansvärda ofrihet och förtryck under – Proletariatets diktatur, Stasi, och Högsta Sovjet, osv., som – fiende – ….? På så sätt blev de båda stormakterna jsut– användbara stormakter – , för vars och ens intresse av att hålla samman sina nationer…

  Vem vet…

  ….

  Alla – ismer – har ju baksidor, tillkortakommanden och brister, (precis som människan som varelse själv har ),….men alla – ismer verkar samtidigt vilja värna just sina – framsidor – just med hjälp av propaganda…..?

  Fanatism är nog ändå det farligaste av allt därför att fanatism förblindar folkmassor…..

  Ändå verkar det vara just – fanatism – och gärna då med inslag av hat mot utmålade fiender, som nationers ledarskap behöver uppväcka hos sina folkmassor, för att förändringar skall kunna ske….?

  Folkmassor, folk, i de flesta nationer, är oftast konservativa och ganska så ovilliga till drastiska förändringar…

  Så detta fenomen, propaganda som skapar fanatism, med inslag av hatuppvigling mot en potentiell – fiende – , hur nödvändigt denna än ses av en nations ledarskikt just för att få folkmassor att vilja förändra sig, eller röra sig åt ett visst håll, (kanske åt ett krigiskt håll?), är ändå någonting mycket obehaglig just därför att fanatism samtidigt förblindar människor, (liksom också hat), … , då propaganda ofta innehåller direkta lögner, osanningar och felaktiga uppgifter och informationer…

  Det är fula knep och knåp…. som tydligen många olika nationer, i många olika sammanhang, och i många olika historiska epoker, har ansett sig, och anser sig, tvingade att använda sig av…


 2. […] FRIVILLIGA TILL UKRAINA! Motgift Nordisk Ungdom in Ukraine Nordisk Ungdom Svenska radikala ultranationalister på plats i Ukraina Nyheter idag Svenska nationalister till Ukraina Fria Tider Svenska radikala ultranationalister på plats i Ukraina Nyheter idag Ukraina: Bildt och EU mörkar oppositionens nazistiska inslag Tommy Hansson […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: